Sony Bravia A8H OLED TV recension

är Sony Bravia A8H OLED bra?

Sony Bravia A8H OLED TV har vacker 4K-bild, imponerande rörelseutjämning och riktigt bra smart hemkompatibilitet som gör den till ett konkurrenskraftigt alternativ.


FÖRDELAR:

 • Konkurrenskraftigt pris enligt OLED-standarder
 • Utmärkta svarta nivåer
 • Noggrann färgåtergivning
 • Mycket anpassningsbart gränssnitt
 • Google Assistent, plus Alexa och HomeKit support
 • Mikrofon-statuslampa på fjärrkontrollen

NACKDELAR:

 • Endast två storlekar finns
 • Ljussensor känns inte fantastisk
 • Fjärrkontrollen är inte bakgrundsbelyst
 • Ingen HDMI 2.1

Läs även om:


Sony Bravia A8H OLED TV

Sony Bravia A8H OLED recension
Bildkredit: Elgiganten

Trots Sonys rykte för att tillverka fantastiska OLED-apparater så finns det ett vanligt problem de ofta har, väldigt höga priser. Men Sony Bravia A8H OLED TV:s kommer till ett överraskande konkurrenskraftigt pris och i bekväma storleksalternativ. Det är en av de mest tilltalande OLED-apparaterna hittills, och den tvivelaktiga stjärnan när man tittar på Sonys 2020 TV-apparater. Läs allt om OLED här.

Sony Bravia A8H OLED-TV ligger lite under Sonys ”Master Series” -uppsättningar, men drar nytta av nyckelfunktionerna från förra årets Sony Master Series A9G OLED-TV som till exempel dess  X1 Ultimate Picture Processor, Dolby Vision och Dolby Atmos-stöd, Pixel Contrast Booster , Acoustic Surface Audio och den senaste versionen av Android smart TV-plattform. Den har också X Motion Clarity, vilket skapar en naturlig rörelseeffekt utan att drabbas av ljusförlust.

Denna Sony Bravia A8H OLED TV-recension kommer att förklara varför, detta Sony-set det ultimata valet för hemmabioentusiaster.


SPECS Sony Bravia A8H OLED TV

 • Pris: 34 000 kronor
 • Modellnummer: 65A8H
 • Skärmstorlek: 65 tum
 • Upplösning: 3840 x 2160
 • HDR: Dolby Vision HDR, HGL, HDR10
 • Uppdateringsfrekvens: 60Hz
 • Portar: 4 HDMI, 3 USB, 1 ethernet
 • Ljud: 2 kanaler x 10 watt, 2 kanaler x 5 watt
 • Smart TV-programvara: Android TV
 • Storlek: 57 x 33 x 2 tum
 • Vikt: 22 kg

Pris och tillgänglighet

Enligt vår erfarenhet borde de flesta kunna rymma 55- eller 65-tums uppsättningar. För att hjälpa dig att bestämma vilken version som är bäst för dig skapade vi en guide ”Vilken storlek ska du köpa?”.

 • 55 tum: Sony Bravia A8H OLED 23 000 Kronor
 • 65 tum: Sony Bravia A8H OLED 34 000 Kronor

Oavsett vilken du väljer så kan du förvänta dig att se liknande prestanda i 55-tumsvarianten 65-tums modellen som denna recension fokuserar på. Båda storlekarna erbjuder samma funktioner, från en rikligt med portar till Sonys X1 Ultimate Picture Processor.


Sony Bravia A8H OLED TV-design

Sony Bravia A8H OLED design
Bildkredit: Sony

Sony håller fast vid sin minimalistiska estetik för A8H med en snygg men ändå boxig design tillsamnas med en tunn OLED-panel med ett centralt sittande, kvadratiskt fack för TV:ns interna komponenter. Resultatet är  en väldigt attraktiv TV, och det metalliska chassit som inramar apparaten gör det bara ännu läckrare.

Till skillnad från A9G: s platta stativ, har Sony Bravia A8H ett par justerbara, kabeldöljande fötter som låter den sitta platt mot ett bord eller lyfta upp några centimeter. Den kan dock inte höjas tillräckligt högt för stora soundbars men några av de mindre valen får plats. Sonys nya G700 soundbar skulle också passa bra.

Du kan montera A8H på väggen med Sony SU-WL855 eller ett 300 x 300 millimeter VESA-fäste om du vill ha en ännu bättre hemmabio upplevelse, Läs vår guide om vilken höjd du bör placera din TV.


Portar

Sony Bravia A8H OLED portar
Bildkredit: Sony

Portmatrisen är placerad bakom panelens vänstra sida, med hörlursutgång, ingång för kompositvideo, 2 USB-portar av typ A och 1 HDMI-port vänd utåt för enkel åtkomst.

Det finns en tredje USB-port och 3 HDMI-portar mot väggen, inklusive en med HDMI ARC / eARC-stöd. Du hittar också en Ethernet-port och RS-232-ingång på baksidan av panelen.

För dem som vill ha en Sony TV med HDMI 2.1 för en optimal spelupplevelse, kanske du vill titta på Sony X950H 4K LED-TV istället eller LG CX OLED om du vill ha OLED för din spel-TV. Båda stöder den nyare HDMI 2.1-standarden, medan alla HDMI-portarna på A8H är 2.0a.


