TV-köpguide: 9 saker du behöver veta

TV-köpguide, din tv köpguide allt för att köpa tv

Använd den här TV-köpguiden för att köpa rätt TV beroende på dina förväntningar och din budget.

Denna TV-köpguide är din lathund för alla saker relaterade till TV. Allt från enkla köpråd till de tekniska detaljerna som betyder något. Den här guiden kommer att hjälpa dig igenom allt du behöver veta när du vill köpa en ny TV. Vi på CompareSweden kommer att gå igenom allt från skillnaderna mellan 8K och 4K-upplösning, grunderna för smarta TV-funktioner, varför du vill ha HDR, och skillnaderna mellan LED och OLED.


Läs även om:


Idag finns det ett löjligt brett utbud av High-Definition (HD), 4K Ultra HD och till och med 8K-TV-apparater i butiker. CompareSweden guidar dig mellan de billiga TV-apparaterna och de mer avancerade smart TV-apparaterna, vad skiljer de bästa tillgängliga TV-apparaterna åt? Teknik och fiffiga funktioner gillar vi alla, men det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad med allt nytt som kommer ut hela tiden, och ännu svårare att avgöra vad som är viktigt. Därför har vi på CompareSweden skapat en TV-köpguide som hjälper dig att göra ett bra beslut. Läs också vår TV storleksguide. Vi har även en dedikerad guide till billig TV.

TV-Köpguide, Nio snabba tips

Om du har bråttom är det här de viktigaste sakerna att tänka på innan du köper en TV. Vi förklarar var och en av dessa punkter mer detaljerat i vår TV-köpguide nedan:

  1. Köp inte en TV med mindre än 4K-upplösning. Undvik uppsättningar i full HD eller 1080p.

  2. Du kan hoppa över 8K-TV-apparater (för tillfället). 8K-TV-apparater är super dyra, och 8K-filmer och program är inte tillgängliga än.

  3. Förvänta dig att betala cirka 5000 svenska kronor för en bra 55-tums 4K-TV med budget. Och minst 9000 kr för en 65-tums modell. Modeller med bättre bild, högtalare och funktioner kostar mer.

  4. Leta efter 60 Hz eller 120 Hz uppdateringsfrekvens: När det gäller uppdateringsfrekvenser är 60 Hz bra, men 120Hz är bättre. En högre uppdateringsfrekvens kommer låta dig njuta av rörelse och animationer för allt från filmer och tv-program till live-sport.

  5. Leta efter en HDR-kompatibel TV: Detta ger mer realistiska färger och bättre kontrast.

  6. OLED-TV-apparater är generellt mycket bättre än de flesta av marknadens LCD-apparater: QLED-TV-apparater från till exempel Samsung, Vizio och TCL är ett prisvärt sätt att få en väldigt bra TV.

  7. Leta efter en TV med minst fyra HDMI-portar. Och välj det nyare HDMI 2.1-formatet om du kan.

  8. Planera att köpa en soundbar. TV-högtalare är sämre nuförtiden eftersom skärmarna är tunnare. 

  9. Undvik utökade garantier. Ditt kreditkortsföretag kanske redan tillhandahåller köpskydd, kolla upp detta.

TV storleks guide

Hitta den rätta skärmstorleken för just dig

Om du vill veta mer om detta har vi en hel guide på TV storlek här.

Oavsett om du letar efter en grundläggande eller högpresterande TV kommer den största faktorn i ditt beslut förmodligen att vara skärmstorleken. Tänk på hur många människor i din familj som vanligtvis tittar på samtidigt och var du ska sätta din nya uppsättning. Välj sedan den största skärmstorleken som passar bekvämt i det utrymmet – och din budget. Den perfekta storleken idag, med tanke på pris, prestanda och det typiska vardagsrummet, är mellan 55 och 65 tum.

MER: Bästa TV märket för dig! Samsung vs. Sony vs. LG

Skärmstorlek

Skärmstorleken beror också på hur nära du sitter på TV: n. I grund och botten är du för nära om du kan se skärmens enskilda pixlar. En bra tumregel är att du ska sitta på avstånd från TV: n som är tre gånger mer än skärmens höjd för HD och bara 1,5 gånger skärmhöjden för 4K Ultra HD. Med andra ord kan du sitta dubbelt så nära en 4K UHD-TV.

