LG Nano 91 Recension – Du får allt i denna TV

OLED-paneler får all ära i diskussioner kring hemmabio idag. Att äga en sådan ger en viss prestige, även om fördelarna med en 4K OLED framför en 4K LED inte nödvändigtvis motiverar de ögonvattnande prisskillnaderna. Ja, djup svärta är löjligt lockande, men när du kan få bildkvalitet som är lika bra för mindre är det värt att ta steget mot en modern LED. Till exempel LG Nano 91.

Det gäller ännu mer med LGs 2020-serie NanoCell-TV-apparater. Även om företaget är banbrytande när det gäller OLED, ska du inte förbise vad det har gjort för att höja värdet på det nya NanoCell-sortimentet.

NanoCell, liknar Samsungs QLED, som är en LED-TV där pixlarna är belagda med nanopartiklar för att absorbera oönskade färger. Men också för att förbättra färgnoggrannheten (speciellt genom att förminska röda och gröna våglängder för mer renhet) och möjliggöra stramare kontroll över varje pixel. Kombinera det med LG: s preferenser gentemot att använda IPS-paneler och du får vanligtvis breda synvinklar och bättre färgåtergivning.


Andra artiklar du troligtvis är intresserad av:


IPS

Som en tumregel är den största kompromissen att IPS-paneler inte är lika tillförlitliga när det gäller kontrast. Så du kan förvänta dig mindre renhet från de djupaste svarta och ljusaste vita. Där det djupaste svara kan få lite grå nyanser och det ljusaste vita en liten glödande effekt.

År till år har LG förbättrat programvara för att förbättre IPS mest uppenbara svagheter och vad det har gjort med NanoCell-serien 2020 verkar ha gått betydande framåt för att minska dessa problem till sällan märkbara detaljer.

Vi använde 65 ″ Nano91 4K (exakt samma som Nano90 där den enda meningsfulla skillnaden verkar vara stativet) för att komma till denna slutsats. Vi tittade på den i många timmar om dagen under en vecka. Den mest uttryckliga kontrastfrågan inträffade bara en gång. Det fanns många stunder där innehållet var lika imponerande som detsamma på en OLED. (Testet var mot den exceptionella Sony AG9).

Design

LG nano 91 recension nanocell 4k UHD
Bildkredit: LG

LG har fått en bra balans för en direktbelyst skärm och att hålla kroppen relativt tunn. Så att dem som gillar att montera sina apparater på väggen ska kunna göra det. Det är inte så supertunt som en OLED, med en liten kurva när det gäller baksidan. Även om det kan se premium ut, känns kroppen ganska plastig och billig.

Vänd mot TV: ns baksida pekar bördan av anslutningar utåt från högra sida. Det är fyra HDMI-portar, varav två är 2.1. LG Nano 91 är mycket praktisk för gaming på nästa generations konsoler. Port 3 har eARC för att maximera en modern soundbar, medan de andra två portarna är dina vanliga HDMI 2.0-anslutningar. Positioneringen gör dem otroligt lätta att nå om du vill montera TV: n på väggen.

Mer mot botten kan du hitta USB-portar, AV-ingång och anslutning för antenn och LAN. Alla typiska inneslutningar, men mycket trevliga och centrala så att de alltid kan nås.

Till skillnad från vissa andra TV-apparater finns det ingen specifik kabelhantering som kan vara en besvikelse för designälskare, men det betyder bara att du måste vara smidig när det gäller hur du döljer alla anslutningar.

Medan TV-apparater med låg profil tenderar att se mer sofistikerade ut och ge intrycket av en flytande skärm. LG har beslutat att gå med ett centralt monterat stativ och en aggressivt böjd halvmånesdesign. Fördelen med detta är den exakta nackdelen med lågprofiluppsättningar: om du står uppsättningen på vissa möbler kommer du att ha mycket utrymme och flexibilitet för en soundbar (LG har precis släppt sitt nya sortiment och Sonos Arc får otroliga recensioner). Det hjälper också till att höja panelen mer, så om den sitter vid foten av din säng, kan du vara otroligt överseende och titta på den medan du ligger.

Magic Remote och WebOS

Att navigera på en LG TV 2020 är smidigt och enkelt. Vi älskar Android: s användargränssnitt, men om jag bara måste välja en skulle min röst 100% gå till LGs WebOS. Designarna har kommit fram till vad jag tycker är den perfekta balansen mellan tillgänglighet och design, och poppar upp en panel av appar som är mindre påträngande och kan rullas snabbt med Magic Remote.

Androids operativsystem är fortfarande störst när det gäller många appar i sikte, men det mycket mer stabila WebOS är helt enkel mindre besvär. Inställningarna är lättare att komma åt, och när du ständigt experimenterar med inställningar för att optimera vilket innehåll du tittar på är det mycket värdefullt.

Vissa hatar LG: s prisbelönta men billiga Magic Remote-plast, men där håller vi inte med. De som är mer vana vid långa och platta fjärrkontroller kan förvånas över det aggressiva bläddringshjulet först. Men det gör det så mycket lättare att använda en webbläsare eller bläddra igenom YouTube. Eller att snabbt ändra inställningar utan att ständigt trycka på pilen.

