LG CX OLED TV Recension

LG CX OLED TV erbjuder en imponerande 4K-bild och fantastiskt ljud! En enastående bild kompletterad med imponerande ljudalternativ, men dock ett aningen för ambitiöst pris för de flesta köpare.

FördelarNackdelar
Fantastisk bildRelativt högt pris
Utmärkta smart TV-funktioner
Fantastiska ljudfunktioner
Ultratunn design

Det är lätt att älska OLED och LG CX OLED är definitivt inget undantag. Med sina väldigt impornerande färgkontraster har denna 65-tums OLED (LG OLED65CXPUA) en skarphet som inte ens LCD- och quantum dot TV-set kan mäta sig mot.

För den som inte håller sig helt uppdaterad på TV teknologi så till skillnad från typiska LCD-skärmar, behöver OLED eller organiska ljusdiodskärmar inte en separat bakgrundsbelysning för att belysa bilden. De organiska pixlarna avger sitt eget ljus när de aktiveras. Detta ger dem en tydlig fördel eftersom varje pixel kan slås helt på eller av separat. Det blir ingen suddighet av bilder som brukar orsakas av läckande bakgrundsbelysning som i LCD- och kvantpunkt apparater. Detta kommer leda till en enastående bildkvalitet.


Andra relaterade artiklar:


LGs förbättringar

LG har förbättrat denna OLED och förstärkt den sin nya Alpha 9 Gen 3-processor och dess utmärkta AI ThinQ-programvara. En av dess primära funktioner är att skilja mellan olika typer av objekt på skärmen, till exempel ansikten och bakgrunder, för att leverera mer detaljerad bearbetning. Du kan också ställa in programvaran att upptäcka vilken typ av innehåll (sport eller filmer) som tittas på och automatiskt justera bilden.

CX stöder också de mest populära 4K-formatet med högt dynamiskt omfång, inklusive HDR10 och HLG (hybrid log gamma), som är avsedd för streamingtjänster som YouTube, läs vår artikel om stramingtjänster. Dessutom stöder CX det alltmer populära Dolby Vision HDR-formatet, nu förstärkt med en IQ-beteckning som innebär att TV: n kan justera bilden efter de upplevda ljusförhållandena i rummet. Om du vill veta mer om HDR har vi en hel artikel om detta här!

Specifikationer:

 • Pris: 19 990 kronor
 • Modellnummer: OLED65CXPUA
 • Skärmstorlek: 65 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160
 • HDR: Dolby Vision IQ, HDR10 och HLG
 • Uppdateringshastighet: 120 Hz
 • Portar: 4 HDMI 2.1; 2 USB; 1 komposit; Ethernet; RF; digitalt ljud
 • Ljud: 40 watt (20 watt bashögtalare)
 • Smart TV-programvara: webOS 5
 • Storlek: 57,0 x 32,7 x 1,8 tum [utan stativ]
 • Vikt: 24 kg [utan stativ]; 32,5 kg [m. stativ]

LG CX OLED TV Recension: Pris och tillgänglighet

Tekniskt sett är LG CX 65 i mitten av företagets OLED-serie. Ingångsnivåns BX-modeller saknar en del av CX-videobearbetningen, till exempel den nya processorn, och kostar cirka 2 000 kronor mindre än CX-versionerna, och är dessutom lite svårare och hitta.

Dessa priser är fortfarande relativt höga jämfört med 4K LCD-apparater som använder quantum dot.

MER: Köpa billig TV?

Denna recension fokuserar på 65-tums OLED65CXPUA, men LG CX OLED finns i flera andra storlekar. Den kommer i 55- och 77-tumsmodeller så du kan troligtvis hitta en version av CX OLED-TV som passar ditt hem. Behöver du hjälp att lista ut vilken storlek du bör köpa, kolla in denna storleksguiden!

Pris

65-tums: 19 990 kr på NetOnNet

Läs vår storleksguide för att ta reda på vilken som passar dig.

Dessa tre modeller i LG CX OLED-linjen praktiskt taget identiska och erbjuder samma antal portar, samma 4K-upplösning och HDR-stöd och samma pixel-perfekta OLED-skärm. Detta till skillnad från LCD-apparater, som kan erbjuda färre bakgrundsbelysning zoner på olika skärmstorlekar. LGs OLED-teknikerbjuder samma skärpa och kontrast på alla skärmstorlekar. Som ett resultat rekommenderar vi 55- och 77-tums versionerna av LG CX OLED lika starkt som den 65-tums modellen.LG CX OLED Recension: Design

LG CX OLED TV-recension anmeldelse test review design
Bildkredit: LG

En annan fördel med OLED-teknik är att eftersom det inte finns någon separat bakgrundsbelysning kan den göras super tunn. Så detta betyder att CX är i huvudsak en stor bit glas som är ungefär en halv centimeter tjock.