Sony Bravia A8H OLED TV-prestanda

TV:n erbjuder ett automatiskt bildläge som automatiskt väljer en inställning baserat på innehållet. ‘Vivid’ ökar bildens vibration och kontrast, medan Cinema-läget ger ett subtilt gult filter.

Det finns också en ljussensor (tillval) som optimerar apparatens ljusstyrka enligt omgivningens ljus, även om den inte är tillgänglig för HDR-innehåll.

4k tv
Bildkredit: Premiumbeat

Sony Bravia A8H OLED TV:ns svarta färg ser riktigt svart ut även när den utmanas med  hög kontrast bilder. Och den har imponerande prestanda när det kommer till i stort sett alla bildeffekter som många skärmar har problem med. Speciellt imponerande är hur den hanterar  snabba övergångar, särskilt med bibehållen kontrast.

Uppsättningens X Motion Clarity-funktioner ger en tydlig bild, tack vare de individuellt styrda pixlarna som används för att minimera oskärpa och upprätthålla ljusstyrka. 1 i bilden visar hur X Motion Clarity förbättrar din upplevelse.

X Motion Clarity sony
Bildkredit: Sony

Men inte allt material kommer i 4K, hur hanterar den uppskalningen av vanligt HD-innehåll? En del av djupet kommer försvinna men du kommer inte få några artefakter, kornighet eller andra tecken på en sämre bild.

Uppsättningen har inte heller de vanliga problemen som banding och missfärgning när man tittar utanför centrum. och dess billd ser bra ut ifrån massa betraktningsvinklar.


TV-ljud

kvinna hörlurar ljud

Akustiskt ytljud har anlänt till Sony Bravia A8H OLED TV. Med mindre kraftfulla högtalare är det ett litet steg ner från Acoustic Surface Audio + som de har i sin Master Series A9G OLED, men det är ändå ett liknande premiumljud. Ett par 10-watt ställdon och ett par 5-watts subwoofers bakom glaset gör hela OLED-panelen till en högtalares vibrationsyta.

Fördelen med detta stereosystem är ljud som verkar härstamma från var motiven visas på skärmen. 

När du lyssnar på musik på full volym blir det lite vibrationsdistorsion och sång förlorar sin tydlighet. Men dess maximala volym är väldigt hög, så det finns inget behov av att höja ljudet så högt för de flesta.


Android TV och smart home-kompatibilitet

Sony Bravia A8H:s extremt lyhörda användargränssnitt är enkelt att navigera med Android TV:s rader som visar en blandning av ditt favoritinnehåll och rekommendationer för vad du ska se näst. Det finns också en anpassningsbar inmatningsmeny och snabbinställningsmeny för att göra mindre justeringar med begränsat visuellt avbrott.

Chromecast kommer inbyggt, men du kanske inte tycker att du behöver det mycket tack vare de 5 000+ appar som kan laddas ner via Google Play-butiken. Oavsett om du vill njuta av din nya HBO Max- eller Disney Plus-prenumeration, borde du hitta nästan alla tjänster du gillar på A8H läs även vår guide till att slippa kabel och de bästa streamingtjänsterna.

Som en Android TV-driven enhet så använder A8H sig av Google Assistant för röstkontroll och smart hemintegration. När du loggar in på ditt Google-konto kommer TN:n automatiskt visas bland dian andra smarta prylar i Google Home-appen.Du kan ändra sekretessinställningar och föräldrakontroll från appen, men det finns också möjlighet att göra sådana justeringar direkt på din A8H.

Med Sony Bravia A8H OLED kan du dra nytta av de bästa Google Assistant-kommandona och de bästa Google Home-kommandona, så att du kan trycka på fjärrkontrollens väckarknapp för att be om vädret, ändra kanal eller styra dina smarta hemenheter.

Och om du inte är intresserad av Google är apparaten också kompatibel med Amazon Alexa (via Google Play-appen) och Apple HomeKit-systemet. iPhone-, iPad- och Mac-användare kan också använda AirPlay istället för Chromecast.


Sony Bravia A8H OLED TV: Fjärrkontroll

Bildkredit: Sony

Sony Bravia A8H OLED-fjärrkontrollen är praktiskt taget en klon av A9H från 2019. Den är lång och smal, med mjuka knappar och har dedikerade knappar för Netflix och Google Play.

Den har en användbar mikrofon statuslampa mittemot strömbrytaren som låter dig veta om Google Assistant är aktiv. Den har en väl placerad och intuitiv knapplayout, men det skulle ändå vara trevligt att ha visuell hjälp som bakgrundsbelysning på knapparna för användning i mörker, vilket inte erbjuds.


Sony Bravia A8H OLED TV: Slutsats

Sony Bravia A8H OLED TV levererar allt du kan leta efter i en OLED! Rena svarta färger, mjuk rörelse och en snygg design. Fantastisk Android TV och bra smart hemkompatibilitet, den erbjusder allt på en nivå som man förväntar sig av en premiumuppsättning.

Om du vill ha en praktiskt taget perfekt OLED-TV med förstklassig bild och ljud är vi övertygade om att Sony Bravia A8H är värd dess pris för dig. För dem som bryr sig om att titta på filmer hemma genom regissörens perspektiv är detta det ultimata premiumalternativet på marknaden.


Andra recensioner du kanske är intresserad av: