TV-bakgrundsbelysning förklaras: Edge-lit vs. full array vs. Mini-LED

Bakgrundsbelysning: Vår guide för att hjälpa dig att förstå tekniken bakom lokal dimning, HDR och mer.

Bildkredit: Unisystem

Det finns en okänd hjälte i ditt vardagsrum, en teknik som har blivit utvecklad stadigt i åratal, ger bättre och bättre bildkvalitet och mer uppslukande underhållning, och det är en som du kanske inte ens vet finns. Jag pratar naturligtvis om bakgrundsbelysningen i din TV.

Vad är en bakgrundsbelysning? Tja, det är ljuskällan som ligger direkt bakom LCD-panelen på de flesta TV-apparater. Det är det som får skärmen att lysa, det som ger ljusa färger deras livskraft och det som ger mörka skuggor deras djup.

TV-bakgrundsbelysning har genomgått en överraskande mängd förändringar under de senaste åren, och att veta hur den här funktionen fungerar och vad dina alternativ är kommer att hjälpa dig att välja en bättre TV än genomsnittet till ett lägre pris än genomsnittet.

Grundläggande LCD TV kunskap

Det finns lite mer till den glödande panelen på en LCD-TV än du kanske förväntar dig. LCD-panelen erbjuder bildens form och färgkomponenter, men den ger faktiskt inget eget ljus. Och utan ljus för att producera färgerna vi ser och projicera bilden utåt för betraktaren, skulle en LCD-TV inte vara värd mycket. Därför behöver vi den ödmjuka bakgrundsbelysningen.

Bakom LCD-panelen finns bakgrundsbelysning, och mellan bakgrundsbelysningen och LCD-panelen finns vanligtvis några lager av polariserade filter, bakgrundsbelysningsdiffusorer och andra optiska lager som är utformade för att förvandla denna samling av tekniska komponenter till en skarpare synlig bild.

Detaljerna kommer att variera mellan tillverkare, men de grundläggande faktorer som den tekniken bygger på förblir desamma.

Du har en LCD-panel för att ge mycket av bildinnehållet, och en bakgrundsbelysning bakom den för att ge det ljus som gör LCD-panelen synlig och färgerna levande. Men den bakgrundsbelysningen har genomgått många förändringar över tiden, flera bara under de senaste åren. Och många av de förbättringar vi har sett i moderna TV-apparater kan bli spårade till den ödmjuka bakgrundsbelysningen.

En kort historia om TV-bakgrundsbelysning

Under de första decennierna med konsument TV-apparater fanns ingen bakgrundsbelysning. Katodstrålerör (CRT) teknologi behöver inte en, eftersom den är en ljuskälla själv. Plasmaskärms TV använde samma typ av fosforescens som CRT-apparater använde, vilket innebär att de också kunde avge sitt eget ljus.

Men med tillkomsten av LCD-baserade plattskärms-TV uppstod behovet av belysning, och ursprungligen innebar det kalla katodlysrör (CCFL), en teknik som liknar lysrör och neonbelysning. Men eftersom dessa lampor genererar värme som kan skada en bildskärm och inte är fruktansvärda energieffektiva, har de i stort sett försvunnit från dagens TV-apparater.

Istället blev de ersatta av en av de största innovationerna inom modern TV-teknik: LED-bakgrundsbelysning. Med denna förändring började tv-tillverkare kalla LCD-TV med LED-bakgrundsbelysning för ”LED-TV” för att skilja dem från de äldre CCFL-upplysta modellerna. Men de senaste CCFL TV-apparaterna blev sålda för ett decennium sedan så troligtvis har TV-tillverkare har hållit LED nomenklaturen kvar för att göra skillnaden mellan LCD-TV och OLED-TV, som använder en mycket annorlunda (och i stort sett överlägsen) displayteknik.

Sedan dess har LED bakgrundsbelysning blivit förfinat på ett antal sätt, och det finns flera alternativ på marknaden i dagens TV-apparater.

Modern bakgrundsbelysning: lokal dimning och HDR

Dagens TV-apparater använder ett antal bakgrundsbelysningsmetoder, som vi kommer att diskutera nedan, men den största förändringen har varit införandet av diskreta bakgrundsbelysningszoner. I stället för att belysa hela skärmen kan LED bakgrundsbelysningen på en TV adresseras individuellt, vilket innebär att de kan slås på eller av, dämpas eller höjas efter behov för att ge ljusare eller mörkare delar av TV bilden.

Du kanske inte vet mycket om innovationen för lokal dimning, men du har säkert hört talas om funktionen som möjliggör: Högt dynamiskt omfång eller HDR. Det är en av de bästa funktionerna på dagens TV-apparater, och vi rekommenderar att du kollar efter när du handlar en TV. (Kolla in våra artiklar Vad är HDR-TV, och varför spelar det någon roll? Och vad är Dolby Vision? För att lära dig mer.)