De officiella specifikationerna mäter lite drygt 4,5 cm för att ta hänsyn till den del av panelen som rymmer nödvändiga portar och ljudkomponenter. Runt kanten har skärmen en tunn, svart metallram som är cirka en halv centimeter tjock, men det finns en synlig svart kant på själva glaset på ungefär en centimeter.

LG CX kan monteras på väggen med en standard VESA 300 x 200. Det medföljande kilformade bordsstativet ger dock ett mycket robust stöd. Det fäster med en handfull skruvar, men det tar två personer att ställa upp det på en TV-bänk. Läs även vår guide till TV montering.

LG CX OLED Recension: Portar

LG CX OLED TV-recension anmeldelse test review portar
Bildkredit: LG

LG CX OLED är välutrustad när det kommer till anslutningar. På baksidan finns totalt fyra HDMI 2.1-portar plus tre USB 2.0-portar.

För äldre videoutrustning finns det en kontakt som levereras med en dongel för kompositvideoadapter. Denna TV kommer även med en Ethernet-port så att du kan få en smart upplevelse. För ljud finns det en optisk digital ljudutgång och ett minijack för hörlurar.

LG CX OLED TV-recension anmeldelse test review portar 2
Bildkredit: LG

På den trådlösa sidan har LG CX standard Wi-Fi-stöd (802.11 a / b / g / n / ac). Wi-Fi 6 är fortfarande för nytt för att de flesta TV-apparater ska ha det idag. Utöver det ingår Bluetooth för att para ihop sig med hörlurar för privat lyssnande eller trådlösa satellithögtalare. LG-satsen stöder också aptX-formatet för förbättrad trådlöshet. Och ja, satsen stöder Apple Airplay 2 såväl som Apple Homekit.

LG CX OLED Recension: Prestanda

LG CX OLED TV-recension anmeldelse test review betyg

När du installerar LG CX 65 är det första du kommer se, en bild med olika bildalternativ som kan tillfredsställa vilken smak som helst. Liksom andra uppsättningar av liknande nivåer finns det flera förinställda bildinställningar, inklusive lägen för sport, filmer, spel, levande bilder och HDR-effekter. Det inkluderar också det nya filmskaparläget, som producerar bilder så nära originalbilden som möjligt genom att inaktivera video behandlingseffekter som rörelse utjämning och återställa originalfilmens bildförhållande, färger och bildhastigheter. Precis som i Cinema-läget kan detta läget se mörkare ut än andra lägen men det ger dig den mest exakta bilden.

Färgerna hos LG CX är utmärkta. Betraktningsvinklarna var exceptionella. Det var ingen förlust av ljusstyrka eller färgmättnad, oavsett hur dålig din tittarposition är. Det finns också en nästan fullständig brist på färgspridning, till exempel stjärnor kommer att visa exakta punkter mot mörk himmel snarare än diffusa vita klumpar.

En av de mest uppenbara skillnaderna mellan TV-apparater som CX OLED och billigare 4K-modeller som Hisense H9F, är när det kommer till scener med mjuka färgövergångar som solnedgångar. Den billigare modeller kommer att visa ränder snarare än mjuka färgförändringar. Och även i uppskalade situationer lyckades CX OLED hantera de flesta övergångarna utan udda linjer eller snedvridningar.

Det mesta och titta på är inte tillgängligt i 4K, så det är viktigt att TV-apparater gör ett bra jobb med att uppskala vanligt HD-innehåll. LG CX har inga problem med detta. 

Förbättringar LG gjort

Ett område där OLEDs traditionellt har haft problem är i deras förmåga att visa skuggiga detaljer i mörkare scener. Den senaste LG CX OLED har till stor del har löst detta problem. CX OLED gör inte bara ett enastående jobb i växladet från ljus till mörkt när, men gör också ett bra jobb med att hålla mörka detaljer i till exempel ett ansikte klart synliga . 

LG har också lagt till flera funktioner för spel. Det finns naturligtvis ett spelläge med reducerad latens (lauto low latency mode). LG stöder också Nvidias G-Sync och den öppna FreeSync för den som vill att ansluta en bärbar dator. Och LG stöder HGiG för HDR-spel.

