Klippa sladden: Din guide till vad du behöver veta om livet efter kabel-TV

Klippa sladden utvald bild

Det är dags att bli av med kabelboxen för din TV! Använd vår guide för att klippa sladden och få en friare tillvaro att titta på tv där du vill!

Klippa sladden och strömma på enheter

Det är dags att ta bort din kabelbox och klippa sladden, det finns så många andra alternativ på dagens marknad. Under årtionden var kabel-TV det bästa sättet att få kvalitéts shower riktade mot just dig.

Idag har olika streamingtjänster till stor del tagit över denna marknaden! Medans kabeln anses av många som en klumpig dinosaurie som långsamt slösar bort innehållet i konsumenternas plånböcker och deras livslust.

MER: Vår guide till billig TV!

Kabel-TV har fortfarande några fantastiska program, men du behöver inte längre betala dyra avgifter för att få tillgång till dem! Inte nu när du kan klippa av sladden.

MER: Vår utförliga TV-köpguide

Klipp av sladden och befria dig från kabel-TV:s begränsningar

befia dig själv från kabel, klippa sladden

Här är vad du behöver veta om livet efter kabel-TV. CompareSweden kommer i denna artikel att gå igenom hur du kan se dina favorit serier oavsett var du är. Allt från vilken typ av hårdvara du behöver, var du kan hitta dina favoritprogram och ungefär hur mycket du kan förvänta dig att spendera. Vi har även en guide till de bästa streamingtjänsterna.

Snabba tips

Om du nu efter att ha läst så här långt redan sitter på telefonen till ditt kabel-tv företag för att säga upp ditt abonnemang, och halvvägs ner till affären för att köpa sladd beskärningsutrustning (även kallad sax) så kommer här några punkter du kan ha i bakhuvudet. Detta är en snabb summering, i fortsättningen kommer allt att förklaras i detalj. 

  1. Tänk på en kabelbyte. Dessa gör underverk för motvilliga sladdklippare. Det är nästan samma sak som att ha en traditionell kabel- eller satellit prenumeration – helt ner till priset.
  2. Välj den bästa streaming-enheten för dina behov. Varje strömmande enhet har fördelar och nackdelar. Tänk på om du behöver 4K-upplösning, högteknologiska fjärrkontroller eller möjligheten att spela spel. (Läs mer om HDR)
  3. Kontrollera din smart-TV. De flesta smarta TV-apparater erbjuder dussintals streamingtjänster, så du kanske inte behöver någon extra hårdvara alls.
  4. Prenumerera på de bästa streamingtjänsterna. Netflix och Amazon Video erbjuder stora bibliotek med klassiska filmer och TV, samt massor av originalinnehåll. Hulu, å andra sidan, fokuserar mer mot det senaste innehållet.

Hårdvara

Först skicar du tillbaka din kabellåda. Sen behöver du ett sätt att skicka ditt strömmande innehåll direkt till din TV. Den goda nyheten är att denna process är både enkel och billig! Och du kanske till och med äger nödvändiga komponenter.


Andra artiklar du troligtvis är intresserad av:


Strömmande enheter som gör det lättare att klippa sladden

lättare att klippa sladden

Vill du dra nytta av streamingtjänster som Netflix, Hulu, Amazon Prime? Då behöver du ett sätt att visa dem på din TV. Detta om du vill få samma känsla som du hade via kabel.

Om du har en ny TV från en stor tillverkare behöver du kanske inte få någonting alls! Smarta TV-apparater har vanligtvis dessa appar inbyggda. Värt att notera att nästan alla avancerade TV-apparater som sålts under de senaste två åren har en mängd smarta funktioner.

MER: Vår grundliga guide till Smart TV

Om du inte har en ny smart TV, kan det fortfarande vara en enkel och billig process. Marknaden är fylld med digitalboxar, spelkonsoler och andra enheter som tillåter dig att streama direkt till din TV.

Läs även våre recensioner på smart TV:

Vilka enheter

CompareSweden har sammanställt en lista över de bästa enheterna som du kan använda för att streama dina favoritserier. Vi har tänkt på att det ska passa olika budgetar och streaming inställningar. För att göra det simpelt när det kommer till enheter så kan du välja mellan Google, Amazon och Apple, plus spelkonsoler från Microsoft och Sony.

MER: Vilket TV märke passar just dig bäst?

Amazon och Google har också en 4K-spelare: Amazon Fire TV respektive Chromecast Ultra. En Apple TV är ett bra val för konsumenter som redan äger många Apple-enheter, medan om du redan spelar en hel del spel så kanske en PS4 eller en Xbox är vad du borde köpa. Strömmande enheter varierar i pris från 200 kr till 4000 kr vanligtvis.

Slutligen, om du har en bärbar dator eller inte, har du inget emot att flytta skrivbordet till vardagsrummet så kan du helt enkelt ansluta din dator till din TV via HDMI-, DisplayPort-, VGA- eller DVI-kabel (beroende på vilka portar du har). Ta tag i en trådlös mus och ett tangentbord och voilà: Du har tillgång till nästan alla strömmande musik- och videotjänster på jorden.

