Streama på Smart TV – Full guide – Se dina favoritprogram och filmer

Streama på Smart TV - Full guide - Se dina favoritprogram och filmer

Streama på Smart TV har fullständigt omvandlat hur vi ser på TV-program och filmer. I stället för att vara bundna till traditionella sändningstider eller fysiska skivor kan vi nu se vårt favoritinnehåll när vi vill, var vi än befinner oss, förutsatt att vi har en internetanslutning. Denna frihet att konsumera media på våra egna villkor har lett till en explosiv tillväxt av streamingtjänster, med företag som Netflix, HBO, Disney+, och Viaplay leder marknaden, inte att förglömma inhemska aktörer som C More och SVT Play. I denna guide, skriven speciellt för CompareSweden, tar vi dig igenom hur du får mest ut av ditt Smart TV när det kommer till streaming.

Steg 1: Kontrollera din internetanslutning

En första och avgörande steg för att Streama på Smart TV är att säkerställa att du har en stabil och tillräckligt snabb internetanslutning. Kvaliteten på din streamingupplevelse kommer i stor utsträckning att bestämmas av din internetanslutning.

 • Hastighet: För att streama innehåll i HD-kvalitet rekommenderas en bredbandsanslutning på minst 5 Mbps. För att fullt ut njuta av filmer och program i 4K Ultra HD-kvalitet, behöver du en snabbare anslutning, helst på 25 Mbps eller mer. Om flera enheter i ditt hushåll använder internet samtidigt, kanske du behöver ännu högre hastigheter för att säkerställa en problemfri streamingupplevelse.
 • Stabilitet: Förutom hastighet, spelar stabiliteten i din internetanslutning också en stor roll. En ojämn anslutning kan leda till buffring, vilket innebär att videon pausar medan mer innehåll laddas ner. Om du upplever detta problem regelbundet, kan det vara värt att undersöka orsaken. Det kan bero på allt från problem med din internetleverantör till platsen för din router.
 • Anslutningstyp: Det är också viktigt att notera att din anslutningstyp kan påverka kvaliteten på din streamingupplevelse. Trådlösa anslutningar (Wi-Fi) kan vara mindre stabila än trådbundna anslutningar (Ethernet). Om du upplever problem med streaming över Wi-Fi, kan det vara värt att överväga att använda en trådbunden anslutning.

Om du är osäker på hastigheten och stabiliteten i din internetanslutning, kan du använda tjänster som Speedtest.net eller Fast.com för att mäta dem. Dessa tjänster är gratis och enkla att använda, och de ger dig en direkt indikation på din nedladdningshastighet, uppladdningshastighet och latens. å att du vet om de klarar att Streama på Smart TV.

Genom att säkerställa att du har en snabb och stabil internetanslutning, kommer du att lägga grunden för en utmärkt streamingupplevelse på din Smart TV.

Steg 2: Lär känna din Smart TV

Innan du kan börja njuta av streamingtjänster på din Smart TV, är det viktigt att du förstår din TVs operativsystem och dess egenskaper. Precis som datorer och smartphones, använder olika märken och modeller av smarta TV-apparater olika operativsystem. Dessa system styr hur du interagerar med din TV och vilka appar du har tillgång till. De mest populära operativsystemen inkluderar Android TV, Samsungs Tizen, LG:s webOS, och Roku TV.

 • Android TV: Används av många tillverkare, inklusive Sony och Philips, är Android TV känt för sin användarvänlighet och breda utbud av appar. Det drivs av Google och ger tillgång till Google Play Store, där du kan ladda ner ett stort antal streamingappar, inklusive Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, HBO Nordic och SVT Play.
 • Samsungs Tizen: Tizen är Samsungs eget operativsystem för sina smarta TV-apparater. Det är lätt att använda och ger tillgång till de flesta populära streamingappar. Samsung har också ett partnerskap med Apple, vilket gör att du kan ladda ner Apple TV-appen direkt till din Samsung TV.
 • LG:s webOS: LG:s webOS har ett intuitivt gränssnitt och ger också tillgång till en mängd olika appar. En unik funktion för LG:s TV-apparater är Magic Remote, som låter dig styra din TV med röstkommandon eller genom att peka och klicka.
 • Roku TV: Roku TV är ett operativsystem som används av flera TV-tillverkare. Det är känt för sitt enkla gränssnitt och stora utbud av appar. Med Roku TV har du tillgång till Roku Channel Store, där du kan ladda ner alla stora streamingtjänster och många mindre kända kanaler.

Beroende på vilket operativsystem din TV använder, kan tillgången till vissa appar och funktioner variera. Några system kan ha exklusiva appar eller funktioner som andra inte har. Det är också bra att notera att uppdateringar till systemet kan lägga till eller ta bort funktioner och appar.

För att få den bästa upplevelsen, ta dig tid att lära känna ditt TVs operativsystem. Läs igenom manualen, utforska menyerna, och testa olika appar och inställningar. Med lite tid och praktik, kommer du att känna dig hemma med din Smart TV och kunna dra full nytta av allt den har att erbjuda.

Steg 3: Installera streaming-appar

För att ta del av det oändliga utbudet av filmer, TV-program, dokumentärer och mer, behöver du installera relevanta streamingappar på din Smart TV. Nedan följer en steg-för-steg-guide för hur du installerar och konfigurerar de mest populära streamingtjänsterna i Sverige:

Streama på Smart TV Netflix

Netflix är en av de mest populära streamingtjänsterna globalt och erbjuder ett brett utbud av filmer, serier, dokumentärer och mer. På de flesta smarta TV-system finns Netflix redan förinstallerat, men om det inte är fallet, här är hur du går tillväga:

 1. Gå till din Smart TVs appbutik, vilket kan vara Google Play Store, Samsungs App Store, LG Content Store, eller Roku Channel Store beroende på din TV:s operativsystem.
 2. Använd sökfunktionen och skriv in ”Netflix”.
 3. Välj Netflix-appen från sökresultaten och klicka på ”Installera” eller ”Ladda ner”.
 4. Efter installationen, öppna Netflix-appen.
 5. Logga in med dina Netflix-uppgifter. Om du inte har ett konto, kan du skapa ett direkt via appen.

