OLED Burn-In: Hur orolig ska du vara?

OLED Burn-in är ett relativt nytt fenomen. OLED-skärmar är vackra att se på och dyra, men du kan bli förvånad över att de kan drabbas av ”inbränning” eller permanent bildkvarhållning. Hur vanligt är detta och bör du oroa dig för det?

Vad är OLED Burn-in?

OLED står för Organic Light Emitting Diode. Eftersom materialet som används vid konstruktionen av dessa paneler är organiskt, bryts de ned över tiden.

OLED är en självemitterande teknik, vilket innebär att ingen bakgrundsbelysning krävs. Varje pixel genererar sitt eget ljus, som successivt kommer att bli svagare under en produkts livslängd.

OLED-inbränning (eller permanent bildretention) hänvisar till denna gradvisa nedbrytning av pixlar. Inbränning är inte unik för OLED-skärmar, utan CRT, LCD-skärmar och plasma är alla känsliga i viss utsträckning.

Den permanenta bildkvarhållningen på OLED-skärmar uppkommer av ojämn försämring av pixlarna som bildskärmen består av. Det inträffar när en viss uppsättning pixlar bryts ned med en annan hastighet än de runt dem.

Statiska bilder eller grafik på en skärm bidrar till det här problemet. Detta inkluderar logotyper som är synliga i hörnet när du tittar på vissa TV-kanaler, rullande nyhetsbannrar eller det område där resultattavlan befinner sig när du tittar på sport.

Men, för att vara tydlig, att titta på fem timmars sport på en söndag kommer inte att ge din OLED-skärm inbränning. Den kumulativa effekten av att titta på samma sportkanal under en längre tid kan dock vara.

Detsamma gäller för allt som lämnar statiska element på skärmen under lång tid. HUD för ett videospel, Windows aktivitetsfält, ankomstbräda till en flygplats och så vidare kan alla vara skyldiga.

Se: Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony

Variera dina tittvanor för att inte få en OLED Burn-in

Om du är orolig för inbränning kanske du vill undvika att köpa en OLED-skärm. Men om du helt enkelt inte kan motstå (och vem skulle skylla på dig?) Finns det några försiktighetsåtgärder du kan vidta för att undvika detta problem.

Det första du kan göra är att variera dina tittvanor. Detta gör att pixlarna slits ut jämnare, så att du aldrig överanstränger ett område på skärmen. Naturligtvis gör detta att OLED-skärmar inte passar för vissa människor.

Om du till exempel är en person som lämnar din TV på en nyhetskanal löpande hela dagen varje dag, är OLED ett dåligt val. Detsamma gäller om du vill använda en som en datorskärm som visar statiska ikoner och aktivitetsfält hela dagen. Om du spelar samma videospel väldigt mycket varje dag, är OLED också ett dåligt val.

Omvänt, om du tittar på en rad TV-kanaler eller spelar en mängd olika videospel, kommer en OLED-skärm att vara bra. På samma sätt, om du inte lämnar statiska bilder på din datorskärm under längre perioder, kommer en OLED också att vara bra.

För vissa människor låter idén att du måste ”sköta” din TV för att undvika att utveckla permanent bildretention som en rå affär. Det högre priset på OLED jämfört med LCD-paneler hjälper inte heller.

För andra gör dock de svarta svarta och (teoretiskt) oändliga kontrastförhållanden barnvakt värt det.

Se även: Den perfekta guiden för att välja TV storlek

Andra reflektioner

Det finns många andra faktorer som avgör om du ska köpa en OLED eller en traditionell LED-upplyst TV. Till exempel kommer en OLED-panel inte att komma i närheten av lika ljus som de ljusaste LED-lamporna. Men på grund av de ”perfekta” svarta behöver de inte nödvändigtvis.

Dessutom, även om du tittar på mycket av samma innehåll, finns det ingen garanti att du måste hantera permanent bildkvarhållning. Även om pixlarna slits ojämnt, kanske du inte märker det under vanlig visning.

Testmönster och enfärgade block är användbara för att upptäcka OLED-inbränning, men de är inte nödvändigtvis representativa för normal användning.

OLED Burn-in: Nuvarande OLED är mindre benägna att bränna sig in

LG:s TV division är det enda företaget som tillverkar OLED-paneler. Om du ser en Sony- eller Panasonic-TV med en OLED-panel är den fortfarande tillverkad av LG Display. Under åren har företaget förfinat tillverkningsprocessen för att göra mer motståndskraftiga skärmar till lägre priser.

