TV ljud matchar inte bild – Synkroniseringsproblem

Ett vanligt problem som människor stöter på när de tittar på TV är att ljud matchar inte bild under vissa perioder.

ljud matchar inte bild, ljud matchar inte video

Vissa inkonsekvenser mellan ljud och video kan bero på ett vanligt problem, nämligen läppsynkronisering. Läppsynkronisering är skillnaden i timing mellan vad någon säger på skärmen och vad du hör som ljud. Vi förklarar hur du åtgärdar synkroniseringsproblem på din TV så att ljudet matchar och blir synkroniserat med videon.

Detta är lättare och tänka på som när du ser någons mun röra sig på TV:n, men det du hör är kanske en halv sekund före eller efter. Du ser en skådespelares mun säga ”Ja”, men sedan hör du ”Ja” efter att de har slutat röra på munnen. Detta blir ofta kallat ljudsynkroniseringsproblem.

Snabbkorrigeringar för ljud matchar inte bild:

 • Det finns flera orsaker till detta problem, men den vanligaste lösningen är en strömåterställning av din TV. Det gör du genom att dra ut alla enheter som är anslutna till din TV och därefter gör din TV strömlös genom att dra ut elkontakten. Vänta i minst 5 minuter!

Om detta inte löser problemet fortsätt med:

 1. Se till att du nu ordentligt ansluter alla enheter till din TV och TV-box.
 2. Ungefär hälften av alla hemmabiosystem använder en optisk kabel för att ansluta ljudet, vilket ibland orsakar en ljudfördröjning. Det kan också finnas en inställning på din TV som orsakar problemet. Kontrollera inställningarna för ljud, på din TV för att åtgärda problemet.
 3. När du tittar på ett TV-program kan det antingen vara själva TV-sändningen eller att din digitalbox eller parabol har något problem.
 4. Om videon och ljudet på en DVD- eller Blu-ray-skiva inte matchar kan det bero på en dålig anslutning till din TV eller att filmskivan är defekt eller förfalskad.

Hur åtgärdar jag synkroniseringsproblem för TV?

Du vill gå in i dina ljudinställningar för antingen din TV eller kabelbox och kontrollera ”inställningarna för ljudfördröjning”.

TV-inställningar för ljudfördröjning

OBS: På vissa fjärrkontroller finns det en knapp att trycka på för ”storlek på rummet” eller ”ljudfördröjning”. Genom att trycka på en av dessa knappar åtgärdas problemet med ljudsynkroniseringsproblemet. Om inte läs nedan …

 1. Gå in på TV -menyn och välj LJUDINSTÄLLNINGAR.
 2. I LJUDINSTÄLLNINGAR hittar och ställer du in ”ljudfördröjning” till en annan inställning (antingen högre eller lägre)
 3. När du har ändrat inställningarna för ”ljudfördröjning”, gå tillbaka till att titta på TV och se om den nu är synkroniserad.
 4. Upprepa detta så många gånger som du behöver för att synkronisera ljudet.
 5. Om ingenting fungerar kan du göra en fabriksåterställning på din TV men kom ihåg att alla sparade inställningar går förlorade.

Digitalbox/parabol inställningar för ljudfördröjning

OBS: På vissa CAB/SAT BOX -fjärrkontroller finns det en knapp att trycka på för ”storlek på rummet” eller ”ljudfördröjning”. Genom att trycka på en av dessa knappar åtgärdas problemet med ljudsynkroniseringsproblemet. Om inte se nedan:

 1. Gå till menyn CAB/SAT Box och välj LJUDINSTÄLLNINGAR.
 2. I LJUDINSTÄLLNINGAR hittar och ställer du in ”ljudfördröjning” till en annan inställning (antingen högre eller lägre)
 3. När du har ändrat inställningarna för ”ljudfördröjning”, gå tillbaka till att titta på TV och se om den nu ärsynkroniserad.
 4. Upprepa detta så många gånger som du behöver tills ljudet har synkroniserats.
 5. Om detta inte fungerar, starta bara om kabel eller satellitboxen och se om en återställning eller omstart löser ljudproblemet.

