LED vs OLED vs QLED – Vilken är den bästa tekniken

LED vs OLED vs QLED är den nya frågan om man är ute och ska köpa en ny TV. Vi hjälper att reda ut vad det betyder!

TV-apparater och deras typer av bildskärm

Den största faktorn när du letar efter den bästa produkten för dig är att förstå de olika teknikerna som varje TV har. I det här fallet är det LED-, OLED– och QLED-TV-apparater. Nedan kommer vi att gå igenom det grundläggande av vad varje typ erbjuder, och gå igenom vilka svagheter och styrkor de olika teknologierna har.

Bildkredit: displayninja

Vad är en LED-TV?

En LED-TV är en ”ljusdiod”. Dessa typer av TV-apparater använder vanliga LCD-paneler medan LED-lampor används som bakgrundsbelysning för att ge en mer tilltalande bild. De är också billigare och mer allmänt tillgängliga. det beror på att de är enkla och billigare att tillverka än konkurrenterna.

Av denna anledning, om du tycker att du behöver spara lite pengar när du köper en TV, är en LED-TV det bästa valet. De erbjuder de flesta fördelarna för kostnaden och är helt enkelt helt pålitliga.

MER: Bästa billiga TV apparater på marknaden just nu

Vad är QLED TV?

QLED använder samma teknik som LED-TV-apparater, med subtila programvaruförbättringar som ofta inte är värda det pris de tar ut.

BIldkredit: hteny

Å andra sidan erbjuder de det bästa utbudet av färger med en liten marginal. Även om marginalen är liten är det ändå en marginal. Så om du tycker att du vill ha de bästa färgerna och är okej med kostnaden, så är QLED-TV för dig.


Läs även om:


Vad är OLED TV?

Den bästa TV teknologin som pengar kan köpa enligt oss på CompareSweden. De erbjuder det mest avancerade resultatet samtidigt som de bibehåller en relativ okay kostnad för deras prestanda, till skillnad från QLED TV. Läs även vår artikel som förklarar OLED mer fullständigt här.

I det här fallet, om du har en stor budget och vill ha en TV som kommer att överträffa alla andra TV-apparater, kommer en OLED-TV att vara bäst för dig.

Kontrastförhållanden LED vs OLED vs QLED

 • LED-TV-kontrastförhållande: ~ 6000-7000: 1
 • QLED TV: s kontrastförhållande: ~ 4500-5500: 1
 • OLED TV: s kontrastförhållande: Oändlig: 1 (∞)

Under de senaste åren har till och med de mest kraftfulla och mer komplexa lokala dimningsalternativen inte kunnat överbrygga det gap som har skapats av OLED-TV-apparater. OLED-TV har ett mycket bättre kontrastförhållande, men LED-TV-apparater slår fortfarande ut QLED i denna kategori. Svarta kommer att se bra ut här, men i ett ljusare rum kommer skillnaderna att märkas. Läs även allt om Kontrastförhållande och vår förklaring på kontrastförhållande.

Betraktningsvinklar LED vs OLED vs QLED

 • LED TV betraktningsvinkel: ~ 40 °
 • QLED TV-betraktningsvinkel: ~ 50 °
 • OLED TV betraktningsvinkel: ~ 84 °

Detta är också en annan enorm skillnad att OLED-TV tenderar att överväldiga sin konkurrens. LED-TV-apparater har en genomsnittlig betraktningsvinkel och fungerar bra med IPS-paneler, men de kan helt enkelt inte tävla mot OLED.

Färgskala LED vs OLED vs QLED

 • LED TV DCI-täckning: ~ 80%
 • QLED TV DCI-täckning: ~ 86%
 • OLED TV DCI-täckning: ~ 84%

LED-TV börjar att komma nära, men inte så nära som OLED-TV. Detta är mycket bra för HDR– och UHD-innehåll när du tittar på Blu-ray-filmer eller strömmar högt krävande 4K-innehåll. Den enda verkliga skillnaden som inte visas här är kostnaden för varje. LED-TV är dramatiskt billigare.

Motion Blurs LED vs OLED vs QLED

 • LED-TV-suddighet: ~ 20 ms
 • QLED TV-rörelseoskärpa: ~ 10 ms
 • OLED TV-rörelseoskärpa: <0,02 ms

LED-TV-apparaterna är jämförbara med QLED-TV-apparaterna under detta mått, men ingen av dem kommer ens nära att svarstiden för OLED-TV-apparaterna. Detta beror på det naturliga sättet att OLED-TV-apparater producerar sin bild. Eftersom varje lysdiod är individuell från nästa, ger det en blixtsnabb svarstid som de andra två inte ens kan börja hantera. OLED-TV-apparater är en tydlig vinnare här.

TV-ljusstyrka LED vs OLED vs QLED

 • LED-TV-ljusstyrka: ~ 500 cd / m2
 • QLED TV: s ljusstyrka: ~ 400 cd / m2
 • OLED TV: s ljusstyrka: ~ 300 cd / m2

Även om det är överraskande för vissa, slog LED-TV-apparaterna ut QLED- och OLED-TV-apparater i skärmens ljusstyrka. Detta kommer ner till två saker, ren kraft som ges till skärmen och tekniken som begränsar skärmen. Ofta dämpar OLED-TV:ns ljusstyrka när bilden inte är så ljus eller när den inte behövs. Detta förhindrar att skärmen blir för ljus men begränsar också den verkliga effekten av HDR-innehållet. När det gäller LED-TV:ar tenderar de helt enkelt att hålla nära maximalt ljus hela tiden, vilket leder till en högre ljusstyrka.


LCD TV-apparater Hos Webhallen

OLED TV-apparater Hos Webhallen

QLED TV-apparater Hos HiFi-Klubben


9 svar på ”LED vs OLED vs QLED – Vilken är den bästa tekniken”

Lämna en kommentar