Här är en mer djupgående guide för att beräkna rätt TV-skärmstorlek baserat på ditt rums storlek samt TV: ns upplösning.

Ingen TV-köpguide, oavsett hur detaljerad, kan ersätta din egen upplevelse och bedömning. Om du har möjlighet, gå till en butik (och kanske ta med din familj) och titta på TV-apparaterna. Även om 4K-innehåll är mindre vanligt än 1080p, kanske du vill ha den högre upplösning tekniken om du planerar att sitta nära en mycket stor skärm.

Men du bör också överväga vart TV: n ska passa in i ditt hem. Medan ovanstående råd är avsedda för vardagsrum och hemmabio, storleken som är lämplig för andra delar av huset, som sovrummet eller köket, är troligtvis en betydligt mindre TV. Om du planerar att ha en TV utomhus så behöver du också en speciellt byggd TV.

Sammanfattningsvis kan man säga att du ska välja en skärmstorlek och upplösning som är lämplig för det avstånd du kommer att sitta från skärmen.

Skärmupplösning: 8K, 4K eller HD?

 

Upplösning beskriver antalet pixlar som utgör bilden på en skärm, beskriven i termer av horisontella rader och vertikala kolumner. Fler pixlar betyder skarpare bild och finare detaljer, så högre upplösning är (nästan alltid) bättre.

Ingen TV-köpguide skulle vara komplett utan en diskussion om upplösningen. Under många år har upplösningen 1920 x 1080, även kallad full HD, varit standard och är fortfarande den vanligaste upplösningen i TV-apparater över hela världen. TV-tillverkare övergår dock snabbt till Ultra HD-apparater (även kallad 4K). Dessa 4K-modeller har fyra gånger så många pixlar som nuvarande HDTV-skärmar. Vi pratar 2160 horisontella linjer, eller 3840 x 2160 pixlar.

Fördelen med 4K

Den största fördelen med 4K-TV-apparater är att små objekt på skärmen har mer detaljer och text kommer vara mycket skarpare. För att summera, så verkar bilderna rikare och mer livliga än på en HDTV, men fördelarna kan vara subtila. Den skarpa bilden har också den extra fördelen att du bekvämt kan se skärmen från ett kortare avstånd, vilket gör större TV-apparater bekvämare att använda i ett vanligt hem.

Ultra HD-video ser bra ut och det börjar bli lättare att hitta. Flera streamingtjänster, som Netflix, Amazon Video och till och med YouTube, har börjat erbjuda 4K-innehåll, vilket gör smarta TV-apparater ditt bästa val för att enkelt hitta 4K-filmer och program. Ultra HD Blu-ray-skivor blir vanligare och vanligare, men de är fortfarande mindre vanliga än standard 1080p.

MER: Läs om hur du kan klippa sladden och slippa kabelräkningen!

Framtida utkik

Du kan börja få 4K-TV över luften 2020. Den nya ATSC 3.0-sändningsstandarden (även kallad NextGen TV) dessa började rullas ut i Sydkorea under 2017 och kommer att börja rulla ut till flera städer i USA 2020. Vilket ger potentialen för bättre signal, bättre bild och smartare funktioner med internetanslutning. Det känns sannolikt att detta kommer sprida sig och är värt att hålla ögonen öppna för, men är för dagsläget inte aktuellt i Sverige, vår TV-köpguide kommer att uppdateras när detta blir aktuellt.

Dessa skärmar fyrdubblar upplösningen som ses på 4K-apparater och erbjuder ett enormt steg framåt i bildkvalitet. Men att hitta innehåll som har användning för denna upplösning i dagsläget är svårt. Medan vi för närvarande i denna allmänna TV-köpguide rekommenderar att du håller fast vid 4K, kommer de första 8K-färdiga spelkonsolerna att vara ute i slutet av 2020. Det betyder att den första riktiga källan till 8K-innehåll precis i tid för semestern.

