Joe Biden: Är det hans fel?

Joe Biden kan verka som en frälsare för ett splittrat USA, men han är också symbolen för Washington-eliten som många amerikaner hatar. Och Bidens ”helande händer” har gott om smuts på sig.

I februari 2019 gjorde någon misstaget att berätta för Joe Manchin, den amerikanska senatorn för West Virginia, att de inte kunde förstå varför folk tyckte Joe Biden var så bra. Manchin tittade strängt på personen och berättade att hans vän Joe var den mest anständiga mannen i politiken. Manchins fru, Gayle, förklarade delikat att hon och hennes man var nära Joe Biden och hans fru, Jill. Det är uppenbart att jag hade begått en faux pas.

Se även: Kommer börsen att gå ner nu? Börskrasch 2021 Mars!

Massor av mäktiga människor älskar USA: s nya president. Joe Biden är bara en bra kille, säger nästan alla i Washington, DC. En stad full av inte så bra killar. Även republikanska motståndare gillar honom. Han är varm och tillgiven, säger de. Han har en unik talang för empati och ”the connect” – möte, hälsning och band med allmänheten. Hans fel – hans tendens att prata för mycket och vara alltför taktil med kvinnor, hans tillfälliga temperament – är bara produkter av hans överdådiga, passionerade natur. Han älskar för mycket, förstår du.

MER: 20 bästa aktierna medans Biden är president

Ett annat perspektiv

Men inte alla älskar Joe Biden. Ett antal kvinnor har funnit hans uppenbara stilighet och hans tendens att sniffa på håret, obehagligt. Tara Reade, en före detta anställd på sitt senatskontor, säger att han gick mycket längre och attackerade henne sexuellt på en korridor 1993. ”Idag hör jag om och om igen om Joe Bidens medkänsla och hur stor han är”, berättar hon för mig i dagarna fram till hans invigning. ”Men jag minns hans ilska, hans leende, hans ögon kalla och rasande och grovheten hos honom.”

Biden förnekar Reade anklagelse. ”Det hände aldrig,” säger han, och de flesta tror på honom. Massor av journalister har upptäckt inkonsekvenser i hennes berättelse och gjort henne till en galen person. Reade säger att detta är allt arbete från Biden ”maskin”, som leds av hans PR-guru Anita Dunn, som också just så råkade ge råd till Harvey Weinstein. ”Jag smordes och gasljusades och mitt liv slits sönder,” säger Reade. ”Igår stod jag i kö med min dotter i en livsmedelsbutik och såg Joe Bidens ansikte på omslaget till någon tidning som förkunnade att han var vårt lands frälsare. Jag stod där med den kognitiva dissonanskänslan och visste att sanningen om honom aldrig riktigt berättades. Sanningen har blivit professionellt vitkalkad. ”

Anklagelser

Reades anklagelser om Joe Biden kan vara mycket omstridda. Men hennes bedömning av spin-operationen kring Amerikas 46: e högsta befälhavare är sant. Det finns alldeles för många skedmatade långläsningar i amerikanska tidskrifter om Bidens heroiska kamp mot motgångar, hans folkliga mänsklighet, hans villighet att lyssna och, som profilerna alltid uttrycker det, ”att läka såren” i Amerika från 2000-talet.

Du läser inte mycket om hans strålande stolthet, hans ilska och hans arrogans, även om dessa egenskaper är helt uppenbara för alla som vill se. Trevliga killar tillbringar inte fyra årtionden besatt av att bli ledare för den fria världen. På 1980-talet hävdade vissa att Biden skulle sälja sin egen mormor för att vara president. År 1987 beslutade Jeff Connaughton att sluta sitt högt förtjänta jobb inom ekonomi för att arbeta med Bidens första presidentkampanj. Nästan tio år tidigare hade han som student sett Biden hålla ett tal. Och den unga senatorns energi och passion inspirerade honom. Men hans erfarenhet av politik lämnade honom desillusionerad.

I en memoar som från 2012 beskrev Connaughton Biden som en ”egomanisk autokrat” som var ”besluten att hantera sin personal genom rädsla”. Tydligen tyckte Biden om att kalla medarbetare ”Dumma fan” när han inte kunde komma ihåg deras namn. ”Hans ambitioner”, skrev Connaughton i sin brobrännande bok, The Payoff: Why Wall Street Always Wins, ”handlade främst om honom själv.” Bidens kontor nekade att kommentera anklagelserna. Men sade: ”Vice presidenten har inte läst Mr Connaughtons bok utan värdesätter hans relationer med alla anställda och uppskattar deras hårda arbete och engagemang.”

Joe Biden: Svar på Connaughtons kritik

Som svar på Connaughtons kritik sa Annie Tomasini att Biden var ”en mentor” för henne och ”otroligt snäll”. Sådan lojalitet blev prisad till synes: Tomasini är nu chef för Oval Office-verksamheten i sitt vita hus. Bidens vänner och de demokratiska krönikörerna kommer att berätta att han har blivit lindrad genom lidande. Han har haft mycket dystra perioder. 1972 dog hans första fru och dotter i en bilkrasch precis innan han blev senator från Delaware. Han drabbades av två kraniala aneurysmer 1998 och hans son Beau dog av hjärncancer 2015. Sådan tragedi förtjänar sympati och Bidens förmåga att övervinna hans sorg är mycket beundransvärd.

