Välja rätt TV: Vilken TV ska jag köpa?

Vår guide för att välja rätt TV: n för dig – till rätt pris

TV-tekniken har kommit framåt under de senaste åren, så om du ska uppgradera kan du mycket väl bli förvirrad av den moderna TV-köpupplevelsen. Ska du få en OLED eller en QLED? En LED eller en LCD? Och vilka streamingappar behöver du?

Inte bara har TV-apparater höjt bildprestationsspelet över hela linjen. Alla utom de minsta, billigaste modellerna har nu en upplösning på minst 4K. Det finns också helt nya tekniker för att linda huvudet, som HDR, OLED och QLED. Vid sidan av de grundläggande frågorna om skärmstorlek, TV-placering, antal ingångar och ”har den Netflix?”.

Skrämmande, va? För välja rätt tv och att försöka göra det mindre överväldigande så har vi tagit fram en omfattande TV-köpguide. Den är till för att hjälpa dig och göra upplevelsen mycket mindre smärtsam. Oavsett om du har några tusen eller till och med tio-tusentals kronor att spendera hjälper vi dig att välja rätt TV för dig.

Vilken TV-skärmstorlek?

Bildkredit: Whathifi

Det finns mer fokus på större skärmar än någonsin tidigare. Färre 32-tums– och 40-tumsmodeller visas upp i nya TV-sortiment tack vare ökningen av Ultra HD 4K-upplösning med stor skärm.

Men även om det kan vara frestande att tänka att större är bättre, är storleken på uppsättningen som är rätt för dig beroende av hur nära skärmen du kommer att sitta och upplösningen på källmaterialet du tittar på.

Lyckligtvis har en organisation som heter SMPTE. (Som står för Society of Motion Picture and Television Engineers). De har publicerat detaljerade riktlinjer för exakt hur långt du ska sitta för att optimera TV: ns prestanda.

Om du sitter på rätt avstånd från din TV ser du massor av detaljer, bra kantdefinition och mjuk, ren rörelse, men om du sitter för nära skärmen kommer du att se mer bild buller och artefakter.

Å andra sidan, sitt för långt från TV: n och du kommer att kämpa för att plocka upp alla bilddetaljer som din TV har att erbjuda.

SMPTE-regeln för att titta på Full HD-TV (1080p) är att du ska sitta minst 1,5 till 2 gånger tv: ns diagonala storlek bort från skärmen. Du kan sitta närmare skärmen om du har en 4K-TV – ungefär en till 1,5 gånger skärmstorleken – eftersom du kommer att märka färre föremål tack vare den högre upplösningen.

Välja rätt TV: Följande avstånd är ett bra ställe att börja:

  • 65 tum – minst 2,5 m (Full HD) eller 2,1 m (4K)
  • 50-52 tum – minst 2,2 m (Full HD) eller 1,7 m (4K)
  • 46 tum – minst 1,9 m (Full HD) eller 1,5 m (4K)
  • 40-42 tum – minst 1,7 m (Full HD) eller 1,3 m (4K)
  • 32 tum – minst 1,3 m (Full HD)

Observera att den typ av TV du vill ha – en LCD, QLED eller OLED – kan påverka ditt beslut om TV-storlek så kom ihåg när du läser det här avsnittet i köpguiden nedan.

Se vår dedikerade artikel angående: Avstånd till TV

Till exempel bör de som vill ha en OLED-TV veta att du tittar på minst 48 tum, med de flesta alternativen runt 55 tum och 65 tum storlek. Det konkurrerande QLED-alternativet är något mer flexibelt, tillgängligt från 43 tum storlekar. Vill du ha en 8K TV? Du är ’begränsad’ till 55 tum eller högre.

Välja rätt TV, 4K eller inte 4K?

Det här kan tyckas vara oklart först, men ska du verkligen gå för en 4K-TV över en Full HD-uppsättning?

Uppsättningarna med högre upplösning – fyra gånger högre än Full HD – har antagits mycket snabbare än 1080p var tillbaka på dagen. Roligt när du bara tänker för sex eller sju år sedan var 4K inte mindre nyfångat än cronut.

