LG C1 OLED TV (OLED65C1) – Recension

LG C1 OLED är en av de bästa TV-apparaterna vi kommer att se 2021.

LG 65" C1 4K OLED TV OLED65C14LB (2021)
LG C1 OLED. Bildkredit: LG

Kort Sammanfattning

LG C1 OLED är uppföljaren till bästa TV:n 2020, LG CX OLED. Du kan alltså förstå varför våra förväntningar på C1 OLED var enorma – och ändå har den lyckats leverera dem alla.

Det beror på att LG har gjort ett antal små tweaks till förra årets modell. Den använder nu LG: s Alpha a9 Gen. 4-processor för bättre uppskalning och virtuellt surroundljud, och med fyra separata HDMI 2.1-portar är den redo för PS5, Xbox Series X, Xbox Series S och vad nästa generations konsoler kan göra på den. Spelare kommer också att uppskatta den nya Game Optimizer menyn som ger dig möjlighet att snabbt justera ljusstyrka, kontrast och VRR i farten.

Läs också: Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony

Som med den tidigare modellen hittar du stöd för både Google Assistant och Amazons Alexa, som kan kallas med knappar på din fjärrkontroll, och ett nästan fullständigt arkiv med streamingtjänster som inkluderar Netflix, HBO, Disney Plus, Amazon Prime Video och många fler.

LG C1 är inte felfri, eftersom vi stötte på problem kring hur den nya Alpha a9 Gen. 4 skalar upp ansikten och hur reflekterande glasfönstret är i dagsljus, men problemen är ytterst få och inte direkt betydelsefulla.

Det finns naturligtvis TV-apparater med högre upplösning just nu som LG Z1 OLED, som erbjuder 8K-upplösning. Eller exempelvis den nya LG G1 Gallery-serien som använder de eftertraktade OLED-evo-panelerna som ger bättre ljusstyrka. Vi anser dock att LG C1 OLED erbjuder den bästa kombinationen av pris och prestanda. Därför bör den vara högt uppe på din lista för potentiella TV-apparater att köpa 2021 och därefter.

Pris

LG C1 OLED är en del av LG 2021 TV-serien som inkluderar de nya LG A1 OLED, LG G1 OLED och LG Z1 OLED, liksom de nya QNED-TV-apparaterna som QNED99, QNED95, QNED90 och QNED85. Denna modell LG C1 är den billigaste OLED TV: n i sortimentet som använder den nya Alpha a9 Gen. 4-processorn (A1 OLED kommer att vara billigare men använder a7-processorn)

Om du jämför priserna förra året kostar LG C1 OLED exakt samma som LG CX OLED-kostnaden när den först kom ut förra året, men du kan nu hitta den senare med lite rabatt nu när LG C1 är slå butikshyllor. Eftersom det inte finns någon signifikant skillnad mellan de två andra än processorn är det förmodligen värt att plocka upp förra årets modell till en brant rabatt om du hittar en.

Återförsäljare:

LG C1 OLED: Design

 • Unibody-stativet känns rejält och säkert
 • Rakhyvlar nära toppen
 • Reflekterande glasyta
 • Fantastisk magisk fjärrkontroll

Det kan kännas dumt att prata om hur en TV ser ut på utsidan för det är ju bilden som betyder mest. Men du kan inte ignorera hur snygg LG C1 OLED är designmässigt. TV: ns framsida är ren minimalism – det finns ett långt silverställ som håller TV: n upprätt och bara en millimeter eller två mellan bilden och kanten på skärmen.

Om du skulle montera den är det nästan allt du ser skärmen, men att sätta den på sin (ganska kraftiga) stativ ser fortfarande bra ut. Den extra tyngden hindrar TV: n från att vackla och ger C1 en låg tyngdpunkt.

Snurra tv: n åt sidan så ser du den ultratunna OLED-skärmen; den är tunnare än din smartphone och den ser också mycket trevligare ut. Mot botten av TV: n, nära där stativet skruvas in, är TV: n lite tjockare för att hysa komponenterna och högtalarna. Fast även den delen är inte större än de flesta LED-LCD-TV-apparater.

