Sony A90J OLED TV Recension

Sony A90J OLED är en fantastisk 4K-TV från Sonys Master Series. Liksom andra OLED-enheter levererar den enastående bildkvalitet tack vare sina självständiga pixlar, som ger perfekta svarta och ett nästan oändligt kontrastförhållande.

Medan HDR-ljusstyrkan bara är lite sämre i jämförelse med LED-TV-apparater, levererar den fortfarande en fantastisk HDR-upplevelse tack vare dess breda färgskala och höga kontrastförhållande. Det har också en nästan ögonblicklig svarstid för rörelse, men vissa spelare kan bli besvikna över bristen på VRR-stöd (Variable Refresh), även om den är planerad att komma med en framtida firmwareuppdatering. På uppsidan har den två HDMI 2.1-portar, eARC och Dolby Vision-stöd. Den har också breda synvinklar och enastående reflektionshantering. Som med alla OLED: er finns det en viss risk för permanent inbränning, men vi förväntar oss inte att det är ett problem om du tittar på varierat innehåll.

 • Typ: OLED
 • Sub-Typ: WRGB
 • Upplösning: 4K

Du kanske också är intresserad av:


Vår slutsats på Sony A90J OLED

Sony A90J är en fantastisk TV för blandad användning. Den ger enastående bildkvalitet för filmer och TV-program, och dess nästan omedelbara svarstid resulterar i smidig rörelse för sport- och videospel. Även om den inte blir lika ljus som en LED-TV, är den tillräckligt ljus för att få fram de flesta höjdpunkter i HDR, med hjälp av dess nästan oändliga kontrastförhållande. Tyvärr finns det en risk för permanent inbränning, men det borde inte vara ett problem om du tittar på varierat innehåll.

FÖRDELAR:

 • Nästan perfekta svarta nivåer.
 • Bilden förblir korrekt vid de flesta betraktningsvinklar.
 • Rörelse ser exceptionellt mjuka ut.

NACKDELAR:

 • Risk för permanent inbränning.
 • Kanske inte tillräckligt ljus för vissa.

Marknadssammanhang av Sony A90J OLED

Sony A90J är en del av Sonys avancerade masterserie och tar platsen för 2020: s Sony A9S OLED men finns i större storlekar. Det är Sonys flaggskepp 4k OLED 2021 och sitter direkt ovanför Sony A80J OLED. Det tävlar med andra avancerade OLED-apparater som LG G1 OLED och premium-LED-TV-apparater som Samsung QN90A QLED.

Design

Sony A90J OLED TV Recension
 • Kurvad skärm: Nej
 • Kantbredd: 0.35″ (0.9 cm)
 • Max bredd: 1.61″ (4.1 cm)

Sony A90J ser ut som andra avancerade Sony OLED-enheter men med ett nydesignat stativ som ger mer justerbarhet. Med sina tunna ramar och metall accenter ser det snyggt och premium ut och kommer säkert att göra intryck i alla vardagsrum. Sony A90J är ganska tunn överlag och borde se bra ut när den är väggmonterad, även om inte alla ingångarna är vända åt sidan och kan vara svåra att nå.

Byggkvaliteten på A90J är utmärkt. Det känns otroligt robust i någon av stativpositionerna, utan vacklande eller flex. Sammantaget är det en väldigt solid TV, som förväntat av en avancerad modell som denna.

Sony A90J OLED Stativ

Sony A90J OLED TV Recension

Stativet kan ställas in på ett av två sätt, antingen med fötterna plana, vilket gör att TV: n är platt mot bordet eller höjs för att ge dig plats för en soundbar. Det finns också en tredje konfiguration där fötterna vänder inåt för att göra ett mindre fotavtryck, men det är bara tillgängligt på 83-tumsvarianten.

Fotavtryck av stativet: 51,1 ”x12,5” (standardposition) eller 45,3 ”x12,5” (soundbarposition)

Sony A90J OLED Baksida

Sony A90J OLED TV Recension

Väggmontering VESA 300×300
Sony A90J har inte mycket i vägen för kabelhantering förutom en del paneler som täcker en del av kablarna och ett medföljande kabelband, men totalt sett ser det ganska rent ut. Baksidan av själva panelen är metall medan resten är plast med vertikala åsar.

Lokal dimming

Som alla OLED: er kan Sony A90J slå på och av pixlar individuellt och kräver ingen bakgrundsbelysning. Det betyder att det inte finns någon lokal dimningsfunktion, men den kan producera perfekta svarta utan att det blommar runt ljusa föremål. I ’Spelläge’ gäller samma sak som utanför ’Spelläge’, så svarta ser perfekt ut.

Ljusstyrka

Sony A90J har anständig HDR-ljusstyrka. Det är bättre än de flesta OLED-enheter som vi har testat hittills, även om det inte kommer nära de ljusaste LED-TV-apparaterna som Samsung QN90A QLED. Ändå är scenernas övergripande ljusstyrka riktad mot målet och kan ta fram de flesta höjdpunkter. Som med SDR är det dock inte mycket konsistens mellan scener med olika luminansnivåer. Mycket stora ljusområden är mörkare.

