Sonos Arc Recension – allt du behöver veta

Sonos Arc soundbar tänjer på surroundljudstekniken.

Bildkredit: Sonos

Sonos har en ny surroundljudlösning och den finns i en enda soundbar som de kallar Arc. Soundbaren optimerar hur ljudet studsar i väggar och tak gör den till en toppmodell som levererar imponerande surroundljud till det moderna minimalistiska hemmet.

Läs hela listan: Bästa Soundbars

Sonos Arc bygger på Dolbys senaste TrueHD- och Dolby Digital Plus-ljudkod för att leverera bästa kvalitetsförlustfria ljud som finns på avancerade Blu-ray-skivor och några av de ledande streamingtjänsterna. Det förbättrar sedan 3D-ljudbilden med Dolby Atmos-objektspår för att studsa vissa ljud från väggarna också runt dig. Så att det känns som att de kommer mot dig från alla vinklar.

Enkelhet

Även om allt detta kanske låter komplicerat kan Sonos Arc-installationen inte vara enklare, med bara några steg i smartphone-appen. De minimalistiska kabelanslutningarna och allt-i-ett-systemkonstruktionen ökar den här känslan och den strömlinjeformade estetiken.

Sonos arc review recension
Bildkredit: Sonos

Om du till exempel har ett mediarum med fyra väggar och ett tak, är Sonos Arc verkligen allt du behöver för ett fantastiskt surroundljud. De 11 högkvalitativa högtalarna inuti, arbetar tillsammans för att leverera allt från kraftfull varm bas till rena och exakta höga toner. Det gäller både under musik- och medieuppspelning. Ännu bättre, det kan göra allt detta samtidigt som det härmar ljudbilden för äkta multi-högtalare-surroundljud.


Andra intressanta artiklar:


Det finns några försiktighetsåtgärder för dem med expansiva TV-rum, men Sonos ekosystem erbjuder ytterligare högtalare för alla som vill stärka basen eller lägga till äkta surroundljud…så länge du har pengar för det.

Upp och ner är bågen en ganska fantastisk kit som kan efterlikna äkta 3D-ljud från en elegant och fristående enhet. Det är därför det är en av de bästa soundbar som finns ute.

Sonos Arc-pris och tillgänglighet

Sonos Arc soundbar lanserades för cirka 8 000 kr – 9 000 kr som en fristående enhet. Medan den här Atmos-aktiverade högtalaren är perfekt för sig kan du också lägga till den nya Sonos Sub (Gen 3) för 7 000 kr för lite extra bas, eller ett par One SL för vänster bak och höger surroundljud som 2 000 kr vardera.

Arc har utformats för att sitta på bordsskivan under din TV, men du kan också montera den under en skärm med Sonos Arc-kompatibelt väggfäste för ungefär 800 kr.

Sonos Arc kommer att ta platsen för Playbar och Playbase som Sonos flaggskepps soundbar framåt. Om bågen ligger lite utanför din budget kommer Sonos också att fortsätta erbjuda Sonos Beam för 4 000 kr. Vilket är en bra enhet för att stärka ditt TV-ljud och en bra allround vardagsrumshögtalare.

Design och funktioner

  1. Bredden på en 55-tums TV
  2. Enkel installation
  3. Dolby Atmos kräver mycket högteknologisk teknik

Det fanns en tid där du inte skulle överväga något annat än ett multi-högtalararray för bästa ljudkvalitet, men Dolby Atmos leder avgiften för att leverera 3D-ljudeffekter från ett mer strömlinjeformat system – och det finns inget bättre exempel på detta än Sonos Arc.

Den fristående enskilda enheten har bara två viktiga ingångar: en strömkabel och en HDMI-ingång. Även om ett Ethernet-uttag och en digital optisk till HDMI-adapter finns tillgängliga, rekommenderas det bara att du använder dem om du absolut måste. Sonos inkluderar inte ens en fjärrkontroll, vilket föreslår att du istället ansluter soundbar till din TV via Audio Return Channel (ARC). Och sen bara använder din TV-fjärrkontroll eller styr den via den nya Sonos S2-smarttelefonappen.

Till och med färgvalen är enkla med bågen och finns bara i svart eller vitt. Och även om du naturligtvis kan para ihop Sonos Arc soundbar med Sonos Sub eller ett par One SL-högtalare för djupare bas och äkta surroundljud. Har det skapats för att vara en utmärkt ljudlösning på egen hand, vilket minskar den totala röran.

Eftersom bågen är avsedd att studsa ljud från taket och väggarna i ditt rum för att skapa ett 3D-ljudlandskap, lindas det på toppen, framsidan och i båda ändarna av metallhålhögtalargaller som täcker Atmos-drivrutins olika riktningar array.