Ultratunn skärm. Bildkredit: LG

TV placering

I själva verket är det enda verkliga problemet med C1-designen att den främre glasskärmen är ganska reflekterande. Lägg det i ett måttligt upplyst rum med ljusströmmar som kommer in och det är lätt att fånga en bländning. Visst, att bländningen avtar när du har ljust och färgstarkt innehåll som spelas på skärmen, men varje natt- eller rymdscen kan komma att skapa bländningar.

Utanför den där ömma platsen får emellertid resten av designen fulla betyg. När det gäller portar har C1 fyra HDMI 2.1-portar med full specifikation som stöder 4K vid 144Hz, plus att du har tre USB-enheter, RF-tuner, Wi-Fi, Bluetooth och optisk digital ljudutgång. Sist men inte minst stöder en av HDMI-portarna eARC / ARC. Vilket är bra för människor med en AVR eller soundbar som inte gillar att ha mer än en fjärrkontroll i bruk.

På tal om fjärrkontroller kommer LG C1 OLED med den underbara LG Magic Remote som är Bluetooth-aktiverad och har en inbyggd mikrofon för röstsökning. Fjärrkontrollen känns bra i handen och har två AA-batterier. Vad vi älskar mest är att användargränssnittet antingen kan styras med hjälp av Wii-liknande rörelsekontroller eller riktningsknappen. Eller så kan du använda de fyra snabbstartknapparna längst ner för de mest populära apparna.

LG C1 OLED Test: Smart TV

 • Stöd för nästan alla större streamingtjänster
 • Snabbt, lyhörd användargränssnitt med AirPlay och Casting
 • Inbyggd Amazon Alexa och Google Assistant

Om du har använt en LG TV ganska mycket det senaste decenniet vet du vad du kan förvänta dig med C1 OLED – ja det är WebOS. Vad som gör WebOS till en gammal häftklammer för LG-TV: er är flexibiliteten att lägga till nya kanaler så snart de uppstår, och stöd från flera partners. Enkelt uttryckt, eftersom det inte har någon trohet mot Google, Amazon eller Apple, stöder WebOS allt ovanstående samtidigt med ett zippy UI och robust anpassningssystem.

Den enda stora förändringen i år är att det är mer fokus på ThinQ AI-startskärmen som du ser varje gång du trycker på hemknappen. Här hittar du dina mest använda appar och alla enheter du har anslutit till ThinQ AI.

Appar

På tal om appar presenteras och redovisas nästan alla större appar, inklusive Netflix, Amazon Prime, Hulu, Vudu, Sling TV, Disney Plus, Paramount Plus och Apple TV. För streaming av musik är dina alternativ något mer begränsade, men du kan fortfarande välja bland Spotify, Plex, Pandora, Amazon Music och mer.

WebOS har inte lagt till många nya funktioner i år utanför den nya startskärmen med fler rader, men det finns fortfarande några trevliga tillägg från förra året som är värda att uppmärksamma. Ledande bland dem är sportintegration där, om du berättar för C1 vad dina favoritidrott är, kommer WebOS att ge dig poänguppdateringar och påminna dig när dina lag spelar.

Mer användbart är dock stödet för Amazon Alexa och Google Assistant inbyggt direkt i TV: n som kan nås genom att trycka på motsvarande knappar på fjärrkontrollen, samt stöd för AirPlay och ”Casting” från din telefon eller surfplatta. Vi hade lite problem med att få AirPlay att fungera ordentligt under våra tester – men ”Casting” fungerade perfekt.

LG C1 OLED: Bildkvalitet

 • Använder inte den nya LG OLED evo-panelen (men ser fortfarande bra ut)
 • Uppskalning är fantastisk, med ett mindre undantag
 • Stöder HDR10, HLG och Dolby Vision, men inte HDR10 +

LG: s 2021 OLED-TV-serie är uppdelad i två kategorier i år: OLED-TV-apparater med LG: s nya OLED-evo-paneler och de utan den. För dem som undrar har LG C1 det inte – och ändå, även utan den nya panelen är det fortfarande en av de bästa OLED-TV-apparaterna vi har sett.

Vad OLED-evo-panelen lägger till är ytterligare ljusstyrka genom ett nytt belysningselement i de självemitterande pixlarna. Det saknas från LG C1 OLED, men vi fann att det inte riktigt saknar ljusstyrka. I vårt måttligt ljusa (dvs lite omgivande ljus) vardagsrum såg bilden vacker ut. Visst, den reflekterande bländningen åt i de svarta svarta nivåerna. Fast vi hittade skärmens ljusstyrka för att kompensera fint för det omgivande ljuset.

