Samsung Q90 QLED TV recension

Samsung Q90 QLED är marknadens bästa 4K-LCD-skärm och ett fantastiskt OLED-alternativ


Samsung Q90 QLED TV är den bästa premium 4K LCD-skärmen på marknaden, och det är ett bra OLED-alternativ.

FÖRDELAR:

 • Fantastisk bildkvalitet med ljusa färger och djupa svarta
 • Ren design med Samsung One Connect Box
 • Bra smart TV-plattform med exklusiv Apple TV-app

NACKDELAR:

 • Bixby röstassistent är inte bra
 • Standard HDMI 2.0-portar
 • Ingen kärlek till Dolby Vision

Hemmabiovärlden är inte främmande till konkurrerande format. Oavsett om det är VHS och Betamax, Blu-ray och HD DVD eller kabel och satellit. En av de största rivaliteterna idag är LCD-skärmpaneler mot OLED-teknik. LCD-apparater tar den största delen av marknaden i dagsläget. Det största skälet till detta är överkomliga priser, medans OLED får beröm för sin överlägsna skärmkvalitet.

Vill du ha en lite billigare version kan du läsa vår fulla Samsung Q60 QLED-TV recension här.

Samsung Q90 65-tums QLED TV tälvalr dock med OLED när det kommer till bildkvalitet med hjälp av en rad teknike. Allt från kvantprickar som ger QLED sitt namn till en precisionsbelysning med dussintals dimbar zoner. Lägg sen till en samling avancerade smart-TV-funktioner, en elegant men bekant design och några få exklusiva funktioner, så är Samsung Q90 QLED inte bara den bästa TV som Samsung har att erbjuda, utan också en av de starkaste QLED alternativen som finns på marknaden.


Du kanske också är intresserad av:


Samsung Q90 QLED TV-specifikationer

 • Pris: 24 990 Kronor
 • Skärmstorlek: 65 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160
 • HDR: HDR 10+, HDR 10, HLG
 • Uppdateringshastighet: 120Hz
 • Portar: 4 HDMI, 3 USB
 • Ljud: 4,2 kanaler x 60 watt
 • Smart TV-programvara: Samsung Smart TV med Bixby Voice
 • Storlek: 57,1 x 32,7 x 1,6 tum [utan stativ]
 • Vikt: 28 kg [utan stativ]

Samsung Q90 QLED TV Pris och tillgänglighet

Q90 QLED finns i tre storlekar, från 55-tums modellen och uppskalad till 65 tum och 75 tum.

 • 55-tums (QN65Q90RAFXZA) – 19 990 Kronor
 • 65-tums (QN75Q90RAFXZA) – 24 990 Kronor
 • 75-tums (QN82Q90RAFXZA) – 54 992 Kronor

Obs. dessa priser är vad de såldes för när de släpptes. De är troligtvis betydligt lägre hos vissa återförsäljare i dagsläget. 75 tums modellen är till exempel enligt Prisjakt runt 28 000 Kronor just nu. Kolla in vår guide för att bestämma storlek på din TV samt denna som hjälper till med hur du bör placera din TV för att få det mesta av den.


Samsung Q90 QLED-design

Bildkredit: Samsung

Samsungs Q90 är en vacker TV som är en av de snyggaste QLED-apparaterna som finns på marknaden. Samsungs övergripande design har ett distinkt signaturutseende, med en nästan svart metallisk yta och texturerad yta över skåpets baksida. Hela TV:n mäter 57,1 x 32,7 x 1,6 tum utan det medföljande stativet och väger cirka 28 kg.

Q90: s övergripande design har en relativt tunn profil, delvis tack vare Samsungs sätt att utforma sina premium-TV-apparater. Istället för att försöka montera portarna och komponenterna i TV-chassit, parar Samsung Q90 med One Connect Box. Denna rymmer all processhårdvara och alla A/V-anslutningar.

Bildkredit: Samsung

Designen av moderna TV-apparater lämnar i allmänhet lite utrymme i ett TV-chassi för att lägga till högtalare eller ge nödvändigt utrymme för rik resonans. Som ett resultat av detta är de flesta TV-ljud svaga. Men trots att den bara är 1,6 tum (4 cm) tjock har Samsung lyckats utrusta Q90 med 60 watt ljud! Pumpat genom fyra stereohögtalare och ett par subwoofers.

