LG GX OLED – Recension

Den nya Galleri-serien är en exemplarisk platt skärm som använder alla de senaste specifikationerna och standarderna. Här kommer hela LG GX OLED analysen:

LG Gallery Series GX OLED är en hemmabioälskares dröm som går i uppfyllelse. En exemplifierande platt skärm som använder alla de senaste specifikationerna och standarderna. Exempelvis, Dolby Vision och Atmos, Google Assistant och Amazon Alexa, men även Built-in Chromecast och AirPlay 2.0.

Medan utsidan är ett underbart tekniskt, har du inuti den helt nya LG Alpha a9 Gen. 3-processor som ger bättre ansiktsigenkänning och brusreducering i flera steg till LG: s redan stora HD-till-4K-uppskalning. Samt, mycket mer förbättrad teknik för rörelsehantering.

Det är inte helt felfritt eftersom det fortfarande inte kan nå ljusstyrkan hos vissa LED-LCD-TV-apparater och har några ljudbalanseringsproblem. Men annars är det en smidig TV för människor som inte har något emot att spendera lite mer pengar.

LG GX OLED recension
Bildkredit: LG

LG GX OLED Pris och släppdatum

LG GX OLED Gallery Series är helt ny för 2020. Det är en efterträdare till de äldre G-Series OLED TV: n som vi såg 2016, 2017 och 2018 med en ny design som liknar vad vi har sett på LG Signature Series W9 OLED.

Den stora skillnaden mellan de två serierna är att W-serien fortfarande innehåller en Dolby Atmos-soundbar som fungerar som in- / utgångshub. Medan Gallery Series har alla sina anslutningar på baksidan av TV: n. W9 är också mycket billigare vid denna tidpunkt.

På grund av sin sömlösa design är LG Gallery Series på den dyrare sidan: 55-tums LG OLED55GX kostar över 25 000 kr och de större modellerna givetvis ännu mer!

Om du vill spara lite pengar kan du i princip köpa samma OLED-panel på ett annat chassi med LG CX OLED. Den går för flera tusen kronor mindre än LG GX OLED modellen.

Designen på LG GX OLED

Jämförelsen med den äldre W-serien OLED är meningsfull inte bara för att den delar en liknande design utan också för att den delar några andra viktiga likheter med den nya Gallery GX-serien. De måste båda vara väggmonterade och, om du vill ha det. För att stoppa in ledningarna i väggen måste de också vara professionellt installerade. Tack och lov innehåller LG det väggfäste utan lucka inuti lådan så det finns ingen anledning att köpa den separat. Samt kan du tydligen också köpa valfria ben om du vill.

Den goda nyheten är att när du har konfigurerat den kommer TV bara skjuta ut 5 mm från väggen. Eftersom alla ingångar är på baksidan av skärmen finns det bokstavligen inget där för att distrahera dig från TV: n.

På tal om ingångar hittar du fyra HDMI 2.1-ingångar. Där alla kan hantera 4K vid upp till 120Hz i 10-bitars HDR med 4: 4: 4 chroma sampling. En har port har eARC, sen finns 3 USB-portar samt optiskt ljud ut och en Aux ljudport. Sist men inte minst hittar du RF-tunern som är ATSC 3.0-kompatibel. Så den är relativt ”future proof” när det gäller TV-stöd.

Det här är bra nyheter för människor som älskar det minimalistiska utseendet. Men ännu bättre för ljudälskare eftersom de nu kan ansluta sina egna AV-system utan att behöva använda LG: s pack-in soundbar. Vilket gör att du kan ansluta det till valfritt AV-system.

Inbyggd i TV: n finns en mikrofon som alltid lyssnar och virtuell assistent som använder ”Hi LG” som en väckningsfras. Detta kan du stänga av via inställningarna, men det är en programvaruimplementering som då kan slås av och på.

Smart TV (webOS med ThinQ AI)

LG: s webOS forsätter att hitta nya sätt att hålla saker fräscha. I år ökar kapaciteten hos sin egen personliga assistent utöver fortsatt stöd för Alexa och Google Assistant.

