När är bästa tiden att köpa en ny TV?

Har du undrat när bästa tiden att köpa en ny TV egentligen är? Ska du köpa nu eller vänta till Black Friday eller Cyber Monday? Vad sägs om nya modeller kontra utförsäljning av gamla modeller? Dessa frågor svarar vi på och ännu mer i denna artikel.

Det finns en årlig prissättningscykel för prissättning för alla tv-apparater, vare sig de är 4K, 8K, OLED, QLED, Mini-LED eller helt enkelt LCD. Att känna till den cykeln kan spara lite pengar. Vad är då cykeln, frågar du? Här är det i ett nötskal:

  • CES mässan
  • När vårleveranserna trillar in
  • Sommarrean (liten rea)
  • Black Friday/Cyber Monday (större prisfall).
  • Mellandagsrean som sträcker sig till mitten av Januari

Nya TV-apparater tillkännages på CES i januari. De är dock inte tillgängliga då. Det är ofta försäljning under veckorna fram till februari, men de är på föregående års modeller. Nuvarande modellår TV-apparater börjar skickas ut på våren, och det är då de är som dyraste. Ibland är det något prisfall på sommaren, men inte alltid. Under hösten och fram till semestern är det vanligtvis större prissänkningar. Black Friday och Cyber ​​Monday har ofta de bästa erbjudandena, både på billiga dörrstödsmodeller och på de bästa TV-apparaterna, och priserna kan ofta uppnås under hela december och halva Januari. Det leder oss tillbaka till CES i januari och cykeln börjar på nytt.

Så när är bästa tiden att köpa en ny TV? Det är inte lika lätt att säga ”när det är billigast” för det är ofta när nya modeller är precis runt hörnet. Dessutom kanske den billigaste TV: n inte är det bästa värdet. Låt oss gräva lite djupare.

Är du nöjd med vad du har nu?

Glöm alla nya tekniker. Om din TV fungerar och du är nöjd med den, behåll den. Känner inte något tryck att uppgradera.

Moderna TV-apparater är i genomsnitt ljusare och har bättre bildkvalitet än TV-apparaterna för några år sedan. Om du inte är den typ av videofil som vill finjustera varje inställning och fixerar på nät och färgnoggrannhet, behöver du förmodligen inte en ny TV.

Trycket på att uppgradera är omfattande i vår tekniska kultur, men TV: n tenderar att vara längre och vara perfekt funktionella längre än de flesta enheter. De har till exempel inte batterier som tappar kapacitet som mobiltelefoner eller har sladdar som hörlurar. En TV från 5 eller till och med för 10 år sedan fungerar troligen bra, men den kanske inte ser lika bra ut som de nuvarande 4K HDR-TV-apparaterna. Så igen, om det inte är en enorm affär för dig, kan du troligen behålla det du har i några år till.

Detta är till och med sant när man överväger nya konsoler, PlayStation 5 och Xbox Series X. Om du har en PS4, Xbox One eller någon konsol ansluten via HDMI bör de nya konsolerna fungera bra. De kan se bättre ut på en ny TV, men de ser fortfarande bra ut på din.

Se också: De 5 bästa TV för PS5 & TV storlekar i cm – Den fullständiga guiden

Om din TV har problem, eller om du bara vill ha något större, är det en annan historia. Nya TV-apparater är mycket billigare per tum än tidigare TV-apparater. Du kommer att kunna ersätta din nuvarande TV med något av samma storlek, ser bättre ut och är billigare än din gamla TV. Eller så kan du betala samma belopp som din gamla TV och få något som är mycket större.

Bästa tiden att köpa en ny TV: Reor

De största enskilda dagarna för TV-rabatter är naturligtvis Black Friday och Cyber Monday. Det finns alltid några otroligt billiga 4K-TV-apparater som erbjuds. Men det är inte hela historien.

Först och främst är de TV-apparater som får de största rabatterna vanligtvis antingen namnlösa märken eller avancerade modeller från namnmärken. De är bra om du bara vill ha en billig TV, men de kommer inte att erbjuda bildkvaliteten på en ännu lite avancerad modell. De bästa TV-apparaterna säljs också, men djupa rabatter på dessa är mindre vanliga.

För det andra är massiva rabatter på TV-apparater sällsynta i allmänhet. Det kan vara kontraintuitivt, men tv-apparater har vanligtvis inte mycket påslag. Det finns inte mycket vinst i en 5 000 kronors TV. Så om inte butiken försöker rensa ut lager, bör du inte förvänta dig ett gigantiskt prisfall även under försäljningen. Massor av bra rabatter finns tillgängliga, de kommer bara inte att vara ”50 % rabatt” eller liknande. Såvida det inte finns en specifik anledning till att modellen får en sådan extrem rabatt. Eller det är en dörröppnare i begränsade mängder.

För det tredje tillåter de flesta stora företag inte butiker att erbjuda sin egen prissättning. Detta kallas UPP eller Unilateral Pricing Policy. Det betyder att en TV från det företaget kommer att kosta samma, oavsett om det är på Media Markt, Elgiganten eller någon annanstans.

Om det låter skumt, så är det så det är, men det är en annan femma. Resultatet är att det vanligtvis inte är någon anledning att oroa sig om en butik kommer att ha en rea. Vissa butiker erbjuder prisskydd om detta händer. Vissa kreditkort gör det också. Se också: Prisgaranti – Kreditkort

Vad sägs om nästa års TV-teknik?

För att uttrycka det kortfattat så finns det alltid något nytt runt hörnet. Om det här är din oro bör det ge dig sinnesfrid att även om något nytt kommer ut på marknaden nästa år kommer det att bli väldigt dyrt.

MicroLED ser till exempel väldigt lovande ut, men du kan köpa en Porsche eller två till priset av en MicroLED-TV. Det kommer att dröja år innan det är vanlig teknik.

Se också: QD-OLED: Nästa genombrott inom bildkvalitet!

Det finns också HDMI 2.1. Medan 2.1 har flera nya tekniker som är bra, kommer det inte att göra några aktuella TV-apparater föråldrade (såvida det inte är en aktuell 8K-TV, men det är ännu en historia). Så länge din nuvarande TV fungerar med dina nuvarande källor, borde du ha det bra.

Riktigt gamla TV-apparater, äldre än tio år, kan ha problem med att ansluta till moderna streaming- och skivkällor, men det finns ingen riktig lösning för det. Om din TV inte fungerar med en Blu-ray-spelare kan du behöva uppgradera om du vill använda en av dessa.

Bästa tiden att köpa en ny TV: Ska du skaffa en ny TV?

Här är den korta versionen:

Skaffa en ny TV nu om:

  • Din nuvarande TV har problem eller är för gammal för att ansluta till en streamingtjänst som Netflix.
  • Du är villig att köpa från en plats som har en prismatchningspolicy, om det finns en försäljning.
  • Du vill ha något större än vad du har nu.

Skaffa INTE en om:

  • Din nuvarande TV fungerar bra.
  • Det finns annat du behöver eller vill spendera pengar på.

Och om du äntligen bestämmer dig för att, ja, du är redo att köpa en ny TV nu har vi på CompareSweden några guider och föreslagna modeller:

Bästa deals:en just nu

4 svar på ”När är bästa tiden att köpa en ny TV?”

Lämna en kommentar