Slutsats TV-köpguide: Ultra HD-upplösning, även kallad 4K, blir alltmer standard, och det är ett bättre val om du vill framtidssäkra din investering. Du kan redan köpa 8K-TV-apparater med högre upplösning, men vi föreslår att du väntar lite till med det.

 

HDR: Skaffa det om du vill ha flest färger

HDR är en ny funktion i 4K Ultra HD-apparater och står för high dynamic range. Vilket kommer från dess förmåga att visa fler färger, mer kontrast nivåer och ökad ljusstyrka. HDR är i huvudsak en uppgradering av 4K- eller Ultra HD-formatet (det är inte tillämpligt på 1080p HD-apparater). För den här nya funktionen så har TV-tillverkare skapat nya namn för apparaterna för att skilja dem från vanliga 4K Ultra HD-TV-apparater.

MER: Läs allt om HDR här

Den grundläggande standarden för innehåll med högt dynamiskt område kallas HDR10, som skapades av UHD Alliance. Dussintals företag stöder denna grundläggande minimispecifikation för HDR-kompatibilitet. Så du kommer att se ”HDR10” eller ”Ultra HD Premium” på ett växande antal apparater i år.

Dolby Vision är en mer krävande version av HDR, skapad och licensierad av folket som gav oss Dolby-brusreducering och surroundljud. I teorin måste en Dolby Vision-uppsättning uppfylla en strängare uppsättning kriterier för att visa HDR-innehåll. 

Håll koll

Det finns fortfarande en viss HDR-förvirring. Alla HDR TV-apparater på marknaden är för närvarande HDR10-kompatibla, men Dolby Vision finns bara på apparater som både uppfyller Dolbys tekniska standarder och betalar licensavgiften för standarden. Trots detta så har Dolby Vision snabbt blivit industristandard för HDR-innehåll och finns på premiummodeller från de flesta märken (inklusive LG, Sony, TCL och Vizio).

Samsung har infört sitt eget premium HDR-format, kallat HDR10 +, för alla sina smarta TV-apparater. (Ja, Samsungs namngivning gör saker ännu mer förvirrande.) Även om HDR10 + formatet erbjuder en fantastisk tittarupplevelse är det mycket mindre vanligt än Dolby Vision, med HDR10 + erbjuds innehåll på Amazon Prime Video och en handfull UHD Blu-Rays. Ett annat problem med HDR10+ är att många UHD Blu-ray-spelare stöder inte HDR10 + alls. Därför är dina alternativ är ännu mer begränsade om du vill använda Samsungs eget HDR-format.

MER: Lär dig om smart TV

Både Technicolor och IMAX har också fört med sina egna standarder på marknaden, kallade Technicolor Advanced HDR respektive IMAX Enhanced. Det är fortfarande alldeles för tidigt att veta om något av dessa nyare format kommer att ha stor inverkan på marknaden.

HDR program

Det finns inte många HDR-program tillgängliga, men det börjar se lite bättre ut. Det finns några dussin filmer i det nya 4K Blu-ray-skivformatet. Ett växande antal HDR-program tillgängliga via streamingtjänster, som Amazon Prime och Netflix. Vissa nya 4K Blu-ray-spelare lovar också att kunna uppgraderas för att hantera de nya HDR-skivorna, men kolla innan du köper. Slutligen har kabel och satellit sin egen form av HDR, kallad Hybrid-Log Gamma (HLG), så du bör börja se att HDR innehåll dyker upp då och då för filmer och till och med live-TV.

Slutsats TV-köpguide: Välj inte en uppsättning bara för sitt HDR-stöd eftersom standarden ännu inte har reglerats. Men om du vill ha det bästa, köp ett HDR-set som är kompatibelt med Dolby Vision, eftersom det formatet verkar få fart.

uppdatering

Uppdateringsfrekvens: Snabbare är bättre

Uppdateringsfrekvensen, uttryckt i Hertz (Hz), beskriver hur många gånger per sekund en bild uppdateras på skärmen (kallas ofta för FPS eller Frames per Second). Standard uppdateringsfrekvens är 60 gånger per sekund, eller 60 Hz. Men i scener med snabba rörliga objekt kan en uppdateringsfrekvens på 60 Hz få saker att se suddiga eller ojämna ut, särskilt på LCD HDTV. Så för att skapa en mer solid bild fördubblade tillverkarna uppdateringsfrekvensen till 120 Hz (och i vissa fall upp till 240 Hz).

