Dreame D9 Robotdammsugare och mopp – Recension

Dreame D9 är en mycket prisvärd robotdammsugare som kommer att hjälpa dig enormt i hemmet.

Dreame D9

Dreame D9 Robotdammsugare

FÖRDELAR

 • Stor soptunna
 • Stark sugkraft
 • Fungerar bra på matta med hög kant
 • Navigerar lätt i terrängbyten
 • Mycket prisvärd

NACKDELAR

 • Liten vattentank
 • Moppningsfunktionalitet är inte bra
 • Ingen möjlighet att spara kartor
 • Långa hårstrån fastnar i borsten

Mycket prisvärd Lidar kartläggning gör D9 till ett bra köp

Dreame D9 erbjuder LIDAR Mapping och SLAM-navigeringsalgoritm för att ge effektiv och optimerad rengöring. Finns till ett budgetvänligt pris, så därför är det svårt att hitta en annan robotdammsugare som är så bra.

Tack vare dess sugkraft på 3 000 Pa fann vi att D9-plockarna lämnar väldigt lite smuts efter sig på både hårda golv respektive de rum med heltäckningsmatta.

Den är väldesignad och de stora hjulen gör att den väldigt sällan fastnar på hinder som t.ex. förändringar i golvhöjd eller andra småsaker som lämnas i vägen.

Moppningsfunktionen kommer dock inte att få dig att slänga din mopp och hink, men det är okej att hålla golven rena mellan dina moppnings stunder.

Den främsta nackdelen med denna modell är bristen på att spara utformade kartor för städning – vilket innebär att det blir jobbigt att använda i flervåningsbostäder.

Rengöringskraft

Med 3 000 Pa sugkraft och moppfunktionalitet har Dreame D9 en rejäl rengöringskraft. Låt oss ta en djupare dykning i denna robotdammsugare.

När det kommer till robotdammsugare är 3 000 Pa sugkraft mycket. När du jämför det med flaggskeppen från Roborock och iRobot (båda 2 500 pa). Men genom att ha sagt det nu, så gjorde faktiskt inte 500 Pa extra någonting märkbart i vårt test.

Dreame D9 presterade bra i våra praktiska rengöringstester och det fanns inga uppenbara brister i dess funktion. Vi testade den på mattor med hög lugg, mattor med låg lugg och trä- och klinkergolv. Alla dessa golv dammsugdes väl – inget detekterbart löst skräp lämnades kvar.

Vi märkte dock att den roterande borsten behöver rengöras då och då, speciellt när det är mycket långt hår på golvet. Det mesta av håret trasslade sig runt borsten, vilket gjorde det mindre effektivt.

Sopborsten gör ett bra jobb med att rengöra längs kanterna, även om den är mer effektiv på hårda golv än på mattor. Som med alla robotdammsugare som har en rund form, kan den kämpa för att manövrera rakt in i hörn.

Storlek soptunna

Storleken på soptunnan i D9 är mycket generösa 570 ml, vilket är större än många konkurrenters modeller som inkluderar moppning också.

Beroende på storleken på ditt hus, och hur smutsiga dina golv är, bör du kunna få minst två fulla batteriurladdningscykler innan du behöver tömma soptunnan.

Soptunnan är lätt att tömma och inkluderar ett tvättbart HEPA-filter för att säkerställa att alla spår av damm och allergener tas bort från ditt hus.

Se även: Bästa robotdammsugaren för husdjur

Moppningsfunktionen hos Dreame D9

Dreame D9
Bildkredit: Dreame D9

Moppningsförmågan består i grund och botten av att dra en våt trasa över golvet, vilket är okej som ett stopp – men det är inte designat för att ersätta en mopp och hink, tyvärr.

Med appen kan du ställa in zoner som inte ska moppas, så det finns ingen anledning att oroa sig för att oavsiktligt moppa din matta – även om vi rekommenderar att du tar bort moppdynan och tanken om du inte specifikt vill att enheten ska moppa.

Vattentank storlek

Vattentankens storlek på Dreame D9 är 270 ml vilket inte är jättestort. Beroende på hur mycket golv du vill moppa, kan du märka att vattnet kan ta slut i tanken innan hela golvet är moppat.

Batteritiden på Dreame D9

D9 har ett inbyggt 5 200 mAh batteri som laddas upp via dockningsstationen. Enheten annonseras som att den har 150 minuters batteritid vilket är lite i underkant, men det beror verkligen på vilka ströminställningar du använder. Att vrida sugeffekten till hög kommer att drastiskt tömma batteriet.

