Vad är 8K-upplösning? Ultrahög upplösning förklaras

Skärmar med 8K-upplösning kan snart bli vanliga.

Vad är 8K-upplösning? Fler av de bästa TV-varumärkena söker den futuristiska ultrahögupplösta tekniken för att lägga till den senaste skörden av premium-TV-apparater. Det betyder att det är troligt att du hör ordet ’8K’ kastas runt mer och mer idag.

Men när det gäller att förstå vad exakt 8K betyder för videokvalitet, hemmabio och dig, är svaret inte alltid enkelt. Det är därför vi sammanställer den här guiden för att förklara den senaste upplösningsstandarden, varför den har betydelse och varför den blir alltmer så framträdande på dagens TV-marknad.

2019 var då 8K-upplösning verkligen startade, men 2023 är året det verkligen börjar komma till sin rätt, med en mängd 8K TV-modeller med gedigen HDMI-stöd till en mängd semi-överkomliga prispunkter.

Det finns den nyligen tillkännagivna Samsung Neo QN900 8K QLED TV, varumärkets bästa TV för 2023, liksom Samsung Neo QN800, en mer nybörjare. LG kommer att ta fram två nya 8K-TV-apparater, LG Nano9Z QNED 8K TV, som är årets högst speciella ”QNED” -tv, samt en nedstämd LG Nano9X-modell med en 60Hz-panel.

Så vad handlar 8K-upplösning om? Fortsätt vidare för att veta allt du behöver.

Vad är 8K-upplösning?

8K är inget annat än den tydligaste bilden du någonsin kommer att se. Den har fyra gånger fler pixlar än 4K-bilder, som mäter 7680×4320 pixlar, vilket motsvarar totalt 33 177 600 pixlar.

På en 65-tums skärm är de så små att du inte ens kan se pixelstrukturen – även om många 8K-TV-apparater är mycket, mycket större.


Läs även om:


Varför heter det 8K-upplösning?

Det heter 8K eftersom bilderna är ungefär 8000 pixlar breda, ger eller tar några hundra, men specifikationen kommer också under paraplytermen Ultra HD, så vissa använder termen Ultra HD 8K. Andra kallar det fortfarande 8K Super Hi-Vision, till exempel NHK – Japans största offentliga programföretag – som uppfann det redan år 2000 och märkte det 2012.

Har alla dessa extra pixlar betydelse?

Absolut ja. Full HD 1080p-TV-apparater gav dig en bild på två megapixlar, vilket inte är mycket jämfört med vad din smartphones kamera kan. 4K ökar det till åtta megapixlar, vilket fortfarande verkar överväldigande med tanke på möjligheterna med mänsklig syn och återigen vad smarttelefonskärmar nu kan uppnå.

Så 33-megapixelbilden på 8K – nästa matematiska steg upp från 4K – kan äntligen ge den typ av nedsänkning vi har letat efter. Eller, åtminstone, det är teorin.

Vad är 8K Association?

Under de kommande åren kan du förvänta dig att höra mer från 8K Association – en gemenskap av TV-tillverkare som inkluderar Samsung Electronics, Panasonic, Hisense, TCL och AU Optronics.

Den här föreningen styr framtidens visuella standard och har satt upp en ny 8K-standard för att säkerställa att konsumenterna vet att de får minimispecifikationer som passar högupplösta panelen (även om LG går med lite olika mätningar).

Andra TV-tangentiella företag, som Tencent, Xperi, Intel och Chili, har också gått med i 8K Association, vilket visar en utökad önskan från tekniska organisationer att investera i (och forma) utvecklingen av den avancerade panelupplösningen.

Finns det olika typer av 8K-upplösning?

LG har släppt en rad 8K-TV-apparater ett år efter att de först berättade om de (vi kommer att prata om dem senare). Men det intressanta är att LG hävdar att konkurrenter inte erbjuder samma upplevelse som LGs riktiga 8K.

Så vad är det här argumentet om ”riktig 8K”? Tja, LG citerar Information Display Measurements Standard (IDMS) för pixeldifferentiering och argumenterar för att 8K-TV-apparater inte bara ska definieras av antalet pixlar de har (7680 x 4 320), men också hur väl TV-panelen kan urskilja / kontrast mellan dessa pixlar. Om de små självutsläppande prickarna börjar slå samman ljusstyrkan eller färgerna i deras produktion, är det lite poäng i att ha så många.

LG hävdar att de nya 8K-TV-apparaterna uppnår denna kontrastmodulering (CM) ”i 90-procentsområdet”, vilket leder till vad den kallar ”riktig 8K”. (IDMS-standarden kräver endast 25 procent för bilder eller 50 procent för text.)

Dessa påståenden kom bara en dag efter 8K Association, en organisation för att uppmuntra antagandet och utvecklingen av 8K, med medlemmar inklusive Samsung, Panasonic, Hisense och TCL – men särskilt inte LG – fastställde sin egen standard för 8K-TV. Dess främst förnuftiga grejer, till exempel HDMI 2.1-portar, tillräckligt höga bildhastigheter, 8K-upplösning och minst 600 nits toppljusstyrka, men inget omnämnande av kontrastmodulationsmätningen som LG använder.

