Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI – Recension

Framtiden för automatiserad hemstädning är här. Lär dig allt om nya Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI test
Bildkredit: Ecovacs

Intro kring Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Deebot Ozmo T8 AIVI är en av Ecovacs mest älskade robotdammsugare. Men den gör mer än att bara dammsuga, den moppar också och den agerar också som en mobil övervakningskamera för ditt hem.

Det finns inte mycket att säga om dess design förutom att den är stilren. Den är svart, rund och kommer inte med något som kommer att överraska dig. Den har två roterande borstar framtill och på baksidan kan du fästa och ta loss den valfria moppmodulen. Det som är värt att nämna är att den är knappt 10 cm hög, så kolla om den kan gå under de flesta av dina möbler.

Som så många hushållsapparater nuförtiden har den AI-smart – AIVI står för artificiell intelligens och visuell tolkning. Detta är den huvudsakliga tekniken som hjälper Deebot Ozmo T8 att undvika hinder.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI är utan tvekan den mest kraftfulla och smartaste robotdammsugaren man kan köpa för utan att spendera en förmögenhet som iRobot Roomba S9 Plus – Recension. Den har också en batteritid som är bäst i klassen. Tack vare en inbyggd kamera kan den till och med fungera som en säkerhetsenhet eller hjälpa dig att titta in på dina husdjur eller prata med dina barn. Den har också en mopp. Men som med alla andra robotdammsugare med dubbla funktioner är den inte så bra för att ta bort leriga stövlar eller inbakade fläckar.

Den har också några mycket imponerande smartheter. Den är inte bara kompatibel med Google Assistant och Amazon Alexa för röststyrning, den använder också artificiell intelligens för att identifiera objekt i dess väg och markera dem på kartan. Det finns till och med en inbyggd kamera som hjälper den att ”se” små föremål, som kablar, strumpor eller leksaker.

Tillgänglighet hos återförsäljare

FÖRDELAR

 • Känner automatiskt igen och undviker hinder
 • Exceptionell batteritid
 • Möjliggör fjärrövervakning av hemmet med inbyggd kamera
 • Stöder virtuella gränser
 • Röststöd för Amazon Alexa och Google Assistant

NACKDELAR

 • Moppar med vatten, inte rengöringslösning
 • Måttlig inlärningskurva
 • Auto-Empty Station säljs separat

AIVI fungerar med en kombination av den inbyggda kameran och lidarsensorn. Med kameran och sensorn kan Deebot Ozmo T8 skapa en otroligt exakt karta över sin miljö (se kartan över mitt hem i skärmdumparna längre ner på sidan). Den har även sensorer under så att den inte faller i delade nivåer eller trappor.

Förståeligt nog kommer vissa användare att vara oroliga för integritet och Ecovacs tillhandahåller ett självhäftande kameralinsskydd som man kan använda för att täcka det. Deebot Ozmo T8 kommer fortfarande att fungera och navigera med sin lidarsensor men den kommer att vara långsammare och mindre exakt när det gäller att lokalisera och känna igen hinder.

Se också:

I praktiken var den ganska bra på att undvika hinder. Det är tänkt att det ska kunna identifiera vanliga hushållsartiklar som skor, tofflor, mattor och kablar, och det gjorde det mestadels, men det fanns tillfällen där det fortfarande körde över och bråkade med några av mina kablar. Och den hade definitivt haft problem med att identifiera mitt barns skor och leksaker.

Moppfunktionen på Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI

Moppfunktionen är trevlig att ha även om den bara kan moppa med vatten och inte rengöringsvätska. Det ger dig inte riktigt den där gnistrande rena känslan du får efter en bra mopp men det räcker som ett stopp tills du hittar viljestyrka eller tid att göra det själv. Det som dock är värt att notera är att vattentanken inte är särskilt stor. Så de som bor i större hem kan behöva fylla på tanken för att täcka hela hemmet. Det räcker bara för mig, men det kan bero på att jag har ställt in vattenflödesnivån på ”Hög”. Jag måste också varna dig för att det blir ganska högt när det moppar så du kanske bara vill använda det när du är utanför huset eller mitt i natten om du inte sover lätt.

