Hur länge håller en TV? – Vi analyserar!

Ja, hur länge håller en TV egentligen? Förr i tiden kunde en tjock-TV från en välkänd tillverkare hålla upp till 20 år. Idag har framstegen inom TV-teknik gjort det möjligt för oss att ha TV-apparater av högre och högre kvalitet. Medan vi verkligen kan uppskatta den högre upplösningen och prestandan som moderna TV-apparater erbjuder oss, så är frågan om de också är lika hållbara?

I den här artikeln får du reda på hur länge du kan förvänta dig att en TV håller i dag.

Spelar märket någon roll?

Hur länge håller en TV

Det korta svaret är ja, det spelar ingen roll, men till en viss del. Varumärket är emellertid inte allt som det ligger på, när det gäller en TV: s livslängd.

Till exempel finns det många högkvalitativa TV-apparater på marknaden som inte har tillverkats av vanliga giganter som Sony, Panasonic och Samsung. Å andra sidan är det svårt att hitta en TV-modell av dessa stora företag som inte har fullgjort människors förväntningar.

Som sådan, verkar det som att varumärket inte nödvändigtvis är den kvalificerande faktorn för en TV: s hållbarhet, utan dess design, mekanism och komponenter. Dessa faktorer är inte alltid konsekventa i varumärket. Detta beror på att gigantiska elektroniska teknikföretag strävar efter att skapa produkter för alla prisklasser. Medan toppmodellerna kanske har bättre bilder och håller längre, kanske billigare modeller från samma företag inte har samma attribut.

Se också:

TV: s avsedda livslängd

Den teoretiska livslängden för en modern TV är dock mellan 60 000 och 100 000 timmar. Plasma-TV-apparater har den inofficiella titeln att ha de mest långa livslängderna. Som deras tillverkare föreslår är det cirka 100 000 timmar. Som sådan kommer LCD-skärmar och lysdioder sannolikt att klocka 60 000 till 80 000 timmar.

Saken med att en TV når sin livslängd är dock att det betyder inte nödvändigtvis att den slutar fungera när den når en viss ålder. Faktum är att de flesta tv-apparater kommer att fortsätta fungera bra långt efter att deras förmodade livslängd är över. Det som emellertid sannolikt kommer att hända är att det kanske inte längre ger bilder med lika bra klarhet som tidigare.

Dessutom kan dess ljusstyrka sjunka avsevärt. Som sådan kanske den angivna livslängden för TV: n inte är en korrekt parameter för hur länge du kan förvänta dig att TV: n ska hålla. Det ger dig bara en uppfattning om hur länge du kan förvänta dig att enheten behåller sin nuvarande prestanda.

Underhåll och livslängd – Hur länge håller en TV

Om det finns en faktor som alla experter tycks vara överens om påverkar tv-apparatens livslängd, dess underhåll. Om du använder och tar hand om din TV på rätt sätt kan du öka livslängden.

Följande är TV-underhållstips som du bör överväga att använda:

Sänk ljusstyrka och kontrast

Att sänka kontrast och ljusstyrka kan förbättra TV: ns livslängd. Det beror på att dessa inställningar är beroende av din TV: s bakgrundsbelysning direkt. Bakgrundsbelysningen är å andra sidan den mest energiförbrukande funktionen i din TV.

Genom att sänka ljusstyrkan och kontrastinställningarna säkerställs att TV: n inte beskattas lika mycket, vilket gör att den kan fungera optimalt längre.

Stäng av TV: n medan du inte tittar aktivt

Kom ihåg att varje sekund som din TV är på är ännu en sekund avmarkerad på din TVs livslängd. Dessutom kan du hålla på TV: n i timmar i rad och överbelasta batteriet, vilket gör det mindre effektivt.

Därför, om du är angelägen om att behålla din TV: s prestanda längre, kan du överväga att minska användningen av den, särskilt passiv tittande. Dessutom kan du få en spänningsregulator för att skydda batteriet från plötsliga strömavbrott.

Förhindra överhettning – Hur länge håller en TV

Som med alla andra elektriska apparater är din TV i riskzon för överhettning. Överhettning är faktiskt den främsta orsaken till skadade komponenter inuti TV: n.

En av de främsta orsakerna till överhettning är att hålla TV: n på i timmar eller dagar i rad. En annan orsak är att TV: n ligger i ett område som inte får tillräcklig ventilation.

Om du inte kan flytta TV: n kan du överväga att skapa så mycket ventilation som möjligt. Det kan handla om att få en fläkt eller helt enkelt öppna dina fönster. Frisk luft som blåser över TV: n bör förhindra överhettning.

För att berätta om ditt problem har en överhettningsproblem, slå på det i minst en timme och placera sedan handen var som helst på ryggen. Det ska kännas varmt. Om det känns varmt är chansen dock att din TV överhettas. Låt det kontrolleras av en ansedd professionell.

Hur länge håller en TV: Sammanfattning

Den typiska livslängden för en genomsnittlig modern TV är cirka 80 000 timmar. Ändå är det bara teoretiskt och det borde vara mycket längre. Du kan förvänta dig att din TV behåller sin nuvarande prestanda mellan 7 och 8 år. (Men det finns självklart fall där elektroniken börjar strula mycket tidigare och därför av tekniska skäl slutar fungera efter bara 2-3 år. Men detta ska ses som undantagsfall)

Hur du hanterar din TV kommer dock att spela en avgörande roll för hur länge den fungerar felfritt. Som sådan rekommenderas att du tar en proaktiv inställning till TV-underhåll. Ta hand om det genom att följa de ovannämnda tipsen, och det ska tjäna dig bra under lång tid.

Exempelvis för dig som är OLED ägare: OLED-inbränning TV: Hur man fixar inbränning och undviker de!

Andra viktiga underhållsartiklar:

Dessutom spelar varumärket ingen roll så mycket som designen gör. Om du funderar på att skaffa en ny TV, se därför till att kolla in recensioner så att du kan få en bra idé för ditt perfekta köp.


1 svar på ”Hur länge håller en TV? – Vi analyserar!”

Lämna en kommentar