Samsung NEO QLED

Samsung NEO QLED. Företagets 2021 4K- och 8K-TV-apparater har Mini-LED samt nya spel-, fitness- och hållbarhetsfunktioner inklusive en soldriven fjärrkontroll.

Efter ett massivt år av försäljning är Samsung en av de första TV-tillverkarna utanför porten med nya 2021-modeller, tillgängliga för förbeställning nu och kommer i Maj ungefär. De består av fyra serier av Neo QLED-TV-apparaterna som först tillkännagavs på CES. De har storlekar från 55 till 85 tum och inklusive både 4K och 8K-upplösning. Och som du kan förvänta dig av företagets flaggskepp QLED-TV, är de inte billiga.

Samsung NEO QLED QN95A
Samsung QN95A, Bildkredit: Samsung

Den billigaste Neo QLED är 55-tums QN55QN85A med 4K-upplösning till 17 000 kr. Det är 1 000 kr mer än den bästa avancerade 55-tums TV: n jag testade 2020, LG CX OLED. Vi har inte granskat Samsungs Neo QLED-TV-apparater än, men baserat på tidigare erfarenheter blir jag förvånad om QN85A har bättre bildkvalitet än CX.

Samtidigt verkar priserna för Samsungs 8K QLED-TV fastna i stratosfären. Du måste betala minst 35 000 kr för en 8K Neo QLED Samsung, 65-tums QN85QN800A. Det är samma pris som Samsung debiterade för ett år sedan för den tidigare versionen och 15 000 kr mer än 4K-upplösningen, 65-tums LG CX OLED.

Läs mer: Bästa TV

Priserna på TV-apparater faller under året fram till Black Friday och helgdagarna, och likaså är Samsung inget undantag. Men rabatterna måste vara ganska betydande för att tävla om värdet mot LG: s 2021 OLED och nya 8K-apparater som TCL: s kommande 6-serie.

Här är en översikt över alla fyra Neo QLED-serien samt prissättning för 65-tumsstorlekarna.

SAMSUNG 2021 NEO QLED TVS

SeriesUpplösningStorlek (tum)Pris för 65″
QN85A series4K55, 65, 75, 8522 000 kr
QN95A series4K55, 65, 75, 8526 000 kr
QN800A series8K65, 75, 8535 000 kr
QN900A series8K65, 75, 8550 000 kr

Samsungs otroligt dyra MicroLED och livsstilsvänliga The Frame och Sero TV-apparater stjäl rubrikerna, men dess bröd och smör är dess QLED-apparater. Nytt för 2021, de bästa Samsung QLED-modellerna kallas Neo QLED och har en ny Mini-LED-baserad, full-array lokal dimmande bakgrundsbelysning som ökar ljusstyrkan och ger mer exakt ljusstyrning.

Samsung gjorde sina lysdioder 40 gånger mindre än konventionella LED-enheter. Vilket gjorde att mer kunde packas in i TV: n, och till och med lade till en ”kvantmatris” för att styra LED-ljuset mer exakt. Resultatet, enligt företaget, är förbättrade HDR-höjdpunkter med minimal blomning (ströbelysning som blöder från ljusa till mörka områden) samt bättre skuggdetaljer. Samsung förbättrade också sin AI-uppskalning i år för att använda flera neurala nätverk (i motsats till bara ett tidigare år) för att justera bildkvaliteten på både 4K- och 8K-modeller.

Läs också: Kan Samsung AI uppskalning verkligen göra TV-bilden bättre?

Samsungs Neo QLED-modeller har successivt bättre specifikationer ju mer du spenderar. Företaget stavar inte exakt hur många Mini-lysdioder eller lokala dimningszoner som finns på varje modell men dess ”Quantum HDR” -specifikation ger en ledtråd. Basen QN85A har Quantum HDR 24, QN95A och QN800A får Quantum HDR 32 och den förstklassiga QN900A har Quantum HDR 48. Samtidigt har de två 8K-uppsättningarna den överlägsna ”quantum matrix pro”, så deras bakgrundsbelysning kan trumf de av 4K-modellerna.

