Hur betting utan Spelpaus fungerar

Du som gillar att satsa på utkomsten av olika sportmatcher och turneringar har ett otroligt rikt utbud av möjligheter att göra det idag. Nya spelbolag poppar upp på marknaden varje dag och befintliga aktörer förbättras ständigt. Som svensk spelare rekommenderas du att välja svenska bettingsajter i första hand, men om du väljer att spela hos en utländsk operatör i stället gör du inget olagligt, du behöver bara vara medveten om eventuella skillnader innan du kommer i gång.

En av de största skillnaderna mellan en svensk och en utländsk spelsajt är att tjänsten Spelpaus inte finns tillgänglig hos utländska operatörer. Spelpaus utvecklades 2019 av Spelinspektionen och släpptes i samband med införandet av den nya spellagen, och för att få en licens från Spelinspektionen måste spelbolaget erbjuda verktyget på sin webbplats. 

Spelpaus används för att göra det möjligt för svenskar att stänga av sig från spel och direktreklam för spel med målsättning att återfå kontroll över sitt spelande och minska risken för spelberoende.  Betting utan Spelpaus innebär sålunda att bettingsajten i fråga inte erbjuder självavstängningsverktyget, vilket betyder att casinot inte har någon svensk licens. Du kan läsa mer om hur det fungerar här.

Bettingsajten regleras av en licens från ett land utanför Sverige

Om Spelpaus inte finns på bettingsajten du spelar på betyder det att spelbolaget inte innehar en svensk licens. Som sådan är det inte ett varningstecken för dig som svensk spelare, eftersom det inte nödvändigtvis är något fel med att spela på en utländsk bettingsajt. Dessa sajter får dock inte marknadsföra sig till svenska spelare eller exempelvis erbjuda svenska som språk för sina produkter och tjänster. Hamnar du på en spelsajt utan svensk licens betyder det helt enkelt att sajten regleras av en annan licens än den svenska.

Bettingsajten kan till exempel vara reglerad av en speljurisdiktion som Malta, Curacao eller Storbritannien. Dessa speljurisdiktioner har också mycket strikta regelverk som spelbolagen måste följa – men de har inte Spelpaus.

Krävs större ansvar från spelaren

Som nämnts tidigare lanserades Spelpaus i samband med omregleringen av den svenska spelmarknaden 2019. Man ansåg att spelbranschen behövde ett strängare regelverk för att förhindra att svenska konsumenter blir beroende av spel. För detta ändamål infördes Spelpaus, ett verktyg för självavstängning som gör det möjligt för spelare att stänga av sig från allt spel och all direktreklam om spel under 1, 3 eller 6 månader eller tills vidare. Spelpausen gäller dock endast för spelbolag med en aktiv svensk licens.

Om Spelpaus inte är tillgängligt på den bettingsajt du spelar på krävs det att du själv vidtar vissa åtgärder för att spela ansvarsfullt och på ett säkert sätt. Bland annat är det viktigt att du sätter upp en tydlig budget för hur mycket du kan spela för under en dag, vecka eller månad. Anledningen till detta är för att minimera risken att du spelar för pengar du egentligen inte har råd att förlora. Dessutom kan det vara en god idé att sätta upp gränser hur mycket tid du spenderar på spelsajten då även detta kan ha ett inflytande över hur ditt spelbeteende förändras över tid. 

Trots att Spelpaus inte finns tillgängligt hos utländska aktörer är det fortfarande möjligt att stänga av sig från spel. Dock måste avstängningen göras manuellt genom att kontakta varje spelsajt du är registrerad på och be att de stänger av ditt konto. Det går som oftast också att sätta maxbelopp hos vissa betaltjänster som sätter stopp när du nått din uppsatta gräns. 

 

Lämna en kommentar