MER: Läs även vår TV storleksguide

Streamingtjänster

streaming tjänster, netflix, hulu amazon prime

Medan Netflix, Hulu och Amazon Prime är de mest kända streamingtjänsterna, så är de inte de enda du kan använda. Faktum är att traditionella streamingtjänster, där du betalar en månadsavgift för att konsumera så mycket innehåll som du vill på begäran, bara står för en liten del av marknaden. Beroende på hur mycket du är villig att spendera (från ingenting upp till tusentals kronor per år) kan du få nästan vad som helst som du brukade njuta av på kabeln.

Streaming prenumerationer

Netflix, Hulu och Amazon Prime är som sagt de mest kända prenumerationsbaserade tjänsterna och med goda skäl. De har utmärkta urval av TV-program och filmer, både moderna och klassiska, sen så är tjänsterna ganska billiga. Tjänsterna varierar från cirka 60 kr till 160 kr per månad, beroende på vilken typ av alternativ och tilläggstjänster du behöver. Även om du prenumererar på alla tre kommer detta att innebära en betydande prissänkning jämfört med kabeln.

CompareSweden:s val för att klippa sladden

CompareSweden jämförde alla tre tjänster, och upptäckte att de flesta anser att Netflix är den bästa av de tre. Tjänsterna erbjuder dock inte exakt samma sak. Netflix är en bra allt i allo tjänst, medan Hulu fokuserar på nyligen sänd TV och Amazon Prime är en del av en större tjänst som också erbjuder gratis frakt på Amazon-beställningar, e-boklån och andra förmåner. (Tittare som bara vill ha Amazon Video utan andra förmåner kan nu prenumerera på det för ett billigare pris per månad.)

Om du nyligen klippt av eller tänker klippa av kabeln så kommer du nog vilja hålla ett öga på Hulu, eftersom nätverks- och kabel program ofta dyker upp i tjänsten bara en dag eller så efter att ha sänts på TV. Å andra sidan, om du vill ha en stor mängd klassiska shower (och ambitiös mängd original content), är Netflix eller Amazon förmodligen vad du vill ha.

Sport streaming

En av de tuffaste sakerna för nya sladdklippare är att ge upp sport innehåll, eftersom kabel- och satellit-TV ger inte bara tillgång till hemmamatcher utan också till matcher från hela världen. Här har du två alternativ: en kabel ersättningstjänst eller en streamingtjänst. Varje större sportorganisation erbjuder någon form av streamingpaket, från MLB.TV till NFL Live till NBA League Pass. Dessa tjänster är dyra jämfört med andra streaming prenumerationer och kan kosta mellan 1000 kr och 2000 kr per år.

MER: Allt om OLED TV-apparater

Om du är sport entusiast är en kabel prenumeration troligen värd att ha bara för att använda det innehållet. Men om du bara följer ett eller två lag ibland, kan du förmodligen komma undan med att betala mycket mindre än traditionell betal-TV.

För att lära dig mer om strömmande sporttjänster, besök din sports webbplats (MLB, NBA, NFL, NHL, etc.) och klicka på dess streaming avsnitt. Det kommer troligen att vara högst upp på sidan på en av verktygsfältet.

Premium Kanaler

premiumkanaler totta online HBO

Genom att klippa sladden förlorar du också din tillgång till premiumkanaler, som ofta har något av det bästa innehållet på TV. Den goda nyheten är att premiumkanaler börjar klippa ut mellanhänder. Många av de största nätverken finns i fristående format. 

Genom att prenumerera på dessa kanaler kan du strömma program som Game Of Thrones och liknande, antingen så snart de sänds eller på begäran. Du kan också streama filmer, “comedy specials”, dokumentärer och till och med specialsportevenemang, precis som vad du får på kabelkanalen. Prislapparna för premium kanaler brukar vara ganska saftiga, var och en är lika dyr (om inte mer) än en stor streamingtjänst som Netflix.

Utländsk TV

Medans att strömma utländsk TV är ett stort ämne på egen hand, är det värt att påpeka att skärning av sladden öppnar dörren till en hel värld av TV från andra länder. Att erbjuda hela kabelkanaler för enskilda språkliga nischer skulle vara otänkbart, men det finns massor av strömmande kanaler som är dedikerade till just det.

Till att börja med bör anime-fans kolla in “Crunchyroll”. “DramaFever” tar koreanska drama och sitcoms till västerländsk publik, medan “YuppTV” sänder en mängd nyheter, sport, musik och serier på hindi. De som föredrar program på engelska kan kolla in “Acorn TV”, som strömmar brittisk TV till “expats” och anglofiler över hela världen.

Dessa kanaler är tillgängliga på de flesta strömmande enheter, men inte alla tjänster är tillgängliga på alla enheter. Det bästa sättet att ta reda på om din enhet stöds är att kolla tillverkarens webbplats för din streaming-enhet. Där kan du se om kanalen stöds innan du spenderar pengarna på ett abonnemang.

Andra tjänster som kan hjälpa dig klippa sladden

Det finns tusentals nischkanaler, från lokala live-nyhetsstationer till kamera flöden som bara visar getter (ja, du läste rätt, getter). Utöver det finns det en hel värld av strömmande innehåll att utforska. Du kan inte klippa sladden och fortsätta titta på varenda en av dina favoritprogram i realtid – åtminstone inte ännu. Men, du kommer aldrig mer att bli knuten till en dyr tjänst som sänder mestadels skräp!


16 svar på ”Klippa sladden: Din guide till vad du behöver veta om livet efter kabel-TV”

Lämna en kommentar