Men Connaughton och andra målar en bild av Biden som någon som kan vara ödmjuk mot dem omkring honom. En ung medarbetare påstod en gång att ha gått in i Bidens bil med en lista med namn och telefonnummer och sa, ”OK, Senator, time to do some fundraising calls.” ”Get the fuck out of the car”, påstås Biden ha svarat, den gamla charmaren.

Folk gillar att säga att Trump är en lögnare, och det är han, men Biden har också ärliga frågor. Hans presidentkampanj 1988 imploderade berömt efter att han anklagades för att plagiera ett Neil Kinnock-tal. Tidigare hade han tvingats göra om en kurs på Syracuse University College of Law på 1960-talet. Eftersom han hade lyft fem sidor från en akademisk uppsats utan attribution.

Grundläggande problem

Bidens problem är att han har blivit så svept i sin egen mytologi att han har tappat kontakten med sin verklighet. Därför sa han till exempel att han marscherade med medborgerliga rättigheter på 1960-talet. Ett påstående som han senare rullade tillbaka på. Det är därför han sa att han ”sköts på” i Irak. Först när han utmanades nedgraderade han påståendet: ”Jag var nära där ett skott landade.” Biden gillar också att berätta för människor att han i ett möte med Vladimir Putin kvadratade sig mot den ryska ledaren och sa. ”Herr premiärminister, jag tittar in i dina ögon och jag tror inte att du har en själ.” Tror någon på allvar att det hände?

”Jag överdriver när jag är arg”, säger Biden. Men hans tendens att säga för mycket är konstigare än så. Trots all sin förmodade empati kämpar han för att lägga märke till när han tråkigt är publiken stel. Enligt författaren Benjamin Wallace-Wells, 2005, när en ung Barack Obama, just anlände till senaten, satt genom ett tal av Biden till senatens utrikesrelationskommitté. Påstod han påstås en assistent en anteckning på tre ord. ”Skjuta. Mig. Nu, ”stod det. Obama bekräftade eller förnekade det aldrig.

Joe Biden och Obama

Den officiella Obama-Biden-berättelsen om president Obama är att de två männen började som ett udda par men slutade bli ett av de stora Washington-partnerskapen. Men sanningen kan vara att Obama inte någonsin var så bekväm med Biden som han gjorde och tvärtom. Innan Bidens nominering blev oundviklig 2020 verkade Obama aldrig så övertygad om honom som presidentkandidat. Obama irriterade Biden genom att tycka – åtminstone i ett medieutseende tillsammans med hans dåvarande VIP 2014 – att smörja Hillary Clinton som sin föredragna efterträdare. Biden tjänade Obama lojalt, men han kunde vara neurotisk om hur utomstående uppfattade sin roll i administrationen. ”Min manlighet är inte förhandlingsbar”, sa han enligt uppgift en gång när han diskuterade hur mycket makt han borde ha som vice president.

Joe Biden: Talhinder

Mobbad som barn på grund av hans talhinder kan Biden vara mycket känslig för ljus. Men det värsta är inte hans personlighet. Det är hans politik. Biden pratar om ”att förvandla Amerikas själ”. I årtionden har han blivit anklagad av motståndare för att stå bakom några av de mest giftiga beslutsfattandena i Washington. För att klä upp stora regeringens fasor i namnet på att övervinna partisans eller läka (det ordet igen) delar. Det kan vara anledningen till att Big Pharma-aktierna ökade i kölvattnet av att Biden blev demokratisk nominerad för allt hans samtal om att göra amerikansk sjukvård mer rättvis. Det kan också vara anledningen till att Big Oil. Trots allt hans samtal om en Green New Deal för att rädda planeten, ökade under veckorna efter valets seger.

1994 var Biden den drivande kraften bakom lagen om våldsbrottskontroll och brottsbekämpning – AKA Biden brottslagen – som ofta får skulden för att bidra till massfängelse av afroamerikaner och ledde till längre fängelsestraff för icke-våldsbrott, allt under oföränderlig banner för att vara ”tuff mot brott”. Det är konstigt att tänka att under året som George Floyd dödades, slutade landet med att välja Biden. Med tanke på hans roll i att sponsra reformer mot brottslighet på 1980-talet, som oproportionerligt drabbade afroamerikaner. Det kunde hävdas att han stödde politik som låste in fler svarta män och kvinnor. Jämfört med någon annan person i den senaste amerikanska historien.

Under 1990-talet, i samma förmodade centristiska åder, stödde Biden olika välfärds- och bankreformer som gjorde det mycket svårare för de fattiga att betala sina skulder. Det är ingen slump att Bidens största givare var kreditjätten MBNA.

Slutsats

Sammantaget kan det hjälpa till att förklara varför de mest kraftfulla krafterna i USA i dag verkar så ljuva om att ha ”Good Ol ’Joe” som president. Han kommer inte att rocka privilegiebåten.

Han har aldrig gjort det.


5 svar på ”Joe Biden: Är det hans fel?”

Lämna en kommentar