Specifikationer Sonos Arc

Specifikationer
Högtalare:5.0.2, 11 klass-D-förstärkare, 8 bashögtalare, 3 diskanthögtalare
Mått: 1141,7 mm x 87 mm x 115,7 mm
Vikt:6,25 kg
Färg: Matt svart eller vit
Anslutningar: HDMI-ingång (ARC), optiskt digitalt ljud till HDMI-omvandlare, Bluetooth, Ethernet-port, 802.11b, g Wi-Fi, Apple AirPlay 2, IR-mottagare
App: Android (ingen Trueplay), iOS App: Android (ingen Trueplay), iOS | Subwoofer ingår: Nej
Specifikation Sonos Arc

Soundbar sitter lite högre än vissa på 3,4 tum (8,7 cm), men den inbyggda IR-repeatern betyder att den inte blockerar din fjärranslutning. Det här extra utrymme ger lite mer utrymme för de uppåtskjutande Atmos-drivrutinerna. Med en bredd på 45 tum (114,17 cm) stämmer den ungefär med kanterna på din genomsnittliga 55-tums TV. Men den ser också bra ut med något större.

Det finns ett enkelt status-LED-ljus som självjusterar ljusstyrkan efter omgivande ljus. De subtila kapacitiva uppspelnings- / paus-, volym- och tysta knapparna hjälper det att smälta in i bakgrunden.

Det finns två bakre förstärkta hål som väggmonterar 6,25 kg för en framåtvänd monteringsinstallation. Naturligtvis är dock basresponsen lite mer koncentrerad när den kan reflektera från en bordsyta.

Dolby Atmos surroundljud

För att få ett ordentligt Dolby Atmos-surroundljud måste du ha ditt media kodat i DolbyTrueHD eller Dolby Digital Plus. Du behöver din app, TV och mottagare också för att kunna bearbeta eller åtminstone passera igenom, dessa format.

Även om det finns en digital optisk omvandlare som ingår i bågen, kan Atmos bara transporteras över HDMI 2.1. Så genom att ansluta den kommer du att offra högkvalitativt ljud. Dolby Atmos är fortfarande inte närvarande när det gäller tillgänglighet, se till att du har alla rätt bitar kan vara lite av en process. För att se om dina andra nuvarande komponenter är Atmos-klara, kolla in vår Dolby Atmos-förklarare.

Se också: Dolby Atmos: Vad det är, hur det fungerar och var kan jag hitta det

Precis som allt annat med Arc, är installationsprocessen utformad för att vara så enkel som möjligt. Allt gjort genom den nya Sonos S2-smarttelefonappen. Efter den första anslutningen ombeds du ladda ner appen från App Store eller Google Play Store (om du inte redan har den).

Då måste du följa ett par uppmaningar för att ansluta TV: n till Wi-Fi, alla ljudströmmar eller internetradiotjänster som du kanske redan är registrerad på. Ditt val av Amazon Alexa eller Google Assistant. Förutom detta finns det inte mycket annat i installationen. Det är en relativt smärtfri process (speciellt om du redan har ett Sonos-konto).


Våra senaste soundbar artiklar:


Trueplay Tuning

Det finns en sista uppgift som du vill utföra innan du skjuter upp ditt favorit högupplösta ljud, dock: Trueplay Tuning. Trueplay är Sonos proprietära adaptiva ljudbildverktyg som analyserar formen på ett rum för att bäst balansera ljudutgången för alla i det.

Vi fick en känsla för hur kapabel Sonos var i den här avdelningen när den släppte sin bärbara Move-högtalare som kunde kompensera för akustiska miljöer som var så fientliga som att de täcktes av kuddar. Det är funktionen som verkligen skiljer Arc från din genomsnittliga soundbar.

Sonus arc
Bildkredit: Sonus

Det finns dock ett ganska stort problem: Trueplay är bara kompatibelt med iOS-enheter. Detta är ett stort besvär för icke-Apple-användare och Sonos säger att mångfalden i Android-hårdvara. Så innebär det att den inte planerar att utveckla den när som helst.

Lyckligtvis kan du låna en iOS-enhet för att köra kalibreringen på soundbarens slutliga plats och den förblir sant så länge du håller saker på vagt samma plats. Det är lite besvär, men det är förmodligen enklare än att behöva lagra en dedikerad inställningsmikrofon någonstans minnesvärd efter installationen.

Det enda området vi hade några problem var att integrera vår smarta assistent i Sonos Arc. Medan ett antal Sonos-system redan har integrerade smarta assistenter från Google och Amazon, har de erbjudit begränsade upplevelser. Eftersom vi inte snabbt kunde ställa in den här funktionen har vi inte kunnat se om det har skett någon utveckling här ännu.

