Bästa sättet att fondspara

Eftersom du har läst det här inlägget kommer du att inse att fonder är en smart och närmast riskfri form av sparande på lång sikt, oavsett om du vill ha pengarna till barnens 18 års dag, en ny bil eller till din pension.

Bästa sättet att fondspara

Varför fondspara?

Fondsparing är en form av sparande där du själv kan välja vilka aktier och obligationer du vill investera i. Fonder ger dig möjligheten att skapa din egen portfölj med bara lite kunskap och enkelt ta del av den finansiella marknadens rörelser.

För att få ett återkommande intäktsflöde från dina fondsparande behöver du inte titta på de finansiella nyheterna lika ofta som när du har aktier, men det gör fortfarande mycket att veta vad som pågår i marknaden. Du behöver dock inte ha riktigt lika mycket koll på vad som händer med marknaden exakt, eftersom dina investeringar ändras automatiskt beroende på vilken strategi du valt. Detta betyder att du kan spara mer tid och kraft för att planera din framtid istället för tillbringas med daglig uppdatering om ekonomin.

Se också: Vad är en fond och hur köper man en?

Fondspara med hjälp av månadsinbetalningar

En annan metod att sätta in pengar är att köpa fondandelar via månadsinbetalningar. Detta är ett bra alternativ för dem som långsiktigt har råd med en fast summa varje månad, men inte vill ha något större engagemang i hur fonderna ska placeras (om du inte vill det finns det till och med saker som heter ”expertfonder” där du kan välja allt du vill – men de kan kosta mer).

Månadsbeloppet ges av din inkomst och övriga utgifter. Eftersom du betalar in samma summa varje månad tillkommer inga extraavgifter eller utdelningar vilket gör att det blir billigare för dig jämfört med aktier, men samtidigt riskerar du inte att skapa onödig likviditet om tillfället skulle föreligger direkt innan en investering.

Se också: Hur man investerar i indexfonder

Fördelar med att fondspara med månadsinbetalningar

Fondsparing är en smart och riskfri form av sparande, oavsett om du vill ha pengarna till barnens utbildning, en ny bil eller pensionen. Med fondsparande säkrar du dina pengar mot stigande räntor genom att placera dem i räntefonder som går ihop med skattesystemet. Det betyder att alla inkomster från fonderna beskattas som kapitalinkomst först vid avyttring av aktierna. Fondsparing är ett bra alternativ till traditionellt sparande därför att den har sakta men säkert utvecklats till ett mer intressant alternativ för den moderna investeraren.

Fördelar med att fondspara med månadsinbetalningar:

 • Du behöver inte investerar lika mycket pengar varje månad – många väljer att spara små belopp regelbundet, vilket gör det lite lättare att hantera budgeten och minska risken för impulse-inköp under tiden man sparat (exempelvis nya kläder).

Hur mycket kan jag fondspara varje månad?

Hur mycket kan jag spara varje månad?

Hur mycket du sparar varje månad beror på din inkomst, ditt sparande och dina mål. Du kan börja med så lite som 100 kronor per månad. Öka ditt sparande när du tjänar mer pengar eller har extra pengar som ligger ute.

Det här kan du fundera på innan du börjar fondspara

Du ska även tänka på följande faktorer:

 • Hur mycket du har råd att spara.
 • Hur mycket du har råd att förlora.
 • Hur länge du vill investera.
 • Hur stor risk du är bekväm med

Så hittar du rätt fonder för ditt sparande

För att hitta det Bästa sättet att fondspara behöver du hitta rätt fonder för ditt sparande. Det gör du genom att börja läsa på om fonder. Livet är surt ibland. Men när det handlar om din ekonomiska framtid, eller om du redan har ett stort sparkapital kan du inte hoppa in huvudet först. Det är så folk förlorar pengar på börsen. Forska och lär dig vad en fond är och hur de fungerar. Det är viktigt att du har kunskap om följande:

