LG C1 OLED vs LG GX OLED: Vilken OLED-TV är bäst?

LG C1 OLED vs LG GX OLED: Båda modellerna har stil, men vilken är rätt för dig?

LG C1 OLED vs LG GX OLED

Dagens TV-apparater är mer än bara en vacker bild. Banbrytande uppsättningar strävar också efter en överlägsen total estetik och att uppnå en viss nivå av feng shui. Det är definitivt fallet i denna strid mellan LG OLEDs, den nyare 2021 LG C1 OLED vs 2020 LG GX OLED. Som du kan läsa i vår LG GX OLED TV-recension, kännetecknas de två lättast av sin fysiska design, med LG C1 OLED gjord för bordsuppsättningar och LG GX OLED erbjuder en snygg väggmonterad design.

Både LG C1 och LG GX levererar fantastiska 4K-bilder. Och båda OLED-serierna har ett premiumpris för den bildkvaliteten. Men LG C1 är en uppdatering av företagets CX-modell, med en mer sofistikerad (och förhoppningsvis) smartare videoprocessor. Det har fortfarande inte den raka ryggstödet, släta formen som GX har, men som också har diskonterats på allvar nyligen. Här är en genomgång av LG faceoff och vem som kommer vinna.

LG C1 OLED vs. LG GX OLED: Specifikationer

KategorierLG C1 OLEDLG GX OLED
Årsmodell20212020
Skärmstorlekar48, 55, 65, 77, 83 Tum55, 65, 77 Tum
Upplösning4K UHD (3,840 x 2,160)4K UHD (3,840 x 2,160)
HDRDolby Vision IQ, HDR10, and HLGDolby Vision IQ, HDR10, and HLG
Refresh Rate120Hz120Hz
Anslutningar4x HDMI 2.14x HDMI 2.1
Ljud2.2 channel sound4.2 channel sound
Smart mjukvarawebOS 6webOS 6
ProcessorAlpha9 Gen 4 AI 4K processorAlpha9 Gen 3 AI 4K processor
Röst kontrollMikrofon i fjärrkontrollMikrofon i fjärrkontroll och TV
Smart assistentLG ThinQ AI (inbyggd Amazon Alexa och Google Assistant)LG ThinQ AI (inbyggd Amazon Alexa och Google Assistant)

Pris- och storleksalternativ

LG C1 OLED vs LG GX OLED skärmstorlek

LG C1-serien är avsedd för dem som vill ha bästa möjliga TV-bild och är villiga att betala för det. Den levereras i standardutförande med ett enkelskikt bordsstativ och möjlighet att vara väggmonterad. Det finns ett brett utbud av storlekar för att rymma alla, från lägenhetsboende till förorter som pryder ut en hemmabio. Kolla gärna in vår TV placerings guide.

Den minsta storleken är en 48-tums uppsättning för 14 890 kr. Modeller i de populära 55- och 65-tumsformaten är 19 890 kr respektive 27 890 kr. För ett större skärm finns det en 77-tums LG C1 för 45 890 kr. LG C1 kommer också i en 83-tums modell för 79 890 kr.

StorlekarLG C1 OLEDLG GX OLED
48 Tum14 890 krN/A
55 Tum19 890 kr19 797 kr
65 Tum27 890 kr19 999 kr
77 Tum45 890 kr44 990 kr
83 Tum79 890 krN/A

LG GX är avsedd för dem med mer förfinad smak – och har budgeten att matcha. Det finns färre storlekar än LG C1, med bara tre modeller, 55-, 65- och 77-tums uppsättningar.

Även med den lägre GX-prissättningen måste vi ge kanten till LG C1-linjen. Den har fler storlekar, inklusive den gigantiska 83-tums. Men om det är en fråga om pris, ger LG GX OLED dig en premium OLED-TV för lite mindre pengar.

Vinnare: LG C1 OLED

LG C1 OLED vs LG GX OLED: Prestanda

OLED eller organiska lysdiods-TV-apparater är fortfarande toppmoderna inom konsumentapparater (åtminstone tills microLED-apparater blir praktiska – se Micro-LED vs. OLED TV: Vilken TV-teknik vinner?). De behöver inte en separat bakgrundsbelysningskälla för att belysa bilden; varje pixel tänds på egen hand. Så du får djupa svarta midnatt och en intensitet av färger helt enkelt inte möjlig i LCD-apparater med kvantprickdisplayer.

Bildprestanda

Så både LG C1 och LG GX erbjuder fantastisk bildprestanda, med exakta färger och en skärpa och skarphet som passar alla 4K-videokällor. Även om vi inte har några senaste testresultat på LG C1, fick vi utmärkta resultat i förra årets LG GX OLED-recension. Den levererade också mycket exakt färg med en Delta-E-poäng på 1,73. Alla resultat på 2,0 eller lägre är bra med lägre poäng som är bättre. För den tidigare generationen CX fick vi en Delta-E på 1,95, så förvänta dig liknande resultat med 2021 LG C1 OLED.