Se också: 8K TV: Vad du behöver veta

Bättre än Mini-LED?

Huruvida dessa förbättringar gör det möjligt för Neo QLED-TV-apparaterna att slå andra Mini-LED-utrustade TV-apparater som TCL 6-serien, än mindre LG: s OLED-modeller, är en öppen fråga tills jag kan granska en. Jag är särskilt nyfiken på QN85A, efterträdaren till Q80T som jag gillade förra året.

Design är också en differentiator på Neo LED-TV-apparater. 8K-modellerna har så kallad ”Infinity One” -design, med en ultralätt profil sett från sidan, medan Q900A också får den försvinnande tunna ramen, kallad ”Infinity Screen”, som debuterade förra året.

Samsungs nya QLED-TV-apparater erbjuder några andra nya funktioner för 2021.

Bildkredit: Samsung

Laddningsbar fjärrkontroll med solcell

I en nick till hållbarhet får alla Samsungs Neo QLED-TV-apparater en fjärrkontroll som använder uppladdningsbara batterier istället för engångsbatterier, vilket Samsung säger också kan spara 20 miljoner AAA-batterier varje år. Förutom en USB-C-port kan klickaren laddas via en solcell på baksidan, som till och med fungerar med inomhusbelysning.

Läs mer: Samsung 2021 TV modeller: allt du behöver veta

Spelstatusvisning och ultrabrett bildförhållande

Samsungs nya TV-apparater fortsätter att stödja nästa generations spelfunktioner i PS5 och Xbox Series X, inklusive 4K / 120 fps-ingång och VRR, men nytt för i år kan du länge trycka på play / pausknappen på fjärrkontrollen för att ta fram en speciell statusskärm, kallad Game Bar, som tydligt anger vilka av dessa funktioner som är aktiva. Du kan också spela spelet i 21: 9 eller till och med 32: 9 bildförhållanden, med svarta staplar som fyller resten av TV: ns 16: 9-skärm.

Läs också: De 5 bästa TV för PS5

Samsungs hälsa med kamerabaserad Smart Trainer

Samsungs hälsoapp debuterade på sina TV-apparater 2020, och i år expanderar den till att erbjuda guidad personlig träning. Anslut en valfri webbkamera (Samsung har en lista med rekommenderade kameror, alla från Logitech) och appen spårar dina övningar och ger dig coachning komplett med personliga tränare för kändisar. Jillian Michaels är den första av sex som tillhandahåller träningsinnehåll. Den smarta tränarfunktionen är tillgänglig på 2021 Q70A-TV och högre.

Google Duo-videochatt

Med en valfri webbkamera igen tillåter Duo-appen på Samsung TV-apparater upp till 12 andra att gå med i chatten. Och om du inte har en kamera inkopplad kan du skärmspegla Duo på din telefon till TV: n och använda dess kamera. Det är inte Googles mer populära Meet-programvara, men det är åtminstone webbchatt på den stora skärmen.

Google Assistant och Alexa

Förra året erbjöd Samsung TV-apparater också alla tre röstassistenter tillgängliga via fjärrkontrollen, som inkluderade både push-to-talk och handsfree-åtkomst. År 2021 är företagets fjärrkontroller endast push-to-talk och handsfree-mikrofoner med fjärrfält, som svarar på väckande ord som ”Alexa” och ”Hej, Google”, är inbyggda i Q70A och högre TV-apparater. Som alltid kan du inaktivera mikrofonerna helt.

Microsofts molntjänster, trådlös Dex

Anslut ett valfritt tangentbord och en mus för att skapa eller redigera Microsoft 365-dokument och till och med arbeta på två samtidigt på den stora skärmen. Samsung utökar också funktionerna i sin Dex-funktion, tillgänglig på Samsung Galaxy-telefoner och surfplattor, för att ansluta trådlöst.

Läs också: När är bästa tiden att köpa en ny TV?

Kategorier TV

2 svar på ”Samsung NEO QLED”

Lämna en kommentar