 • Vad är en fond?
 • Hur fungerar en fond?
 • Vilka typer av fonder finns det? (Utländska, svenska, riskkapitalfonder etc)

När du tagit reda på detta kan du börja bygga upp din egen portfölj genom att spara i olika typer av fonder med olika risk- och exponering. Den absolut vanligaste modellen inom sparandet idag är 70/30 där man spart 70% på indexfonderna som har ett lågt risknivå och 30% på aktiefonderna med högre risknivå. Vill man ha maximal flexibilitet kan man placera 15-20 % av sina tillgångar i icke indexade räntefonder eller likviditetsfonder som ger möjlighet till snabbare uttag ur portföljen – men detta kostar dock mer pengar.

Vad gör egentligen en fondförvaltare?

Låt oss ta en titt på vad fondförvaltare gör. Fondförvaltare är aktiva i börsen, vilket innebär att de handlar med fonder. De kan köpa eller sälja fonder med syfte att stiga i värde och därigenom ge dig som investerare möjlighet att tjäna pengar.

Fondförvaltarna är experter på just detta; de har ett stort underlag av information om hur olika fonder fungerar och utvecklas samtidigt som deras informationsflöden går via olika kanaler till olika typer av investerare – från institutionella till privatpersoner. Detta ger dem en stor möjlighet till intrana om huruvida det finns nya strategier att intressanta prospekterbara alternativ i form av marknader som kan vara inom ramen för din portfölj eller i form av enskilda placeringar som du vill göra inom den nuvarande portföljen.

Finns det avgifter för ett fondsparande?

Det finns ett flertal varianter av fondsparande och de har olika avgifter. Avgifterna för att köpa och sälja fonder är vanligtvis på mellan 2-3% för en placeringsperiod på ett år, vilket innebär att de i genomsnitt är ca 0,5% per månad. Den högsta avgiftssumman jag har sett varierar från fond till fond, men den kan uppgå till 5%.

För den som bara vill investera i en viss typ av aktieindex eller liknande indexfonder finns inga avgifter alls – bara en liten kostnad som tas ut när du skapar ett konto – ofta 0 avgift (gratis). Det finns dock några andra typer av fonder med en fast årsavgift (motsvarande räntebeloppet), men dessa faller fortfarande under det ”normala” priset på 1-2 procent per år.

Billigare fonder hos SAVR

Savr är en av de stora konkurrenterna till Avanza. Men de har ingen kostnad för deras kunder utan istället tar de ett litet belopp, som de kallar för ”fondavgifter”. Det betyder att du alltid kan få mer pengar till dina investeringar. Se mer hos SAVR!

Praktisk information om fondsparande

 • Fonderna är faktiskt värdepapper. Det betyder att när du köper en fond, så köper du också alla anläggningar som finns i fonden.
 • Fonderna kan bestå av både aktier och obligationer.
 • Du säljer fonden till vilket pris som helst, det vill säga att det inte finns några regler för när du måste sälja den eller hur mycket pengar som måste göra in/ut.
 • Fonden sköts av en förvaltare som köper och säljer aktier och obligationer i din framtida sparande-kapitalbas.

Fondsparande är en smart och närmast riskfri form av sparande på lång sikt

Med få klick kan du själv välja vilka fonder som ska finnas i portföljen och hur mycket av ditt sparande som ska gå till varje fond. Dessutom kan du ta in mer pengar eller deklarera en högre summa än den månatliga avbetalningen under året utan att det påverkar din placeringsbudget negativt. Med detta sätt att spara förvaltas ditt sparande automatiskt av en erfaren fondförvaltare.

Slutsats

Fondspara är en smart och riskfri form av sparande, oavsett om du vill ha pengarna till barnens utbildning, en ny bil eller pensionen. Du kan alltid återgå till ditt vanliga sparande om du tröttnat på fonder.


När du är färdig lärd kring bästa sättet att fondspara kanske du även vill läsa om:

Lämna en kommentar