Kan Samsung AI uppskalning verkligen göra TV-bilden bättre?

Samsung AI uppskalning. Artificiell intelligens och maskininlärning syftar till att överbrygga upplösningsgapet mellan 4K- och 8K-TV-apparater och den video som faktiskt finns idag.

När jag först hörde Samsung prata om AI-uppskalning i sina 8K-TV-apparater, antog jag att det var en gammal marknadsföringspraxis att krossa ett nytt buzzword på någon gammal teknik och utropa det superfint.

Det kanske inte är fallet. Medan artificiell intelligens läggs till kommer inte plötsligt att göra din TV smartare eller känsligare (ännu), det finns teoretiska fördelar med AI-förbättrad video. Hur mycket faktisk förbättring återstår att se – vi har hittills inte granskat några TV-apparater med den här funktionen. Men möjligheterna är spännande.

Teknikföretag använder artificiell intelligens på olika sätt – från ansiktsigenkänning till digitala assistenter som Alexa och Siri till att hjälpa till med utbildning och medicin. Att använda den för att förbättra bildkvaliteten – särskilt den nödvändiga omvandlingen från video med lägre upplösning som är vanlig idag till högre 4K- och 8K-upplösningar på TV-skärmar – är något nytt och ett stort fokus för Samsung. Företaget inkluderar AI-uppskalning i sina 8K och 4K QLED-TV-apparater i år.

Du kanske också är intresserad utav:

Varför är detta viktigt?

En stor anledning att bry sig om uppskalningsteknik är att videor med hög upplösning, särskilt 8K, fortfarande är några år borta. Vi har inte ens utbredda 4K TV-sändningar ännu i USA. Tills de blir vanligare kommer du fortfarande att titta på många 1080p-källor och lägre upplösningskällor på din glänsande, nya 4K- eller 8K-TV. Förbättrad uppskalning kan få dessa källor att se bättre ut, särskilt på större skärmar.

Samsung TV-rival LG fördubblar också på ”AI”. Det använder termen i TV-apparater från 2019 för bekvämlighetsfunktioner som Google Assistant och smart hemintegration, samt för förbättringar av bildkvaliteten. Sony, å andra sidan, kallar inte sin bildbehandling ”AI”, men det fungerar på något liknande sätt som Samsungs AI-uppskalning.

Så hur fungerar Samsungs teknik, och varför är det mer spännande än standardmarknadsföring? Låt oss börja från början.

Läs också: Den perfekta guiden för att välja TV storlek

Vad är skalning?

Alla moderna tv-apparater har ett visst antal pixlar eller enskilda bildelement – små block som smälter samman för att skapa bilden. Detta är deras upplösning och kallas vanligtvis 1080p, Ultra HD 4K eller nu 8K. Din nuvarande TV, om den är några år gammal, är sannolikt 1080p. Det betyder att den har 1 920 pixlar över och 1 080 pixlar vertikalt. En Ultra HD 4K TV har dubbelt så mycket, både vertikalt och horisontellt, och 8K har dubbelt så mycket.

För att skapa en bild som fyller skärmen måste en TV ha data för var och en av dessa pixlar. Om du skickar videon från en 1080p-TV från en 1080p Blu-ray finns det inga problem. Källan, Blu-ray, har samma antal pixlar som TV: n.

Utmaningen är när inte allt innehåll har samma upplösning som din TV. När du spelar en DVD med en upplösning på 720×480 på din 1080p-TV måste TV: n skapa helt nya pixlar för att fylla skärmen. Detsamma gäller på 4K-TV-apparater när 1080p-video visas. Eftersom 4K-TV-apparater har dubbelt så mycket horisontell och vertikal upplösning behöver de fyra gånger så många pixlar för att skapa en bild.

Läs också: När är bästa tiden att köpa en ny TV?

Bildkredit: CNET

Uppkonvertering

Denna process för att skapa nya pixlar kallas uppkonvertering, uppskalning eller bara skalning. De betyder alla samma sak. Det är i princip att ”zooma in” på en bild med låg upplösning så att den kan fylla en större skärm med hög upplösning.

