Vad är True Wireless Stereo Technology (TWS)?

True Wireless Stereo är det nya inom ljudteknik.

true wireless stereo

De riktiga fansen av ljudutrustning ser fram emot den fullständiga utvecklingen av den senaste trådlösa tekniken som tar hela lyssningsupplevelsen till nästa nivå. Vi säger ”hela lyssnarupplevelsen” eftersom det inte bara handlar om dina hörlurars och trådlösa högtalares prestanda. Utan också om hela upplevelsen inklusive komforten på alla nivåer.

Tekniken kallas ”sann trådlös teknik” (eller True Wireless Stereo). Vi kommer att försöka introducera den för dig med ingenting annat än ren musik. Den här tekniken har inte perfekterats ännu, men även i sitt nuvarande utvecklingsstadium levererar den mer än tillfredsställande prestanda. Det ger mer frihet, mer möjlighet till interaktion med föremålen och människorna omkring oss.

Vad är True Wireless Stereo teknik?

TWS gör det möjligt att vidarebefordra A2DP-ljud mellan TWS-enheter så att ljudet spelas synkroniserat på båda enheterna. TWS Master är den enhet som tar emot A2DP-ljudet från alla A2DP-källor och vidarebefordrar det till en annan TWS-enhet. TWS-slavenheten är den enhet som tar emot det vidarebefordrade A2DP-ljudet från TWS-mastern

True Wireless Stereo
Bildkredit: Audioreputation

Stereofoniskt ljud

Stereofoniskt ljud eller, som det definitivt kommer att vara mer bekant för dig, är stereoljud. Det är ett av de vanligaste ljuden du kan höra idag men det blev inte så populärt över natten. Denna typ användes först i början av 1900-talet och ett av de första företagen som använde det var Disney. Men den verkliga expansionen hände under 50- och 60-talen när den blev riktigt populär.

Dess popularitet kommer från det faktum att stereoljud är trevligare och mer naturligt för mänskliga öron än monofonisk musik. Eftersom, människor har två öron och detta är den främsta anledningen till att någon typ av stereoinspelning består av två inspelningar som spelas på samtidigt. Därför, betyder det att du har två kanaler, vänster för vänster öra och höger för höger öra.

True Wireless Stereo

Sann trådlös teknik är ”konsten” att överföra ljud trådlöst via Bluetooth. Den trådlösa överföringen aktiveras av ett litet chip inbyggt i källan och i den mottagande enheten (enheter). True Wireless Stereo (hörlurar / öronsnäckor och högtalare) har många positiva egenskaper. Men det viktigaste är att det inte finns några kablar av något slag. Det betyder inte bara att du inte behöver ansluta två eller flera av dessa enheter till ett system. Utan också att du inte behöver använda kabeln för att förse den / dem med ström. De finns i alla former och har olika typer av uppladdningsbara batterier som kan ta upp till cirka 12 timmar. Beroende på pris och kvalitet. De billigaste högtalarna hörlurarna har kortare batteritid (från 4 eller 5 till 8 timmar per laddning).

Äkta trådlösa enheter kan användas ensamma eller i form av ett system med samma matchande enheter ihopkopplade med varandra. De är mycket bärbara och kan användas i olika delar av ditt hus eller lägenhet. Eller till och med utomhus om deras byggkvalitet tillåter det.

Äkta trådlösa hörlurar för öronsnäckor

Äkta trådlösa öronproppar är små, lätta och användarvänliga hörlurar som du kan hitta till mycket rimliga priser. De är uppladdningsbara och bärbara, och de gör att du kan använda dem parvis eller bara en av dem. Samtidigt som du utför olika aktiviteter som att göra husarbeten, gå, springa eller till och med köra. Äkta trådlösa öronproppar / hörlurar möjliggör större rörlighet på grund av brist på kablar.

