Hur man investerar i indexfonder

En indexfond är en investering som spårar ett marknadsindex, vanligtvis bestående av aktier eller obligationer. Indexfonder investerar vanligtvis i alla komponenter som ingår i indexet de spårar, och de har fondförvaltare vars jobb det är att se till att indexfonden presterar samma som indexet gör.

Din 3-stegsprocess för att investera i indexfonder

 1. Välj det index som du vill spåra.
 2. Välj en fond som spårar ditt valda index.
 3. Köp aktier i den indexfonden.

Välj ett index

Det finns hundratals olika index du kan spåra med indexfonder. Det mest populära indexet är S&P 500 Index, som inkluderar 500 av de bästa företagen på den amerikanska börsen. Här är en kort lista över några ytterligare toppindex, uppdelade efter vilken del av marknaden de täcker:

 • Stora amerikanska aktier: S&P 500, Dow Jones Industrial Average, Nasdaq Composite
 • Små amerikanska aktier: Russell 2000, S&P SmallCap 600
 • Internationella aktier: MSCI EAFE, MSCI Emerging Markets
 • Obligationer: Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond

Förutom dessa breda index kan du hitta sektorindex som är knutna till specifika branscher, landsindex som riktar sig mot aktier i enstaka nationer, stilindex som betonar snabbväxande företag eller värdeprissatta aktier och andra index som begränsar deras investeringar baserade på sina egna filtreringssystem.

Välj rätt fond för ditt index

När du väl har valt ett index kan du i allmänhet hitta minst en indexfond som spårar det. För populära index som S&P 500 kan du ha ett dussin eller fler val som alla spårar samma index.

Om du har mer än ett indexfondalternativ för ditt valda index vill du ställa några grundläggande frågor. Först, vilken indexfond följer närmast indexets resultat? För det andra, vilken indexfond har de lägsta kostnaderna? För det tredje, finns det några begränsningar eller begränsningar för en indexfond som hindrar dig från att investera i den? Och slutligen, har fondleverantören andra indexfonder som du också är intresserad av att använda? Svaren på dessa frågor bör göra det lättare att välja rätt indexfond för dig.

Köp indexfondaktier

För att köpa aktier i din valda indexfond kan du vanligtvis öppna ett konto direkt hos det fondbolag som erbjuder fonden. Alternativt kan du öppna ett mäklarkonto hos en mäklare som låter dig köpa och sälja aktier i indexfonden du är intresserad av.

Återigen, när du bestämmer vilket sätt som är bäst för dig att köpa aktier i din indexfond, lönar det sig att titta på kostnader och funktioner. Vissa mäklare tar betalt extra för sina kunder för att köpa indexfondaktier, vilket gör det billigare att gå direkt genom indexfondbolaget för att öppna ett fondkonto. Ändå föredrar många investerare att ha alla sina investeringar på ett enda mäklarkonto. Om du räknar med att investera i flera olika indexfonder som erbjuds av olika fondförvaltare, kan mäklaralternativet vara ditt bästa sätt att kombinera alla dina investeringar under ett enda konto.

Fördelar med att investera i indexfonder?

Att investera i indexfonder är ett av de enklaste och mest effektiva sätten för investerare att bygga välstånd. Genom att helt enkelt matcha de finansiella marknadernas imponerande prestanda över tid kan indexfonder göra din investering till ett stort boägg på lång sikt – och bäst av allt, du behöver inte bli en börsexpert för att göra det.

Investerare tycker att indexfonder är användbara för att:

 • Minimera din tid att undersöka enskilda aktier. Istället kan du lita på att fondens portföljförvaltare investerar i ett index som redan innehåller aktier du vill investera i.
 • Du kan också investera med mindre risk. De flesta index inkluderar dussintals eller till och med hundratals aktier och andra investeringar, och diversifieringen gör att du inte kommer att drabbas av stora förluster om något dåligt händer med ett eller två företag i indexet.
 • Indexfonder finns tillgängliga för en mängd olika investeringar. Du kan köpa aktieindexfonder och obligationsindexfonder, som täcker de två stora delarna av de flesta människors investeringsstrategier. Men du kan också köpa mer fokuserade indexfonder som går in i vissa delar av finansmarknaderna.
 • Det är mycket billigare. Indexfonder är vanligtvis mycket billigare än alternativ som aktivt förvaltade fonder. Det beror på att en indexfondförvaltare bara måste köpa aktier eller andra investeringar i ett index – du behöver inte betala dem för att försöka komma med egna val.
 • Du betalar mindre i skatt. Indexfonder är ganska skatteeffektiva jämfört med många andra investeringar. Till exempel behöver indexfonder inte göra så mycket köp och försäljning av sina innehav som aktivt förvaltade fonder, och så undviker indexfonder att generera realisationsvinster som kan lägga till din skatteräkning.
 • Det är mycket lättare att hålla fast vid din investeringsplan. När du använder indexfonder kan du automatiskt investera månad efter månad och ignorera kortsiktiga upp- och nedgångar, säker på att du kommer att ta del av marknadens långsiktiga tillväxt.

