LG BX OLED – Recension, nästan lika bra som CX

LG BX OLED har en lustig position i LG: s OLED-TV-serie 2020. Som det billigaste alternativet i sortimentet är den mer prisvärd för dem som vill byta till OLED. Men BX modellen med de lägsta specifikationerna i produktlinjen, äventyrar dock fördelarna med en OLED-skärm. Frågan är som alltid om LG BX ändå är värd priset i slutändan.

Svaret är nästan säkert ett ja.

BX tillför inte mycket nytt i jämförelse med dess föregångare B9. Förutom att den senaste modellen får en pytte liten boost för bearbetningen med hjälp av a7 Gen 3-chipet. Det ger liknande bild som sin föregångare. Inklusive utmärkt färgåtergivning, djup svärta och bra kontrastförhållande för att göra dess bilder riktigt bra.

Men samma bildfel kvarstår också. Som med LG B9 OLED visade tester att den har problem snabba rörliga föremål. Även om äkta svärta är vackert, med OLED: s förmåga att stänga av pixlar helt, är mindre avgörande skuggor inte lika briljanta.

LG BX OLED Recension
Bildkredit: LG

Dock är bilden till stor del imponerande, och dess brister är inte tillräckligt avgörande för att överskugga vad den kan leverera. Som ett billigare alternativ till CX får du i stort sett samma specifikationer. Inklusive HDMI 2.1-stöd, VRR (variabel uppdateringsfrekvens) och den utmärkta webOS-smart-TV-plattformen. Du får till och med samma 2.2-kanals högtalare och Dolby Atmos-stöd. Dock utan TV-stativdesign som används av CX för att stråla nedåtgående ljud mot tittaren.

Om du har pengarna, rekommenderar vi verkligen att du uppgraderar till en OLED med högre specifikation. Men för dig på en budget är BX ett värdigt alternativ.

Designen på LG BX OLED

LG BX OLED TV 2020
LG BX OLED. Bildkredit: LG.
 1. Smal panel, tunn ram
 2. Fyra HDMI-portar och eARC-stöd
 3. LGs Magic Remote är en vinnare

TV-stativet är lätt att skruva in på baksidan av TV: n. Det är också förvånansvärt lätt, med tanke på den kraft som sådana stora TV-stativ brukar bära. En trapesformad form, den sitter plattare mot räknaren än CX: s böjda stativ. Den är utformad för att rikta nedåtgående ljud mot tittaren.

Anslutningar

På baksidan av TV: n finns fyra HDMI-portar, alla med HDMI 2.1-standarden. Vilket är ganska imponerande för en TV till det här priset. LG erbjuder liknande stöd över hela 2021 OLED-sortimentet. Vilket innebär att 4K / 120Hz video ”pass-through” är möjligt från nästa generations spelkonsoler som PS5 och Xbox Series X. Samt får du fördelen med VRR (variabel uppdateringsfrekvens) och en spelläge med låg latens också (mer om det nedan).

Du hittar också tre USB-portar, en PCMCIA-kortplats och kontakter för satellit, Ethernet och antenn.

Den kanske bästa delen av LG BX-designen är dock fjärrkontrollen. LG: s så kallade Magic Remote levereras med ett häpnadsväckande utbud av flexibilitet. Den erbjuder möjligheten att navigera via en standard-D-pad och en musliknande scroller som tillåter att man kan peka och klicka med fjärrkontrollen. Detta är väldigt användbart för alla familjemedlemmar om man har olika preferenser för att navigera.

Fjärrkontrollen levereras med dedikerade Netflix– och Amazon Prime-videoknappar. Den inkluderar blindskrift runt volym- och strömkontroller, samt en praktisk källknapp för att hoppa till HDMI-ingångar är något vi tycker är väldigt bra.

Om din nuvarande fjärrkontroll börjar bli sliten så hittar du en här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart

Smart TV (webOS)

 1. webOS är ett nöje att använda, som alltid
 2. Bra app-stöd, inklusive Netflix, Disney Plus och Apple TV Plus
 3. Inget Freeview-spel


LG TV använder sig av webOS smart TV-plattform, som är ett av de bästa gränssnitten i dag. Den använder en horisontell innehållsrad, med plattor för enskilda app- och streamingtjänstikoner, vilket ger startskärmen en tilltalande utseende.

Som med Samsungs Tizen hittar du också nu en sekundär innehållsrad. Den visas ovanför utvalda appar för att visa dig nytt eller relevant innehåll. Exempelvis, en lista över populära Netflix-program ovanför Netflix-ikonen. Så att du kan få en genväg till rekommenderat innehåll.

Navigering är en njutning tack vare Magic Remote och LG: s implementering av röstigenkänning. BX stöder LG: s egen ThinQ AI-plattform, såväl som Amazon Alexa och Google Assistant. Utan behov av externa smarta högtalare för att använda assistenterna (även om du kan ansluta till andra smarta enheter, om du vill). Det finns en central röstknapp på fjärrkontrollen, som kallar till ThinQ-assistenten. Och snabbt ta dig till önskade appar, inställningar eller innehåll på ett ögonblick.