Om du är orolig för inbränning och bildkvarhållning bör det noteras att LG inkluderar en pixeluppdateringsfunktion som är utformad för att rensa bort eventuell bildkvarhållning, samt ett skärmskiftprogram som flyttar statiska bilder över några omärkbara pixlar för att avskräcka inbränning.

LG CX OLED Recension: Ljud

En traditionell svaghet hos stora platta TV-apparater har varit deras dåliga ljud. Deras snygga design saknar plats för konventionella högtalare. Men LG har till stor del löst problemet genom att använda ett antal tekniker i CX OLED-modellerna.

Till att börja med innehåller apparaten en AI Acoustic Tuning-inställning som använder fjärrkontrollens mikrofon för att kalibrera ljudet och skräddarsy ljudet till just ditt rum. Det tar bara några sekunder att utföra kalibreringen, varefter du kan jämföra ljudet före och efter. 

LG CX OLED stöder också Dolby Atmos. Det finns också flera förinställda ljudlägen, med Cinema-läget som ger några av de mest tilltalande effekterna.

LG CX OLED Recension: Smart TV-funktioner

LG har spenderat flera år på att förfina sin smarta tv-programvara webOS och nu kan det vara det bästa programmet för smart TV på marknaden. Tillsammans med fjärrkontrollen som använder en flytande skärmmarkör som gör webOS: s flexibla system med flikar och lätt att följa. Denna kombination gör TV :n till en av de mer tillgängliga smarta TV-apparaterna på marknaden. LG stöder också populära appar som Hulu, Disney + och Showtime, men de erbjuder inte det omfattande utbudet av appar som Android TV-baserade apparater från Sony eller från TCL gör. Dessa TV-apparater har hundratals appar. 

MER: Allt om smart TV

LG är flitiga för att hålla appar uppdaterade och den extremt kapabla webOS drar nytta av de ständiga förbättringarna.

Allt detta får hjälp av LG Channels, en sammanställd lista över gratis streamingtjänster och filmer som drivs av Xumo. 

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

LG CX OLED Recension: Fjärrkontroll

LG CX OLED TV LG CX OLED TV-recension anmeldelse test review
Bildkredit: LG

LG kallar sin styrenhet en Magic Remote, vilket kan vara lite överdrivet. Den har ett rullande- / klickbart hjul i mitten för att flytta en markör runt skärmen som en trådlös mus, samt de vanliga siffer- och volym- och kanalknapparna.

Det är en välbalanserad, böjd fjärrkontroll som också kan användas som en universell styrenhet. Den kommer att känna igen till exempel en PlayStation 4 och en Chromecast, och ta över kommandot över dessa enheter.

Om du trycker och håller ned en mikrofonknappen på fjärrkontrollenrn startad du Google Assistant, vilken fungerar anmärkningsvärt bra i det här sammanhanget. Du kan säha till den att visa dig något från YouTube-appen, till exempel, så får du lämplig video. Du kan också säga att ”byta till Kanal 4” och få rätt svar.

Till skillnad från de mer premiummedlemmarna i LG OLED-familjen har CX OLED inte inbyggda fjärrfältmikrofoner, så du är begränsad till mikrofoningången på fjärrkontrollen. Det är ett minus när det kommer till bekvämlighet, men det gör också CX OLED lite mer integritetsvänlig och möjliggör den unika ljudkalibreringsfunktionen, vilket förbättrar ljudet avsevärt.

Om du behöver köpa en ny magisk fjärrkontroll så hittar du den här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart

LG CX OLED-recension: Slutsats

Med 65-tums 4K-apparater, som Vizio M-Series Quantum och Hisense H9F, som ligger i intervallet 7 000 till 8 000 kronor, kan många kunder ha svårt att motivera sig att spendera 20 000 kronor på denna OLED-uppsättning. Å andra sidan kommer LG CX OLED att belöna filmfans som gör investeringen med en enastående bild. Denna apparat är till och med bra  även vid jämförelse med mycket dyrare modeller.

Se även: Jämförelse mellan LG, Samsung och Sony.

Om du letar efter den bästa tillgängliga 4K-bilden kommer LG CX OLED inte att göra dig besviken. Tillägget av förbättrat ljud och några av de bästa smarta TV-funktionerna inklusive röststyrning gör bara detta paket ännu mer tilltalande. Den får en stark rekommendation av CompareSweden!


Andra recensioner du kanske är intresserad av:


40 svar på ”LG CX OLED TV Recension”

 1. Fantastic korta artikel. Artiklar som har meningsfulla och insiktsfulla innehåll är extra roligt.

  Svara

Lämna en kommentar