Jungle Cruise på Disney Plus

Jungle Cruise är ett välbekant men dock lite långdraget Disneyäventyr – fast det är fortfarande väldigt roligt

Kolla på Jungle Cruise på Disney Plus här.

Det har gått 24 år sedan ex-Disney-ordföranden och vd:n Michael Eisner föreslog idén att göra live-action-filmer baserade på företagets mest populära nöjespark attraktioner. Ett kvarts sekel och 11 filmer senare – varav fem är en del av studions enormt populära och framgångsrika Pirates of the Caribbean-filmserie – tror vi inte att Disney tänker sluta.

Den senaste live-actionfilmen som är baserad på en Disney-attraktion i nöjesparken är Jungle Cruise. Fantasy-äventyrsfilmen är på Disney Plus, och vi tror att den härmar Pirates of the Caribbeans framgång snarare än att bli bortglömd som 2015 års Tomorrowland.


Vi tror att du också kan vara intresserad av:


Trots all sin stjärnkraft är Jungle Cruise en lätt sommarfilm som väljer lugnare vatten snarare än den spännande, mer äventyrliga forsen.

Jungle Cruise utspelar sig under första världskriget och följer den brittiska vetenskapsmannen doktor Lily Houghton (Emily Blunt) och hennes oentusiastiske bror MacGregor (Jack Whitehall) på deras resa för att hitta det mystiska livets träd.

Duon tror att dess löv har helande krafter och anställer den cyniske flodbåtskaptenen Frank Wolff (Dwayne Johnson) för att transportera dem genom Amazonska regnskogen för att hitta det legendariska trädet.

Längs vägen måste trion navigera åtskilliga hinder, inklusive den oslagna tyske prinsen Joachim (Jesse Plemons), som söker kronbladen för sina egna själviska medel, och mytiska hot som djungeln har hyst i århundraden.

Handling

Jungle Cruises handling låter outvecklad och det är för att den är det. Det är trots allt en familjeorienterad film, så den behöver inte vara så komplicerad. Från början är det dock lite för lätt att förutse Jungle Cruises handling för den lite äldre publiken. 

Du kan se vart handlingen är på väg och när specifika händelser kommer att hända, även om det finns en twist mitt i filmen som många tittare kanske inte ser komma.

Bortsett från det kommer du dock att kunna känna att du vet vad som kommer hända i Jungle Cruise. Vilket inte är något som du vill känna i någon film.

Pacing

Ändå går filmens öppningsakt i lagom takt. En film som denna kunde lätt ha fastnat för länge i introduktion av karaktärer och så, men den kommer igång ganska snabbt.

Alla filmens stora aktörer presenteras inom de första 15 minuterna, och filmen beskriver vilka roller de kommer att spela snabbt och koncist. Blunt’s Lily, till exempel, är drivkraften bakom hela äventyret (något som är uppenbart inom 30 sekunder efter att publiken träffat henne). Medan Plemons prins Joachim bara sprutar ut ”bad guy”-energi i sitt första chansmöte med vår huvudperson.

Med filmens huvudkaraktärer och platserna (London och Amazonas regnskog) introducerade inom 20 minuter, finns det gott om tid för Jungle Cruise att gräva djupt ner i denna exotiska plats.

Det är därför synd att filmen kämpar för att behålla detta momentum.

Vissa scener, särskilt de som har mycket exposition, saktar ner filmen, medan andra bara lägger ut den av oförklarliga skäl. Visst, det kan vara intressant att bevittna händelser från en annan synvinkel. Men Jungle Cruise går samma väg som den gjorde tidigare när det inte är tvungen att göra det. Man kan hävda att inkluderingen av dessa scener är Jungle Cruises sätt att hylla dess influenser, som The African Queen och Indiana Jones.

Speltid – Jungle Cruise

Speltid Jungle Cruise

Hur lovvärt det än är, så är Jungle Cruise 20 till 25 minuter för lång. De skulle ha gjort det till en stramare, och potentiellt lite roligare om körtiden hade minskat lite.

Även om det finns problem med Jungle Cruises handling och körtid, kan man inte klaga på resterande sakerna i filmen.

För det första är dess gjutning översta lådan. Johnson och Blunt skapar ett karismatiskt par, där duon kompletterar varandra extremt väl. Johnson och Blunts naturliga charm och uppenbara verkliga vänskap gör Frank och Lilys konversationer (och argument) desto mer underhållande och älskvärd.

Plemons njuter också av sin roll som den arketypiska skurken. The Breaking Bad och Fargo-stjärnan har några av de bästa replikerna och scenerna i filmen. Speciellt när han interagerar med sina enfaldiga men lojala sidekicks. Det är dock lite synd att skådespelaren inte har mer skärmtid än vad har får. 

Produktionsvärdena är också vad vi har kommit att förvänta oss av varje Disney-film. Jungle Cruise är visuellt imponerande och ger tyngd åt filmens största scenstycken. Till exempel som flodforsen och filmens klimatstrid, som kommer med typiska fåniga ögonblick. De kan vara lite långsökta ibland men eftersom det här är en fantasyfilm behöver du lite av det.

Vad vi tycker 

Det finns en anledning till varför Jungle Cruise blev utvald till Disneys största sommarfilm. Det är en familjevänlig film med en all-star skådespelare, humoristiska ögonblick och en stil och atmosfär som gör att du vill boka din egen flodkryssningsresa.

Vissa tittare kan dock tycka att Jungle Cruise känns som en upprepning av äventyrsfilmer som utspelar sig på exotiska platser som vi har sett förut och även om detta inte är första (eller sista) gången som Disney kommer att göra en sådan film, är den inte tillräckligt originell för att lämna ett bestående intryck.

Jungle Cruise är en tydlig hyllning till en mängd liknande filmer som har kommit tidigare. Den är inte blyg för att låna framstående ögonblick från Pirates of the Caribbean eller Indiana Jones, till exempel, på mer än ett sätt. I slutändan kommer Jungle Cruise att locka (och förmodligen snälla) filmfans att ge den en chans.


Lämna en kommentar