True Wireless Stereo – Högtalare

True Wireless Speakers är högtalarna som levereras med inbyggda uppladdningsbara batterier som den enda strömkällan. Vilket innebär att du kommer att kunna använda dem över hela huset eller utomhus. Utan att behöva ställa in och ta hand om kablarna som ligger överallt. Du kan koppla den ihop med smartphones, spelare, datorer och till och med TV-apparater. Medan deras ljudkvalitet fortfarande är tillfredsställande.

Äkta trådlösa enheter kan du använda som enstaka enheter eller i par. När du använder den i par kommer en enhet att vara den vänstra kanalen. Medan den andra kommer att spela den högra kanalen för att skapa den tilltalande stereoljudupplevelsen. Om du till exempel har två Bluetooth-högtalare av samma slag som stöder parning kan du länka dem. Para ihop dem med ljudkällan och använda som stereohögtalarsystem. Naturligtvis kräver detta vanligtvis användning av en viss app eller en enkel fjärrkontroll som gör att du kan styra musiken, spela, pausa eller hoppa över spår.

Hur funkar TWS tekniken?

Vi har nämnt några av detaljerna relaterade till detta ämne tidigare men vi borde nog förklara processen för att ansluta äkta trådlösa enheter mer detaljerat. Det är ganska enkelt och du kan definitivt göra det på egen hand, men det kommer inte att skada om vi går igenom det tillsammans.

Om du har ett par äkta trådlösa öronsnäckor eller ett par äkta trådlösa högtalare som ska anslutas till ett äkta trådlöst stereoanlägg, är det första du ska göra att slå på Bluetooth och para ihop en av dessa enheter (användaren manual anger vanligtvis vilken som ska användas först) som kan kallas huvudenheten till vald ljudkälla (smartphone, spelare, PC, TV, etc.). När du har parat ihop den första enheten med ljudkällan, vill du para den andra enheten (den så kallade ”slaven”) till masterenheten, inte källan. På så sätt får du ditt stereoanlägg, som spelar separata vänster- och högerkanaler, vilket gör musiken mer tilltalande och verklig för dina öron.

True Wireless Stereo bygger faktiskt på marker. Varje Bluetooth-enhet har ett inbyggt chip som ansvarar för att sända och ta emot ljudsignaler trådlöst. Huvudhögtalaren tar emot dem från källenheten och den förblir mono om anslutningen tar slut där. Om huvudhögtalaren är ihopkopplad med en annan högtalare börjar den skicka signalerna mot sin ”slav” och signalen kommer vara delad i två kanaler – vänster och höger.

De största fördelarna med True Wireless Stereo

Enkel installation

True Wireless Stereo har inte blivit perfekt ännu, men det är inte det senaste på marknaden och det har varit väldigt populärt nyligen. Även om det kan låta komplicerat när du uttalar namnet är TWS faktiskt ganska enkelt. Enheterna du använder måste ha Bluetooth-anslutning och kunna ansluta med varandra. Bortsett från detta kan du behöva ladda ner en app för att möjliggöra parning eller kontrollera prestanda men det finns inget för komplicerat eller förvirrande. Enheterna är enkla och de flesta klarar att para ihop på bara några sekunder. Om du behöver hjälp kan du alltid läsa användarhandboken som förklarar processen för dig i några enkla steg.

Kabelfritt

Det är kanske lite svårt att tro men dessa enheter och system har verkligen inga kablar. Anslutningen är via Bluetooth och det uppladdningsbara batteriet är strömkällan. Denna egenskap är förmodligen den viktigaste fördelen med en sådan anordning eftersom den faktiskt gör att du kan röra dig fritt vart du vill.

Om du till exempel använder ett par riktigt trådlösa öronsnäckor, kommer du att märka att du inte kommer att kunna känna dem i dina öron hela tiden – så lätta är de. De gör det också möjligt för dig att röra dig fritt utan att någon kabel dinglar runt eller trasslar i fickan eller väskan. Å andra sidan, om du äger ett par äkta trådlösa stereohögtalare, kommer du att märka hur lätt det är att flytta dem runt huset eller gården utan att behöva dra sina kablar hela vägen.