Markeringsfunktionen som finns ger dig möjligheten för LG:s ThinQ AI att rekommendera shower, följa specifika idrottslag och påminna dig när de spelar. Vilket visserligen lät bättre på CES när vi fortfarande trodde att vi skulle ha sport i år. Inget av detta motsäger eller trampar på Alexa eller Google Assistant. Eftersom ThinQ AI egentligen bara vill vara din underhållningspersonal snarare än en allomfattande personlig assistent.

Att ha ett smörgåsbord med assistenter kan låta som att det kan skapa mycket förvirring. Det är faktiskt mycket roligt att ha dem alla på samma enhet som arbetar sida vid sida. Att kunna kontrollera mina Google-hemanslutna enheter medan du frågar Alexa om min inköpslista känns som det utlovade landet för smarta hem. Visst, LG: s assistent är hit-or-miss med sina rekommendationer och svarar inte alltid när man ropar, men assistenterna är ändå kul att leka med.

Naturligtvis är smarta assistenter bara en del av en kompetent smart plattform. Den andra delen har en massa streamingtjänster att välja mellan – ett problem som webOS helt enkelt inte har. Ombord hittar du alla grundläggande streamingtjänster som Netflix, Hulu, och Amazon Prime. Men också nykomlingar som Disney Plus och Apple TV. Egentligen den enda tjänsten som utan tvekan borde vara här men inte är HBO Max. Men det var inte en deal-breaker för oss.

LG har också en ThinQ-app tillgänglig som hanterar det mesta av det du hittar på Magic Remote som levereras med TV: n. Som alltid, är LGs Magic Remote ett roligt alternativ.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

Köp fjärrkontrollen för din TV: LG Magic fjärrkontroll 2019 – Svart

LG GX OLED: Prestanda

Som du förväntar dig ser bilden fantastiskt ut på GX OLED. HD / SDR-innehåll ser bättre ut än någonsin tidigare. Alpha a9 Gen 3-processor och 4K / HDR-innehåll ger de pixelperfekta svarta nivåerna och färgnoggrannheten det du har förväntat dig med en OLED.

Men överlägset vår favoritförbättring är den betydande ökningen av rörelsehantering i fler bildinställningar i år. Det är fortfarande lite för aggressivt i det dynamiska läget. Men vi behövde inte justera en enda inställning på den exceptionella Expert ISF (Bright Room) – inställningen som är perfekt. Det fanns ingen ”soap opera”-effekt i något av innehållet vi tittade på medan action-sekvenser förblev lätta att följa.

Som sagt, det enda som verkligen kan skada TV: ns prestanda är dess begränsade ljusstyrka och alltför reflekterande glasskärm. Speciellt om du planerar att placera denna TV i ett redan ljust vardagsrum med många fönster. Vi gjorde det genom sina steg i den miljön under våra tester och märkte betydande bländning och hade problem med att ta fram detaljer. Som annars skulle ha varit lätta att se på en ljusare skärm.

Dolby Vision IQ

Nu är det inte så att LG inte har gjort något för att mildra dessa problem. Faktum är att det i år har lagt till Dolby Vision IQ till TV: n genom ett partnerskap med Dolby som höjer och sänker ljusstyrkan och gammanivåerna på skärmen beroende på mängden omgivande ljus den tar upp. Läget ska aktiveras automatiskt oavsett vilken bildinställning du har valt. Var noga med att ha både Dolby Vision Cinema Home-läget och LGs AI-ljusstyrka-funktion aktiv.

På tal om Dolby Vision, när det gäller annat HDR-stöd hittar du HDR10 och HLG för HDR-sändningar. Visserligen finns det fortfarande inte massor av innehåll i HLG än, men det är bättre att ha det än att inte ha det. Det enda HDR-format som saknas här är HDR10+. Vilket är lite nedslående. Fast LGs eget Active HDR-läge fungerar på liknande sätt genom att lägga till dynamiska metadata via en egen algoritm till innehåll som annars inte skulle ha någon.

Anmeldelse lg gx oled recension elgiganten
Bildkredit: LG

Ljud

Om du letar efter tonhöjds perfekt ljud hittar du det inte i LG Gallery-serien. De inbyggda högtalarna är typ av en mjuk plats i en annars fantastisk design. Tyvärr, på grund av designbegränsningar, bara TV: n sportar tunna högeffektiva lågeffekthögtalare som bara inte matchar OLED-panelens premiumprestanda.