Med lokala dimningszoner som möjliggör variabel ljusstyrka för olika delar av displayen, innehåller nya media ytterligare metadata, utöver enkel video och ljud. Dessa data beskriver ljusstyrkan och bakgrundsbelysningen för en given scen eller innehållsram. Även om metadata kan falla under olika formatnamn, som HDR10 eller Dolby Vision, är väsentligheterna desamma, beskriver hur de dimbara bakgrundsbelysningarna ska bete sig för att få en rikare bild.

Det finns olika format med olika grad av granularitet, men slutresultatet är att moderna medier tar hänsyn till denna extra ljusstyrka, precis som det skulle göra med färg och flerkanaligt ljud. 

Men det finns et problem. Inte alla former av bakgrundsbelysning erbjuder samma kontrollnivå. Som ett resultat har inte alla TV-apparater samma kapacitet, även om de stöder samma HDR format.

Och allt beror på vilken typ av bakgrundsbelysning som används.

Viktiga bakgrundsbelysningstekniker

Bildkredit: Adroidstandard

Kant upplyst

Kantbelysta displayer lyser upp LCD-panelen genom att ställa in en rad lysdioder längs skärmens övre och nedre kanter eller ringa omkretsen av TV-ramen med LED-lampor. Detta ljus distribueras sedan över baksidan av LCD-panelen med en speciell diffusorljusguide, ett halvtransparent plastark som gör att ljuset från lysdioden i TV-ramen kan belysa en större del av displayen.

Det är ett mycket kostnadseffektivt sätt att tända en TV, eftersom den använder minst antal lysdioder. Det erbjuder också en viss nivå av dynamisk bakgrundsbelysning för HDR-stöd. På apparater som är utrustade för att göra det kan delar av kantbelysningsremsorna mörkas eller dimmas för att ge djupare svarta, eller mer ljus för att framhäva vissa delar av skärmen. Men eftersom de inte direkt tänder LCD-panelen bakifrån, är effekten avsevärt dämpad jämfört andra tekniker för bakgrundsbelysning.

Eftersom dessa kantmonterade lysdioder kan dimmas eller ljusas individuellt, kan kantbelysta TV-apparater erbjuda ett visst mått av dynamisk bakgrundsbelysning för högt dynamiskt intervall. Detta kan göras på två sätt.

  1. Först kan lysdioderna högst upp och nedtill på displayen dämpas. Detta för att ändra ljusstyrkan i en vertikal rand, från toppen till botten av displayen. Detta delar upp displayen i 8-16 distinkta dimningszoner.
  2. För det andra kan de övre och nedre raderna av lysdioder dimmas oberoende, vilket effektivt fördubblar antalet dimningszoner.

Båda dessa metoder lider av användningen av breda, diffusa dimningszoner. Dessa som dämpar HDR-effekten avsevärt och kommer ofta att belysa oönskade delar av displayen, en effekt som kallas haloing.

Dual LED

En variant på kantbelysning som utvecklats av Samsung och används i vissa Samsung QLED TV-apparater kallas dual LED. I stället för att använda en enfärgad bakgrundsbelysning för TV:n använder Samsung en kombination av svala blåa och varmgula LED-lampor. Och växlar mellan dem baserat på scenens innehåll för att erbjuda en blygsam förbättring av bildkvaliteten.

Direkt belyst LED

Direktbelyst LED bakgrundsbelysning använder LED-belysning på baksidan av TV:n. Direkt bakom LCD-panelen, vilket ger en ganska jämn mängd ljus över skärmen. Det ger också en ljusare bild, eftersom den använder fler lysdioder och kan använda mer av ljuset från dessa lysdioder.

En helt vit bakgrundsbelysning har dock sina begränsningar. Eftersom hela LCD panelen är upplyst enhetligt, finns det lite eller inget dynamiskt område som erbjuds av displayen.

Ett vanligt problem som orsakas av denna enhetliga bakgrundsbelysning är att mörkare delar av displayen fortfarande är upplysta, vilket resulterar i att svarta delar av skärmen verkar gråa, ett fenomen som kallas ”förhöjda svarta nivåer”. Det märks särskilt på mörkare filmer, som kommer att ha ett tydligt oönskat sken i de svarta nivåerna.

Full array med lokal dimning (FALD)

Nästa förfining för LED-bakgrundsbelysning är full array belysning med lokal dimning. Detta bryter upp bakgrundsbelysningen av direkt LED belysning och delar den i flera zoner. Dessa zoner belyser var och en del av skärmen och kan ända ljus uppåt eller nedåt individuellt beroende på innehållet i den delen av displayen.

