Vad är en Soundbar? – Vi förklarar

Vad är en Soundbar? Själva anledningen varför soundbars existerar är främst tack vare platt-TV: n. Dessa magra skärmar kan ge kristallklara bilder men de har små inbyggda högtalare som inte kan ge tydligt ljud eller bra bas.

Soundbars används för just detta ändamål och förklarar exakt vad de är, denna artikel.

Om Soundbars

Soundbars är i grunden ett allt-i-ett-högtalarsystem som ger högkvalitativt ljud utan att lägga onödig tyngd på behov utav plats och komplexitet.

Att ha en soundbar innebär också att det inte finns något behov av ett hemmabiosystem med en detaljerad surroundhögtalarinställning. Det långa och tunna skåpet i en soundbar innehåller två eller flera högtalare som ansvarar för antingen surroundljud eller stereoljud.

vad är en soundbar
Bildkredit: LG

Men förutom själva den rektangulära enheten finns det några ljudfält med separata subwoofers. Detta utvecklar en djupare bas och tillför extra effekt till filmscener och musik.

När du söker efter ljudfält på marknaden är de flesta modeller redan aktiva eller självdrivna. Det betyder att de har inbyggda förstärkare. Du kan dock hitta en försvinnande mängd soundbars som är utformade för att anslutas till en mottagare.

Se även: Vilken är den bästa Soundbar för Samsung TV

Dessa passiva eller icke-drivna soundbars saknar en viss aspekt jämfört med aktiva modeller. Nämligen enkel installation och drift. Det är knepigare att ansluta och använda en passiv soundbar, så det blev snabbt oklart.

Eftersom de flesta konsumenter letar efter självdrivna enheter kommer vi att titta närmare på dem i den här artikeln.

När du söker efter en lämplig soundbar kommer du troligen att stöta på flera modeller som utvecklats av ljudföretag. Om du är orolig för att din TV och soundbar matchar estetiskt, är det stor chans att en soundbar utvecklad av samma tillverkare som byggde din TV passar perfekt. En annan fördel med detta är bättre kompatibilitet.

Men förutom utseendet kanske du vill få en modell från ett företag som huvudsakligen koncentrerar sig på ljudutrustning.

Hur fungerar en Soundbar?

När du monterar ett ljudsystem för din TV kommer du sannolikt att sitta kvar med ett trassel av kablar och högtalare. Att uppnå surroundljud behöver dock inte vara svårt hela tiden.

Soundbars förenklar detta problem genom att kopiera surroundljud via en enda förstärkt högtalarteknik.

Normalt innehåller soundbars två till sju högtalare som slås ihop till en. Varje högtalare är monterad i soundbaren och är placerad på ett sådant sätt att hela högtalarsystemet uppnår surroundljud.

Tillsammans ger dessa högtalare en psykoakustisk effekt så att ljudet studsar från dina väggar. Ljudet vi får skapar en effekt som liknar en optisk illusion, som lurar dig att tro att ljudet ligger bakom dig vid lämpliga tillfällen.

Se även: Varför du borde använda ditt kreditkort när du köper dyr elektronik

Vad gör en soundbar?

Trots att de är mycket mer kompakta enheter äventyrar soundbars inte kvaliteten för enkelhetens skull. Faktum är att ljudkvaliteten är jämförbar med konventionella ljudsystem.

Flera ljudkanaler produceras med hjälp av denna teknik via en enda snygg bar. Soundbars använder några av de senaste teknikerna för att ge dig detaljerade ljud från hemmabiomottagaren.

I konventionella ljudsystem kommer det mesta av ljudet framifrån och du kommer inte att kunna höra ljudet som interagerar med dig bakifrån. Som jämförelse ger soundbars denna effekt som traditionella ljudsystem saknar.

Egentligen skickar en soundbar olika ljudstrålar. Du kan hitta en unik stråle för varje kanal med front, bak, mitt, höger och vänster alla täckta. Med denna design kommer ljud att studsa från väggen och ge fem diskreta ljudkanaler istället för en enda ljudeffekt.

Se även: Vilket är bästa TV märket för dig: LG vs. Samsung vs. Sony

High-end Soundbars

De flesta ljudfält har surroundljud, men avancerade enheter finns med en 3D-modell. Med detta stimulerar soundbaren ljudet på ett sådant sätt att du känner att det finns fysiska högtalare runt omkring dig.

Naturligtvis varierar resultaten från olika soundbars. Men om du får en bra soundbar kan du förvänta dig ett bra resultat. Soundbars i lägre prisklass erbjuder inte dessa effekter och ljudkvaliteten förbättras lite när du går till surroundläge.

Du kan också få soundbars med externa subwoofers tillgängliga för att täcka de lägre frekvenserna. Om du älskar bas, kan det följa med en separat subwoofer att drastiskt förbättra din lyssnarupplevelse.

Nästan alla subwoofers är trådlösa och har bara en uttagskälla. Så även om du får tillräckligt med bas är det fortfarande en snygg installation.


Andra artiklar om soundbars:


Slutsats

Soundbars är fantastiska enheter som förbättrar ditt tråkiga TV-ljud. De är kompakta, enkla att installera och behöver bara minimala ledningar. Soundbars kommer idag till rimliga priser, så det ska även passa din budget om du inte vill köpa en premiummodell.

Så om du vill förbättra din ljudupplevelse för den dagliga TV-tittningen är soundbar den perfekta uppgraderingen.

Ett tips är denna: Sonos Arc Soundbar, vit – elegant premium soundbar med Dolby Atmos

1 svar på ”Vad är en Soundbar? – Vi förklarar”

Lämna en kommentar