Eftersom det inte finns så många bilder per sekund i ditt vanliga TV innehåll så hanterar TV-apparater de snabbare uppdatering hastigheterna på olika sätt. En metod är att helt enkelt infoga svarta bilder mellan originalbilderna och lura betraktarens ögon att se en mindre suddig, mer solid bild. En annan teknik är att generera och infoga nya bilder – som visar ett tillstånd av rörelse mellan de två intilliggande bilderna – för att visa mer realistisk rörelse. Beroende på hur video bearbetningen görs kan det dock få en film eller sitcom att se platt ut, eller som om det var en dåligt upplyst soap opera.

Vissa nya modeller har stöd för High-Frame Rate (HFR). Det betyder att de har både högre uppdateringsfrekvens och extra stöd för innehåll med högre bildfrekvenser än 60 Hz. Med HFR-innehåll som kommer från både filmer och live-sändningar kommer HFR att vara särskilt bra för live-sport, så det är definitivt en funktion att hålla ögonen öppna efter, speciellt för den sportintresserade individen.

Gamers

Gamers är särskilt angelägna om att få högre uppdateringsfrekvenser, men om du använder en spelkonsol är 60 Hz den den bästa frekvensen i dagsläget. De flesta spelkonsoler toppar ut på 60 bilder per sekund, och även de bästa 4K-spel-TV-apparaterna ger bästa prestanda långt under 120 Hz som vi föreslår för annat innehåll.

Ett försiktighets ord: Se upp för termer som ”effektiv uppdateringsfrekvens”. Vilket betyder att den faktiska bildhastigheten är hälften av den angivna hastigheten. (T.ex. en ”120 Hz effektiv uppdateringsfrekvens” är faktiskt en 60 Hz uppdateringsfrekvens). Allt annat görs med videobearbetning, inte en faktisk uppdatering av skärmen.

Slutsats TV-köpguide: Gamers kommer att få mycket från en 60 Hz TV. Dock bör de flesta TV-shoppare borde inte köpa en TV med mindre än 120 Hz uppdateringsfrekvens.

hdmi cable TV-köpguide

HDMI och anslutningar: Gå för fler

Det kan vara något man inte tänker på direkt, men var uppmärksam på antalet HDMI-ingångar en uppsättning har. Tillverkare som vill raka kostnader kan erbjuda färre HDMI-kontakter på baksidan. Dessa portar kan snabbt användas: Lägg till en soundbar, Chromecast och en spelkonsol, och du har redan använt tre portar.

Om du har bestämt dig för att ta steget och få en 4K Ultra HD, se till att uppsättningens portar stöder HDMI 2.0 för att tillgodose framtida Ultra HD-källor. Många TV-apparater på marknaden har bara en port som stöder 4K-kopieringsskydd systemet kallat HDCP 2.2 (skydd för digitalt innehåll med hög bandbredd).

HDMI 2.1

Det nyare HDMI 2.1-formatet har börjat dyka upp på TV-apparater under de senaste månaderna. Medan de största fördelarna med den nya standarden kommer att ses i dess förmåga att leverera 8K-innehåll finns det fortfarande gott om bra saker den kommer att erbjuda till 4K-apparater. Den största förbättringen är stöd för variabel uppdateringsfrekvens (VRR). Vilket introducerar samma typ av bildfrekvens matchning som ses i Nvidias G-Sync och AMDs FreeSync-teknik. Genom att matcha TV-uppdateringsfrekvensen med bild hastigheterna för din innehållskälla – i det här fallet grafikkortet inuti din spelkonsol eller dator – får du mjukare action och noll skärmslipning. Det lägger också till högre bildhastigheter för 4K-video och rikare HDR-data som möjliggör justeringar på scennivån för mer exakt kontroll av bakgrundsbelysning.

