IPS eller VA panel på LCD TV?

Om du inte visste, står LCD för flytande kristallskärm. När du köper en av dessa TV-apparater, oavsett om de är billiga eller dyra, ska du titta på två varianter av LCD-skärmar. Vilken ska du köpa, IPS eller VA? Dessa två typer är In-Plane Switching eller IPS och Vertical Alignment eller VA. De kommer båda packade med fördelar och nackdelar så det kan vara svårt att bestämma vad du ska gå med.

Vi ska förklara lite mer om dessa för att bättre hjälpa dig med vad som är bäst för dig.

IPS eller VA panel på LCD TV?
Bildkredit: ADY Tech

IPS eller VA panel: – In-Plane Switching IPS

Att prata om IPS-paneler är lite som att prata om en legend från länge sedan. Detta beror på att IPS-paneler kom till för att lösa en enorm fråga som många LCD-TV-apparater kämpade med under 1980-talet. De största problemen som fanns var den dåliga betraktningsvinkeln och hur TV-apparaterna inte kunde återge färger som våra ögon ser naturligt. Lösningen var att bokstavligen ordna om flytande kristallmolekyler mellan plattorna inuti TV: n.

Några av de tekniker som skapats genom åren inkluderar Horisontell IPS eller H-IPS, Förbättrad IPS eller E-IPS och Professional IPS eller P-IPS. Alla dessa tekniker utvecklades av LG har sina egna fördelar. Såsom ett bättre kontrastförhållande, en bättre bländare för ljustransmission, en djupare färgskala och bättre betraktningsvinklar.


Läs även om:


Positiva effekter

  • Exakt färg från alla betraktningsvinklar.
  • Lite eller inget ”spökande” eller spår från rörelse tunga scener.
  • Tydliga och konsekventa bilder eller scener.

Vertical Alignment (VA)

Å andra sidan, jämfört med IPS-paneler, är det lite som att prata om VA-paneler som att prata om en upp och komma i en brottningsvärld. De erbjuder massor av alternativ och riktigt bra funktioner, men några av deras brister kan få dig att tänka om om du föredrar dem. Detta beror på att VA-paneler inte delar samma betraktningsvinkel som många inte föredrar.

VA-paneler uppnår sin önskade effekt genom att se till att vätskekristallerna är vertikalt inriktade mot glasrutorna inuti TV-apparaterna. Spänningen som appliceras och inte appliceras är den största faktorn i hur den fungerar. När spänning appliceras börjar kristallerna luta. Detta möjliggör för ljus att passera genom och därmed möjliggöra för slutaren-filter combo att göra sin magi. När ingen spänning finns är vätskekristallerna vinkelräta eller placerade i rät vinkel intill glasrutorna inuti TV: n. Detta förhindrar att ljus passerar igenom och ger en nästan svart färgåtergivning. Det finns mindre ljusläckor, men det är minimalt.

Det finns ett par VA-tekniker som fungerar bra och erbjuder sina egna fördelar, men för det mesta är fördelarna desamma. Dessa tekniker är MVA (Multi-domain Vertical Alignment) och PVA (Patterned Vertical Alignment).

Positiva effekter

  1. Bättre än genomsnittlig betraktningsvinkel (dock sämre än IPS-paneler)
  2. Stora kontrastförhållanden
  3. Stark svarstid för rörligt tungt innehåll
  4. Bra färgåtergivning
  5. Fantastiska färger

Slutsats, IPS eller VA?

Beroende på typen på en panel en TV kan det ha stor inverkan på det totala bildvärdet som en TV kan ha. Det finns några tydliga fördelar med varandra, men var försiktig eftersom priset på TV: n ofta speglar dyrare utrustning. Jag hoppas att det hjälper och har en bra dag!

4 svar på ”IPS eller VA panel på LCD TV?”

Lämna en kommentar