LG BX eller LG CX: vilken LG OLED är bäst för dig?

Ska du köpa CX eller den billigare BX när du väljer bland LG: s fantastiska OLED sortiment? Låt oss jämföra de!

LG är stor på OLED-TV-apparater. Riktigt stor. LG är i dagsläget den enda tillverkaren som faktiskt tillverkar OLED-TV-paneler. Medan andra som Sony använder LG:s paneler, är det kanske ingen överraskning att se att LG erbjuder det bästa priset och teknologibalansen med sina LG BX- och LG CX-TV-apparater.

Flera års erfarenhet har gett företaget en väldigt stark position av denna teknik. LG:s OLED-TV-apparater är fantastiskt bra. Efter vår LG CX-recension ligger den i en dominerande position i vår lista över de bästa OLED-TV-apparaterna.

År 2020 följer företagets OLED-sortiment samma mönster som tidigare år, med en mer budgetfokuserad LG BX-modell som sitter strax under LG CX i pris. CX, lovar LGs bästa 4K OLED-bildkvalitet till en blygsam extra kostnad. Längre upp i serien erbjuder GX och WX snyggare design och förbättrat ljud. Fast ändå samma bildkvalitet som CX, fast för mycket mer pengar.

Många kommer att välja antingen LG BX eller CX och spara pengar för en soundbar att para ihop med den. Så vilken vad ska du gå för? Vad vinner du, vad förlorar du och är skillnaden verkligen så stor? Låt oss analysera det.

Pris

LG BX OLED eller LG CX OLED vilken är bäst
LG BX OLED, Bildkredit: LG

Båda dessa TV-apparater erbjuder stort värde – även om det finns en uppenbar vinnare eftersom BX är billigare. För det är ganska poängen med BX-intervallet.

55-tumsversionen börjar från endast 13 990 kr, medan 65-tumsversionen av BX är 17 000 kr.

Det gör den mindre BX till den mest prisvärda OLED apparaten som släpptes 2020. Sonys billigaste OLED – 55-tums Sony A8 / A8H börjar på 19 000 kr, Philips 55OLED805 kostar 16 000 kr.

LG driver saker framåt på prisfronten, men vi bör notera att det finns en billigare nuvarande OLED: Philips 55OLED754. Från och med 2019 ligger denna TV: s teknik efter, jämfört med BX.

Men LG CX har lite mer att komma med, även om prisgapet inte blir för stort förrän du kommer upp i stora storlekar. Den jämförbara 55-tums TV:n säljs till 18 000 kr, med den mindre 48-tums modellen som glider in på 16 000 kr. Priserna börjar dock rampa upp snabbt när storlekarna växer. 65-tums CX kostar 24 000 kr, medan den största 77-tums panelen 30 000 kr.


Andra relaterade artiklar:


LG CX eller LG BX: Design och Anslutningar

Vad vi har sett av BX hittills är väldigt lik förra årets B9, och det är inte dåligt. Panelen drar nytta av den självupplysta naturen hos OLED är i en ultratunn ram. Med TV: ns hårdvara placerad på baksidan, ger detta en vacker borstad metallisk design.

CX: s stativ är lite bredare än BX, ungefär som dess föregångare C9. Annars ser både CX och BX ganska lika ut. Inuti utnyttjar de båda LG: s snygga webOS-operativsystem, som fungerar väldigt bra.

BX och CX har HDMI 2.1-portar och allt stöd som krävs för att utnyttja deras fulla potential. Detta betyder 4K vid 120Hz , VRR, Auto låg latens, allt för nästa generation spelkonsoler. Kolla in Var kan man köpa PS5? – Köp Playstation 5 i Sverige

Det är framtidsskyddande, och något till och med Sony A8 erbjuder inte dessa anslutningar.

LG CX OLED TV
Bildkredit: Bestbuy

Båda har också G-Sync och eventuellt Freesync-stöd för PC-spelare. Båda inkluderar även LG: s ThinQ AI-motor, som ger Alexa och Google Assistant-anslutning med den.

LG CX eller LG BX: Bildkvalitet

Vi börjar se skillnaderna mellan panelerna här, även om du måste titta noggrant. Båda har de överlägsna kontrastfördelarna med OLED och gör ett imponerande jobb med att täcka HDR– och SDR-färgskalan.

Skillnaden är processorn, som i CX är samma tredje generations a9-bildmotor som GX, WX och ZX bär. BX får istället modellen nedan i form av a7 gen 3, vilket betyder lite mindre nyans i hur den hanterar mörkare scener och mindre AI-uppskalning. Det kan vara ett problem på 65-tums modellen, där eventuella brister kommer att vara mer uppenbara. Det är den enda grundläggande skillnaden mellan de två processorerna.

På BX är det kanske inte det viktigaste att använda svart raminsättning, eftersom de tester vi har sett tyder på att panelen inuti BX redan är i dimmeränden på OLED.

Den klarar en maximal ljusstyrka på cirka 500 nit, vilket ligger långt bakom bakgrundsbelysta QLED och ett definitivt steg ner från CX: s 650 nit (i Cinema-läge).

Båda har Filmskaparläge, om du vill ha en mer rå upplevelse, dessutom stöder båda Dolby Vision IQ för justering av ljusstyrkan baserat på omgivningsförhållandena i ditt rum.

Kombinationen av CX:s extra ljusstyrka och hur den erbjuder förbättrad hantering och detaljer i mörka scener innebär att det ger dig mer HDR-spektakel än BX, och har definitivt något bättre prestanda, men skillnaden är inte jättestor.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest Audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

LG CX eller LG BX: Slutsats

Realistiskt verkar det osannolikt att BX kommer göra dig besviken. Det finns lite mindre processorkraft inuti och en liten minskning av ljusstyrkan på panelen. LG BX och CX har så mycket gemensamt att det är väldigt svårt att säga vilken som är mest prisvärt för just dig.

Båda är redo för hela utbudet av nästa generations spelfunktioner. Båda är eleganta, attraktiva TV-apparater med stora kontrastförhållanden. Om du betalar lite mer för en mer avancerad processor och starkare AI-uppskalning är CX något för dig. Om du vill ha en fantastisk OLED-upplevelse som går för ett lägre pris och har alla funktioner, köp BX.

Många kommer att välja mellan de två billigaste alternativen: 48-tums LG CX och 55-tums LG BX. Välj BX om du vill ha en större skärm för pengarna, med vetskap om att du fortfarande får riktigt stark bildkvalitet och framtidssäker i det: få CX om du vill fokusera på att få bästa möjliga bildkvalitet och antingen inte vill eller inte har något emot att bli större.

Om din fjärrkontroll börjar bli sliten så hittar du en här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart

8 svar på ”LG BX eller LG CX: vilken LG OLED är bäst för dig?”

Lämna en kommentar