MER: Läs allt om HDMI 2.1

Vi sett HDMI 2.1-funktioner dyker upp på några modeller, som den i vår LG CX OLED. Den använder den snabbare standarden för alla fyra av sina HDMI-portar. Och HDMI 2.1 kommer på fler TV-apparater i år, med modeller från LG, Samsung, Sony, TCL, Vizio, Philips och Hisense. Håll koll på den här TV-köpguiden för att förstå hur HDMI 2.1 kan gynna dig och om det är värt att hålla ut för det kommande året. Vi kommer att fortsätta uppdatera denna.

Slutsats TV-köpguide: Leta efter minst fyra HDMI-portar; och välj det nyare HDMI 2.1-formatet om du kan.

fråga vilken val

TV-typer och TV-snack förklarat: LCD, LED LCD, OLED 

Bortsett från projektorer finns det i princip bara två typer av TV-apparater på marknaden: LCD och OLED. Om du inte har mycket disponibel inkomst kommer du förmodligen att köpa en LCD-TV.

MER: Allt om OLED-TV

LED- och LCD-uppsättningar enligt TV-köpguide

Den största delen av TV-apparater idag är LED LCD. Dessa HD- och Ultra HD-apparater använder lysdioder (LED) för att belysa LCD-skärmen och kan vara extremt tunna. Många av dessa TV-apparater kan dynamiskt lysa upp vissa delar av skärmen. Men också dimma andra delar för att bättre representera en blandning av ljusa och mörka områden i en scen. En funktion som kallas aktiv dimning eller lokal dimning. LED-LCD-apparater utan några speciella extra funktioner eller krusiduller kan fås för så lite som 2 000 kronor för en 32-tums skärm, medan en toppmodern 90-tums modell kan gå för 80 000 kronor.

De flesta LCD-apparater använder lysdioder i kanten av skärmen. De bättre av dessa modeller stöder aktiv avbländning, men det krävs viss digital trolldom för att göra detta genom att bara manipulera ljus längs kanten.

Full-array LED-apparater har lysdioder direkt bakom skärmen, i ett rutnät av ”zoner” som kan tändas eller mörkas individuellt. Ett sådant arrangemang gör bakgrundsbelysningen mer exakt och möjliggör en mer detaljerad bild och mer kontrast. Full-array bakgrundsbelysning var en gång reserverad för toppmodeller, men med fler Ultra HD-apparater som säljs till mer överkomliga priser börjar också få denna funktion.

Quantum dots

En annan LCD-teknik, som kallas kvantprickar eller quantum dots, blir allt vanligare. Denna utveckling uppmuntras av av kraven som HDR ställer på att producera ett bredare utbud av färger och mer ljusstyrka. En LCD-skärm som använder kvantprickar har i grunden ett annat lager.  Ungefär en tillagd ”skena”, av olika nanokristallprickar som tänds när LED-bakgrundsbelysningen träffar dem. Resultatet är ett bredare färgspektrum och ökad ljusstyrka.

Var medveten om att vissa märken erbjuder förvirrande etiketter. Den största boven är namnet ”QLED”, framträdande på Samsungs premium set och andra tillverkare har hoppat på QLED-vagnen. Det här är LCD-TV-apparater med kvantprickar och med LED-bakgrundsbelysning – inte att förväxla med OLED. Och även om kvantprick skärmar fortfarande inte kan matcha de sanna svarta nivåerna som en OLED kan producera, så minskar avståndet mellan dessa nya teknologier. För en överkomlig och prisvärd mellanväg mellan grundläggande LCD och dyra OLED-skärmar så är QLED ett bra val.

Fördelar: Brett utbud av priser, storlekar och funktioner; Några prisvärda Ultra HD 4K-modeller; Ljusa skärmar synliga även i ett soligt rum; Bildkvaliteten förbättras stadigt med full-array bakgrundsbelysning och teknik för kvantprickar.

Nackdelar: Visar brister vid visning av snabb rörelse, som i sport; Förlorar lite skuggandetaljer eftersom pixlar inte kan bli helt svarta (även med bakgrundsbelysning i full array); Bilder bleknar när man tittar från sidan.