Resultatet är en av de bäst låtande TV-apparaterna på marknaden! Den har inte bara bra volym utan även ett trevligt mellanregister. Denna gör dialog och ljud från omgivande lätt att urskilja och den har en överraskande kraftig bas. Även när volymen var höjd till rumsfyllningsvolymer så kommer det inte vara någon ingen försämring av ljudet.


Hur installerar du Samsung Q90

Allt detta kopplas till din TV med Samsungs egen One Invisible Connection. Detta är en halvtransparent kabel som ansluts till TV:n och förser all din ström och alla anslutning för hemmabio enheter. Det gör det extremt enkelt att minska antalet fula kablar som kommer från TV:n. Vilket ger apparaten ett rent utseende även när du inte kan installera den professionellt med kablar som går genom väggen.

Att hänga Samsung Q90 på väggen är ganska enkelt, med hål för att rymma ett VESA-fäste på 400 x 400 millimeter. Samsung erbjuder ett väggfäste som heter ‘No Gap’ (cirka 1 500 kr) för en ännu mer elegant installation på väggen.

Det medföljande C-formade stativet väger mycket, nästan 7 kg. Det har dock solid metallkonstruktion och ett brett fotavtryck som ger stativet en mycket stabil bas. Själva stativet har ett fotavtryck på 34 x 28,4 cm och höjer TV:n cirka 23 cm.

Bildkredit: hifiklubben

Det medföljande C-formade stativet väger mycket, nästan 7 kg. Det har dock solid metallkonstruktion och ett brett fotavtryck som ger stativet en mycket stabil bas. Själva stativet har ett fotavtryck på 34 x 28,4 cm och höjer TV:n cirka 23 cm.


Samsung Q90 QLED portar

Bildkredit: Samsung

Samsungs One Connect Box är en elegant, svart, rektangulär låda som rymmer alla TV-anslutningar. Och eftersom du kan flytta runt och positionera boxen som du vill erbjuder Q90 några av de enklaste alternativen för anslutning och frånkoppling.

Den är utrustad med fyra HDMI-portar, tre USB-platser och en RF-kontakt för antenn- och kabelanslutningar. Q90 har allt du behöver för en modern smart-TV. Om du vill ansluta en soundbar stöder Q90 också Audio Return Channel (ARC) på en av de medföljande HDMI-portarna.

MER: Vem gör den smartaste smart-TV: n? Här är resultaten

Har du en äldre utrustning som ansluter via en annan standard, som kompositvideo eller analoga högtalare, har du tur. Och medan den nuvarande HDMI 2.0-standarden fungerar för all aktuell hemmabioutrustning, önskar vi att Q90 hade de framtidssäkra HDMI 2.1-portarna som erbjuds på LG C9 OLED. Förutom stöd för allt dagens 4K-innehåll stöder 2.1-standarden 4K i bildhastigheter på upp till 120Hz, erbjuder mer sömlös växling mellan typer av innehåll och ger bättre spelstöd.

Det finns ett Ethernet-uttag för trådbunden nätverksanslutning, samt 802.11ac Wi-Fi och Bluetooth för anslutning av trådlösa hörlurar eller högtalare.


Samsung Q90 QLED-skärm och prestanda

Samsung Q90 är den bästa 4K-TV som Samsung erbjuder. Den kvantprickförstärkta skärmen erbjuder fantastiska färger och ett utmärkt högdynamiskt intervall med bra svarta nivåer och ljusa max nivåer. Från den skarpa upplösningen bakgrundsbelysningen med 400+ enskilda dimningszoner, har Q90 all teknologi som Samsung har för att ge dig en utmärkt tittarupplevelse.

HDR-innehåll (High-Dynamic Range) ser utmärkt ut på skärmen och förstärks av kombinationen av stark bakgrundsbelysning och djupsvartfiltrering av QLED-skärmen.

Samsung Q90 stöder HDR10 och HLG-standarder, tillsammans med HDR10 + som är Samsungs egna HDR-format. Tyvärr har Samsung inte Dolby Vision, som verkar erbjuda bättre kvalitet och är det mer allmänt tillgängliga av de två.