Appsupport på webOS är ganska omfattande med Netflix och Amazon Prime Video (båda i 4K HDR), liksom, Apple TV Plus, Disney Plus, och YouTube. För 2020 finns det också en ny sportfunktion som hjälper dig att hålla reda på sändningar med ditt favoritlag. Ett mindre tillskott, men ändå en personlig.

Det finns också stöd för Apple AirPlay 2 och Apple HomeKit.

Bildkvaliteten på LG BX OLED

 1. Fantastisk färgåtergivning och kontrast
 2. Videoljud i mörka scener
 3. Ja till Dolby Vision, nej till HDR10+.

LG BX kommer ganska nära CX när det gäller dess bildfunktioner, med några anmärkningsvärda undantag.

Tack och lov betyder det att bildkvaliteten inte kommer bli mycket sämre om du väljer en billigare modell. Men för filmfantaster och bildnördar faller BX kort på ett par viktiga platser.

Som alltid med webOS finns det flera bildförinställningar att välja mellan. Standardläget borde inte svika. Även om filmläget ökar kontrasten och lägre mättnad för att i allmänhet förbättra bildkvaliteten på skärmen. Ifall du tittar på TV-serier och filmer, det vill säga.

Eco-läget sänker effekten för mer miljömedvetna tittare, men du kan se en liten minskning av ljusstyrkan – ett område där OLED-skärmar redan kämpar. Sportläget ökar under tiden kontrasten och rörelseutjämning för snabba sportvisningar.

Några ytterligare HDR-förinställningar visas när du tittar på HDR-kompatibelt innehåll, där hemmabio ger fler eftergifter för omgivande ljus i ditt hem.

Som alltid rekommenderar vi Vivid-läget, vilket snedvrider färgnoggrannheten till förmån för en mer dynamisk bild. Gör det inte, snälla.

Uppskalning på LG BX OLED

HD-innehåll ser exceptionellt ut på denna 4K-skärm och uppskalning är inte ett problem. Ansikts- eller miljödetaljer uppskalas övertygande för att passa BX: s många pixlar med strålande resultat. Det är alltså synd att denna kvalitet inte sträcker sig till mörkare scener.

Vi satte oss ner för att titta på det utmärkta pilotavsnittet av How To Get Away With Murder, och blev imponerade av detaljerna på showen, från skarpa kläder för högskolans många typ A-studenter till Viola Davis intensiva uttryck. OLED utmärker sig i att låta ljus och mörker samexistera, och till och med att se Davis rita med vit krita på en tavla är visuellt spännande.

Mer: Den perfekta guiden för TV storlek

Men vi märkte en stark skillnad mellan ljusa föremål och färger – ett brusande bål mot natthimlen; kostymen av en cheerleader som kastas upp i luften och de skuggiga skogarna som avsnittet ofta skär till.

I väl upplysta bilder eller scener med en blandning av färger som visas visar BX: s processor ett utmärkt jobb för att få liv till bilder. Det är bara när det blir grumligare att chipet verkar kämpa och lägger till ett lager korn som inte syns i ljusare scener.

Den här frågan beror helt klart på mid-spec a7 Gen 3-processorn och borde inte förstöra filmkvällen på egen hand. Vi såg samma fråga i förra årets LG B9 OLED-modell, och det tempererade inte vår njutning mycket då heller.

Film tester

BX OLED är fortfarande ett utmärkt val för filmer – till och med den svarta brevlådan på filmer med ett brett bildförhållande ger en fast, ljuslös kontur som gör att de bifogade bilderna verkar stökiga och levande.

Det var hisnande att sätta på en 4K Blu-ray av The Greatest Showman och titta på öppningsnumret, med det röda av Hugh Jackmans päls och dess känsliga gulddetaljer ser positivt uppseendeväckande ut på denna OLED-skärm. BX är ingen slouch för färgvibrans, och de bärnstensfärgade lamporna och flammande facklorna i filmens centrala cirkus brände sig praktiskt taget direkt på vår näthinna.

Med tanke på OLED: s förmåga att stänga av pixlar helt, finns det ingen risk för att blomstra runt ljuskällor, och lampor och lågor är på något sätt briljant upplysta och tätt kontrollerade – en flimmer av förstörelse, hålls i kärleksfulla händer.

BX har dock ett litet problem med ramstammare; plötsliga rörelser orsakar ofta ett kort problem med videoljud, även i väl upplysta scener. Till och med ett snabbt handskakning mellan Anya Taylor-Joys Beth och en konkurrerande schackspelare i The Queen’s Gambit kan utlösa det. Även om det är en mycket kort distraktion från en annars visuellt spännande TV-upplevelse.