Bildkredit: Samsung

Så vilka vanliga 8K-TV-apparater finns på marknaden?

Vi hade en tidig hands-on med två av Samsungs 8K-erbjudanden, inklusive den nyligen tillkännagivna Samsung Neo QN900 8K QLED TV, varumärkets toppmoderna TV för 2021, samt Samsung Neo QN800 8K QLED TV, som vi har kallat den första 8K-TV för många tidiga användare.

Från LG släpptes CES 2021 två nya 8K-TV-apparater, LG Nano9Z QNED 8K TV, som är årets högst speciella ’QNED’ TV. Liksom LG Nano9X QNED 8K TV, som klyver nära Nano9Z, som en QNED / MiniLED 8K TV, men nöjer sig med en 60Hz-panel snarare än 120Hz. För mer information om dessa nya TV-apparater från LG, besök Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony.

Det är också värt att kolla in TCL: s sortiment, inklusive TCL Mini LED-TV med 8K och AI-lärande, liksom denna TCL: s nya X-serie-TV som har en 8K-upplösning, använder AI-lärande, har en infällbar kamera och stöder augmented reality-innehåll. Ja, du läste rätt. Det har också en ”duo-display design” som ”gör det möjligt för tittare att njuta av en mini-skärm självständigt”.

Priserna har sjunkit, med 8K-apparater på grundnivå som kostar lika mycket (eller lika lite) som en avancerad 4K-TV.

Behöver en 8K TV HDMI 2.1?

Ja, om du hoppas passera 8K-innehåll från en Blu-ray-spelare eller spelkonsol på max 60Hz.

Men utan några 8K-spel ännu, eller 8K Blu-strålar, väntar HDMI 2.1-standarden fortfarande på att vara användbar för 8K-uppsättningar. Förutom att möjliggöra 4K-upplösning vid 120Hz från källenheter.

Vad sägs om 8K-spel?

Ankomsten av PS5 och Xbox Series X kommer att få många att fråga om 8K-spel är i horisonten. Med tanke på konsolernas HDMI 2.1-portar tekniskt möjliggör genomgång genom 8K / 60Hz.

Vi håller inte andan, med tanke på att inbyggt 4K-spel fortfarande är något av en sällsynthet. Det kommer sannolikt att ta några år till att bli normen för hemkonsolspel. (Xbox Series S nöjer sig fortfarande med uppskalad 4K, medan Nintendo Switch inte kommer någonstans nära den.)

8K är inte nödvändigtvis slutmålet för spel heller. Många skulle hävda att en snabb uppdateringsfrekvens (120Hz) är viktigare. Vilket säkerställer att spelet känns smidigt och att bilden inte klipps eller slits under upptagen bild.

Läs också: De 5 bästa TV för PS5

Kommer vi någonsin att få inbyggt 8K-innehåll?

En av de viktigaste kritikerna mot 8K är att det inte finns något 8K-innehåll. Vilket innebär att 8K-hårdvara är beroende av uppskalning av HD- eller 4K-källor.

Det finns dock några ställen som inbyggt 8K-innehåll börjar härröra från. Den första är Hollywood, vars regissörer har börjat använda den nya RED Weapon 8K-kameran (Guardians of the Galaxy Vol. 2 har redan filmats på detta sätt i 8K).

Och med tillkomsten av riktigt kommersiella 8K-TV-apparater kommer det säkert att finnas en växande marknad med 8K-innehåll från alla typer av traditionella TV-produktionsstudior.

Samsung har samarbetat med ett antal streamingtjänster i hela Europa för att börja visa 8K HDR10 + innehåll.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att 8K-inspelning från 360-graders videokameror erbjuds redan av GoPro Omni VR och Insta360 Pro.

”Prata med VR-killarna och de säger att ju högre upplösning och bildhastigheter, desto bättre”, säger Jeff Park, marknadschef på HDMI Licensing, vars nya HDMI 2.1 möjliggör 8K-bildöverföring. ”VR idag ser bra ut men det saknar trohet … om det var överkomligt och praktiskt skulle de göra 8K nu”, säger han. 8K per öga VR-headset, någon? De är säkert på gång tillsammans med ett bredare synfält.

Men i mellantiden kommer det att vara avancerade uppskalningsprocessorer som tar full HD- och 4K-innehåll och gör dem redo för 8K-tiden, och omdefinierar den skärpa som är möjlig från befintliga källor.

8K-TV-apparater kommer sannolikt inte att kännas som nödvändiga inköp ett tag ännu, men det finns redan tillräckligt med innehåll i horisonten för att vi ska kunna förvänta oss en ljus framtid för high-def-tekniken.

6 svar på ”Vad är 8K-upplösning? Ultrahög upplösning förklaras”

Lämna en kommentar