Den mest anmärkningsvärda av dessa begränsningar är att du inte kan använda dem i Wi-Fi-högtalararrangemang från tredje part. Men eftersom vi misstänker att Sonos gör detta för att uppmuntra investeringar i ytterligare Sonos-högtalare. Förväntar vi oss därför inte att detta kommer att förändras när som helst snart.

Mer: Varför du alltid ska köpa dyr elektronik med kreditkort

Ljudprestanda

De 8 bashögtalarna och de 3 diskanthögtalarna skapar fantastisk musik och medieljud. Fantastiskt surroundljud för en enda källhögtalare. Att ha rätt formade rum är avgörande för denna produkt. Sonos Arc’s ljudfunktioner är ganska fantastiska. Åtta elliptiska bashögtalare kombinerar för att ge en solid total basrespons. Avstämningen balanserar en fin mängd värme genom mellanslag med en imponerande grad av klarhet.

Denna precision blir matchad av de tre silke dome diskanthögtalarna som levererar särskilt skarpa toppar med en imponerande kontrollnivå. Vi ansågs särskilt av enhetens förmåga att leverera ljudlandskap som skiljer ljud från enskilda instrument under speciella arrangemang. Utan att känna osammanhängande.

Denna typ av rumslig precision är vettig när man tänker på att Sonos Arc var utformad för att få ut det mesta av Dolby Atmos. En ljudkod som separerar ljud till objektbaserade ljudspår. Så att vissa källor snabbt kan byta plats mellan högtalarna och studsas runt i rummet enklare. Så inte förvånande är att Arc är mycket kapabel när du väl har ställt in den i rummet och den kan studsa effekter runt och bakom dig.

Det är värt att påpeka att eftersom systemet använder ditt rum för att faktiskt få ljudet runt dig. Det kommer därför att finnas en viss variation i Arcens förmåga att leverera surroundljud.

Rum

Vi testade det i ett rum med 6 meter välvt tak och en spetsvägg bakom soffan. Vilket också gör det i princip omöjligt att studsa ljud bakom dig.

Så medan vi kunde uppleva utmärkt höjd- och vänster / höger ljudbildrörelse, fick vi definitivt inte samma surroundljudupplevelse som ett multihögtalarsystem.

Med detta sagt, högtalarens ljudpositionering var tillräckligt bra för att vi i ett boxigare mediarum skulle förvänta dig att du skulle kunna komma överraskande nära surroundljud med flera högtalare med bara Arc-soundbaren

Vi såg verkligen inget behov av att lägga till en Sub i Arc-soundbaren, det fanns mer än tillräckligt med kraftfull bas för att du skulle kunna känna explosionerna på skärmen eller slå droppar när du slår högt. Vi kände till och med att nattlägeinställningarna som sänker bas EQ skulle vara en användbar funktion för de i lägenheter med tunna väggar också.

Se också: Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony

Sammanfattning Sonos Arc

Arc från Sonos är en strömlinjeformad soundbar som erbjuder en förstklassig surroundljudupplevelse utan behov av kompletterande högtalare. Om du vill ha ett minimalistiskt surroundljudpaket och du har ett fyrkantigt hemmabiorum är Sonos Arc ett utmärkt allt-i-ett-surroundljudsystem.

Ska jag köpa Sonos Arc? Köp Arc om …

Du vill ha Dolby Atmos-ljud

Sonos Arc är en av de bästa högtalarna vi har hört för ljudseparering, vilket gör den perfekt för att förbättra din surroundljudupplevelse.

Du vill ha det enklaste surroundljudsystemet möjligt

Arc är den bästa sub-less soundbar som vi har hört, så om du bara vill att din TV och en soundbar är ansluten till ett minimum av sladdar och röran, är det ett utmärkt val.

Du är redan en del av Sonos högtalarekosystem

För alla med en Sonos-högtalare hemma (eller de som planerar att investera i en) fungerar högtalarna bra för att skapa lättanvänt ljud i flera rum.

Köp det inte om …


Du inte har tillgång till en iOS-enhet för Trueplay Tuning

Trueplay är avgörande för att få bra 3D-ljud på bågen. Medan du kan uppnå Atmos-ljud utan det kanske du vill låna en väns iOS-enhet för att få det bästa från Sonos Arc.

Ditt rum stämmer inte

Eftersom bågen är beroende av ditt rum för att uppnå surroundljud, kommer du inte att få bra surroundljud om soffan är mitt i ett stort expansivt rum och du inte tänker köpa en SL-bakhögtalare.

Priser – Billigast på:


8 svar på ”Sonos Arc Recension – allt du behöver veta”

Lämna en kommentar