Ljud matchar inte bild: Surroundljudsinställningar för ljudfördröjning

OBS. Se till att TV-högtalarna är helt AV. På vissa surroundljudsfjärrkontroller finns det också en knapp att trycka på för ”rumets storlek” eller ”ljudfördröjning”. Genom att trycka på en av dessa knappar åtgärdar du problemet med ljudsynkroniseringsproblemet. Om inte fortsätt läsa nedan:

 1. Gå till menyn Surround Sound och välj LJUDINSTÄLLNINGAR.
 2. I LJUDINSTÄLLNINGAR hittar och ställer du in ”ljudfördröjning” till en annan inställning (antingen högre eller lägre). Surroundljudsystemets ”ljudfördröjning” justeringar varierar vanligtvis från 0 millisekunder till 250 millisekunder.
 3. När du har ändrat inställningarna för ”ljudfördröjning”, gå tillbaka till att titta på TV och se om den nu är synkroniserad.
 4. Upprepa detta så många gånger som du behöver tills ljudet har synkroniserats.

TV-ljud/surroundljud har problem med synkronisering eller eko

 • Om du hör ett synkroniserings- eller ekoproblem när du tittar på TV kan ditt problem vara att TV:n spelar upp ljud från två olika källor samtidigt. Ljud från högtalarna på TV:n är på och producerar ljud och ljudet kommer också genom en soundbar eller ett surroundsystem. Detta kommer att orsaka ett ”eko” ljudproblem.
 • Om du har ett separat ljudsystem anslutet till din TV, spela inte upp ljud via TV-högtalarna, använd bara surroundljudsystemet. Surroundljudets kvalitet kommer vanligtvis att vara av högre kvalitet och vara ett bättre val för att lyssna på TV/Film/Spel-ljud.
 • För att helt stoppa TV-högtalarna från att bli använda är det bästa alternativet att gå in på TV-menyn och stänga av TV-högtalarna.
 • Om din TV inte tillåter dig att stänga av TV-högtalarna helt, försök att stänga av högtalarna eller sänka volymen hela vägen på din TV. När du ENDAST använder ditt surroundljudsystem med din TV kommer detta att eliminera eventuella synkroniseringsproblem med ljud/video och ta bort allt eko som du kan höra.

Ljud matchar inte bild, problem med TV-kabel?

Kontrollera också att alla dina SOUND-, HDMI- och eventuellt andra ljudkablar är ordentligt anslutna och att störningar från andra enheter inte orsakar problemet.

Se också: TV har inget ljud – flera sätt att fixa det!

Det finns ett antal anledningar till att ljudet kanske inte är synkroniserat med videoinnehållet på din TV. Om ljudsynkroniseringsproblemet inte har blivit löst efter att ha läst informationen ovan, meddela oss ditt problem i kommentarerna nedan så kan vi hjälpa dig!


Nu när du läst om ljud matchar inte bild på TV, kanske du också är intresserad av:

2 svar på ”TV ljud matchar inte bild – Synkroniseringsproblem”

 1. Hej!
  Efter att Terracom uppgraderade marksända TV nätet så har jag fått osynkat ljud från min Digitalbox med DVB T2. Ljudet är mer osynkat på SVT1, 2, 24 än på TV4.
  Jag har provat att byta till en annan digitalbox men det blev ingen ändring. Jag provade att byta TV (från Plasma TV till LCD TV) o provade två olika digital boxar men får inte synkat ljudet.
  Det finns ingen ”läppsynk” funktion i vare sig TV apparaterna eller digitalboxarna.
  Jag har bytt antenn kabel från vägguttaget, men inget hjälper.
  Finns det något sätt att lösa detta?
  Med vänlig hälsning
  Stefan

  Svara

Lämna en kommentar