Det finns många sätt att göra detta, men det enklaste att förstå är att bara skapa ytterligare identiska pixlar från varje original. För 1080p till 4K upp konvertering behöver du fyra pixlar från varje original.

Samsung AI uppskalning förklaring
I den enklaste formen för skalning dupliceras originalpixlarna så att de passar högre upplösning. Så den nya 4K-signalen har fyra pixlar, till exempel till HD-originalets. Mer avancerade versioner av skalning gör mer för att avgöra vad de nya pixlarna ska vara. Bildkredit: Samsung

Samsung AI uppskalning: Skalningstekniken

Skalningstekniken avancerade när processorerna blev snabbare och TV-företagen letade efter ytterligare sätt att förbättra bildkvaliteten. Istället för något enkelt som en konvertering av en till fyra pixlar ser processorerna på intilliggande pixlar för att bestämma hur de nya pixlarna ska se ut. Detta möjliggjorde skarpare, mer definierade kanter. Skarpare, mer definierade kanter ser i sin tur ut för ögat som mer detaljer. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt, din DVD ser inte lika mjuk ut som den skulle ha gjort med äldre eller billigare skalningsmetoder.

Spola framåt några år till och processorerna tittade inte bara på intilliggande pixlar i varje bildruta, utan på flera bilder för att leta efter rörelse, brus och många andra faktorer för att skapa en bild med så mycket detalj som möjligt, samtidigt som videobullret och andra bildartefakter åtminstone. Detta är en förenkling, men vi pratar om processen mer detaljerat i Varför din 4K TV är förmodligen den enda 4K-omvandlaren du behöver.

Det visar sig att bestämma rätt mängd skärpa, brusreducering och andra faktorer är ett jobb som AI potentiellt kan göra bättre.

Ange artificiell intelligens och maskininlärning

Vanligtvis använder ingenjörer som utformar en TV sin egen teknik för att få den bästa bilden av företagets senaste videoprocessor. De skulle bestämma vilken kombination av skärpförbättring, brusreducering och så vidare som skulle se bäst ut med det bredaste utbudet av innehåll.

I allmänhet måste det som de kom med vara ett slags ”one size fits all”, eftersom det måste se ”bra” ut med allt innehåll. Även om lite olika inställningar kan se bra ut med vissa bilder men sämre med andra. Kanske skulle sport se bättre ut med mer kantåterställning, men filmer skulle se onaturliga ut. Eller filmer skulle se bättre ut med mer brusreducering, men live-TV skulle se mjuk ut. Dessa specifika inställningar heter filter.

Även om det skulle vara möjligt att ha en handfull olika filter i en TV, krävs det för mycket fiol från användarna för att hitta rätt. Kan du tänka dig att ha ett urval av 10 olika filter och behöva ta reda på om Sport nr. 7 eller Sport nr. 8 är bättre för den blåsande åtgärden i det senaste snookermästerskapet? Ingen skulle göra det.

Samsung AI uppskalning picture quality
Processen för AI-uppskalning, Bildkredit: Samsung

Två aspekter av Samsung AI uppskalning

Ange AI. Det finns två aspekter av Samsungs uppskalning av AI. Den första är maskininlärning. Videoinnehåll – massor av massor av videoinnehåll – analyseras av datorer. Från detta skapas nya filter. Det kan finnas ett filter för fotboll, ett för bilracing, ett för reality-tv, ett för drama och så vidare. Det finns till och med olika filter för 1080p-sport kontra 4K-sport. Samsung hävdar att de kan ha ”över 100” olika filter.

Dessa filter lagras i varje TV. Det leder oss till del 2. När du tittar på något analyserar TV: n bilden och bestämmer vad du tittar på. Det tillämpar sedan det filter som det bestämmer kommer att se bäst ut automatiskt. Om dessa ingenjörer (och deras datorkollegor) hittar ett ännu bättre filter kan de till och med skicka det till TV: n via en programuppdatering.