Trots potentialen att kosta ett ganska öre (speciellt om du vill ha en större skärmstorlek) är 4K-TV-apparater mycket billiga och vanliga i dessa dagar. Du kan få 50-tums 4K-TV-apparater för under £ 500 ($ 500) – och bra också. Det är faktiskt nu svårare än du kanske tror att hitta HD-TV-apparater till försäljning.

HD-upplösning behöver nu bara vara för mindre skärmstorlekar – mellan 20 och 40 tum, eller för att uppfylla exceptionellt snäva budgetar.

8K då?

2020 kan mycket väl vara året 8K-TV-apparater ’startar’, nu när flera modeller finns tillgängliga från en handfull TV-märken, i en mer rimlig storlek på 55 tum och inte till upprörande priser.

Samsung har varit ledande på 8K-avgiften de senaste åren och har lanserat inte mindre än åtta nya 8K-TV-apparater för 2020, med samma pris som en topp-4K-TV. Företagets äldre 8K-modeller, Q900R och Q950R, säljs fortfarande också.

Välja rätt TV
Välja rätt TV, Bildkredit: Sony

Men ska du ens köpa en 8K-TV? Tja, vi blev imponerade av förra årets 8K Samsung-TV-apparater, imponerade av 8K-demo-klipp och av deras uppskalning av 4K-innehåll.

Vi testade också Sony KD-85ZG9, som satte ett nytt riktmärke för 8K TV-prestanda, producerade en lysande 8K-bild med inbyggt innehåll och gjorde också ett utmärkt jobb med uppskalning. Naturligtvis har 8K-demonstrationer av nyare 8K-apparater under månaderna sedan varit ännu mer imponerande.

Uppenbarligen kan bristen på 8K-innehåll rimligen skjuta upp vissa människor på kort sikt, liksom frånvaron av kompatibla HDMI 2.1-ingångar (även om Samsung säger att det kommer att ge ägare en ny HDMI 2.1-utrustad One Connect Box när den blir tillgängliga). Sony hävdar att uttagen på sin 8K-TV uppfyller HDMI 2.1-specifikationen och helt enkelt behöver vara helt certifierade.

Nya 8K-apparater

Det kommer inte att vara ett problem med 2020 8K-TV-apparater, men tills vi får händerna på dem (fingrarna korsade, vi kommer snart) kommer juryn ut om de är värda att köpa över de bästa 4K-TV-apparaterna. Mer aggressiv prissättning borde åtminstone fungera till deras fördel.

Om du vill bli en tidig adopterare är plussidan att du kommer att vara i framkant för TV-teknik, men det finns en betydande kostnad och en liten risk förknippad med det, särskilt med tanke på att 8K fortfarande är i sin linda. En vänta-och-se-strategi är förmodligen fortfarande den mest förnuftiga för de flesta … för nu. Men vi kanske inte säger detta i slutet av året!

Välja rätt TV: Vad sägs om HDR?

High Dynamic Range (HDR) är TV-ordet som fortsätter att surra och tenderar att komma hand i hand med 4K-TV.

I grund och botten: ju högre dynamiskt omfång (ljusstyrka och färger), desto mer verklighetstrogen bild. HDR ger större subtilitet och djup i färgernas graderingar, plus starkare kontrast.

Det finns olika typer av HDR där ute, och med olika TV-märken som stöder olika varianter kan det vara ett minfält som försöker hitta det bästa alternativet. Låt oss förklara.

HDR10 vs Dolby Vision – vilket är bättre?

Vi börjar med HDR10 – det är det vanliga HDR-formatet som du hittar i allt HDR-kompatibelt innehåll, från 4K Blu-ray-skivor till Netflix och Amazon-program. Om du köper en 4K HDR-TV kommer HDR10 att vara ett absolut minimum.

Sedan finns det Dolby Vision. Till skillnad från HDR10, som tillämpar HDR-värdena scen för scen (dvs. när kameran skär till en ny scen), tillämpar Dolby Vision HDR denna bildinformation (kallad metadata) ram för bild. Denna dynamiska form av HDR, när den implementeras på rätt sätt, har potential att förbättra standard HDR10-presentationen.

