LG NANO99 8K TV 2022 – Recension

LG NANO99 8K TV 2022 – Recension

Verklighetstrogna bilder, fantastisk klarhet och fantastiska färger, denna LG 75” 8K Nanocell Smart TV erbjuder allt. Förvandla ditt hemvisning med 8K-upplösning och se ljusare, förbättrade färger med Nano Cell-tekniken. Njut av allt ditt favoritinnehåll inklusive filmer, TV-program och sporter på den stora skärmen och styr det enkelt handsfree med röststyrning. I en vacker galleridesign kommer denna TV att vara mittpunkten i ditt vardagsrum.

LG NANO99 8K TV 2021 - Recension
Bildkredit: LG

LG NANO99 8K 2022 är en avancerad 8K-TV. Den har en IPS-panel med breda betraktningsvinklar, men det kommer till priset av ett lågt kontrastförhållande, så svarta ser gråa ut i ett mörkt rum, och dess full-array lokala dimningsfunktion är medioker. Trots att den använder LGs NanoCell-teknik kan den inte visa ett brett färgomfång som på andra avancerade TV-apparater, och i kombination med dess låga HDR-toppljusstyrka är högdagrar och färger inte så levande som de borde vara i HDR. Den stöder HDMI 2.1 med full bandbredd på alla sina HDMI-ingångar för spel med hög bildhastighet, men den stöder inte någon teknik med variabel uppdateringsfrekvens (VRR) för att minska skärmrevor. Den kommer också med LG webOS smarta plattform, som är användarvänlig och har massor av appar som du kan ladda ner via appbutiken.

Design

LG 75-tums Nano 99 8K TV har en minimal design med tunna ramar och allt vilar på två små stativ.

LG NANO99 ser ut som LG QNED99 8k . Den har en premiumdesign med metallfötter och en bakpanel i metall, och den ska se snygg ut i alla heminställningar. Till skillnad från LG NANO99 8k 2020 är den inte kompatibel med LG:s Gallery Flush väggfäste.

Stativet består av metallfötter som stödjer TV:n väl. De höjer TV:n 2,5 tum från bordet, eller 3,5 tum till botten av skärmen, så att placera en soundbar framför blockerar inte skärmen.

LG NanoCell 99-serien har en fantastisk byggkvalitet. Den är huvudsakligen gjord av solid metall, inklusive fötterna, som stöder TV:n bra. Det finns en del flexer på bakpanelen nära VESA-ingångarna och en del vinglar fram och bak med stativet fäst, men ingen av dem är alltför märkbara. Sammantaget är den väl sammansatt, vilket är vad du förväntar dig av en premium-TV. Men det här är inte en TV du köper för dess design.

Se också:

Bildkvaliteten på LG NANO99

LG 75-tums Nano99 Series 8K TV inkluderar Alpha 9 tredje generationens processor som gör det mesta av det tunga lyftet när det kommer till bildkvalitet och uppskalning i realtid.

Det finns knappt något 8K-innehåll tillgängligt just nu förutom några imponerande 8K-videor på YouTube som huvudsakligen var vilda djur eller stadslandskap – ungefär som en skärmsläckare – men de visade upp kvaliteten på den ursprungliga 8K-upplösningen.

Det finns inga 8K-filmer än och det finns inte heller någon 8K-spelare eller 8K-streaming. Än.

För nu måste du vara nöjd med imponerande uppskalning av innehåll med Alpha 9 Gen 3-processorn. Den använder algoritmer för djupinlärning för att ge den extra detaljen till bilderna. Du kan se de extra detaljerna runt kanterna på föremål och ansikten och även mer definition när du ser närbilder av hår och djurpäls.

Det är inte lika bra som inbyggt 8K-video och det är bättre än 4K så det är ett lyckligt medium tills mer inbyggt 8K-innehåll dyker upp.

Svartnivåerna på LG 75-tums Nano99 Series 8K TV är inte i samma klass som en OLED-TV men det är inte långt efter. LG NanoCell 99 har ett bra färgomfång för HDR-innehåll. Den har dock stor täckning av DCI P3-färgrymden som används i de flesta HDR-innehåll. Nanocell-tekniken bakom denna TV är mycket lik QLED-tekniken som används i Samsung TV-apparater.

En annan funktion som ökar bildkvaliteten är Full Array Dimming Pro som intelligent kan hantera bakgrundsbelysningszoner för att leverera rätt mängd ljusstyrka och kontrast.

Kontrasten på LG NANO99

LG NanoCell 99-serien har ett dåligt kontrastförhållande. Även om IPS-paneler är kända för att ha låg kontrast, är den här exceptionellt låg, så svarta ser gråa ut i mörkret. Den lokala dimningsfunktionen hjälper till att förbättra den, men inte tillräckligt där du ser djupa svärta. Kontrasten kan variera mellan enheter, men vi förväntar oss inte att den ska vara mycket högre eftersom vi såg liknande resultat med LG NANO99 8k 2020 och LG QNED99 8K.