I teorin kommer ett specifikt filter att skapa en snyggare bild än ett generiskt filter. Hur mycket bättre? Tja, förmodligen inte mycket. Det skulle vara omöjligt att säga exakt, men mellan avancerade TV-apparater av samma märke kan den med AI-uppskalning se lite bättre ut på visst innehåll. Den jämförelsen är dock omöjlig att göra, för det är sannolikt en helt annan processor i de två TV-apparaterna.

LG, Sony och andra

Samsung är verkligen inte ensamma, även om de verkar vara de första som kombinerar dessa tekniker på detta specifika sätt. Sony och LG har till exempel sina egna metoder som liknar varandra.

LG

LG: s AI ThinQ är ett paraplynamn för flera ”AI” -tekniker som inkluderar röstigenkänning och röststyrda assistenter, vilket inte är vad vi pratar om här. De använder också AI för att öka bildkvaliteten, om än på ett något annat sätt än Samsung. Enligt LG tittade en ”djupinlärningsalgoritm” på över 1 miljon innehållsinnehåll. Detta låter TV: n analysera vad du tittar på och välja de bästa övergripande inställningarna för det specifika innehållet. De kallar den här Deep Learning Picture.

Det verkar som om det är en slags hybrid av den gamla metoden och Samsungs AI-metod, genom att den använder AI för att avgöra det bästa av vad ingenjörerna har implementerat i TV: n. Men LGs version kommer också att innehålla aspekter som att ta hänsyn till det omgivande ljuset (”AI Brightness”) i rummet. Liknande det som de flesta smartphones gör. Även om det inte exakt vad vi diskuterar här kommer TV: n också att justera ljudet beroende på innehållet. Så i grund och botten är det lite som mer avancerade, smartare ”Auto” bild- och ljudlägen.

Samsung AI uppskalning optimering
Bildkredit: LG

Sony

Sony kallar inte sin bearbetning för ”AI” någonting, men dess 4K X-Reality Pro fungerar på samma sätt som Samsungs AI-uppskalning och bygger på en omfattande bilddatabas för att informera dess bildkorrigering. Sonys benämning är ”databasbehandling”. En databas används för att bestämma vilka delar av en bild som behöver brusreducering och en annan databas används för att bestämma vilka delar som behöver detaljförbättring.

När bildbehandling blir bättre, snabbare och billigare, förvänta dig att se mer av denna ”smarta” bildbehandling från andra företag. Det finns inget sätt någon TV-tillverkare kan veta allt alla kommer att visa på sin TV, men de kan designa en processor som är smart nog för att avgöra vad det är du tittar på och se till att TV: n ser bäst ut och visar den. Det i sig är inte nytt, men hur bra TV-apparater gör det fortsätter att bli bättre.

Läs också: Uppskalning till högre upplösning – Vad är det?

Samsung AI Uppskalning i Framtiden

Videoskalning har kommit långt, men det ersätter inte den verkliga saken. Medan vi väntar på mer aktuell 4K- och 8K-video är det dock värt att notera hur mycket ”lättare” det är för TV: n när du börjar med kvalitetsinnehåll.

HD-till-8K-konvertering kräver en liknande nivå av pixelskapande som DVD-till-HD-konvertering. Men om du börjar med HD-innehåll och lägger till möjligheterna med modern bearbetning kommer en 8K-TV sannolikt att se bättre ut med icke-8K-innehåll än tidiga HDTV-apparater gjorde med icke-HD-innehåll.

Framöver kan du förvänta dig att fler företag använder någon version eller variation av AI-uppskalning. Det är ytterligare ett litet steg i det oändliga maraton för att förbättra bildkvaliteten. Lite skalningsförbättring här, ett streck med högt dynamiskt omfång där, och plötsligt ser TV-apparater mycket bättre ut än de gjorde för några år sedan. Det är framsteg.

Läs också: Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony

1 svar på ”Kan Samsung AI uppskalning verkligen göra TV-bilden bättre?”

Lämna en kommentar