Din guide till RUT-avdrag 2024

Din guide till RUT-avdrag 2024

RUT-avdrag kan användas för att minska hushållskostnaderna. I en tid då priserna på många varor och tjänster ökar i samband med högkonjunkturen, blir det allt viktigare för privatpersoner att hitta sätt att spara pengar. Genom att utnyttja RUT-avdraget för olika hushållstjänster kan privatpersoner effektivt minska sina utgifter och hantera de ökade levnadskostnaderna.

Vi kommer att utforska hur RUT-avdraget inte bara underlättar vardagen utan också bidrar till en mer ekonomiskt hållbar livsstil. Genom att använda sig av de skattelättnader som erbjuds genom RUT-avdraget, kan du som privatperson göra smarta val som positivt påverkar din plånbok. Läs vidare för att få värdefulla tips och råd om hur du kan utnyttja RUT-avdraget för att minska dina hushållsutgifter och spara pengar.

Vad är RUT-avdrag?

RUT-avdraget står för ”rengöring, underhåll och tvätt” och är en skatterabatt som privatpersoner kan dra av från kostnaden för vissa tjänster som de köper. Detta inkluderar hushållsnära tjänster som städning, trädgårdsarbete och barnpassning. Målet med RUT-avdraget är att underlätta för människor att köpa dessa tjänster och samtidigt skapa jobb inom servicebranschen.

Tjänster som omfattas av RUT-avdraget

RUT-avdraget gäller för en rad olika tjänster förutom städning, inklusive barnpassning, reparation av vitvaror, snöskottning, tvättning, läxhjälp, sömnad och lagning av kläder och inredning, vård och omsorg i hemmet, IT-tjänster, trädgårdsarbete, samt packning och flyttning. Det är dock viktigt att komma ihåg att kostnader för material och resor inte kvalificerar för ROT- eller RUT-avdrag.

Viktiga regler och gränser att känna till

RUT-avdraget ger dig möjlighet att få 50 procent av arbetskostnaden för vissa tjänster avdragen från din skatt. Företaget som utför tjänsten sköter avdraget och hanterar kontakten med Skatteverket. Du behöver inte betala hela summan på en gång; efter att tjänsten är utförd gör företaget avdraget direkt på fakturan och söker sedan ersättning från Skatteverket för den delen.

Två saker som är bra att tänka på är dels att rut- och rotavdrag räknas per person, vilket innebär att om ni är två personer i ett hushåll kan båda ha rätt till skattereduktion upp till 75 000 kronor. Det andra är att varje persons rut- och rotavdragen räknas ihop till maximalt 75 000 kronor. Har du använt 45 000 kronor i rutavdrag får du alltså bara göra 30 000 kronor i rotavdrag samma år. Beloppet som kan dras av genom RUT-avdrag varierar för pensionärer beroende på deras ålder. För individer som är 65 år eller äldre är det maximala beloppet som godkänns för RUT-avdrag 25 000 kronor per år.

Krav och förändringar i RUT-Avdraget 2024

För att kunna göra ROT- eller RUT-avdrag måste du ha inkomster som avdragen kan kvittas mot. Det betyder att du inte kan få ROT- eller RUT-avdrag utbetalt som kontanter, utan dessa avdrag används istället för att minska de skatter du ska betala.

Till skillnad från ROT-avdraget behöver du inte äga din bostad för att ta del av RUT-avdraget. Det viktiga är att tjänsten utförs i din bostad eller i dess närhet. RUT-avdraget är tillgängligt oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Nytt förslag från regeringen innebär att gränsen för RUT-avdraget kommer att skiljas från ROT-avdraget och höjas från 50 000 till 75 000 kronor under 2024. Sammanlagt kan du då göra avdrag på upp till 150 000 kronor för både ROT och RUT. Det höjda taket för RUT-avdraget planeras träda i kraft från och med juli 2024.


Vi tror att du kanske också är intresserad av:


Så hanterar du RUT-avdrag korrekt

När du anlitar en firma för tjänster som kvalificerar för RUT-avdrag, görs avdragen direkt av företaget, så din faktura kommer redan med avdraget belopp. Det är dock ditt ansvar att hålla koll på summan av de avdrag du har gjort under året, för att säkerställa att du inte överskrider den tillåtna maxgränsen. Skatteverket skickar kontinuerligt information om dina samlade avdrag. För att avdraget ska gälla måste betalningen för tjänsten ske elektroniskt, så att både avsändare och mottagare, samt belopp och tidpunkt, är tydligt dokumenterade. Detta krav finns för att säkerställa att transaktionen är spårbar.

För att vara berättigad till RUT-avdrag måste vissa kriterier uppfyllas. Den som ansöker om avdraget ska vara över 18 år och ha betalat både skatt och för det specifika RUT-arbetet under året. Arbetsutföraren ska vara ett företag med F-skattesedel eller en privatperson med A-skattesedel, men inte inneha F-skatt eller driva enskild firma. Vidare gäller att RUT-avdrag inte är tillämpligt för arbete som utförs av en familjemedlem eller släkting; arbetet måste utföras av en person som inte är närstående till den som ansöker om avdraget.

Det arbete som du betalar för under ett år kan dras av från din inkomstskatt för samma år. Datumet då du betalar bestämmer i vilket beskattningsår avdraget ska räknas. Dessutom måste arbetet vara klart senast den 31 januari året efter. Det är tjänsteutföraren som gör avdraget direkt på fakturan, men det är viktigt att du själv håller reda på hur mycket du har dragit av under året, eftersom utföraren inte har tillgång till dina skatteuppgifter. Om du vet att du har nått gränsen för hur mycket du kan dra av, är det en bra idé att informera utföraren om detta så att fakturan inte inkluderar rot- eller rut-avdrag. Om du inte gör det, kan du riskera att få kvarskatt i din deklaration.

Tack för att ni läser Compare Sweden!

Tack för att ni tar er tid att läsa Compare Sweden! Vi är tacksamma för varje läsare som väljer att följa oss i vår strävan att tillhandahålla aktuell och användbar information. På Compare Sweden arbetar vi hårt för att erbjuda insiktsfulla artiklar, omfattande guider och djupgående analyser som hjälper er att fatta välgrundade beslut. Vår ambition är att vara en pålitlig källa ni kan vända er till för råd och information inom en mängd olika områden. Ni kan också stödja oss och hålla igång sidan genom att handla via våra affiliate-länkar. Vi uppskattar ert stöd och är alltid öppna för feedback och förslag på hur vi kan förbättra vår tjänst. Tack för att ni väljer att vara en del av vår läsarkrets på Compare Sweden!


Nu när du läst om bokföring av RUT-avdrag kanske du också vill läsa om:

Lämna en kommentar