Äldre OLED-skärmar använde separata, färgade pixlar. Tillverkarna insåg dock snart att subpixlar med olika färg åldrades i olika takt, särskilt blått och rött. LG Display bestämde sig för att använda ett rutnät med vita lysdioder, som åldras i samma takt. Färgade filter använder man sedan för att skapa de fyra separata underpixlarna i rött, grönt, blått och vitt.

Det finns också några programvarubaserade lösningar på problemet, även om det är upp till varje TV-tillverkare, snarare än paneltillverkaren. På sina TV-apparater begränsar LG ljusstyrkan i vissa delar av skärmen som visar statiska pixlar, som logotyper eller HUD i videospel.

Sedan finns det pixelförskjutning, som flyttar bilden något för att dela belastningen på en statisk bild och undvika överansträngning av vissa pixlar. Det finns också rutiner för ”pixel-uppdatering” som behöver få göra sin rensning med några tusen timmars mellanrum. Dessa mäter spänningen för varje pixel och försöker slita på områden som inte har blivit använt lika mycket. TV: n ökar sedan skärmens totala ljusstyrka för att kompensera.

Varje tillverkare som använder OLED-paneler har sin egen påse med tricks, men de är i stort sett samma taktik med olika märkesspecifika namn.

Under 2013 hävdade LG Electronics att den förväntade livslängden för en OLED-skärm var 36 000 timmar. År 2016 ökade företaget dock detta till 100 000 timmar, eller 30 års titt på 10 timmars TV om dagen. Däremot har LCD-paneler med LED-bakgrundsbelysning en förväntad livslängd på sex till tio år, enligt en studie.

OLED Burn-in: Inbrända tester visar den verkliga bilden

I januari 2018 började RTINGS genomföra verkliga inbränningstester för OLED Burn-in på sex LG C7-skärmar. De använde en mängd olika innehåll för att simulera många års användning under en kort period. De lämnade också tv-apparaterna i 20 timmar om dagen utan att variera innehållet.

Du kan se resultaten av deras tester efter ett år i en video. När videon hamnade på YouTube hade TV-apparaterna cirka 9000 timmar på dygnet. Detta motsvarar ungefär fem års användning, i fem timmar per dag. Vissa apparater i videon, som den som är inställd på CNN, har betydande inbränning.

Se: Burn in på TV OLED – Image retention

Andra, som den som visar Call of Duty: WWII, visar inga tecken på inbrändhet, inte ens när man använder testmönster. RTINGS uppgav att man inte förväntar sig att dessa resultat ska återspegla verkliga resultat, eftersom det inte är så som människor normalt använder sina TV-apparater.

Varför plåga dig med OLED?

När det gäller bildskärmsteknik ser OLED bra ut. Många granskare säger också att LG: s senaste generation av OLED-skärmar är de bästa TV-apparater som pengar kan köpa när det gäller övergripande bildkvalitet. Eftersom OLED: er är självemitterande kan de uppnå perfekta svarta nivåer, vilket gör en bild riktigt pop.

Medan LED-upplysta TV-apparater med full-dimma lokal dimning har blivit bättre under de senaste åren, använder de fortfarande relativt stora ”dimningszoner”. Detta kan skapa en haloeffekt när du visar scener med hög kontrast. Mini-LED kommer närmare OLED genom att öka antalet dimningszoner. Det krävs dock ny teknik, som MicroLED, för att verkligen tävla med OLED.

Eftersom OLED-skärmar är dyra hittar de bara väg till flaggskeppsmodeller. När du köper en OLED får du troligen en förstklassig bildprocessor, en 120 Hz uppdateringsfrekvens för bättre rörelsehantering och HDMI 2.1 för nästa generations spel. Du kan förvänta dig att HDR-prestanda är utmärkt, även om skärmen inte kommer nära 1000+ ljusstyrka på de bästa LCD-skärmarna.

Slutsats

OLED är inte för alla. Pris- och statiska bildproblem åt sidan, de blir helt enkelt inte lika ljusa som deras motsvarigheter med LED-belysning. Om du har ett särskilt ljust rum kanske du vill ha en ljusare LED-upplyst modell istället. För ett mörkt rum, bioliknande upplevelse, kan du inte slå OLED just nu.

Inbränningsfrågan försvinner inte helt. Det är emellertid inte lika mycket ett problem som det en gång var tack vare förbättringar i tillverkning och mjukvarukompensation. Om du letar efter en ny TV 2020, särskilt för att spela de senaste spelen när nästa generations konsoler lanseras, kan en OLED vara ditt bästa val.

12 svar på ”OLED Burn-In: Hur orolig ska du vara?”

Lämna en kommentar