För att göra HDR ljusare ställer du Advanced Contrast Enhancer till ’High’, Peak Brightness till ’High’, ställer Brightness, Contrast och Gamma till max och ’Brightness Preferred’ i HDR Tone Mapping-menyn. Dessa inställningar resulterar i denna EOTF. Vi bör också notera att vi kunde justera inställningarna för att uppnå en toppmätning av HDR-ljusstyrka på 1291 nit i 2% -fönstret, vilket ligger nära de 1300 nit som tidiga recensioner hävdade. Men skärmen blev väldigt het och sjönk snabbt ner till en lägre luminansnivå, så medan TV: n är tekniskt kapabel att slå en exceptionellt hög toppljusstyrka för en OLED, realistiskt sett, kommer du inte att få den typen av ljusstyrka med verklig innehåll med idealiska inställningar.

HDR-ljusstyrkan i ’Spelläge’ liknar mycket HDR-ljusstyrkan utanför ’Spelläge’. Det är svårt att ens se skillnaden när man byter mellan de två. Med detta sagt ser ljusstyrkan något mindre ljus än utanför ” Game ” -läget, särskilt den verkliga scenens ljusstyrka. Som med SDR kan du ställa in HDR Tone Mapping till ’Brightness Preferred’ för att få en något ljusare bild, men vi förväntar oss att detta beror mycket på innehållet.

Pixlar

Liksom alla OLED-enheter använder Sony A90J en WRGB-subpixel-layout, där pixlarna aldrig är på samtidigt. Medan den här TV: n sägs kunna lysa upp alla fyra pixlar samtidigt för att uppnå en högre toppljusstyrka såg vi aldrig alla fyra delpixlar tända samtidigt, även när vi spelade in 1291 nits.

Färghantering

Sony A90J har utmärkt färghantering. Det ser riktigt bra ut, trots lite mindre banding i grått och grönt. Om du märker banding och det stör dig kan du aktivera Smooth Gradation för att jämna ut färgerna, även om det kan producera artefakter.

Permanent inbränningsrisk

Permanent inbränningsrisk: Ja

Som alla OLED: er är Sony A90J mottaglig för permanent inbränning, vilket kan hända när statiska element som en kanallogotyp eller skrivbordsgränssnitt förblir på skärmen under en längre tid. Vi förväntar oss dock inte att det är ett problem för de flesta som tittar på varierat innehåll, och det finns också inbyggda funktioner för att minimera riskerna, inklusive Pixel Shift och Panel Refresh.

Avancerad konsolkompatibilitet

Läge för automatisk låg latens (ALLM): Nej
PS5, 4k @ 120Hz + HDR: Ja
PS5, 4k @ 120Hz: Ja
Och PS5, 4k @ 60Hz + HDR: Ja
PS5, 1440p @ 120Hz: Nej
PS5, 1080p @ 120Hz: Ja
Och PS5, variabel uppdateringsfrekvens: Nej
Xbox Series X, 4k @ 120Hz + HDR: Ja
Xbox Series X, 4k @ 120Hz: Ja
Och Xbox Series X, 4k @ 60Hz + HDR: Ja
Xbox Series X, 1440p @ 120Hz: Nej
Xbox Series X, 1080p @ 120Hz: Ja
Och Xbox Series X, variabel uppdateringsfrekvens: Nej

Vi testade TV: n för att kontrollera om det här var. Med Destiny 2 på Xbox Series X fanns det lite mer banding i HDR i delar av himlen eller huvudmenyn, men du måste leta efter det för att märka. På PS5 testade vi med Call of Duty: Cold War, och synligheten av banding berodde mycket på kartan. Med på vissa kartor var det märkbart banding i både SDR och HDR, även om det var värre i HDR. I andra var bandningen mer minimal och bara märkbar i moln, till exempel i HDR. Med Destiny 2 på RTX 3070 märkte vi dock ingen märkbar skillnad mellan SDR och HDR när det gäller banding.

Sony A90J stöder de flesta men inte alla upplösningar för de senaste spelkonsolerna eftersom den inte stöder 1440p @ 120Hz och ännu inte stöder VRR. Den har inte ALLM än, men den har en automatisk bildlägesfunktion som automatiskt växlar till ”spelläge” med kompatibla Sony enheter som PS5. Denna funktion fungerar dock inte med Xbox.

Vilka upplösningar stödjer Sony A90J OLED

1080p @ 60Hz @ 4: 4: 4: Ja
1080p @ 120Hz: Ja (inbyggt stöd)
1440p @ 60Hz: Ja (tvångsupplösning krävs)
1440p @ 120Hz: Nej
4k @ 60Hz: Ja
4k @ 60Hz @ 4: 4: 4: Ja
och 4k @ 120Hz: Ja (inbyggt stöd)
8k @ 30Hz eller 24Hz: Nej
8k @ 60Hz: Nej

Finns hos:


4 svar på ”Sony A90J OLED TV Recension”

Lämna en kommentar