Nackdelar med att investera i indexfonder?

Så enkelt och enkelt som indexfonder är, de är inte för alla. Några av baksidorna med att investera i indexfonder inkluderar följande:

Du kommer aldrig att slå marknaden. Indexfonder är utformade enbart för att matcha marknadens prestanda, så om du vill bevisa din förmåga som en överlägsen investerare kommer indexfonder inte att ge dig den chansen.
Du har inget förlustskydd. Indexfonder spårar sina marknader i goda och dåliga tider, och när marknaden störtar kommer din indexfond också att sjunka.
Du kommer inte alltid att äga aktier du gillar. Beroende på vilket index du väljer kan du äga några aktier du helst inte skulle äga, medan du går miste om andra du föredrar.
För att åtgärda några av dessa brister kan du alltid behålla en blandning av indexfonder och andra investeringar för att ge dig större flexibilitet. Om du bara planerar att använda indexfonder måste du dock känna dig bekväm med deras begränsningar. För mer information om dina andra investeringsalternativ: Så här investerar du dina pengar

Låt indexfonder hjälpa dig att bli rik

Indexfonder erbjuder investerare på alla nivåer ett enkelt och framgångsrikt sätt att investera. Om du är intresserad av att växa dina pengar men inte är sugen på att göra mycket forskning, kan indexfonder vara en bra lösning för att uppnå dina ekonomiska mål.

Andra investeringsalternativ

Aktier
Att äga andelar i enskilda företag kan vara särskilt givande, men du måste göra lite forskning.
Börshandlade fonder
ETF: er är en samling aktier som handlar precis som en aktie, köpt och sålt hela dagen med fluktuerande priser.
Fonder
Fonder är också samlingar av aktier, och de kan hanteras aktivt eller passivt.
Pensioneringsplanering
Korrekt planering för pension kan vara det viktigaste investeringsbeslutet i ditt liv. Börja här.

Vanliga frågor FAQ

Hur fungerar indexfonder?

Indexfonder är en speciell typ av finansiellt fordon som samlar ihop pengar från investerare och placerar dem i värdepapper som aktier eller obligationer. En indexfond syftar till att spåra avkastningen på ett angivet börsindex. Ett marknadsindex är en hypotetisk portfölj av värdepapper som representerar ett segment av marknaden. Till exempel representerar S&P 500 index 500 av de största amerikanska företagen.

Vad är den genomsnittliga indexfondens avkastning?

Den genomsnittliga årliga avkastningen för S&P 500 är nära 10 % på lång sikt. Prestanda för S&P 500 indexet är dock bättre under vissa år än på andra.

Vad är lågkostnadsindexfonder?

Lågkostnadsindexfonder är bland de mest fördelaktiga investeringsmedlen för dem som fokuserar på lång sikt. Det är viktigt att känna till en fonds kostnadskvot, som anger hur mycket pengar i förvaltningsavgifter du ska betala, innan du investerar dina hårt intjänade pengar. Här är några av de bästa lågprisindexfonderna och deras kostnadsförhållanden:

 • Vanguard S&P 500 ETF 0,03%
 • Vanguard Large-Cap ETF 0,04%
 • Schwab U.S. Large-Cap ETF 0,03%
 • Vanguard Mid-Cap ETF 0,04%
 • Schwab U.S. Mid-Cap ETF 0,04%
 • Vanguard Small-Cap ETF 0,05%
 • iShares Core S&P Small-Cap ETF 0,06%
 • Schwab U.S. Broad Market 0,03%
 • iShares Core S&P Total US Stock Market 0,03%
 • Vanguard Total börs 0,04%

6 svar på ”Hur man investerar i indexfonder”

Lämna en kommentar