5 vanliga säkerhetsmissar när man surfar

Säga vad man vill om saken, men det är idag ett faktum att vi tillbringar en stor del av våra liv på nätet. Trots detta förbises ofta potentiella faror online. Det finns en ständigt ökande uppsjö av cyberbrottslingar som försöker utnyttja sårbarheter hos den surfande allmänheten för att stjäla lösenord, personuppgifter och betalningsuppgifter. Låt oss undersöka några vanliga misstag som gör det lättare för cyberbrottslingar att göra intrång.

Att inte hålla sina program uppdaterade

Det finns flera anledningar till att hålla sin webbläsare och sina program uppdaterade, men framförallt förbättrar det enhetens säkerhet och skyddar dina personliga data. Genom att kontinuerligt och omedelbart uppdatera program när uppdateringar finns tillgängliga så ser du till att potentiella säkerhetsluckor snabbt åtgärdas. Ju längre programmet tillåts köra utan uppdateringen, desto större är risken att du utsätts för attacker. 

Företag och utvecklare upptäcker ofta säkerhetsluckor i samband med att ett intrång rapporteras och buggen fixas därefter i de flesta fall så snabbt som möjligt. Om användare sedan inte installerar uppdateringen som löser problemet så befinner de sig fortfarande i riskzonen.

Läcka personlig information

Att obetänksamt dela med sig av personlig information kan innebära stora risker. I värsta fall kan det till och med leda till saker som identitetsstöld. Se till att göra det så svårt som möjligt för cyberbrottslingar att få tag på personlig information som namn, adress, personnummer, kreditkort, ekonomisk ställning och andra uppgifter som kan röja din identitet. Att vara allt för slapp i munnen kan bland annat öka risken för nätfiske, virus och riktade angrepp. Allt du behöver göra för att hålla dig säker från detta är att kontinuerligt och aktivt kontrollera säkerheten på webbplatserna du besöker.

Osäker anslutning

När du ansluter till nätet på allmänna platser eller platser där du inte kan vara säker på att uppkopplingen mellan dig och hemsidan du besöker är skyddad, bör du vara försiktig med att  ange känsliga uppgifter. Detta gäller även om hemsidan du besöker i sig är säker. Om du till exempel ansluter till ett allmänt wifi-nätverk kan trafiken lätt avlyssnas om cyberbrottslingar lyckats göra intrång. Eftersom det i många fall inte finns några sätt att veta om ett allmänt wifi har säkrats ordentligt eller inte så bör man alltid vara försiktig. En lösning är att använda ett VPN. I dagens onlineklimat är det också viktigt att lära sig hur de fungerar. Om du är intresserad kan du läsa mer om dem här: Hur fungerar VPN-tjänster?

Suspekta länkar

Se till att alltid undvika länkar du inte känner igen och vad du än gör – tryck inte på varje länk du ser. Visst kan det vara svårt att låta bli när man sitter i soffan och slösurfar, men försök att alltid tänka efter. Att trycka på fel länk kan innebära att person- eller betalningsuppgifter röjs. Kom också ihåg att en hyperlänk inte nödvändigtvis leder dit den säger att den leder. För att vara helt säker på att du inte blir lurad kan du manuellt skriva in länkarna du besöker i webbläsarens adressfält och se till att adressen verkar rimlig.

Dåliga lösenord

Vid det här laget finns det ingen ursäkt att ha svaga lösenord. Internet har funnits så pass länge att alla borde vara väl medvetna om vikten av att ha starka lösenord. Ett bra lösenord är tillräckligt långt, innehåller gemener, versaler, siffror och specialtecken, och delas inte med någon – även om det är en familjemedlem! Se också till att ha olika lösenord för olika konton.


Lämna en kommentar