Bildinställningar

 1. VRR, ALLM och Nvidia G-Sync
 2. Bilder med hög kontrast
 3. Fyra HDMI 2.1-portar för nästa generations konsoler

Det finns en sista bildförinställning som vi inte har nämnt ännu, vilket är spelläget. Detta är när gamerspecifika funktioner som VRR (variabel uppdateringsfrekvens) och ALLM (automatiskt lågt latensläge) spelar in, vilket hjälper till att förhindra rivning av skärmen och hålla nere ingångsfördröjningen för responsivt spel. Det betyder att BX kan vara ett förnuftigt val för PS5 eller Xbox Series S. Det är också värt att notera att vi inte såg mycket av de videoljud- eller rörelsesproblem som nämns ovan när vi spelade i spelläge. 120Hz-panelen och HDMI 2.1-stödet gör att du också kan få nästa generations prestanda från dessa konsoler.

OLED-paneler är utmärkta för de flesta videospel, på grund av deras högkontrastbild, vilket hjälper karaktärsmodeller att se tydliga och välförverkliga ut mot sina datorgenererade bakgrunder. När vi spelade Yakuza 0 på Xbox Game Pass, blev vi imponerade av den bildkvalitet som erbjuds. Med OLED: s djupa svarta som gör att även pölar på trottoaren ser uppseendeväckande mörka ut – för att inte tala om den levande skyltens neon runt spelets skildring av 80-talets Tokyo.

Alla LG-TV-apparater från 2020 erbjuder Nvidia G-Sync, om du ansluter en kompatibel spel-PC till din TV. Även om vår datorredaktör, Bill Thomas, är övertygad om att detta inte kommer att gynna så många spelare.

Tänk på att spelläget fortfarande kan vara i kraft när du byter tillbaka från en konsol till TV-streaming, och det är alltid värt att kontrollera att du har de bästa förinställningarna för bild och ljud för den typ av innehåll du tittar på.

Ljudprestanda

 1. 40W Dolby Atmos-ljud
 2. 2,2-kanals system
 3. Anständigt ljud med ett brett utbud av ljudinställningar

Men vad med ljudet? BX erbjuder 40W total effekt över ett 2,2-kanals system, precis som CX OLED (och förra årets B9). Det är bra för vardagsrumsvolymen, och vi befann oss sällan att trycka på de övre gränserna för detta – även om det betyder att det finns uppsättningar där ute med mer fulländade inbyggda ljudsystem, till exempel Panasonic HZ2000 med sitt 140 W-ljud och uppåt- avfyrande högtalare.

CX använder också ett TV-stativ som är utformat för att trätta sitt nedåtgående ljud mot tittaren, vilket BX saknar. Det betyder att ljud inte är så omedelbart som det kunde vara, och 2,2-kanals ljud når inte separationen mellan ett 5.1.2-kanalsystem. Ändå är det fortfarande lämpligt för priset och långt över standard 20W inbyggda högtalare.

Läs också: De 6 bästa Dolby Atmos Soundbar – December 2020

Ljudet är i allmänhet starkt och slagkraftigt, oavsett om man tar fram klingorna till en skådespelares skrovliga röst, drar ut en olycksbådande knackning på en dörr eller startar in i ett kraftfullt popljudspår.

Ljudet varierar dock mellan olika förinställningar. Att byta till biografljud ökar basen kraftigt – något som var välkommet när du tittade på The Greatest Showman, eftersom du vill ha full effekt av dess showtunes. Röster och dialog tar något av baksätet i den här inställningen, och du kan välja Clear Voice-läget istället. Detta gör röster tydligare och är utmärkt för tydlighet vid lägre volymer, särskilt – även om detta kommer att döda basen och kan bli lite repig i öronen vid högre inställningar.

AI Sound erbjuder emellertid ett ganska bra alternativ mellan de två, om än utan Cinema. Det finns också inställningar för sport, musik och spel för dessa specifika användningsfall.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

Ska jag köpa LG BX OLED?

Om du vill ha:

 1. En solid, prisvärd OLED-TV
  LG BX OLED är nybörjarmodellen för LG: s OLED-serie 2020, och det är inte lätt att hitta en billigare modell.
 2. En utmärkt smart-TV-plattform. WebOS är ett av de bästa gränssnitten för smarta TV-apparater, med en vacker layout, bra smart assistent och anslutningstöd – och Magic Remote är fantastisk.
 3. En TV för både filmer och spel. LG BX erbjuder utmärkt svärta och högkontrastbilder – bra för både filmer och spel. Införandet av VRR och ALLM, liksom stöd för HDMI 2.1, innebär att både nuvarande och nästa generations konsoler funkar bra på BX-skärmen.

Se även: LG BX eller LG CX: vilken LG OLED är bäst för dig?

Köp inte om du:

 1. Vill vill ha förstklassigt ljud
  BX har okej ljud till priset, men många andra TV-apparater på marknaden kommer ha en mer uppslukande upplevelse.
 2. Vill ha en perfekt OLED-bild. Den mellersta A7 Gen 3-processorn i BX betyder att bilden inte är lika fulländad som CX, med lite problem i mörkare scener och enstaka rörelseproblem.
 3. Vill ha en 48-tums OLED. BX kommer inte i en 48-tums storlek – du måste välja LG CX OLED för det.

8 svar på ”LG BX OLED – Recension, nästan lika bra som CX”

Lämna en kommentar