Håll din Roomba i toppform

Följ dessa underhållstips för att hålla din Roomba igång med högsta prestanda (och ha lite kul att demontera dess delar). Håll din Roomba i toppform och förläng livstiden för din robotdammsugare!

Håll din Roomba i toppform

Tills de smarta, städade Roombas lär sig att rengöra sig själva, är det upp till oss människor att hålla dem igång med högsta prestanda.

Även efter några korta rengöringscykler kan skräp som damm, smuts, hår och päls börja ta hårt på din Roomba. Till att börja med fungerar vakuumet mindre effektivt, och för mycket uppbyggnad kan också belasta enhetens batteri skadligt.

Efter varje rengöringscykel

Den mest grundläggande underhållsnivån bör utföras efter varje rengöringscykel för att rensa bort den smuts som byggs upp mest.

Börja med att tömma soptunnan. Men innan du sätter tillbaka den, ta bort de två filtren som finns inuti. Dessa är viktiga för att fånga upp damm och bör bytas ut varje månad eller så, beroende på hur ofta du dammsuger. Men om du är villig att ta på dig din junior MacGyver-hatt kan du skjuta upp bytet av dessa filter.

Det enklaste sättet att rengöra dessa filter är genom att helt enkelt knacka dem på sidan av en papperskorg för att slå ut skräp. Om du har några extra minuter på dig kan du dock använda tryckluft för att blåsa ut eventuellt uppfångat skräp.

För en ännu djupare rengöring, tvätta filtren med vatten. Men du har blivit varnad: sätt inte tillbaka filtren i Roomba förrän de är helt torra. Att sätta tillbaka dem innan de är helt torra kan skada din robot permanent. (Och då är du tillbaka till det fruktade ståuppvakuumet.)

Se också:

En gång i veckan

Varje söndag – eller när du hittar några extra minuter – utför underhåll på medelnivå.

Ta först bort borstarna och deras lager. Använd sedan en kam eller något av de medföljande rengöringsverktygen för att dra ut hår och päls som kan sakta ner Roombas motor. Ta också bort skräp från lagren.

Din dammsugares framhjul behöver också uppmärksamhet. Ta bort den från höljet med ett litet ryck och rensa bort skräp. Du kommer ofta att hitta hår som fastnat här.

En gång i månaden

Håll din Roomba i toppform genom att en gång i månaden, avgifta din Roomba med en lite mer djupgående rengöring. För den här delen behöver du en skruvmejsel.

Börja med att ta bort skruven som håller fast spiralborsten och rensa bort skräp som fastnat nedanför. Ställ borsten och dess skruv åt sidan.

Ta sedan bort de fyra skruvarna som håller fast locket — två på batteriluckan och två vid de stora hjulen (de ska vara markerade med pilar). När de är ute kommer du att kunna ta bort locket. Omedelbart kommer du att märka att din robot har hamstrat skräp i dess inre delar.

För att rengöra detta område, använd tryckluft eller en torr dammtrasa. När du är klar, sätt tillbaka locket och spiralborsten och sätt tillbaka och dra åt skruvarna.

Lämna en kommentar