OLED-TV-apparater enligt TV-köpguide

OLED-TV-apparater är bättre än LED-LCD-skärmar med full array med några dussin belysningszoner. I stället för bakgrundsbelysning använder OLED: er, ett lager av organiska lysdioder, styrda på pixelnivå, för att uppnå absolut svart och fantastiska kontrast nivåer. (Bilder av fyrverkerier mot en svart himmel är en favorit demonstration av OLED-teknik.)

MER: Allt om OLED

LG är dock inte det enda företaget som aktivt bedriver OLED-teknik i stora skärmstorlekar. Sony har erbjudit OLED-modeller i flera år, och vi förväntar oss att se nya OLED-erbjudanden från både Vizio och Philips.

Den bästa skärm teknologin visas i 4K-apparater (och högre, med introduktionen av LG: s Z9 8K OLED) och varierar i storlek från 55 tum upp till 75 tum eller större. Men OLED har också blivit mycket billigare. Nu finns 55-tums modeller som säljer för mindre än 20 000 kronor och 65-tums modeller som säljs i 20 000-30 000 kronors området. Läs vår fulla recension på Sony X950G 75-tums Android TV.

Vi kan till och med se de första under 10 000 kronor OLED-skärmarna senare i år när nya företag tävlar och mindre OLED-paneler kommer att komma ut på marknaden.

Fördelar: Bästa TV-bild, färger är verkligen tydliga och levande, djupare svarta och bättre kontrast och skugg detaljer än LCD-TV: er uppnår, Behåller bildkvaliteten sett från sidan.

Nackdelar: Premiumpriser, lägre topp ljusstyrka än vissa LCD-apparater, osäkerhet om hur skärmar kommer att klara sig över tiden, inklusive om de kommer att behålla ”spökbilder” (även känd som inbrändhet) från att visa en statisk bild för länge.

qled 8k tv samsung
Bildkredit: Samsung

8K-upplösning: Vänta lite till

Om du tyckte att hoppet till 4K-upplösning var fantastiskt, kommer du att bli golvad av 8K, vilket kommer att göra detaljerna ännu tydligare med 7680 x 4320 pixlar. Det är fantastiskt att se, och det är nästa stora sak i konsument-TV-apparater. Men något varje värdefull TV-köpguide borde säga att det inte är värt att spendera dina pengar på 8K riktigt än.

TV-tillverkare satsar stort på 8K-skärmar, och det råder ingen tvekan om att det är nästa stora sak när det handlar om konsument TV-apparater. Men trots allt detta så saknas en väldigt viktig sak för att göra en 8K uppsättning värd pengarna den kostar att inköpa och detta är: Innehåll. Det finns inga 8K-filmer att köpa och att streama i 4K är redan mer krävande än vad många människors internetanslutning klarar.

Hittills hoppas företag att AI-driven uppskalning av gamla filmer och program kommer att få allt att se bra ut i 8K. Detta, för att motivera priser som långt överstiger kostnaden för premium 4K-uppsättningar. 8K-modellerna på marknaden är dyrare än 4K-konkurrensen, men de är för det mesta inte direkt bättre. Medan tidiga modeller skryter med enorma skärmar och lika stora priser (LG Z9 8K OLED har en 88-tums skärm och säljs för cirka 300 000 svenska kronor), har mindre och mer prisvärda 8K-uppsättningar dykt upp, som 65-tums Samsung Q900TS, som för närvarande är just under 40 000 kronor, vilket inte är mycket mer än några av de bästa 4K-smarta TV-apparaterna.

Slutsats TV-köpguide: Du kan vänta med de dyra 8K-TV-apparaterna tills innehåll är tillgängligt, du kommer i dagsläget bara betala mycket pengar för uppskalad 4K-video.

pengar för elektronik

Smart-TV: Vad säger TV-köpguide 

Ett ökande antal apparater kommer med inbyggt Wi-Fi för att ansluta Internetbaserade tjänster som Netflix för att streama videor. Eller för att köra appar för att titta på speciella program så som sportevent,  on-demand-filmer eller spela spel. De senaste modellerna kan till och med söka efter innehåll på både streamingtjänster och live-programmering på kabel och satellit.