Om du aldrig har använt en sådan här robot förut, kan den här processen vara lite förvirrande till en början. Särskilt eftersom Ecovacs bruksanvisning mest bygger på bilder, men det är ganska enkelt när du väl fått kläm på det. I manualen säger Ecovacs att du bör använda renat eller uppmjukat vatten i reservoaren för att förlänga dess livslängd. Företaget varnar inte specifikt för att fylla behållaren med rengöringslösning, men säger inte heller att det är OK. 

Även om den bara använder vatten, hävdar Ecovacs att robotens samtidiga dammsugning plus moppfunktion gör att den kan ta bort upp till 99,26 procent av bakterierna från dina golv. Ändå, i en ålder av COVID-19, kan det faktum att det rengörs med bara vatten vara en affär för vissa. Med tanke på dess höga pris önskar jag att det erbjöd stöd för rengöringslösningar. 

Inställning och appkontroll

 • Enkel inledande installation
 • EcovacsHome-appen är enkel och strömlinjeformad
 • Mycket snabb och exakt kartläggning

Innan första användning behöver roboten laddas. Hur lång tid det tar beror på hur mycket batteri den nya enheten har när den kommer. För oss tog det ett par timmar, men medan det händer kan du gå vidare och ansluta den till ditt Wi-Fi-nätverk via EcovacsHome-appen. Den finns tillgänglig på både Android och iOS.

Den första installationen för oss var extremt enkel, till skillnad från de problem vi hade med Ozmo 930, som tog oss många försök att äntligen ansluta. Med T8 tog det oss bara ett enda försök att ställa in, vilket innebar cirka 7-8 minuter att ladda ner den senaste firmwareuppdateringen för T8, installera den, ansluta till Wi-Fi och slutligen få den att visas online i appen. Du behöver inte heller manualen, med steg-för-steg-instruktioner i själva appen.

När T8 är ansluten och laddad är den redo för sin första rengöringskörning och du kommer att kunna välja sugeffekt direkt. En standardrengöring är mer än tillräckligt för hårda golv, men om du har husdjur eller vägg-till-vägg-mattor rekommenderar vi att du väljer Max eller Max+. Detta ökar visserligen volymen på T8:s brum, men det är fortfarande inte lika högt som många sladdade dammsugare du får idag. På en standardinställning är det kanske en av de tystaste botarna vi har testat.

Ecovacs Tutorial Video

Efter den första körningen rekommenderar vi att du aktiverar Avancerat läge i inställningarna. Om du slår på detta sparas en helt ny karta, som automatiskt upptäcker och tilldelar en ikon till varje enskilt rum. Du kan sedan använda den här kartan för att utföra skräddarsydda städprogram. Till exempel städa ett rum, eller starta en dammsugare i hela huset i ett specifikt rum. Eller till och med låta dig rita en virtuell låda för att rengöra ett specifikt område. Vi tror att Advanced Mode borde vara T8:s standard och förstår inte riktigt varför det är en valfri funktion.

Kartläggningen är perfekt och imponerande snabb. Ecovacs uppger att T8 inte bara använder laserkartläggning (som äldre Deebots) utan också direkta flygtid (dToF) sensorer, vilket gör att den kan kartlägga utrymmen fyra gånger snabbare än standard laserkartläggningsteknik. Den kan också upptäcka föremål som bara är en millimeter höga från dubbelt så långt avstånd jämfört med äldre Deebots. 

Medan T8 kartlade hela vårt testutrymme inom ett par minuter, kunde den kartan inte sparas förrän boten avslutat rengöringen och återvände till sin docka. Och konstigt nog, om du inte har avancerat läge aktiverat, kommer T8 att mappa om hela utrymmet nästa gång den kör. (Det är också oklart varför den första kartan inte kan importeras till avancerat läge när den har aktiverats – men kanske Ecovacs kommer att reda ut detta och rulla ut en uppdatering snart.)

Rengöringsprestanda

 • Ganska kraftfull på Max+ inställning
 • Moppfunktionalitet är en besvikelse
 • Saknar kanter och hörn

För en sladdlös robotdammsugare är T8 ett kraftfullt litet sug, om du ursäktar ordleken. På en Max+-inställning kunde den dra upp några hårstrån på mattor i ett enda svep. Den kan få lite problem om mattorna är ganska smutsiga. Som med alla robotdammsugare är den inte riktigt lika kraftfull som dammsugare med sladd, så den kommer troligen behöva göra flera rengöringskörningar på mattor om du har husdjur. På hårda golv är det dock ett utmärkt bra dammsugarrobot.