HDR10 + är ett rivaliserande format för Dolby Vision. Skapad av Samsung använder den också dynamiska metadata men medan Dolby Vision är licensierat är HDR10 + ett gratis, öppet format som alla företag kan distribuera efter eget gottfinnande.

Du hittar Dolby Vision på utvalda LG-, Sony-, Panasonic-, Philips- och B&O-TV-apparater, medan Samsung har avstått från sin egen HDR10+. Panasonic och Philips har nyligen börjat stödja både Dolby Vision och HDR10 +.

Det finns gott om Dolby Vision-innehåll tillgängligt just nu i Netflix originalprogram, Disney+, Apple TV + och 4K Blu-ray-skivor.

HDR10 + -innehållet är relativt sparsamt och finns främst på Amazon Prime Video. Dock har ett antal stora filmstudior registrerat sig för att använda formatet och vi har börjat se 4K-skivor med HDR10 + också komma till scenen, som Bohemian Rhapsody, The Secret Life of Pets 2 och Godzilla: King of the Monsters .

Och slutligen är HLG (Hybrid Log Gamma) ett HDR-format som utvecklats speciellt för sändning av Storbritanniens BBC och Japans NHK. Alla de stora TV-varumärkena – Samsung, Sony, LG, Panasonic och Philips – har antagit sitt stöd i majoriteten av sina 4K TV-serier sedan 2018.

Vilka anslutningar behöver jag för att välja rätt TV?

Anslutningarna skiljer sig inte åt på TV-apparater lika mycket som de brukade, med de flesta sportiga minst tre (ofta fyra) HDMI-ingångar – tillräckligt till exempel för en Blu-ray-spelare, digitalbox, spelkonsol och mediestreamer.

4K-TV-apparater har minst en HDMI-port som är 2.0- och HDCP 2.2-certifierad för inbyggt 4K- och HDR-innehåll, men vi kontrollerar kompatibilitet om du planerar att ansluta flera 4K-källor.

HDMI 2.1 smyger sig också in i TV-specifikationer, vilket ger mycket större bandbreddskapacitet (tillåter genomslag av dynamisk HDR vid 4K / 120fps och 8K / 60fps, till exempel) och eARC-stöd. Endast LG: s 2019-apparater var officiellt HDMI 2.1-certifierade, men många modeller från andra märken har börjat lägga till HDMI 2.1-funktioner till sina HDMI 2.0-anslutningar, och det kommer att vara en del av de flesta 2020 8K (och några 2020 4K) TV-apparater.

Planerar du att öka din TV: s ljud med en soundbar eller soundbase? Du måste ansluta den till TV: ns HDMI ARC-ingång (Audio Return Channel) – det här tar ljudsignalen direkt från TV till soundbar. Alternativt, se till att din TV har optiska digitala eller analoga utgångar för anslutningen.

Medan vissa TV-apparater har sammansatta ingångar har de flesta – även i budgetänden – avvecklat äldre anslutningar som SCART. Så de som håller fast vid gamla videokassetter, bör till exempel vara medvetna om det.

Vilken typ av skärm: OLED, QLED eller LCD?

LCD-TV-apparater, som kräver en bakgrundsbelysning som vanligtvis består av vita lysdioder för att visa en bild på LCD-panelen, finns i en mängd olika skärmstorlekar och, delvis tack vare teknikens låga produktionskostnad, till överkomliga priser.

OLED (Organic Light-Emitting Diode) är en panelteknologi som använder självemitterande partiklar – så det finns inget behov av bakgrundsbelysning. Detta gör att OLED-TV-apparater kan vara otroligt smala samtidigt som de erbjuder övertygande tonhöjdsvarta svarta, stark kontrast och fantastiska betraktningsvinklar. LG, Sony, Panasonic och Philips är de stora varumärkena med OLED-TV i sina sortiment. Generellt sett har OLED-TV-apparater från dessa märken varit utmärkta, med LGs medelstora OLED-TV-apparater som våra absoluta favoriter under senare år.