Gränssnitten blir i allmänhet bättre. Vizio, LG och nu Samsung använder en praktisk ikon med längst ner på skärmen. Google tillhandahåller sin Android TV-plattform till företag som Sony och Westinghouse. Amazon har hoppat in i mixen med Amazon Fire Edition-TV-apparater från Toshiba och Insignia (varumärket Best Buy). Medan de flesta smarta TV-apparater inkluderar de viktigaste tjänsterna, som Spotify, Hulu och Netflix, ska du kontrollera att TV: n du köper har de alternativ du vill ha. Vår guide till vanliga frågor om smarta TV-apparater är ett bra ställe att börja på.

Streamingappar – TV-köpguide

Streamingappar som är tillgängliga på smarta TV-apparater är också ett av de bästa sätten att hitta och njuta av 4K- och HDR-innehåll. Med filmer och program som erbjuds av tjänster från Amazon, Hulu, Netflix och YouTube är det snabbt och enkelt att hitta både 4K-upplösning och HDR innehåll. Det enda problemet är om din internetanslutning kan ge tillräckligt med bandbredd.

Men inte alla smarta TV-apparater är lika. Många budgetvänliga varumärken erbjuder smart-TV-funktionalitet utan att nämna den faktiska plattform som de använder. I dessa fall, förvänta dig att stöta på begränsningar. Off-brand smarta plattformar drabbas ofta av mycket begränsat appval, sub-par-prestanda och stora säkerhetshål.

Tidigare kunde du ha köpt en billigare ”dum” TV och gjort den smart med en streaming-enhet. Men nuförtiden är det svårt att få en TV som inte är smart, även om du går efter en liten fynd modell. Ta reda på mer om funktionerna och funktionerna i vår guide till smarta TV-apparater.

Slutsats TV-köpguide: Smart kapacitet är nu en standardfunktion i TV-apparater, så det är mindre och mindre en faktor i ditt köpbeslut.

gaming barn

Glöm inte spel och gaming:

TV-köpguide hjälper dig

Medan filmer och program kanske ses som det viktigaste för de flesta TV-kunder, har spel blivit ett större fokus för TV-tillverkare och konsumenter de senaste åren. En bra spel-TV kommer inte bara att ha en fantastisk bild och ljud. Du måste också överväga anslutningsalternativen, spelfunktionerna och TV:ns totala respons.

Vi rekommenderar redan att du alltid försöker få fler HDMI-portar. Men om du ska ha din TV inte bara för film och serier utan även gaming. Så kan en extra HDMI-port betyda stor skillnad! Exempelvis att du kan låta konsolen vara ansluten och inte byta ut den mot din Blu-ray-spelare varje gång du vill starta en runda av Call of Duty.

MER: Guide till de bästa streamingtjänsterna

Medan HDMI 2.1 fortfarande är relativt ny är det ett måste för någon som vill använda nästa generations konsoler. Och vissa funktioner som erbjuds av 2.1 har blivit mycket vanligare, som Auto-Low Latency Mode (ALLM), som växlar din TV till spelläge så snart konsolen slås på, och Variable Refresh Rate (VRR).

MER: Allt om HDMI 2.1

kontrastförhållande tv TV-köpguide

 

Bildkredit: Projectisle

TV-köpguide – Kontrastförhållande: Otillförlitliga siffror

Kontrast förhållandet beskriver det ljusintervall som en uppsättning kan visa. Bättre kontrastförhållanden visar mer raffinerade skuggor och nyanser och därmed bättre detaljer. Hur tillverkarna mäter sådana förhållanden varierar dock mycket. Faktum är att specifikationen har diskrediteras så grundligt att om en säljare använder den som en försäljningsargument, bör du handla någon annanstans!

Det är fortfarande bäst att se själv hur en TV visar skuggdetaljer genom att hitta en film med mörka scener och helt enkelt se hur bra den visar detaljer i skuggorna av till exempel en Harry Potter-film. Experimentera med TV: ns ljusstyrka, skärpa och andra bildinställningar innan du gör en slutgiltig bedömning. (Tips: välj ”film” eller ”bio” på TV: n.)

De bästa TV-apparaterna kommer att ha djupa, mörka svarta nivåer medan billigare skärmar kommer ligga mer mot mörkgrå, även när de borde visa svart. Dessa gråtoner kallas ”förhöjda svarta nivåer” och är ett vanligt problem på mindre premium-LCD-TV-apparater.