Samsung Q90 har en utmärkt balans mellan ljusa och mörka delar av skärmen och kommer att hålla detaljerna tydliga i mellanregister som ofta går försvinner i skuggor på andra apparater.

Q90 har också några förbättringar jämfört med Q9FN 2018, där några mindre färgproblem fanns när man tittar på en brant vinkel. Q90 drar nytta av Samsungs nya ”Ultra Viewing Angle-teknik”, som effektivt eliminerar även detta lilla problem.

Men de största förbättringarna finns inte på bildskärmspanelen utan i videobearbetning. Med Samsungs senaste bearbetningshårdvara, kallad Quantum Processor 4K, har Q90 förbättrad uppskalning, justerar ljusstyrka och ljudet till att göra det till en oförglämlig kväll. Uppskalningen använder samma AI-drivna förbättringar som används i Samsungs 8K-TV,  som här är anpassade för att förbättra 4K-upplevelsen. 

Rörelsehantering är också väldigt bra, med Q90s 120Hz uppdateringsfrekvens som stöds av rörelsebehandlingen för att ge en ren bild utan suddighet eller utsmetning. Titta på en fight scene från till exempel Spider-Man: Homecoming, de snabba rörelsena från Spidey mot den bevingade skurken kommer att vara tydliga och utan suddighet.


Samsung Q90 QLED-spel

Skärmkompatibiliteten stöder full 4K-spel vid 60Hz, med stöd för streaming av innehåll vid 24, 50 och 60Hz. Filmer och program kommer att spelas upp med 10-bitars färg, medan HDR10-stöd gör att du kan njuta av innehåll med hög dynamik i både video och spel. Läs allt om HDR här.

En trevlig och oväntad funktion i Samsung är stöd för FreeSync, vilket sänker fördröjningstiden och skärmavrivning med hjälp av variabla uppdateringshastigheter. Den gör detta utan att förlita sig på den högre bandbredden som HDMI 2.1 ger, som ses på LG CX OLED, och använder istället AMDs FreeSync-teknik (samma som används på spelmonitorer för PC-spel) för att matcha skärmens uppdateringsfrekvens med utdata från AMD-grafikkortet i Xbox. Det är en väldigt cool funktion och en som inte finns på många smarta TV-apparater.

Den enda verkliga besvikelsen här är bristen på Dolby Vision-stöd. Xbox One X fungerar med standarden, men Samsungs TV-apparater gör det inte.


Samsung Q90 QLED Audio

Smart-TV:n erbjuder också ett intelligent ljudläge, som använder fjärrkontrollens inbyggda mikrofon för att lyssna på ljudet som kommer från TV:n och justera inställningarna för att automatiskt optimera ljudnivån för rummet just ditt rum. Intelligent Mode inkluderar också automatiskt lägesbyte beroende på innehållet du tittar på. Filmer får en mystisk musikalisk lljud som matchar dialogen, och sportevenemang anpassar sig för att sätta dig som en i mängden. Vissa älskar dessa automatiska ändringar, andra hatar dem, men det är ett intressant alternativ.

Samsung Q90 erbjuder inte Dolby Atmos-stöd genom uppsättningens inbyggda högtalare, men det kommer att mata ut Atmos-formaterat innehåll, vilket gör detta till en idealisk situation för en Dolby Atmos-kompatibel soundbar.


Samsung Q90 QLED Smart TV-funktioner

Samsungs smart-TV-plattform är utmärkt av många anledningar, från sitt breda urval av appar till innehållsförslag och till och med deras skärmsläckare med som visar konstverk av väderuppdateringar när TV:n inte används. Hemskärmens layout är ren och lättförståelig, med en rad appar och en andra rad detaljerade menyer som visas vid behov. Appraden lämnar det mesta av skärmen fri, så du kan fortsätta titta på en show medan du surfar bland dina appar, och en Universal Guide erbjuder innehållsförslag från dina favorit streamingtjänster. Läs vår jämförelse av stremingtjänster här.

Samsung integreras sig också i Smart Things-ekosystemet och tillhandahåller en kontrollpanel för smarta hem-enheter som effektivt kan förvandla din TV till det centrala navet i ditt anslutna hem. Från smarta termostater till anslutna kylskåp och tvättmaskiner, SmartThings instrumentpanel är var du kan kontrollera hela ditt hem.

