Hur fungerar robotdammsugare och ska jag köpa en?

Se till att dina golv blir rena utan att behöva dra runt en dammsugare eller tänka på att göra de jobbiga sysslorna. Här kommer din perfekta guide: hur fungerar robotdammsugare och ska jag köpa en?

Har du aldrig tid att dammsuga? Eller är du bara trött på att spendera din fritid med att dammsuga när det finns så annat mycket bättre att göra?

De bästa robotdammsugarna låter dig strynta i sysslorna helt och hållet, så att du kan sätta upp fötterna på bordet och ta det lugnt om du så skulle vilja.

Men om du inte är helt säker på hur dessa praktiska apparater faktiskt fungerar, hur de faktiskt rengör, hur länge de kan köras och hur de kan integreras med de bästa smarta hemenheterna för att automatisera ditt hem, är vi här för att förklara dessa saker.

Vill du lägga vantarna på de bästa robotdammsugarna? Kolla in Bästa robotdammsugarna 2021!

Hur fungerar robotdammsugare?

Robotdammsugare har ökat i popularitet under de senaste åren, enligt industritorget äger hela 20 procent en robotdammsugare. Och det är inte förvånande eftersom de verkligen gör livet lite lättare.

Förutom att rengöra dina golv automatiskt har robotdammsugare laser, och i vissa fall en inbyggd kamera på framsidan och undersidan, för att förhindra att de stöter på möbler och andra föremål.

De kan också upptäcka höjd skillnader så att de inte heller störtar nerför en trappa helt plötsligt. Vissa robotdammsugare har till och med inbyggda vattenbehållare för att torka dina golv efter att de har dammsugit också.

Vanligtvis drivs robotdammsugare av uppladdningsbara batterier, och kan städa ett helt hus på en laddning. Vissa kommer till och med med dockningsstationer och kommer att återgå till stationen så fort deras batterinivå blir kritiskt låg. Allt detta för att du inte ska behöver komma ihåg att ladda dem. Praktiskt va?

Se också:

Hur fungerar rengöringen? Robotdammsugare vs Vanliga dammsugare

När det kommer till att suga upp damm och smuts från dina mattor och hårda golv fungerar robotdammsugare på samma sätt som större dammsugare: med hjälp av en serie borstar. I vissa fall också en roterande borststång, för att lyfta och samla upp smutsen och sug upp den i dammbehållaren. 

Smutsen kommer vanligtvis att tryckas genom ett filter innan den når dammbehållaren, och medan vissa robotdammsugare måste tömmas manuellt, kommer andra automatiskt att mata ut innehållet i sin dammkopp i en större dammbehållare i en dockningsstation, så att den kan rengöra flera gånger innan du behöver någon input från dig. 

De flesta robotdammsugare är cirkulära, så för att säkerställa att damm och skräp som har lagt sig mot golvlister och kanterna på ett rum också samlas upp, finns det ett antal mindre borstar som sträcker sig förbi dammsugarens omkrets.

Infraröda lasrar används av dyrare robotdammsugare för att bedöma storleken och formen på ett rum, medan billigare modeller förlitar sig på fysiska gränsränder som du måste placera på golvet för att säkerställa att robotarna bara städar i ett specifikt område. 

Oavsett metod navigerar robotdammsugaren sedan runt i rummet, i ett logiskt mönster för att säkerställa att varje tum av din matta eller hårda golv städas. 

Sensorerna används också när robotdammsugaren flyttar mellan rum med olika golv, till exempel mattor eller hårda golv, så att de inte fastnar mellan de två. 

Hur fungerar schema hos robotdammsugare

Schema kan ställas in för när städning ska ske om du vill se till att saker görs enligt ett schema, eller så kan du använda en app (eller till och med fjärrkontroll) för att starta städningsprocessen när och när du behöver. 

Många robo-vacs erbjuder också integration med röstassistenter inklusive Amazon Alexa, Google Assistant och Siri, så att du kan använda din röst när du vill att städningen ska börja. Vilket betyder att det verkligen är en handsfree-upplevelse. 

Som vi redan har nämnt, drivs robotdammsugare av laddningsbara batterier och erbjuder allt mellan en och tre timmars rengöring beroende på den valda rengöringsnivån. 

Alla robotdammsugare kommer att varna dig när de behöver laddas, även om vissa kommer att återvända till sin dockningsstation automatiskt när detta händer. Det kan ta allt från fem till sju timmar att ladda en robotdammsugare helt.

Vilka är de bästa robotdammsugarna?

Robotdammsugaren är fullsatt, med sådana som iRobot och Neato, som har tillverkat robotdammsugare i decennier upp mot de stora namnen inom traditionella dammsugare som Dyson, Shark och Samsung och mindre kända märken inklusive Eufy. 