Även om problemet med låg batteritid mildras av möjligheten till smart laddning. Under en rengöring, om batteriet är lågt, kommer roboten att beräkna hur mycket laddning den behöver för att avsluta rengöringen. Sedan går den tillbaka till dockan och laddar bara tillräckligt för att slutföra rengöringscykeln – detta eliminerar behovet av att vänta på en full laddning innan du fortsätter.

Se också:

Navigering

Dreame D9 recension navigering

Enligt min mening borde alla robotdammsugare ha LIDAR. Förbättringarna av kartläggning och navigering som den här tekniken erbjuder är enorma, och det gör att varje dammsugarrobot som inte inkluderar det, ser föråldrat ut.

Tack och lov inkluderar Dreame D9 ett fullständigt LIDAR-system som använder SLAM-teknik för att ge roboten några riktiga smartheter när det kommer till navigering.

På den första rengöringen kommer roboten att navigera runt i hela huset och skapa en intern karta (som kan ses via appen). Den här kartan kan sedan användas för att markera no go-zoner, no mopp-zoner, osynliga väggar etc. Det gör också att roboten kan bli mycket effektivare då den vet exakt vart den ska och vad som är det mest effektiva sättet att ta sig dit och rena.

Det är en mycket bättre lösning än ”kör runt tills du stöter på saker”-metoden för äldre/billigare enheter.

Se också

Smartphone App

Du kan programmera och ansluta till Dreame D9 via Xiaomi Home-appen. Du kan ladda ner den på Google Play Store eller Apple App Store.

Den erbjuder mycket liknande funktionalitet som sin konkurrents app – i själva verket ser den nästan identisk ut med Roborock-appen.

Dreame D9’s Live Karta

Möjligheten att se var din D9 är i realtid är praktisk i flera situationer, därför blev vi glada över att se att Xiaomi-appen innehåller en livekarta.

Ett av våra största klagomål med enheten är att den inte kan spara flera kartor. Detta gör det riktigt jobbigt att flytta enheten till andra områden som flervåningsbostäder. Även om den här funktionen troligen kommer att bli till lagt i en framtida firmwareuppdatering.

När roboten har avslutat sin första rengöring kommer du att kunna redigera kartan efter behov och separata rum och namnge dem.

Rumsstädning

Om du inte vill att dammsugaren ska rengöra alla områden på kartan kan du välja specifika rum. För städning i flera rum kommer dammsugaren att rengöra dem i den ordning du valde dem.

En annan praktisk funktion är möjligheten att säga åt D9 att rengöra rummet flera gånger. Du kan också ställa in sugeffektsnivån och moppvattenmängden.

No Go-Zoner Och Osynliga Väggar på Dreame D9

No Go-zoner gör det enkelt att markera områden som är utanför gränserna för robotdammsugaren.

Bara några exempel på när detta är användbart:

 • Undvik möbler som lampor som kan dras över av robotdammsugaren
 • Undvik leksaker som är uppställda i ett visst område

Osynliga väggar fungerar på liknande sätt, men istället fungerar de som en virtuell vägg som robotdammsugaren inte kan passera. Detta är användbart om du behöver förhindra att dammsugaren går in i vissa rum som inte har stängbara dörrar.

Se också:

Inga Moppzoner

Inga moppzoner är helt enkelt områden på kartan där dammsugaren inte torkar golven. Det var användbart i vardagsrummet där det är klinkergolv som behöver moppning.

Mattboost hos Dreame D9

Mattförstärkning är en funktion som ökar sugkraften när robotdammsugaren upptäcker att det är på ett heltäckningsmatta golv. Dreame D9 detekterade mattor ganska exakt och det extra suget är bra, speciellt på mattor med hög lugg.

Schemaläggning på Dreame D9

Om du verkligen vill automatisera din städning, är det sättet att dra fördel av schemaläggningsfunktionen. Välj helt enkelt de tider du vill att dammsugaren ska starta sin städning, så kommer den automatiskt att göra sin verksamhet. Du måste naturligtvis fortfarande tömma soptunnan.


1 svar på ”Dreame D9 Robotdammsugare och mopp – Recension”

 1. Dammsuger verkligen bra men den ändrar kartan över rummen efter tredje städningen.
  Har avinstallerat appen och börjat om från början, men samma problem o igen vid tredje städningen

  Svara

Lämna en kommentar