Anledningen till att C1 kan göra det är att ljussensorn inbyggd i TV: n mäter nivåerna av omgivande ljus och kalibrerar bilden därefter. Om TV: n ser att det finns mer ljus i rummet lägger den till extra ljusstyrka på skärmen. Den högsta ljusstyrkan är fortfarande inte så hög som, till exempel den högsta luminansen på nya Samsung QN900A QLED. Men den närmar sig 1000-nit-märket som konkurrerande LED-LCD-TV-apparater skjuter efter.

HDR

På tal om ljusstyrka och kontrast stöder C1 OLED de flesta stora smaker av HDR – inklusive HDR10, Dolby Vision och HLG – med mindre undantag är HDR10 +. Den sista biten betyder att du inte kommer att se program från Amazon Prime lever upp till sin fulla potential, men tjänster som Netflix, och Disney+ kommer alla att ha Dolby Vision-innehåll aktiverat.

Tittar på öppningen av Falcon och The Winter Soldier, Captain America’s sköld och himmelens djupa blues såg enastående ut. Medan ingen del av filmen förblindade oss med ljusa HDR-höjdpunkter – mörka scener var betydligt mer detaljerade på C1 OLED än på någon LED-LCD vi försökte de senaste 12 månaderna. En poängtering, LG C1 OLED använder inte de nya OLED-evo-panelerna som LG G1 OLED.

Pixlar

Eftersom pixlarna i sig själva emitterar är det lite eller ingen ljusblödning och objekt som rör sig över skärmen ser renare ut än på LED-LCD-TV-apparater. Det finns fortfarande lite rörelseoskärpa, men LGs rörelsebehandling har sett en verklig förbättring de senaste åren.

Faktum är att det enda området som skulle kunna förbättras när det gäller bildkvalitet är det sätt som Alpha a9 Gen 4-processorn hanterar ansikten. Vilket ger lite rödaktig nyans och kornighet. När du tittar på serier som The Grand Tour på Amazon Prime ser du ett flertal rodnad i värdarnas ansikten medan ansikten på karaktärer i HD-innehåll uppskalat till 4K kan ha något märkbart spannmål. LG är medvetet om detta faktum, eftersom det är ett stort fokus för Alpha a9 Gen 4-processorn. Dock finns det fortfarande lite mer arbete att göra inom det området.

Tack och lov gör processorn ett utmärkt jobb med uppskalning. Filmer från mitten av 2000-talet ser ut som om de spelades in och distribuerades i 4K trots att de strömmades i HD, liksom innehåll från en HD OTA-antenn – vilket är en verklig konst.

Spelfunktioner

På tal om teknik är det definitivt värt att prata om de nya spelfunktionerna på årets C-serie OLED eftersom det är där majoriteten av innovationen är i år. Till att börja med finns det den nya inställningen för Game Optimizer som gör att du snabbt kan justera White Stabilizer, Black Stabilizer och VRR. Du har också fått stöd för ALLM när OLED upptäcker en inkommande spelsignal genom någon av de fyra HDMI 2.1-portarna. Dessutom finns en Prevent Input Delay-funktion som minskar ingångslatens till under 10 ms.

Naturligtvis kommer inte alla spel gå att spela på 4K / 120Hz just nu. Få spelar till och med på 1440p / 120Hz eller 1080p / 120Hz! Men du kommer att uppskatta dem som gör det. Forza Horizon 4 är dock bland de få utvalda och det ser otroligt ut på C1 OLED. Att ta bilar ut på bakvägarna känns smidig och lyhörd utan att kompromissa med visuell trohet.

Lång historia kort, om du är en gamer-cinephile eller vice versa, är LG C1 OLED tillräckligt kompetent för att behaga båda lägren i den visuella avdelningen och är väl värt att uppgradera från en LED-LCD TV.

Sist men inte minst är det värt att notera att LG C1 är helt anpassningsbar och utmärkt för kalibrering. Om du är någon som älskar att justera bildinställningar har C1 djupa anpassningsalternativ för vitpunktsbalansering och individuell färgkalibrering. Om det låter för utmanande fann vi dock att de standardkalibrerade inställningarna med en neutral färgton istället för varm gör att TV: n ser riktigt bra ut.

