LG OLED vs OLED evo: Vilken TV ska du köpa?

OLED vs OLED evo, hur mycket bättre är LG OLED evo-TV? Här är vad testerna säger

En av årets mest efterlängtade TV-innovationer, LG OLED evo lovade en ljusare bild och bättre färgintervall än befintliga OLED-skärmar. Och till skillnad från tidigare LG TV-apparater skulle den nya panelen reserveras för endast LG G1 OLED-TV LG’s mest premium apparat.

Det betyder att G1 (G för Gallery Series) ska fungera annorlunda än resten av LG 2021 TV:s. Förra året beklagade vi hur LG CX OLED TV och LG GX OLED TV delade liknande bildkvalitet trots prisskillnaden.

LG’s vanliga OLED-panel utan evo är redan några av de bästa TV-apparaterna vi någonsin har testat. LG: s största hinder för att utveckla sin skärmteknologi är deras nuvarande framgång. Så hur jämförs standard LG OLED vs. OLED evo?

Pris och storlekar

Alla priser kommer vara i dollar för lättare jämförelse

Överraskande nog är OLED evo billigare än den tidigare LG OLED-panelen på Galleriserienivå. 65-tumsmodellen som vi testade i vår LG G1 OLED TV-recension kostar $ 2999 – $ 500 mindre än 65-tums LG GX OLED gjorde när den först kom ut. 65-tums konfigurationen av G1 kostar $ 2999, medan den mindre 55-tums modellen kostar $ 2199 och större 77-tums storlek kostar $ 4,499.

LGs standard OLED-panel finns på LG C1 OLED TV. Vi har inte granskat CX-ersättaren ännu, men vi känner till skärmstorlekar och pris. Som du förväntar dig är det billigare än G1 med OLED evo, från $ 1 499 för en 48-tums modell. 55-tums konfigurationen kostar 1799 $, medan 65-tums modellen kostar 2499 $ och 77-tumsversionen kostar 3 799 $. Det finns till och med en 83-tumsmodell (5 999 $), vilket gör den icke-evo-panelen tillgänglig i en större storlek än OLED evo. Stora skärmar är efterfrågade just nu.

LG C1 OLED TVLG G1 OLED evo TV
48 Tum$ 1499N/A
55 Tum$ 1799$ 2199
65 Tum$ 2499$ 2999
77 Tum$ 3799$ 4499
85 Tum$ 5999N/A

LG OLED vs. OLED evo: Display

OLED evo är tekniskt LG: s andra generationens OLED-panel. Även om LG OLED-standard inte har förändrats mycket sedan introduktionen av HDR 2015, anses den fortfarande vara den bästa panelen som TV-industrin erbjuder.

Varje given TV-pixel består av röda, blå och gröna färger, som tillsammans skapar de miljontals färger som behövs för en bild. I OLED ger dessa pixlar också bildens ljus. Enligt LG producerar var och en av de självemitterande pixlarna i OLED evo mer ljus per pixel än tidigare. Det hävdar också en bättre röd och blå ljusstyrka och ett extra grönt element.

Samtidigt som den nuvarande OLED-panelen har hög kontrast, introducerar LG OLED evo ett nytt ljuselement som ser ut att förbättra den totala ljusstyrkan och färgintervallet. OLED utmärker sig redan i bildkontrast, men LCD-skärmar har bättre ljusstyrka, vilket gör den senare tekniken till ett bättre val för dagtids tittande i naturligt upplysta rum.

LG OLED vs. OLED evo: Testresultat

Men gör dessa påstådda förbättringar faktiskt en skillnad? I vår serie egna TV-tester visade LG G1 OLED TV med OLED evo inte så stora förbättringar som vi hade förväntat oss. Poängen var bland de bästa vi någonsin har samlat, men jämfört med förra årets LG GX OLED TV visade evo sig så höpnandsväckade. Istället såg det mer ut som en stegvis förbättring.

När det gäller färgnoggrannhet fick OLED evo en Delta-E-poäng på 1,64. Alla resultat på 2,0 eller lägre är bra med ju lägre poäng är bättre. Det är en mycket liten förbättring jämfört med GX (1.73).

Det finns ingen förbättring alls i evos täckning av färgskalan jämfört med vanlig LG OLED. G1 producerade 133,92 procent av Rec 709-färgutrymmet (vilket överstiger den grundläggande färgstandarden med en betydande marginal) men LG GXs poäng var överlägsen och gav 134,42 procent.

OLED evo finner en viss framgång i den testade ljusstyrkan. LG G1 OLED nådde en maximal ljusstyrka på 412,05 nits, vilket inte är så mycket bättre än GX (388,88) men gör evo till en av de ljusaste OLED-panelerna.

LG OLED vs. OLED evo: Prestanda

Vi testade LG GX och LG G1 med några veckors mellanrum, så med den anekdotiska tittarupplevelsen från förra årets uppsättning fräscha i våra sinnen kunde vi känna igen de visuella skillnaderna mellan förra årets panel och årets OLED evo-display.

Vi oroade oss över hur LG OLEDs ljusstyrka skulle klara sig i rum upplysta av fönsterljus. Från vad vi upplevde i anekdotisk visning så hade evo-panelen bra prestanda. Vi såg krigsfilmen Greyhound, som är fylld med olycksbådande scener i svagt ljus ute i Atlanten. Resultatet är många små variationer av svarta nyanser. GX kämpade med de subtila skillnaderna, särskilt i texturer, men G1 hanterade de skarpa detaljerna i Tom Hanks kaptenuniform och det kraschande vattnet perfekt.

Båda evos framsteg inom ljusstyrka och färgintervall bidrog sannolikt till de synliga förbättringar vi såg. Det fanns inte mycket utrymme för förbättringar i rörelsehantering och färgnoggrannhet, men G1 behöll den bildförmåga som vi bevittnade på GX.

Hur mycket bättre är evo?

De kvantitativa skillnaderna mellan LG OLED och OLED visar att LG förbättrade sin OLED-panel i år. Men innovationerna är inte så extrema som vi förväntade oss. Det känns som en aningen bättre än en genomsnittlig årlig uppdatering. Detta kan vara en besvikelse för människor som granskar dussintals apparater varje år, men det är ingen liten bedrift för hur långt TV-tekniken har kommit.

Nästa generations OLED är ett bra tecken för den riktning som TV-skärmarna går. Det är inte bara mer överkomligt, men det tar upp en av OLEDs största utmaningar: ljusstyrka. Det finns ljusare TV-apparater, men då måste du köpa LCD i stället.


3 svar på ”LG OLED vs OLED evo: Vilken TV ska du köpa?”

Lämna en kommentar