Denna dynamiska bakgrundsbelysning gör att en TV kan leverera djupare skuggor, ljusare höjdpunkter och mer levande färg. Om du förlåter ordvitsen är det här HDR innehållet verkligen lyser.

Lokala dimningszoner har blivit ganska vanliga på TV-apparater i det övre prisspektrumet, och fler premium TV-apparater har differentierat sig genom att erbjuda ett större antal bakgrundsbelysningszoner med mindre, tätare kontrollerat ljus, vilket kan minimera ljusblommor och haloing för att ge bättre HDR prestanda och kontrast.

Mini-LED

Lokal dimning har förfinats ytterligare med introduktionen av mini-LED. Genom att krympa LED-storleken till ungefär en femtedel av storleken. Detta betyder att fler LED-lampor packas in i bakgrundsbelysningspanelen och mycket fler dimningszoner kan användas.

LG presenterar sin första Mini LED-TV – och den ser fantastisk ut

Där en vanlig LED-bakgrundsbelysning erbjuder dussintals bakgrundsbelysningszoner, erbjuder mini-LED hundratals och individuella mini-LED lampor kan det finnas tusentals av för en större TV. Fler lysdioder översätts till ljusare bakgrundsbelysning, för en ljusare och mer levande bild, liksom mindre belysningszoner för att minska haloing.

Resultatet är ännu mer detaljerad kontroll av bakgrundsbelysningen, med prestandaförbättringar i både övergripande kontrast och HDR prestanda.

Modeller från Samsung, TCL och LG använder alla mini LED-bakgrundsbelysning för sin överlägsna prestanda, och kombinationen av mini-LED och QLED-färgförbättring erbjuder några av de bästa TV-bildkvaliteter som någonsin varit tillgängliga.

Belysning per pixel

I slutändan är den bästa bakgrundsbelysningen ingen bakgrundsbelysning alls. Detta kan uppnås på ett av två sätt: Med nuvarande OLED-skärmar eller mikro-LED-teknik, varav den senare ännu inte är tillgänglig för vanliga konsumenter.

Intressant: QLED vs OLED TV: Vad är skillnaden?

OLED-skärmar har individuella pixlar som lyser upp utan att behöva en separat belysningskälla. Detta skapar en displaypanel som inte behöver någon form av bakgrundsbelysning.

Eftersom belysningen kan styras för enskilda pixlar erbjuder OLED-teknologin högsta möjliga kontrast och HDR-prestanda, utan att något ljus blommar och äkta svart återgivning när enskilda pixlar blir mörka.

Om du minskar mini-LED-lamporna ännu mindre, får du mikro-LED. Mätning så liten som 50μm mikro-LED är 1/100 av storleken på en vanlig LED. Det är tillräckligt litet för att klustra ihop dem för enskilda pixlar. Detta skapar en annan form av display som inte direkt har en standard bakgrundsbelysning. De första mikro-LED-TV-apparaterna säljs nu. Men med priser på hundratusentals kronor är de inte riktigt något den genomsnittliga konsumenten ens skulle överväga.

TV bakgrundsbelysning: Vad det betyder för dig

All denna information är mycket intressant, men du undrar förmodligen vad detta faktiskt betyder för dig.

Slutsatsen är ganska enkel: Bättre bakgrundsbelysning leder till bättre bildkvalitet.

  • Edgelit och direkt bakgrundsbelysning – Bra
  • Full matris med lokal dimning – Bättre
  • Skärmar utan extra belysning – Bäst

Men det finns mer än ett sätt att närma sig full array med lokal dimning. Eftersom TV-apparater kommer att erbjuda olika antal dimningszoner och lokal dimming kan uppnås med antingen standard LED eller mini-LED.

Tumregeln här är enkel: Fler bakgrundsbelysningszoner är bättre, och många lysdioder ger dig mest bakgrundsbelysningszoner.

Och det finns ett direkt samband mellan bakgrundsbelysning kvalitet och TV priset. Så vad är det bästa alternativet när du inte vill betala en 10 000 kr för ledande kvalitet OLED. Även prisvärda OLED kostar en hel del, eller punga ut tiotusentals för en gigantisk mikro-LED-TV ?

För de flesta rekommenderar vi att du letar efter en TV med mini-LED, som Samsung Neo QLED QN90A. Mini LED-bakgrundsbelysning träffar sweet spot för prisvärdhet och förbättrad bakgrundsbelysning. Om du vill ha bättre bakgrundsbelysningskontroll än genomsnittet utan att spendera de extra pengar, är en mini LED-TV rätt val!

Köp Samsung Neo QLED 50″ på Webhallen för 13990


Lämna en kommentar