Streama på Smart TV SVT Play

SVT Play är en gratis streamingtjänst som erbjuder innehåll från Sveriges Television, inklusive live-TV och catch-up-tjänster. För att installera SVT Play:

 1. Gå till din TV:s appbutik.
 2. Använd sökfunktionen och skriv in ”SVT Play”.
 3. Välj SVT Play-appen från sökresultaten och klicka på ”Installera” eller ”Ladda ner”.
 4. När du har installerat appen, öppna den och börja titta direkt. SVT Play kräver ingen inloggning.

Streama på Smart TV HBO Nordic

HBO Nordic är hem till många populära och kritikerrosade TV-serier och filmer. För att kunna använda HBO Nordic:

 1. Gå till din TV:s appbutik.
 2. Använd sökfunktionen och skriv in ”HBO Nordic”.
 3. Välj HBO Nordic-appen från sökresultaten och klicka på ”Installera” eller ”Ladda ner”.
 4. Efter installationen, öppna HBO Nordic-appen.
 5. Logga in med dina HBO-uppgifter. Om du inte har ett konto, kan du skapa ett direkt via appen.

Streama på Smart TV Viaplay

Viaplay är en annan populär streamingtjänst i Sverige, med innehåll som sträcker sig från filmer och serier till sport. Så här installerar du Viaplay:

 1. Gå till din TV:s appbutik.
 2. Använd sökfunktionen och skriv in ”Viaplay”.
 3. Välj Viaplay-appen från sökresultaten och klicka på ”Installera” eller ”Ladda ner”.
 4. Efter installationen, öppna Viaplay-appen.
 5. Logga in med dina Viaplay-uppgifter. Om du inte har ett konto, kan du skapa ett direkt via appen.

Kom ihåg att vissa av dessa tjänster kräver ett aktivt abonnemang. Om du inte redan har ett, kan du oftast registrera dig direkt i appen eller på tjänstens webbplats. Streamingtjänster uppdaterar ofta sitt innehåll, så det är en bra idé att regelbundet kontrollera för nya filmer, serier eller evenemang att njuta av på din Smart TV.

Steg 4: Streama på Smart TV Utforska och Njut!

Nu när du har installerat dina favorit streamingappar är det dags att börja utforska och njuta av den spännande världen av streaming på din Smart TV. Här är några användbara tips för att få ut det mesta av din streamingupplevelse:

 1. Upptäck nytt innehåll: Med ett överflöd av filmer, TV-serier, dokumentärer och mer att välja mellan, kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. Använd tjänsternas sökfunktioner och rekommendationssystem för att hitta nya favoriter baserat på dina intressen. Utforska olika genrer, topplistor och rekommenderade innehåll för att hitta något som passar just din smak.
 2. Skapa personliga kollistor: Många streamingtjänster tillåter dig att skapa egna kollistor eller spellistor för att organisera ditt favoritinnehåll. Du kan ha en kollista för romantiska filmer, en annan för spännande thrillers och en tredje för komedier. Detta gör det enklare att hitta det du vill titta på och håller din streamingupplevelse organiserad.
 3. Prova olika tjänster: Varje streamingtjänst har sitt eget unika utbud av innehåll och exklusiva serier. För att verkligen upptäcka alla alternativ, överväg att prova olika tjänster. Kanske har en tjänst en serie som du verkligen är intresserad av medan en annan har en film som du längtat efter att se. Många streamingtjänster erbjuder gratis provperioder, vilket ger dig möjlighet att testa tjänsten innan du förbinder dig till ett abonnemang.
 4. Använd 4K UHD-kvalitet: Om din Smart TV stöder 4K UHD-upplösning, överväg att titta på innehåll i denna högkvalitativa bildstandard. Filmer och TV-program i 4K ger enastående detaljer och kristallklar bildkvalitet, vilket ger dig en imponerande tittarupplevelse. Se bara till att du har tillräckligt snabb internetanslutning för att strömma i 4K utan buffring.
 5. Kontrollera för undertexter och ljudspår: Om du tittar på innehåll på ett annat språk eller vill ha undertexter, se till att aktivera de relevanta inställningarna. De flesta streamingtjänster erbjuder flera språk för undertexter och alternativa ljudspår, vilket gör det enklare att njuta av innehållet på det sätt som passar dig bäst.
 6. Använd paus- och spolningsfunktioner: Med din Smart TV kan du enkelt pausa, spela upp och spola framåt eller bakåt i ditt innehåll när du vill. Detta ger dig möjlighet att ta pauser, återvända till en intressant scen eller hoppa över tråkiga delar av programmet.

Sist men inte minst, glöm inte att hålla koll på de senaste uppdateringarna och nyheterna om dina favorittjänster. Streamingplattformar lägger ofta till nytt innehåll och funktioner för att förbättra användarupplevelsen. Håll dig uppdaterad för att inte missa några spännande nya filmer, serier eller funktioner som kan förbättra din streamingupplevelse på din Smart TV.

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna skapa en personlig och underhållande streamingupplevelse som passar perfekt för just dig. Njut av dina favoritprogram och filmer på din Smart TV och glöm inte att utforska alla de fantastiska möjligheterna som streamingvärlden har att erbjuda!


Nu när du läst Hur du streamar på Smart TV – Se dina favoritprogram och filmer kanske du också vill läsa:

Lämna en kommentar