Vad är QLED? Samsungs quantum dot TV-teknik förklaras

Ja, vad är QLED egentligen? Samsungs quantum dot TV-teknik ger en drastiskt förbättrad färg och kontrast.

Bildkredit: Samsung

TV-tekniska termen QLED står för quantum dot light-emitting diode. Varje TV du ser med QLED-etiketten liknar en vanlig LED-TV, men skillnaden är att den har ett inbyggt kvantpunktsskikt. Detta lager är viktigt eftersom det förbättrar de saker du ser på din skärm, som färgerna och ljusstyrkan på bilder.

Men även om QLED-lagret inuti många nya TV-apparater är spännande, är det inte en mirakulös ny typ av TV-teknik. Så om du väger upp några olika TV-alternativ är det viktigt att vara medveten om att vi pratar om en gradsskillnad, snarare än typ, från de flesta andra TV-apparater du kan köpa idag.

QLED i ett nötskal

En av de viktigaste punkterna med QLED är att det är en panelteknik som (nästan) uteslutande används för de bästa Samsung-TV:erna. Förvirrande nog hittar du några TV-apparater med QLED-etiketten från andra TV-märken som TCL, Hisense och Sharp. Men de flesta säljs av Samsung.

Du hittar den här QLED-paneltekniken packad i några av Samsungs senaste och bästa 8K-TV, inklusive Samsung Q800T och Q950TS . Men de flesta QLED-apparater som finns på marknaden idag är fortfarande 4K-TV-apparater.

Det är den snabba definitionen av vad QLED är och var du kan hitta den. Läs vidare för att ta reda på allt annat du behöver veta om QLED-teknik. Inklusive om denna nya typ av displayteknik verkligen kan uppgradera din underhållningsupplevelse.

Vad är QLED?

QLED är en förkortning som betyder quantum dot light-emitting diod. Detta ska inte bli förväxlat med OLED, som står för tekniken med organiska lysdioder. OLED är en konkurrerande displayteknik som vi inte kommer att gå in på i detalj här.

Men vänta, vad är en quantum dot light-emitting diode – eller QLED – display? Och hur är det jämfört med en vanlig LCD-TV?

QLED är för det mesta ett Samsung-koncept som i princip är den senaste uppsättningen av förbättringar av samma kvantprickteknologi som företaget har arbetat med de senaste åren.

För att bli tekniskt – och lägga till lite förvirring – är Samsungs utbud av QLED-TV inte alls QLED. Nåväl, åtminstone inte på det sätt som vi förstår begreppet. Ett ”riktigt” kvantljusdiodelement avger sitt eget ljus – ledtråden finns i namnet.

Samsungs senaste TV-apparater använder dock en separat LCD-bakgrundsbelysning (ofta en kantbelyst bakgrundsbelysning, alltså) precis som vilken annan LED-LCD-TV som helst. Så QLED-monikern handlar mer om varumärke än ett verkligt ”kvantsprång” för TV-panelteknik.

Men det finns fortfarande mycket att bli upphetsad över här. QLED-TV-apparater använder ett metalliskt kvantpunktsfilter för att förbättra både färgen och kontrasten på skärmen. Vad detta betyder är att kapaciteten hos HDR- och 4K-bilder är avsevärt förstärkta jämfört med andra icke-kvantprickiga LCD-LED:er.

Idealet för modern bildkvalitet skulle kombinera: briljanta färger, äkta svärta och hög ljusstyrka utan halo-ing. Nuvarande OLED-teknik hanterar svarta nivåer och pixelperfekt belysning bättre än någon annan teknik, men den kämpar för att leverera den ljusstyrka och verklighetstrogna färg som LCD-paneler producerar. QLED-TV-apparater kan å andra sidan driva kraftfull bakgrundsbelysning för oslagbar ljusstyrka och suverän färg, men utan OLED:s per-pixel-belysning kommer bakgrundsbelysningen alltid att vara mindre kontrollerad.

QD-OLED är en hybridteknologi som kombinerar kvantprickar och OLED-paneler. Genom att kombinera de två teknologierna hoppas Samsung kunna knäcka koden för perfekta skärmar.

Samsungs hybrid QD-OLED-teknik kombinerar de bästa aspekterna av två stora innovationer inom bildskärmsteknik. Det parar ihop OLED:s skarphet och pixelperfekta kontrast med den förstärkta ljusstyrkan och utökade färgen som kvantpunktstekniken levererar. Resultatet är en skärm av båda världarna som erbjuder den oklanderliga kvaliteten hos OLED utan att offra den överlägsna ljusstyrkan och färgen som QLED-TV erbjuder.

Vilka är fördelarna med QD-OLED?

QD-OLED-tekniken lovar inte bara att leverera den potentiellt bästa bildkvaliteten av moderna TV-apparater, det finns andra enorma fördelar som kan komma från den nya typen av skärmar.

För det första kan den förstärkta ljusstyrkan som erbjuds av QD-OLED resultera i mer effektiva skärmar, vilket ger dig en TV med bättre bild, men också en som drar mindre ström.

Kvantprickar är inte heller benägna att drabbas av samma inbränningsproblem som de organiska föreningarna i OLED är, vilket ger skärmar som håller åratal längre än nuvarande OLED-modeller.

Den nya tekniken skulle också kunna komma in till ett lägre pris än traditionella OLED-paneler, som är bland de dyraste i TV-kategorin. Ändå kommer den första omgången av QD-OLED TV-apparater säkert att bli dyr – ny teknik kostar mer att producera, initialt, och det är inte osannolikt att de första Samsung QD-OLED-TV:erna kommer att kosta lika mycket eller mer än Samsungs dyra 8K TV-linje.

Se också:


När du har läst om Samsungs TV-teknik kanske du också är intresserad utav:

Lämna en kommentar