Läs också: Bästa Soundbars

Ljud av god kvalitet

Även om Bluetooth-tekniken inte är perfekt är ljudkvaliteten inte dålig. De gamla Bluetooth-versionerna var mycket mer begränsade när det gäller dataöverföring, men de nya versionerna är mycket mer kapabla och de kan leverera ganska bra ljudkvalitet (även i vissa fall Hi-Res-ljud). De nya enheterna som stöder en av de senaste Bluetooth-versionerna i kombination med aptX HD- eller LDAC-stöd kan leverera en imponerande ljudkvalitet.

Rimliga priser

Priset beror på många saker – byggkvalitet, hållbarhet, storlek, batterilivslängd, förarkvalitet etc. Det beror också på tillverkaren och i vissa fall betalar du ett extra pris för varumärket. Äkta trådlösa stereoanordningar kostar fortfarande inte en förmögenhet. Om du har tillräckligt med pengar att spendera på Bose-högtalare / hörlurar eller liknande produkter, gå till det, men om du inte gör det kan du alltid hitta något billigare. Marknaden är så stor och du kommer definitivt att hitta en prisvärd enhet för dig.

De största nackdelarna med True Wireless Stereo

Begränsad batteritid

Oavsett hur länge det kan hålla, laddningsbara batterier har alltid en begränsad livslängd och vid varje laddningscykel närmar sig slutet. Oavsett hur bra batterilivslängden är är det alltid möjligt att ta slut på juice, vilket kan vara irriterande, särskilt om du inte kan ladda dem. Även om du är det kan du irritera dig över det faktum att du måste vänta tills laddningen är över för att kunna använda din enhet igen.

Äkta trådlösa öronproppar är lätta att förlora

En av nackdelarna, när du använder något så litet, är att det lätt kan gå förlorat. Dessa öronproppar är så små och så lätta att du inte kommer att vara medveten om att de ligger i dina öron och när du inte är medveten om något sådant kan du lätt förlora dem.

Kontrollknappar kan vara svåra att använda

De flesta av de verkliga trådlösa enheterna är små och bärbara, vilket leder till slutsatsen att det inte finns tillräckligt med utrymme för att placera alla nödvändiga kontrollknappar. Med tanke på de nya trenderna och funktionerna som våra enheter har bör det finnas mycket fler knappar. Men när det inte finns tillräckligt med utrymme måste tillverkarna helt enkelt spara det genom att installera multifunktionella knappar. Detta innebär att dina redan små öronsnäckor med en enda knapp slår av och på. Samma princip gäller med musik och höja och sänka volymen. Situationen med högtalarna är inte mycket annorlunda förutom att de har mycket mer utrymme. Knapparna på öronsnäckorna kan dock vara för förvirrande eller för små för dina fingrar, medan knapparna på högtalarna kan vara för förvirrande att använda.

Ljudkvaliteten är inte i nivå med kabelanslutna enheter

Bluetooth blir bättre för varje dag men filerna är fortfarande komprimerade och du kan inte riktigt jämföra trådbundna och trådlösa högtalare / hörlurar när det gäller ljudkvalitet. Ett av problemen med ljudkvaliteten är också den maximala volymen av äkta trådlösa öronproppar. De är helt enkelt väldigt tysta. Det faktum som kan orsaka ännu större problem är att många modeller av äkta trådlösa öronsnäckor blir sålda som enskilda enheter. Det betyder att de är ännu tystare på det här sättet än när de blir sålda och ska bli använda i par eftersom två alltid är högre än en. När allt kommer omkring är det svårare för dig att höra det omgivande ljudet när öronsnäckorna sitter i båda öronen.

Allt som allt måste vi erkänna att trådbundna enheter fortfarande är mycket bättre, men införandet av vissa Bluetooth-codecs (LDAC, aptX HD) förbättrade kvaliteten på Bluetooth-ljud och möjliggjorde till och med Hi-Res-ljudåtergivning.

Lämna en kommentar