QLED (Quantum-dot Light-Emitting Diode) är dock Samsungs svar på OLED. En QLED-TV är en LCD-TV men med kvantbeläggning över bakgrundsbelysningen. Men kvantprickarna (små halvledarpartiklar) i nuvarande QLED sänder inte ut sitt eget ljus. Så QLED-TV-apparater, som konventionella LCD-skärmar, är beroende av bakgrundsbelysning. Fördelarna med en QLED-TV? Du brukar få lysande livfulla färger, plus ljusa, skarpa och skarpt detaljerade bilder. Samsungs QLED har blivit bättre och bättre genom åren, existerande som ett bra alternativ till OLED-TV och förra året tjänade vad Hi-Fi? Utmärkelser.

Vi har en full artikel som går igenom kontrastförhållande grundligt här.

Kantbelyst eller fullbelyst bakgrundsbelysning för att välja rätt TV?

Om du väljer en LCD-TV finns LED-bakgrundsbelysningen i två smaker: kantbelysning eller direkt bakgrundsbelysning.

Den förstnämnda är den vanligaste och billigaste att producera. TV-apparater är ”kantbelysta” av en rad lysdioder som gränsar till och vetter mot skärmens mitt, som sprider ljus över skärmen. Fördelen? Tunnare TV-apparater. Nackdelen? Ofta inkonsekvent kontrast, med kanterna på bilderna ljusare än mitten.

Alternativt kan du ha direkt bakgrundsbelysning (eller ”full array”), som ser LED-lampor enhetligt placerade bakom hela skärmen.

I teorin förbättrar fullständig direkt bakgrundsbelysning vanligtvis lokal dimning, dvs. kontrastkontroll: samtidigt håller de mörka delarna av en bild mörk och de ljusaste delarna ljusa. Nackdelen är att denna metod vanligtvis betyder en lite tjockare TV.

Välja rätt TV: Smart TV

Smart-TV-funktioner är ännu vanligare än 4K-skärmar nu, med nästan varje ny modell med inbyggd Wi-Fi och en Ethernet-anslutning, och är värd åtminstone Netflix, BBC iPlayer (i Storbritannien) och YouTube-appar. De flesta lägger till Amazon Prime Video och andra inhämtningstjänster (i Storbritannien, det betyder ITV Hub, All4 och My5) till den listan också.

Netflix och Amazon har ett växande bibliotek med 4K HDR-innehåll tillgängligt, så det är alltid värt att söka efter support på TV: n du köper. Kom ihåg, bara för att en TV: s hårdvara stöder en viss teknik, betyder det inte nödvändigtvis att all programvara gör det.

Det är också värt att kontrollera att din potentiella nya TV har en app som erbjuder direktuppspelning av filmer i 4K och HDR. Apple TV-appen är den gyllene standarden här, men är endast tillgänglig via vissa Samsung TV-apparater (och Apple TV 4K-videostreamer självklart). Google Play Filmer är ett mindre smidigt men mer tillgängligt alternativ, medan Rakuten finns på de flesta TV-apparater men levererar 4K och HDR till endast ett fåtal.

Slutligen bör de i Storbritannien som vill kunna titta på något av Sky:s exklusiva innehåll men inte vill ha en dyr Sky Q-prenumeration bör leta efter en TV med Now TV inbyggd – för närvarande är det LG och Samsung-modeller. Om du är i USA eller andra delar av världen bör du också överväga Roku smart TV-plattform.

Sätt att uppgradera din nya TV

Grattis! Du har tydligt följt våra expertråd och valt väl. Men innan du överlåter dig till Netflix tills solen kommer upp, finns det fortfarande en handfull steg kvar när du har gett din nya TV ett nytt hem.

Först vill du förmodligen veta hur du ställer in din TV och får den bästa bilden, eller hur?

Då rekommenderar vi att du tittar på hur du kan förbättra TV: ns ljud, vilket ofta inte kommer att vara så bra direkt.

Slutligen, luta dig tillbaka och njut.


Du kanske också är intresserad av våra nyaste utförliga recensioner?


2 svar på ”Välja rätt TV: Vilken TV ska jag köpa?”

Lämna en kommentar