Kommer Apple döda lösenordet

Med denna nyhet kommer IT jätten att ändra branchen, kommer de faktiskt att lyckas med det, kommer Apple döda lösenordet?

Räck upp handen om du hatar att ange lösenord. Okej, håll nu upp handen om du råkar använda samma lösenord för flera konton eller tjänster. Ja, många människor gör detta, och det är en ledande orsak till att användare blir hackade.

Om någon kan få ditt lösenord för en enda tjänst – antingen genom ett dataintrång, social nätverk eller en nätfiske-attack – kan din identitet och din personliga information äventyras. Detta kan leda till allt från människor som spionerar på dig och dina nära och kära till hackare som stjäl pengar från ditt bankkonto.

Ja, det finns alternativ till att manuellt ange lösenord, till exempel lösenordshanterare, men de kan fortfarande vara sårbara. Nu har Apple, Google, Microsoft och andra slagit sig samman via FIDO Alliance för att försöka byta ut lösenordet för gott. Och Apples implementering heter Passkeys, som kommer i höst i iOS 16 , macOS Ventura och iPadOS 16 . 

Vad i helvete är Passkeyes och hur kommer de se till att vi aldrig kommer behöva lösenord?

Passkeys är unika digitala nycklar som är enkla att använda, säkrare, aldrig lagrade på en webbserver och som stannar på din enhet. Den bästa delen? Hackare kan inte stjäla Passkeys i ett dataintrång eller lura användare att dela dem. Lösenord är nyckeln till att skydda allt vi gör online idag, från allt vi kommunicerar till all vår ekonomi, men de är också en av de största attackvektorerna och säkerhetsbristerna som användare möter idag.

Det är därför Apple har drivit så hårt för ett alternativ. Passkeys använder Touch ID eller Face ID för biometrisk verifiering och en iCloud Keychain för att synkronisera mellan iPhone, iPad, Mac och Apple TV med end-to-end-kryptering.

Andra företag har försökt ersätta lösenord med dedikerad hårdvara, som en fysisk säkerhetsnyckel, men det var mest fokuserat på företagsanvändare; det lade också till ytterligare ett lager av komplexitet. Passkeys däremot kan vara en faktiskt möjlighet eftersom de utnyttjar en enhet du redan har.

Passkeys är baserade på vad som kallas publik nyckelkryptografi. Det finns en privat nyckel, som är hemlig och lagrad på din enhet, och det finns en offentlig nyckel som går på en webbserver. Nyckeln gör nätfiske omöjligt eftersom du aldrig presenterar den privata nyckeln; du bara autentiseras med din enhet. 

”Människor har nästan alltid telefoner med sig”

”Face ID och Touch ID-verifiering ger dig den bekvämlighet och biometri vi kan uppnå med en iPhone. Du behöver inte köpa en annan enhet, men du behöver inte ens lära dig en ny vana.”

Darin Adler, Apple

Andra artiklar du kanske är intresserad av:


Vänta, vad händer om du inte använder en Apple-enhet?

Låt oss säga att du registrerar dig för en streamingtjänst på din iPhone men behöver logga in på din Roku. Vad gör du när din Roku inte har Touch ID eller Face ID? 

Den andra enheten genererar en QR-kod som kan läsas av din iPhone eller iPad. iOS använder Face ID eller Touch ID för att bekräfta att det är du som försöker logga in innan du bekräftar eller avvisar begäran till appen eller webbplatsen som körs på den andra enheten.

Dessutom, om någon försöker logga in på en tjänst med en iOS-enhet eller Mac som inte är din. Kan lösenord bli delat via AirDrop.

Den plattformsoberoende upplevelsen ska vara superlätt. Så säg att du är någon som har en iPhone, men du vill gå och logga in på en Windows-maskin. Du kommer att kunna komma till en QR-kod som du sedan bara skannar med din iPhone och sedan kan använda Face ID eller Touch ID på din telefon.

Med andra ord kommer datorer att kommunicera med varandra för att se till att du är i närheten. Detta av av säkerhetsskäl och de kommer att bekräfta att du är inloggad.

En okrossbar Keychain kan se till att Apple döda lösenordet

För att lösenord ska fungera på flera Apple-enheter – inklusive iPhone, iPad, Mac och Apple TV. Behöver det något för att synkronisera informationen med end-to-end-kryptering. Och det är där iCloud Keychain kommer in. 

”Det här är inte en framtidsdröm att ersätta lösenord. Det här är något som kommer att bli en väg att helt ersätta lösenord, och det börjar nu.”

Kurt Knight, Apple

iCloud-Keychain är redan använd för att hålla dina lösenord och annan säker information (som kreditkort) synkroniserade mellan dina enheter. Men ankomsten av lösenord tar saker till nästa nivå. 

Så vad händer om du inte har tillgång till din iPhone? iCloud Keychain gör det också möjligt att återställa dina tidigare nycklar via iCloud om din Apple-enhet om du blivit av med den. 

Det är därför det är så viktigt att Apple byggde lösenord ovanpå iCloud-Keychain. 

Vad händer härnäst för lösenord

Passkeys kommer att byggas in i operativsystemen för iOS 16, iPadOS 16 och macOS Ventura, men Apple arbetar också med utvecklare för att integrera stöd för lösenord i sina appar.

Apple kunde ännu inte dela vilka Passkey-kompatibla appar som kommer att finnas tillgängliga vid lanseringen, men det låter som att det redan finns en hel del i bakgrunden. Och det handlar inte bara om användarvänlighet.

Så trots all tidigare hype kring att döda lösenordet för gott, kan det den här gången hända på riktigt. 


Så nu när du läst om hur Kommer Apple döda lösenordet, kanske du också är intresserad av:

1 svar på ”Kommer Apple döda lösenordet”

Lämna en kommentar