Om den är försedd med moppplattan och vatten fylls i behållaren, vet T8 automatiskt att den behöver utföra en dubbel funktion och kommer att börja moppa medan den dammsuger. Till skillnad från Ozmo 930, som dammsuger ett helt utrymme först och sedan följer upp det med en moppningssession (som tär på dess 100-minuters batteritid), gör T8 både och samtidigt – dammsugningen framifrån och moppningen bakifrån. Men, som vi nämnde tidigare i den här recensionen, fann vi att T8:s moppfunktion inte går att jämföra med vad du skulle kunna uppnå om du gjorde det själv.

Fläckborttagning

Om dina golv bara är lite dammiga klarar T8 sig bra. Men alla fläckar – även lätta, dammiga fotspår – finns kvar efter att boten har gjort sitt jobb. Detta är dock ett problem du kommer att ha med alla robotdammsugare med dubbla ändamål. Det finns ännu ingen mekanism som gör att moppplattan kan ”skura” så att säga. Trots det kan den klara jobbet tillräckligt bra om du inte har tid eller ork att göra det själv.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI Recension

Vi fann också att, vid testning på matta porslinsplattor, räckte T8:s medelhög vatteneffekt helt enkelt inte till för en enkel moppning. Vi var tvungna att ställa in den på sin maximala vattennivå för att se någon före- och efterskillnad.

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI eliminerar ”upp till 99,26% av bakterierna”

Ecovacs hävdar att T8, som en mopp, kan eliminera ”upp till 99,26% av bakterierna”, vilket låter bra under rådande coronavirusförhållanden, men företaget specificerar inte om det är OK att lägga till rengöringslösningar till vattenreservoaren. Inget nämns i manualen och vi var inte modiga nog att försöka. Utan det är vi inte säkra på hur T8 kan vara så effektiv, särskilt eftersom moppfunktionen är knappt användbar.

En annan sak att tänka på är att även om T8:an kan identifiera och förflytta sig runt små hinder, är det fortfarande bäst att plocka upp föremål från golvet innan en städning. För oavsett hur skicklig roboten är för att undvika hinder, kan den fortfarande trassla in sig i kablar eller suga upp en strumpa eller leksak.

Höga hinder

Om det finns saker som inte går att ta bort kan T8 tack och lov köra över hinder som är upp till 20 mm höga och enkelt passera en metalltröskel som skiljer duschområdet från resten av badrummet.

Vad T8 gör annorlunda än Ozmo 930 när den används som mopp är att helt undvika mattor, punkt. Där Ozmo 930 skulle gå över både mattor och hårda golv medan moppplattan var fastsatt (och vatten fanns i behållaren), håller T8 bara fast vid de hårda golven. I vårt testutrymme – som bestod av ett sovrum med heltäckningsmatta från vägg till vägg, ett vardagsrum och matsal med klinkergolv, plus ett arbetsrum med klinkergolv – stannade T8 i samma ögonblick som dess sidoborstar flyttade in på mattan vid sovrummets tröskel och gick snabbt tillbaka till att städa vardagsrum och matsal. 

Det enda sättet att se till att hela utrymmet dammsögs var att köra T8 först utan mopp plattan. Sedan fästa den igen för en andra körning direkt efter för att få golven moppade. Men för oss verkade det lite ineffektivt. Som sagt, det fanns gott om batteriet kvar för åtminstone ett par på varandra följande körningar om det skulle behövas.

Slutsats

Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI är en unik robot: delvis vakuum, delvis mopp, delvis hemövervakningsenhet. Den har avancerade kart- och navigeringsfunktioner som gör att den framgångsrikt kan upptäcka och undvika många hinder som andra golvrengöringsrobotar skulle fastna på. Från dess medföljande app kan du flytta runt roboten och se via livevideo av vad som händer i ditt hem. Även om den inte är billig för runt 6 000 kr, är ​​det den mest funktionsrika robotdammsugaren/mopphybriden vi har testat.

Återförsäljare

3 svar på ”Ecovacs Deebot Ozmo T8 AIVI – Recension”

Lämna en kommentar