GX visade också en av de bredaste färgomfång vi någonsin har mätt och levererade 134,42 procent av standardrec. 709 färgutrymme (även Sonys OLED, Bravia A8H OLED, producerade bara 108,94 procent av samma färgutrymme). Återigen bör du förvänta dig samma från LG CX1.

Båda apparaterna erbjuder också den bästa off-axelvisningen som finns i alla typer av TV. Det betyder att du kan sitta i slutet av soffan eller stå på sidan av rummet och ändå se en ljus, levande bild med liten förlust av synlig ljusstyrka eller färgmättnad. Försök bara med ett LCD-set.

Software

Båda apparaterna har också stöd för 4K de facto-standarder som Dolby Vision IQ och Filmskapare-läge, som visar filmer utan videoeffekter, precis som regissörerna avsåg. Den väsentliga skillnaden här är dock bakom kulisserna i användningen av den nya Alpha9-processorn. LG C1 använder den nya Gen 4-versionen av processorn, medan GX använder den tidigare Gen 3.

Enligt LG gör den nya alpha9 Gen 4-processorn ett bättre jobb med att känna igen vissa objekt, som ansikten, inom scener för att skärpa bilderna därefter. Huruvida detta är en fördel eller inte beror på hur mycket av en purist du är när det gäller att presentera innehåll. Dessutom har LG visat förbättrad uppskalning med Gen 4-processorn, en tydlig fördel eftersom majoriteten av tillgänglig programmering inte finns i 4K och det är därför en funktion som ger C1 en liten fördel.

Vinnare: LG C1 OLED

LG C1 OLED vs LG GX OLED: Design

Den mest framträdande skillnaden mellan LG C1 och LG GX är dock i deras övergripande design. Medan C1 är avsedd att passa en rad olika situationer inklusive bordsplacering med de medföljande benen, är GX gjord speciellt för en vägghängande installation, den levereras med ett eget väggfäste och innehåller inte ens ett stativ i lådan.

LG C1 OLED vs LG GX OLED design

G i GX står för Gallery. Tanken är att dessa uppsättningar också ska hängas som konstverk på din vägg. Medan de flesta OLED-TV-apparater har en ultratunn skärm med en utskjutande komponentlåda, har GX ett enhetligt 20 mm tjockt chassi med infälld montering och ingångspaneler för att dölja kablar utan att störa infälld montering. Resultatet är en TV som också kan monteras jämnt mot väggen utan att behöva betala för en anpassad installation.

Att gömma kablarna är dock en annan fråga. Om du inte har något emot exponerade kablar kan du använda en enkel raceway-kabeldöljare, som gömmer ström- och dessutom HDMI-kablarna bakom en neutral färgad form som hänger ner från TV: n. Men om du vill ha en riktigt snygg installation utan synliga kablar måste du fortfarande ringa en elektriker för att driva ström- och AV-kablar bakom gipsväggen och installera en extra infälld låda.

Vinnare: LG GX OLED

Gaming

Även om spelare också kan hitta liknande funktioner i andra apparater har LG definitivt förbättrat responsen hos dessa OLED-apparater. I läget för automatisk låg latens hade GX dessutom en bildfördröjningstid på bara 14,9 millisekunder. Vi anser att allt under 17 ms är bra, så gamers bör inte bli besvikna.

Båda modellerna har också HDMI 2.1-portar. Så dessa apparater kan dessutom hantera den snabbare 120 Hz 4K-bildfrekvensen som finns tillgänglig från PS5 och Xbox Series X. Koppla sedan ihop det med Nvidia G-Sync-kompatibilitet och spelare kan dessutom förvänta sig smidig, fantastisk prestanda från båda modellerna. Och för spel som stöder det inkluderar LG också stöd för HGiG för mer färgintensiva HDR-spel.

Eftersom den använder den nyare webOS 6.0 innehåller LG C1 OLED en meny med spelrelaterade inställningar som kan anpassas efter eget tycke, så att du kan justera de blå ljusnivåerna och vrida funktioner som variabla uppdateringshastigheter (VRR) och FreeSync på eller av. Det är ett snyggt tillskott, men inte ett som vi anser vara ett måste.

Vinnare: Oavgjort

Slutsats

Även för perfektionister som letar efter den perfekta bilden är det inte enkelt att välja mellan LG C1 OLED och LG GX OLED. Båda erbjuder drop-dead underbara bilder och många av prisskillnaderna på denna nivå kommer sannolikt inte att påverka köpare på ett eller annat sätt.

I slutändan handlar det om att vilja ha den senaste videoprocessorn och en mängd olika skärmstorlekar att välja mellan. På båda dessa poäng vinner den nyare LG C1 OLED.

Vilken TV ska du köpa?


1 svar på ”LG C1 OLED vs LG GX OLED: Vilken OLED-TV är bäst?”

Lämna en kommentar