Vissa märken erbjuder till och med ett urval av modeller att välja mellan. Vi har samlat ihop det bästa från var och en av de stora slagarna för att hjälpa dig välja.

Roomba iRobot i9+

Den bästa robotdammsugaren

Bildkredit: iRobot

Skäl att köpa

+Kraftfullt sug

+Utmärkt navigering

+Tömmer damm automatiskt

Skäl att inte köpa

-Dyr, med en återkommande driftskostnad


I våra ögon är detta den bästa robotdammsugaren du kan köpa, eftersom den erbjuder ett kraftfullt sug som gör allt från fint damm till kexsmulor ett enkelt jobb. 

Den lär sig inte bara automatiskt varje skrymsle och vrår i ditt hem, så att den kan ge sig av på ett städuppdrag i ditt hem utan att stöta på väggar och möbler, den kommer till och med att tömma sin egen soptunna när den är full. 

Den har Amazon Alexa och Google Assistant-integration också, så den erbjuder verkligen en handfri upplevelse. Dock använder dockningsstationen engångspåsar, så det betyder att det finns en löpande kostnad förknippad med denna dammsugare, som redan är dyr. 


Neato D7

Den bästa robotdammsugaren för fullständig kontroll

Skäl att köpa

+Bra sug

+Snygg design

+Intelligent kartläggning med ”no-go” områden

Skäl att inte köpa

-Dyr

-Avfallsbehållare med liten kapacitet

Återförsäljare

Robotvdammsugarjätten Neato erbjuder en mängd olika modeller, varav några erbjuder intelligent kartläggning. Alla av dem gör ett bra jobb med att ge dina golv en snabb gång, men Neato D7 stack ut när den ”intelligent” kartlade rum och guidade sig runt med hjälp av en mängd sensorer. Du kan till och med sätta ”no-go-linjer” som D7 inte skulle korsa under dammsugning. Perfekt om du har områden med många kablar – som under skrivbord – som kan resultera i kaos om D7 försöker suga upp dem.


Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Den bästa robotdammsugaren och moppen i ett

Skäl att köpa

+Moppar och dammsugare

+Inbyggd säkerhetskamera

+Fantastisk kartläggning och förmåga att undvika objekt

Skäl att inte köpa

-Missar de flesta hörn och kanter

-Dammsuger inte mattor om moppplattan är fäst

Återförsäljare

Ecovacs har ett starkt utbud av robotdammsugare att erbjuda, men vi tycker särskilt om Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI eftersom den kan torka dina golv såväl som dammsugare då. Vid test fann vi att den torkade bort fotspår och fläckar på ytan, även om den kämpade med inbäddade fläckar som krävde lite armbågsfett för att lyfta. 

Den har en inbyggd kamera, som förutom att hjälpa roboten att dammsuga för att undvika små föremål, som kablar, strumpor eller leksaker, kan också fungera som en säkerhetskamera för hemmet – så att du kan se och prata med vem som helst i huset via appen. Men vi fann att det kämpade med kanter och hörn och du måste ta bort mopp plattan om du vill att den ska dammsuga mattor. 

Hur fungerar robotdammsugare – Slutsats: Är robotdammsugare värt det?  

På det hela taget är robotdammsugare dyrare än sladdlösa eller sladdlösa dammsugare eftersom du betalar för den extra bekvämligheten att inte behöva dammsuga själv, så du måste räkna ut hur mycket du vill betala för förmånen, särskilt om du vill ha en mer praktisk upplevelse.

Robotdammsugare är utmärkta för en snabb vanlig rengöring, men de är ingen ersättning för en vanlig djuprengöring – delvis för att de inte erbjuder samma sugnivåer, och som sådana bör man använda tillsammans med en sladdlös eller sladddammsugare snarare. 

Om du har många trappor behöver du också en alternativ dammsugare för dessa, eftersom de inte har uppfunnit en robotdammsugare som man kan använda i trappor. De är dock ett bra alternativ för personer med rörelsehinder, eftersom du inte behöver trycka runt dig själv.

Robotdammsugare har ofta mindre soptunnor än den bästa dammsugaren också, så du kommer på att du tömmer oftare. Vi rekommenderar också att du ser till att ditt golv är fritt från laddningskablar, smutsiga strumpor eller andra föremål innan du ställer in en robotdammsugare – eftersom du inte vill spendera din lediga tid på att ta bort dem från borstarna.  

Om ingen av dessa är deal-breakers för dig är en robotdammsugare mycket värd det, och du bör läsa vår lista över de bästa robotdammsugarna som ditt nästa klick.


Lämna en kommentar