LG C1 OLED 65 CompareSweden Recension TV
LG C1 OLED. Bildkredit: LG

LG C1 OLED: Ljudprestanda

 • 40W Dolby Atmos-ljud
 • 2,2-kanals system
 • Dialog kan gå vilse i mixen
 • Dolby Atmos genomströmning med eARC

Bildförbättringar är inte de enda knep i LG C1 OLED: s ärm i år. Det har också en ganska snygg AI-uppskalningsfunktion som förvandlar grundläggande stereoljudspår till virtuellt 5.1.2 Dolby Atmos-ljud med en hel del vertikalitet. Det gör LG C1 OLED låter mycket bättre än dina vanliga TV-högtalare.

Visserligen är det inte riktigt bättre än en fristående soundbar. Speciellt om du sätter den mot en av de bästa soundbarsna som Sonos Arc. Men out-of-the-box-ljudet borde vara mer än tillräckligt för de flesta.

En nackdel

Det enda verkliga problemet vi märkte är att om du inte har ”sound leveling” på, kan ljudet vara lite överallt. Vilket innebär att du kommer att höra blomstrande bas och nästan siblerande höjder med svagare dialog när du tittar på den stora nya Hollywood blockbuster. För oss hände det under Falcon och The Winter Soldier där ljudeffekterna var fantastiska. Men de verkliga skådespelarnas röster gick vilse i mixen.

Om du märker samma problem kan du justera det genom att antingen ställa in standardljudprofilen till Enhanced Dialogue. Resultatet är ett mer balanserat ljud som är lättare att lyssna på under längre perioder.

Men om du är soundbarägare eller kommer att bli en inom en snar framtid stöder LG C1 ARC och eARC genom en av de fyra HDMI-portarna. Det gör att du kan skicka Dolby Atmos-ljud från TV: n till soundbar och använda en enda fjärrkontroll för att kontrollera volymen. Det är extremt bekvämt och värt att dra nytta av om du inte redan gör det.

Borde du köpa LG C1 OLED?

Köp LG C1 OLED om:

Du vill ha en av de bästa TV-apparaterna i år

Även om det finns dyrare alternativ där ute med en högre toppljusstyrka, är LG C1 den perfekta balansen mellan pris och prestanda. Du får 99% av prestanda för topp-TV-apparater utan att städa ditt bankkonto. Det är dyrare än vissa budgetmodeller, sant, men dess måttligt dyra prislapp är väl värt det.

Du vill ha en enkel, enkel att använda smart plattform

Efter att ha provat alla större smart-TV-plattformar kan vi verkligen säga att WebOS är en av de bästa där ute. Det är snabbt och robust med nästan alla större tjänster som finns och redovisas. Dessutom är det djupt anpassningsbart och fungerar med båda större smarta assistenter.

Du är en spelare med nästa generations konsoler

Med fyra HDMI 2.1-portar som stöder 4K vid 120Hz är detta nästa generations TV-spelare som har väntat på. Tacka on Game Optimizer som ger spelare ett snabbt och enkelt sätt att aktivera VRR och Nvidia G-Sync. Det skapar ett mycket övertygande bildalternativ.

Köp inte LG C1 OLED om:

Du kan hitta en hel del på LG CX OLED

Tillägget av den nya Alpha a9 Gen 4-processorn gör LG C1 till en bättre TV än LG CX OLED, men inte mycket. Med det sagt, om du kan hitta mycket på förra årets flaggskepp OLED, rekommenderar vi det fortfarande.

Bländning kan vara ett problem för dig

Även om den främre skärmen i glas är underbar är den också mycket reflekterande. Om du tidigare har haft problem med bländning – eller vet att TV: n kommer att vara riktad mot en ljuskälla – kanske du vill överväga en QLED-TV istället.

Du vill ha något ännu ljusare

LG C1 OLED ser ljusare ut än tidigare år, men den använder inte LG: s nya OLED Evo-paneler som är konstruerade från grunden för högre toppljusstyrka. Om du har sett OLEDs tidigare och inte var imponerad av deras ljusstyrka kan du vara en bra kandidat för LG G1 OLED med den nya OLED evo-panelen istället.

Du kan hitta LG C1 OLED här:

8 svar på ”LG C1 OLED TV (OLED65C1) – Recension”

Lämna en kommentar