Nu är det inte så att Gallerieserien har den sämsta ljudkvaliteten vi har hört på en TV i år – det gör det verkligen inte. Men den svaga mellanregionen domineras helt enkelt av de överkompenserande låg- och höjdpunkterna. Resultatet är inte olyssningsbart och kan förbättras genom att aktivera volymnivellering. Fast för en TV som kostar så mycket som detta gör det en besvikelse.

De goda nyheterna här är att LG Gallery Series har stöd för Dolby Atmos samt en eARC HDMI-port som kan användas för att passera Atmos-signalen till en soundbar eller mottagare.

Naturligtvis, om du vill ha en OLED med designen av Gallerieserien och ljudkvaliteten som matchar, finns det alltid LG WX-serien som kommer in till en hela 50 000 kr.

Andra paneler att överväga

Om du inte är gift med en helt ren estetik eller absolut vägrar att köpa ett nöjescenter för ditt vardagsrum, kan du spara hundratals genom att köpa LG CX OLED istället för Gallery Series. De använder samma panel och samma processor och har alla samma funktioner. De enda två skillnaderna är pris och design, som båda är relativt stora.

Som sagt, om en ren bild-på-vägg-design är absolut viktigast men du inte har en hemmabio för en Gallery Series TV, överväg Samsung Frame (2020). Medan Samsungs designcentrerade skärm inte kan ge pixelperfekta svarta nivåer eller samma färgnoggrannhet som LG: s Gallery Series OLED kan, har The Frame en anpassningsbar ram som kan bytas ut för att matcha din heminredning och ett snyggt konstläge som blir din TV till ett roterande konstgalleri. The Frame kostar också 10 000 kr mindre än Gallery Series också.

Ska du köpa LG GX Gallery Series OLED?

Köp de om…

Du älskar estetiken på bild
LG Gallery Series ger en ny definition till termen flatskärm. Om du är den typ av person som verkligen bryr sig om hur deras vardagsrum ser ut – och särskilt bryr sig om att ha den rena estetiken, är Gallery Series ett perfekt tillskott till ditt välskötta vardagsrum.

Perfekta svarta nivåer och obefläckad färgnoggrannhet betyder något för dig
Det som gör Gallery Series speciellt är att det inte bara är vackert att titta estetiskt på, utan det innehåller också LG:s obefläckade OLED-panel och kraftfulla Alpha a9-processor inuti som hjälper TV: n att nå perfekta svarta och bländande färgnoggrannhet.

Du vill ha en smart TV som är både robust och enkel att använda
WebOS är en seriöst bra smart plattform. Det finns inga två sätt åt det. Om du vill ha en TV som har ett brett stöd för dina favoritappar plus alla större smarta assistenter inbyggda, kan du inte göra bättre än detta LG OLED.

Köp det inte om …

Du vill ha den billigaste OLED-TV: n
Om du är ute efter den billigaste OLED-TV du kan ta hand om, är det inte Gallery Series. För bara en 55-tums skärm är det lätt en av de dyraste OLED-TV-apparaterna som finns…naturligtvis utesluter vi LGs Z-serie 8K-TV. Om du letar efter en rabatterad OLED, spara lite pengar genom att kolla in den nya 49-tums LG CX OLED eller kommande BX OLED istället.

Eller jämför dessa: LG BX eller LG CX: vilken LG OLED är bäst för dig?

Du planerar att lägga den i ett ljust vardagsrum med fönster
Om du har problem med bländning på din gamla TV nu kommer Gallery Series förmodligen inte att gå mycket bättre. Eftersom den använder en frontpanel i helt glas och inte når ljusstyrkan hos konkurrerande LED-LCD-TV-apparater, kan det vara svårt att ta fram alla detaljer när Gallery-serien sitter i ett starkt upplyst vardagsrum med fönster.

Du vill ha en fantastisk ljudkvalitet utan förpackning
Chansen är stor att om du köper en 30 000 kronors TV har du ett ljudsystem hemma redo att ansluta. Men om inte, var beredd att köpa en. Det är inte så att Gallery Series ljudkvalitet är den värsta vi någonsin har hört, men det är inget att skriva hem om heller.

5 svar på ”LG GX OLED – Recension”

Lämna en kommentar