7 tips för att få ut det mesta av din robotdammsugare

Vi tyckte det var dags att skriva om lite tips kring robotdammsugare eftersom tekniken har invaderat våra hem, och gett oss en mängd prylar som gör att vi kan använda vår tid bättre.

Med användbara prylar som robotdammsugare kan vi få ett rent hem med liten eller ingen ansträngning alls. Dessa produkter är tidsbesparande, utrymmeseffektiva och hållbara och har redan visat sig på marknaden under flera år nu. 

Genom att investera i en robotdammsugare och underhålla den väl kan den ge dig en hög effektivitetsnivå, och under lång, lång tid. Om du letar efter en perfekt robotdammsugare för djurhår kolla in iRobot Roomba S9 Plus – Recension eller Bästa robotdammsugaren för husdjur. Här kommer våra sju robotdammsugare tips!

Hur får du maximal effektivitet från din Roomba?

Hur underhåller man en Roomba? Här är några häpnadsväckande enkla sätt:

Stanna hemma med din robotdammsugare

När du har tagit ut din Roomba ur förpackningen och ställt den på golvet för att arbeta, stanna hemma med den så att den inte behöver din hjälp. På dag 1 i sin nya miljö kommer det helt säkert att känna sig framme. Det skulle vara klokt att vara hemma och hålla alla föremål ur vägen.

Dessutom kan detta fungera som en provkörning där du lär dig hur Roomba fungerar och hur du kan hjälpa den att fungera till sin bästa potential. 

Det kan finnas alla typer av fällor längs Roombas väg som inte ens du kanske känner till. Så genom att stanna hos Roomba kan du få bort alla dessa hinder som leksaker, skor, strumpor, etc. ur vägen. Du fungerar därför som dess guide och hjälper den på väg när den hittar sin väg i sin nya miljö.

Rengör ditt rum innan du ställer in Roomba att fungera

Hemrobotar som Roomba har inte helt tagit över våra städbehov. Det betyder att innan vi kan ställa in Roomba för att fungera på våra golv måste vi rensa bort röran. 

Så om du har kläder, resväskor, väskor och andra föremål i vägen för Roomba, rensa dem innan din lille kille går runt på golven för att rengöra.

Rengör din robot ofta

Att rengöra din robot varje vecka kommer att hålla den i bästa möjliga skick. Var 15:e dag kan du ge den en djuprengöring så att den är fri från damm eller skräp. 

Det finns några andra sätt att rengöra din robot, till exempel:

Torka av sensorerna:

Det är inte ovanligt att damm och smuts lägger sig på sensorerna på din Roomba. Det är viktigt att ha dammfria sensorer eftersom din Roomba annars inte kommer att kunna navigera sig runt i ditt hem och se eller känna sig i din miljö. 

Du kan använda ett magiskt suddgummi, en bit bomull eller en våt mikrofiberduk för att torka ner smuts från din Roomba. Se till att undersidan av Roomba (cliffsensorer) och lasertornen och optiska sensorlinser på robotens ovansida rengörs noggrant.

Rengör kontakterna:

Du vet att din Roomba är i utmärkt skick om den laddas när den placeras i sin docka. Om du inte hittar detta händer betyder det att dina elektriska kontakter är smutsiga. För att undvika en sådan situation, rengör metallytorna på din gadget, inklusive dockan.

Se också: Roborock S5 Max

Töm soptunnan ofta

Om du rensar soptunnan på din Roomba ofta kommer du att ge den tillräckligt med utrymme för att suga upp mer. Om soptunnan är full och du har smuts att suga upp, kommer den inte att kunna göra det om du inte tömmer soptunnan.

Generellt tror man att det är bäst att tömma soptunnan efter varje städning. Det är lika bra att skölja behållaren med varmt vatten och låta den torka naturligt.

Håll luftfiltret dammtätt

I hjärtat av din robots soptunna ligger dess luftfilter. Syftet med denna funktion är att fånga in små dammpartiklar som kommer in i behållaren när luft cirkulerar inuti vakuumet. Vid frekvent användning blir dessa filter igensatta med en film av hår, ludd och andra former av skräp och smuts. 

För att förhindra att detta händer hjälper det om du kontrollerar filtret när du tömmer soptunnan. Om damm blockerar filtret kan du ta bort dammet manuellt. Annars kan du också använda en handdammsugare för att få bort dammet. Detta kommer att förhindra att damm som släpps återcirkuleras i luften.

Bedöm batteriets renhetsnivå med jämna mellanrum

robotdammsugare tips

Innan du försöker använda din Roomba för en rengöringssession, kontrollera att den är fulladdad. Om batterierna är låga, kan ditt batteripaket kräva ett byte. Eller, om nya batterier behövs, kan själva roboten behöva laddas. 

Kom alltid ihåg att förvara några extra batterier i nödfall. Den kan också användas för din adapter och uppladdningsbara enhet. Håll ett öga på skicket på din Roomba:s batterier så att du kan förlänga din pryls livslängd.

Ett annat robotdammsugare tips är att rengöra hjulen och borstarna regelbundet

Du kommer att upptäcka att borstarna och hjulen på en robotdammsugare är dess första delar som kommer i kontakt med golvet. När hjulen och borstarna roterar när de rör sig längs marken bygger de upp damm, smuts och skräp. 

Denna rörelse suger in djurhår, snören och andra små föremål, inklusive gem, mattfibrer och mjäll. Rengör Roomba regelbundet så att dessa föremål inte längre trasslar in sig runt prylens hjul och borstar. 

Håll utkik efter ett rengöringsverktyg i din låda. Detta kan fungera effektivt för att ta bort alla trådar som rullats runt Roombas hjul och borstar. Du kan också behöva ta bort all smuts manuellt, så var beredd på det också. Om du hittar smuts runt Roombas sensorer, torka bort det.

Tips Robotdammsugare: Slutsats

Vi vet alla hur mycket tid och energi det tar att hålla våra hem rena. Så genom att välkomna Roomba till våra hem gör vi bara våra liv enklare. 

Och genom att ta med de ovan nämnda rengöringstipsen i ditt dagliga eller veckovisa schema, håller du din Roomba igång med maximal effektivitet. Och ge dig själv ett rent hem.


3 svar på ”7 tips för att få ut det mesta av din robotdammsugare”

Lämna en kommentar