Bör du använda VPN?

Virtuella privata nätverk kan ge ett lager av integritet och säkerhet, men många människor behöver dem inte. Så bör du använda VPN?

Bör du använda VPN?

Många säkerhetsexperter rådde i flera år människor att använda virtuella privata nätverk, eller VPN, för att göra deras internetsurfande säkrare.

Speciellt var det meningen att VPN skulle hjälpa människor att undvika att bli hackade när de använde gratis WiFi på en flygplats eller ett bibliotek, eftersom dessa tjänster dirigerar webbläsartrafik genom en krypterad tunnel. VPN kan också hindra din internetleverantör från att veta vilka webbplatser du besökte eftersom trafiken som kommer till och från din dator går genom VPN:s servrar, eller servrar som VPN betalar för att använda. Det kan låta bra för alla som inte litar på sin internetleverantör.

Allt detta är fortfarande giltigt, åtminstone till viss del. Men som en teknisk journalist som har tittat på VPN sedan 2016, har jag sett råd från säkerhetsexperter förändras över tiden. VPN kan vara användbara, men de är inte nödvändiga för varje person eller varje situation, speciellt nu när så mycket webbtrafik krypteras med HTTPS, det säkra protokollet vars initialer du ser i början av de flesta webbadresser.

Säkerhet med VPN

Många experter är mycket mindre bekymrade över att människor blir hackade på ett lokalt kafé än de är över annonsspårning, som använder verktyg som ett VPN inte kan försvara sig mot, till exempel digitalt fingeravtryck. För den genomsnittliga personen som kommer åt webben från sitt WiFi-hem, finns det ingen anledning att använda en VPN-tjänst. CR:s djupgående utvärderingar identifierade ledande VPN:er som vi skulle känna oss bekväma med att använda själva eller föreslå för vänner och familj. Men testningen visade också att vissa VPN faktiskt kan göra saker värre för din datasekretess och säkerhet.

Oavsett om du bestämmer dig för att använda ett VPN eller inte, säger säkerhetsexperter, finns det andra, mer kritiska åtgärder du bör vidta först för att vara säkrare online.

Viktiga säkerhetssteg, av vilka de flesta är gratis, inkluderar att använda en lösenordshanterare, ställa in multifaktorautentisering, aktivera endast HTTPS- läge på din webbläsare och blockera annonser eller spårare med ett verktyg som Privacy Badger eller uBlock Origin. Du bör också kryptera din bärbara dator och hålla din programvara uppdaterad.

Se också:

Varför du kanske inte vill ha en VPN

För år sedan var stora delar av webben okrypterad. Eftersom välkonfigurerade VPN:er krypterar all trafik som lämnar din dator, var de ett viktigt skyddslager för många människor. Men det har skett massiva förbättringar av säkerheten för operativsystem och webbläsare sedan dess. Nuförtiden kanske du kan spendera timmar på nätet. Bank, skicka e-post, göra inlägg på sociala medier, shoppa och titta på videor – utan att hamna på en okrypterad webbplats.

Google nedrankar nu webbplatser som inte använder HTTPS, och webbläsare varnar dig när du försöker besöka en webbplats utan HTTPS-anslutningar. ”Let’s Encrypt”, en ideell organisation som tillhandahåller krypteringscertifikat till webbplatser utan kostnad. Den uppger att den för närvarande tillhandahåller certifikat för 276 miljoner webbplatser.

Vissa människor kanske vill använda ett VPN för att försöka dölja sin identitet eller plats från webbplatser de ansluter till. Det beror på att tekniken kommer att maskera din IP-adress. Men det är inte ett så effektivt steg som det kan verka. Även om företagswebbplatser använder IP-adresser som identifierare, finns det många andra verktyg de använder som en VPN inte kommer att skydda dig från.

Din plats kan bestämmas från din GPS och hämtas från namnet på det WiFi-nätverk du ansluter till. Och du kan bli spårad genom webbcookies, spårningspixlar och digitala fingeravtryck, där appar och webbplatser triangulerar egenskaper hos en dator eller telefon, såsom operativsystem och modellnamn, och skärmupplösningar, för att unikt identifiera enskilda användare.

När en VPN kan hjälpa

För vissa människor under vissa omständigheter kan VPN-tjänster vara en användbar del av en plan för att förbättra din cybersäkerhet och integritet.

Som beskrivits ovan kan VPN maskera din IP-adress. Även om det finns många andra sätt att spåra dig, är en IP-adress ett enkelt verktyg för att göra det. Att maskera det kan ge lite avstånd om du ansluter till en webbplats som du inte litar på. Speciellt när du kombinerar ett VPN med ytterligare sekretessmetoder.

Att dölja din IP-adress kan erbjuda skydd mot att lätt identifieras av små sajter där administratörer tittar på loggarna. Och eftersom vissa webbplatser använder IP-adresser för ominriktning av annonser, är en VPN ett av flera verktyg som kan förhindra att de irriterande annonserna följer dig över webben.

Dessutom kanske du vill ha integritet från ägaren till det lokala kaféet, eller administratörerna på din högskola eller ett samhällscenter. Den som driver det WiFi-nätverk du använder kan ta reda på vilka webbplatser du kommunicerar med.

Se också:

Bör du använda VPN? – Tips för att använda ett VPN för att vara säker

VPN kan lägga till ett lager av säkerhet och integritet till din webbsurfning, men det är ett relativt tunt lager med tanke på hur bra teknikbranschen har blivit på att spåra människor. 

Slutligen, bör du använda VPN? Att välja en VPN som verkar solid är mycket säkrare än en utan dessa signaler om pålitlighet. Att inte göra det kan utsätta dig för risker. Om du använder ett VPN med en standardkonfiguration som är osäker, kan det tillåta sidorörelse, där en angripare kan röra sig genom ditt hemnätverk och komma åt alla dina enheter.

Kontrollera även VPN-inställningarna för att säkerställa att de starkaste skydden är aktiverade. En viktig sak att leta efter är en kill switch. Med en kill switch aktiverad kommer VPN att koppla från din internetanslutning om den tillfälligt förlorar kontakten med VPN:s servrar.

Kategorier VPN

1 svar på ”Bör du använda VPN?”

Lämna en kommentar