Slutsats TV-köpguide: Du kan ignorera tillverkarens specifikationer för kontrastförhållande, eftersom de inte är jämförbara mellan varumärken. Leta istället efter djupa svarta nivåer och minimal glans runt objekt med hög kontrast.

kvinna hörlurar ljud

Ljud: Vad säger TV-köpguide om soundbar

Till och med de finaste och dyraste HD TV-apparaterna har en stor akilleshäl: dåligt ljud. Det är en följd av den platta designen som dagens TV apparater har, det finns inte tillräckligt med utrymme för stora högtalare som ger fullt, rikt ljud. Så du har tre val: Använd hörlurar (som kan få dig att verka antisocial), köp ett surroundljudsystem (vilket kan vara ett besvär att ställa in) eller skaffa en soundbar.

Soundbars är populära eftersom de för 3 000 kronor eller mindre kan förbättra filmupplevelsen avsevärt och installeras på bara några minuter. De bästa av dessa är tillräckligt tunna för att passa under ett TV-stativ utan att blockera bildens botten. De flesta kan också monteras under en vägghängande TV. Flera företag erbjuder också ljudlådor eller stativ som kan placeras under en uppsättning.

Vissa TV-apparater och soundbars stöder också Dolby Atmos. Det är en nyare ljudstandard från Dolby som inkluderar overhead-ljud för en mer fullständig lyssningsupplevelse. Medan du kan få Atmos-effekten med takhögtalare, har många soundbars Atmos-ljudbehandling och uppåt skjutande högtalare inbyggda för att skapa mer realistiskt ljud. Och den  kräver inte den multipla högtalarplaceringar du har med 5.1 eller 7.1 Surroundljud.

Och du behöver inte stressa inte med ytterligare kablar. Nästan alla nuvarande TV-apparater har minst en HDMI-port med Audio Return Channel (ARC) -funktion. Med denna standard-HDMI-funktion kan du använda HDMI som både ljudingång och ljudutgång. Så att du inte bara kan skicka ljud till TV: n från dina externa medieenheter utan också till din soundbar. Den ARC-anslutningen innebär att du får fantastiskt ljud för alla dina enheter, utan någon speciell mottagare behövs.

Slutsats TV-köpguide: Filmer och sport drar nytta av tillägget av en soundbar.

kostar mycket

Utökade garantier: Spara dina pengar

En av de största intäkts källorna för stora elektronikbutiker, är den utökade garantin. Varför? Eftersom de sällan behövs, speciellt för en LCD-skärm. De flesta komponenterna i en HDTV är anmärkningsvärt hållbara, även lysdioderna som används för att tända bilden är nästan idiotsäkra.

Om du får en produkt som går sönder kommer det troligtvis vara uppenbart omedelbart inom första månaden av ägarskapet. Detta är en tidsperiod som vanligtvis täcks av en garanti och reklamationsrätt. Utöver det erbjuder de flesta tillverkare ett års garanti. Kreditkortsföretag kan erbjuda ytterligare automatisk försäkring vid köp, så kolla upp det.

Slutsats TV-köpguide: Spara dina pengar och kontakta ditt kreditkortsföretag för att se om det har en prisskyddspolicy.

TV-köpguide – Betala rätt pris: Fynd finns ute

Medan du alltid får de senaste funktionerna och de bästa funktionerna genom att betala fullt pris, så stoppas många kunder av att TV-apparater är för dyra. Verkligheten är att TV-apparater inte bara har blivit bättre, de har också blivit mer prisvärda. Medan premium modeller lätt kan gå upp till 20 000 kronor finns det också många fantastiska TV-apparater. Kompletta med alla 4K-upplösningar, HDR-stöd och smarta funktioner som vi till mycket mindre.

MER: Bästa TV-apparaterna 2020

Slutsats TV-köpguide: Du kan få en topprankad TV för mindre om du är villig att leta efter ett fynd.


Läs även våra senaste inlägg:

57 svar på ”TV-köpguide: 9 saker du behöver veta”

Lämna en kommentar