Bildkredit: rtings

Q90 är också den enda smart-TV-plattformen som erbjuder AppleTV som en app. På så sätt kan du njuta av iTunes-filmer och program, liksom Apples kommande original Apple TV + -program utan en separat Apple TV-låda. Samsung gör appen tillgänglig direkt från startskärmen tack vare ett exklusivt (för närvarande) avtal med Apple.

Den levereras också med en inbyggd interaktiv röstassistent, Samsungs Bixby. Använder en av Samsungs nyare smartphones kanske du redan är bekant med den Bixby. Om inte, är den övergripande idén densamma som till exempel Alexa eller Google Assistenten, vilket ger dig ett sätt att prata med TV:n på vanligt språk och söka efter innehåll, appar och information. Om dina röstassistentlojaliteter ligger någon annanstans är Samsungs QLED-TV-apparater också kompatibla med Google Home och Amazon Alexa, men du måste tillhandahålla din egen smarta högtalare och para ihop den med TV:n. Vi har en full artikel om Chromecast här.


Samsung Q90 QLED-fjärrkontroll

Bildkredit: 24

Designen av OneRemote har alltid varit trevlig, och den senaste versionen av den snygga styrenheten är inget undantag. Den böjda trollstavsdesignen är bekväm att hålla och den är smalare än fjärrkontrollerna som levereras med konkurrerande system. Men även om det kan se ut och kännas lite annorlunda än den genomsnittliga smart-TV-fjärrkontrollen, har designen alltid uppfyllt de enkla kontrollerna den erbjuder på ett fantastiskt sätt. Vi har en fullständig guide till Smart TV om du vill veta mer.

OneRemote är gjord för app-användning, samt dagens meny baserade navigation, den har en minimalist design centrerad kring en ringformad directional pad. Runt den här ringen finns grundläggande kontroller för Home, Back, Play / Pause media playback, en snabbmenyknapp, en mikrofonknapp för röstinteraktion och en dedikerad knapp för Ambient Mode. Vippknappar låter dig justera volymen och bläddra igenom kanalerna. Det finns inga sifferknappar eller små mediakontroller som förvirrar dig, och riktningsringen används för allt från att välja appar till snabbspolning genom videor. Detta gör Samsung OneRemote underbart intuitiv. Kanske även vill läsa om de bästa streaming alternativen på marknaden?

Den fungerar också bra för röstinteraktion. Medan du kan använda riktningsringen för textinmatning med tangentbordet på skärmen är den inbyggda mikrofonen utmärkt för längre sökfrågor och fraser.


Slutsats

Samsung Q90 QLED TV är en av de bästa smarta TV-apparaterna på marknaden! Den har fantastisk bildkvalitet, massor av smarta funktioner och en snygg design som inte prioriterar utseende framför funktionalitet. Den är den bästa LCD-baserade TV:n på marknaden, och levererar det bästa konkurrerande alternativet till OLED-TV-apparater, vilka kostar var som helst från några tusen till mer än tio tusen kronor mer per set.

Jämfört med LG C9 OLED (16 990 kr) och Sony Master Series A9F (27 890 kr), levererar Q90 jämförbar bildkvalitet i nästan alla avseenden, även när du tittar på TV-apparaterna sida vid sida är det svårt att se en som bättre än de andra. Det finns skillnader såklart skillnader, OLED erbjuder bättre svarta nivåer, medan Q90s bakgrundsbelysta LCD-skärm ger bättre ljusstyrka. I slutändan tycks dock de största skillnaderna finns i funktioner och smarta funktioner, Samsung saknar LG: s utmärkta avancerade anslutningsmöjligheter och integrerade röstassistenter, då de inte har HDMI 2.1 och inte heller inbyggda Google Assistant eller Alexa.

Med det sagt, om du inte vill ha de specifika fördelarna som kommer med OLED, är Samsungs QLED den enda jämförbara konkurrerande tekniken på marknaden. Dessutom, om du har ett antal Samsung- eller Samsung-kompatibla smart-home-produkter, kommer Q90 att knyta ihop de olika enheterna på ett väldigt lätt sätt.


Andra trevliga recensioner som du kanske gillar:7 svar på ”Samsung Q90 QLED TV recension”

Lämna en kommentar