Allt om TV:s kontrastförhållande

Vad är kontrastförhållande: Ljusskillnad mellan vitt och svart.

kontrastförhållande tv
Bildkredit: Projectisle

Kontrastförhållande är huvudkomponenten i bildkvaliteten.

När är det då viktigt? Kort sagt alltid. Men speciellt när du tittar på mörka scener. Kontrastförhållandet är förhållandet mellan ljusstyrkan för den ljusaste vita och den mörkaste svarta som en TV kan producera.

Större kontrastförhållanden ger djupare svarta, vilket gör stor skillnad för den totala bildkvaliteten. Det är särskilt viktigt för mörka scener i filmer och TV-program.

För att testa kontrasten mäter du både vit och svart luminans och beräknar sedan förhållandet mellan de två. Luminans är ett mått som mäter mängden ljus (eller intensitet) som finns på en yta och uttrycks i cd / m2. Ju ljusare skärmen är för TV-apparater, desto högre blir ljusstyrkan.


Andra artiklar om teknologi som du kanske är intresserad av:


Vad indikerar ett kontrastförhållande?

Kontrastförhållandet är den bästa indikatorn för hur bra en bild kan se ut, eftersom en bild i allmänhet ser bättre ut om de svarta är riktigt mörka och de vita är riktigt ljusa. Om du tittar på en mörk film vill du inte ha bilden att se ut som en tvättad grå istället för att vara svart.

Eftersom de flesta TV-apparater kan uppnå samma ljusstyrka i vitt ljus, representerar kontrastförhållandet egentligen hur mörk svart blir, och ett högre antal betyder mörkare svarta. Tänk på att det är en fördel att ha de djupa, mörka svarta från god kontrast när du tittar på TV i ett mörkt rum. I ljusare rum kommer reflekterat omgivande ljus att minska den märkbara skillnaden du kan få med mörkare svarta, och högre kontraster ser inte så annorlunda ut.

Bra kontrast är mest märkbart i mer mörka, skuggiga scener. Det kommer förmodligen inte att göra någon stor skillnad när man tittar på något som fotboll eller en ljus och färgstark tecknad film.

Bildkredit: samsungdisplay

För att mäta luminansen hos det svarta och det vita kan du änvända ett svartvitt rutmönster.

När du har mätt det svarta och det vita kan du beräkna vad kontrastförhållandet är.

För att få detta nummer delar du den vita luminansen med den svarta luminansen.

Eftersom det är ett förhållande finns det ingen enhet för kontrast. Istället är normen att uttrycka talet som ’X: 1’, med ’X’ hur många gånger ljusare vitt är än svart.

kontrastförhållande tv
Bildkredit: Projectisle

Till exempel skulle ett kontrastförhållande på 2 000 000: 1 innebära att TV: n avger vitt som är två miljoner gånger ljusare än det svarta. Ju högre kontrastförhållande, desto djupare blir svarta och desto bättre ser bilden ut.

Kontrastförhållande med lokal dimning

Vad det är: förhållandet mellan den vita ljusstyrkan dividerat med de svarta uppmätta på testmönster med lokal nedbländning påslagen (max) med ett vitt mål på 100 cd / m².

När det är viktigt: mörka scener i ett mörkt rum. Kontrasten med lokal dimning tar du fram på samma sätt som den Inbyggda kontrasten men med lokal nedbländning aktiverad och inställd på hög. Detta mäter du också på ett rutmönster, med samma metod som du använde för den inhemska kontrasten.

Tips på årets TV

Ytterligare information

OLED VS LED OLED-apparater har mycket bättre svarta än LED-TV-apparater.

Detta beror på att det inte finns någon bakgrundsbelysning med OLED-paneler. Pixlarna avger ljus själva, så en svart pixel är bara avstängd och förblir helt mörk. Det är därför som OLED-TV-apparater tenderar att listas som ”oändlig kontrast”. Du kan inte dela den vita luminansen med en svart luminansmätning på ”0.”

Hur får man bästa resultat för kontrastförhållande?

Som ett första steg kan du försöka använda de kalibreringsinställningar som rekommenderas. Detta kommer att låta dig få bra, grundläggande kontrast. De flesta TV-apparater har också några andra inställningar som påverkar kontrasten. Vi listade några nedan, tillsammans med våra tankar om huruvida de ska användas eller inte.

Relaterade inställningar

Kontrast: Om du justerar detta kan du påverka hur mycket kontrast TV:n har. Du brukar kunna hitta en rekommenderad inställning för alla TV apparater med en Googling, men det är nästan alltid bra att bara ställa in det här maximalt. I sällsynta fall kan gamma påverkas, vilket leder till förlust av detaljer i höjdpunkter.

Lokal dimming: Dämpar bakgrundsbelysningen bakom mörkare delar av skärmen. Fördjupar kontrasten och är värt att använda när den implementeras bra. Kan införa problem som ljus som blommar av ljusa föremål i mörka områden, och när det görs särskilt dåligt kan det dimma hela bilden.

Dynamisk kontrast: Använder programvara för att bearbeta de svarta och göra dem mörkare. Tyvärr tar detta bort detaljer från bilden. Inte värt att använda.

Full / begränsad RGB: Full RGB kan erbjuda lite mer detaljer i svarta och skuggor, men det är ingen stor skillnad jämfört med begränsad RGB. Se bara till att både din TV och din källenhet använder matchande RGB-inställningar.

Gamma: Gamma styr inte djupet på svart, men det kontrollerar hur mycket detaljer du kommer att se i mörka delar av en bild. Om du har svårt att se detaljer i mörka bilder, överväg att göra en liten justering av gamma.

Ljusstyrka för höjdpunkt: Gör höjdpunkter i bilderna extra ljusa, vilket påverkar hur kontrasten ser ut. Värt att använda med HDR-media, men inte riktigt användbart för de vanliga TV sändningar.

Andra viktiga punkter

Inställningar för bakgrundsbelysning / OLED-ljus påverkar inte kontrasten, och därför bör du ställa in dem på det som ser bäst ut i ditt tittarutrymme. Med LED-TV-apparater blir både vitt och svart ungefär lika mycket ljusare eller mörkare när bakgrundsbelysningen justeras, vilket bevarar förhållandet mellan ljus och mörker. Med OLED förblir svarta helt svarta och endast andra färger blir ljusare.

Slutsats

En TV: s kontrastförhållande indikerar svarta djup. Ett högre kontrastförhållande betyder djupare svarta, alltså med högre kontrast får du en bättre bild. Det är en mycket viktig del av bildkvaliteten, så om du vill ha något som ser riktigt bra ut (särskilt i ett mörkt rum), se till att få en TV som har bra kontrast.

Många saker kan göras för att förbättra kontrasten. Ett bra första steg är att, titta på rekommenderade bildinställningar online, eftersom de kan hjälpa dig att få en bra baslinje. Därifrån kan du aktivera eller inaktivera några olika inställningar som kan hjälpa till att fördjupa svarta. Kom bara ihåg att vissa av dessa inställningar kommer att få andra konsekvenser för bildkvaliteten.


17 svar på ”Allt om TV:s kontrastförhållande”

  1. I appreciate, cause I found just what I was having
    a look for. You have ended my four day long hunt!
    God Bless you man. Have a great day. Bye

    Svara

Lämna en kommentar