Ljusstyrka

LG NANO99 har bra SDR-toppljusstyrka. Det blir tillräckligt ljust med riktigt innehåll för att bekämpa bländning i de flesta väl upplysta rum, men vi rekommenderar inte att du placerar den mittemot ett ljust fönster. Ljusstyrkan varierar dock mellan olika scener; små och stora ytor med ljusa färger är svagare på grund av ramnedbländning respektive den aggressiva Automatic Brightness Limiter (ABL). Du kommer inte att märka detta för mycket med riktigt innehåll. Det märks dock när det finns små ljusa föremål på en mörk bakgrund, eller när du tittar på sporter som hockey.

Dolby Vision IQ spelar också in för att justera för att optimera innehållet och för att även anpassa för omgivande ljusförhållanden.

Den stöder även HDR10 och HDR10 Pro för att klara av att du får de ljusaste färgerna hela vägen till otroliga detaljer i de mörkare delarna av scenen.

Vi tittade också på mycket sport på LG 8K TV och Motion Pro-funktionen gjorde ett bra jobb så även de snabbaste rörelserna var fortfarande mjuka som siden med knappt någon urskiljbar oskärpa.

Lokal dimming

LG NanoCell 99 har en medioker full-array lokal dimningsfunktion, som har 96 zoner på 65-tumsmodellen. Även med lokal dimning aktiverad producerar den inte djupa svärta som på en VA- eller OLED-TV på grund av den redan låga inbyggda kontrasten. När det finns små högdagrar på skärmen är den för aggressiv eftersom den krossar svarta, vilket gör att fina detaljer försvinner i mörka områden, och små högdagrar dyker inte upp. Som du kan se i Earth-scenen i den verkliga innehållsvideon, finns det också en förlust av detaljer i de ljusa föremålen, eftersom det är svårt att urskilja skillnaden mellan haven och land.

Trots den svarta crushen blommar det också för mycket kring större höjdpunkter, som undertexter, vilket kan vara distraherande. Det gör ett bra jobb att hålla jämna steg med rörliga snabba föremål, och även om zonövergångar är märkbara i vårt testmönster, det är inte så illa med riktigt innehåll. Slutligen är skärmens övergripande enhetlighet bättre än på LG QNED99 8K. Men i vissa mörka scener är den lokala nedtoningen för aggressiv och orsakar vissa enhetlighetsproblem.

Det finns också Filmmaker-läge som erbjuder en mer filmisk upplevelse och presenterar filmen på det sätt som filmskaparen tänkt sig. Vilket innebär att rörelseutjämning är avstängd för att ge den en riktig filmliknande känsla.

Filmskapare tycker att teknik för rörelseutjämning, medan den ordnar upp några saker på skärmen, är som att applicera Photoshop på en bild.

Vi kan förstå varför de vill att deras filmer inte ska appliceras på den här konstgjorda borsten.

När vi använde det här läget föredrog vi att titta på filmen med ljuset släckt eftersom det inte fanns mycket optimering för ljusstyrkan.

Uppskalning av inbyggt 4K innehåll

LG NanoCell 99 har inga problem med uppskalning av inbyggt 4K-innehåll. Det finns inga vibrationer eller artefakter, men det är inte pixelperfekt som på inbyggda 4k-TV-apparater.

Se också:

Ljudet på LG NANO99

Vår uppfattning är att bra ljud spelar lika stor roll som bildkvaliteten när det gäller att njuta av innehåll. Särskilt när du tittar på film och sport.

LG 75-tums Nano99 Series 8K TV levererar även på denna front.

TV:ns inbyggda högtalare har 60W uteffekt och Dolby Atmos som, när du tittar på kompatibelt innehåll, kan ge en virtuell surroundljudupplevelse.

På egen hand gör Dolby Atmos ett imponerande jobb och du kan höra ljud runt dig och uppåt. Vi hade LG SN11 soundbar skickade med LG 8K för vår granskning. Den inkluderar bakre högtalare och en separat driven subwoofer och dess Dolby Atmos gick till nästa nivå.

Från själva TV:n får du typ Dolby Atmos-ljus men det vanliga ljudet är ganska starkt på egen hand. Men när du lägger till LG SN11RG soundbar tar det ljudet till en helt ny nivå.

Operativsystemet på LG NANO99

Operativsystemet webOS är uppfriskande enkelt att använda och ger även tillgång till populära appar som Netflix och Apple TV+.

Övrigt

Energiförbrukning 164 W.

Strömförbrukning (max) 330 watt

Om du ska placera den i en väggenhet, se till att det finns tillräckligt med utrymme för ventilation.

Pris

Återförsäljare:

Slutsats

Den fantastiska LG 75-tums Nano99 Series 8K TV ger en lysande audiovisuell upplevelse. Även om det inte finns mycket 8K-innehåll just nu, gör uppskalningen ett fantastiskt jobb under tiden. Men när det finns mer 8K kommer du att vara glad att du gjorde investeringen.

Lämna en kommentar