Fjärrkontrollen fungerar också som en trollstav på LG Nano 91. Det är bäst Nintendo Wii-efterliknande med en tjock pekare som gör att skrivning i sökfält känns mycket effektivare. (Du kan ändra storleken på den via tre alternativ). Det finns också snabbåtkomstknappar för både Netflix och Amazon Prime.

Nackdelen är hur känslig fjärrkontrollen är. Knackar det till och med något så tar du av misstag upp pekaren och avbryter din tittarupplevelse. Naturligtvis är den enklaste lösningen på detta problem som sällan är att placera fjärrkontrollen någonstans där du inte böjer den.

Om din nuvarande fjärrkontroll börjar bli sliten så hittar du en här: LG Magisk Fjärrkontroll 2020, Svart

Prestanda

En positiv sak kring det nya NanoCell-sortimentet verkar vara ett nytt bakgrundsbelysningssystem med full array. Som är justerat för att använda kraften mer effektivt för att förbättra IPS-panelens kontrastförhållande. Tanken här är att du får förbättrade svarta nivåer, exakt ”local dimming” och fin skuggdetalj. Det arbetar för att föra prestandan närmare en OLED. Ändå kommer en IPS-panel aldrig att ha det ursprungliga kontrastförhållandet för det mest uppenbara alternativet – en VA-panel.

Jag tittade igenom The Mandalorian på Disney+, och det fanns en starkt redigerad utomhusscen där kameran ofta växlade mellan två karaktärer, en med en ljus himmel bakom sig. Kontrast var överallt och det verkade som om TV: n inte var helt säker på hur man skulle hantera 4K-innehållet. Det här kan vara TV: ns mycket uppskattade Dolby Vision IQ (som ständigt justerar och optimerar Dolby Vision-innehåll) som arbetar lite för hårt. Eller kan det bara bero på att DV-implementering på Disney är mindre än idealiskt.

Jag såg aldrig något liknande igen, inte ens medan jag bingade MCU-filmerna (igen, på Disney +) i 4K, och det tar dig genom ett enormt utbud av ljusmiljöer och snabba action. Imponerande hade jag aldrig en gång problem med rörelseoskärpa, vilket skulle vara TruMotion 200-teknikens förtjänst. Sportfans kommer att vara oerhört nöjda.

En liten detalj

Om jag ska vara riktigt petig – och med moderna TV-apparater måste man vara det – så märkte jag en gång under den hyperfärgade Doctor Strange ett lätt ljus i de övre hörnen, men inte i botten. Trots vad verkade som samma nivå av svart. Om du spelar upp scenen efter att du har ställt in lokal dimning på hög eliminerade detta fnissande problem.

En a7 Gen3-processor är ansvarig för att hantera hela systemets övergripande funktion. Även om det inte är nära det mest kraftfulla i LG:s arsenal för 2020, verkar det fungera så effektivt som möjligt. Med tanke på att Dolby Vision IQ ska vara en av de spelförändrande funktionerna i det nya sortimentet, kanske processorns brist på relativ kraft är anledningen till ovanstående fråga under The Mandalorian. Bortsett från det finns det väldigt få klagomål i den övergripande visuella och ljudupplevelsen.

Ljudet hos LG NANO 91

På tal om ljud, denna TV har imponerande klarhet även vid högre volymer. Det kommer aldrig att låta lika bra utan en soundbar direkt ansluten till den. Fast Dolby Atmos-stöd innebär att du säkert kan förvänta dig utmärkt prestanda ”allround”. Basen är inte så studsig som man kan hoppas, men tydligheten kompenserar verkligen för det. Om du slår på AI-ljud är det bäst att hantera de högljudda delarna av filmen och hålla den konsekvent oavsett vilken volym du har ställt in.

Min erfarenhet av att ansluta olika Bluetooth-hörlurar och hörlurar var en besvikelse. Medan anslutningen stabiliserades och förblev stark efter initiala förstörningar, skulle avbrytande av uppspelningen alls. Till exempel spolning tillbaka, gav några sekunder av hackande medan signalen hittade den. Jag hade samma problem med CX OLED, den stora hjälten i LGs 2020-samling. Fast den hanterar OLED 8K – som använder avancerade processorer – bättre.

FPS på LG NANO 91

LG Nano 91 Recension
Bildkredit: LG

Filmer med hög bildhastighet hanteras briljant. Jag såg Gemini Man, som sitter vid 120 FPS, och hade absolut inga problem trots den ganska snabba takten. Tyvärr är inte processorn tillräckligt magisk för att göra den till en bra film.

De som berörs av andra format behöver inte vara det. HDR, HDR10+, Dolby Vision: en sak som LG har gjort är att göra TV: n redo för de närmaste åren. Medan jag känner att HDR10+ kommer att överskridas allvarligt av Dolby Vision de närmaste åren. Då är det bra att ha båda optimerade för att fånga den känslan av realism och nedsänkning som dominerar.

Filmskaparläge

En sak som jag inte bryr mig riktigt om är Filmskaparläge. LG har lagt mycket i samlade inställningar. Så att du kan ha full kontroll över hur bilden ser ut och justera den för att passa din smak bäst. Värdet i filmskaparläge är att det tar ut många beslut, inaktiverar efterbehandling och som standard är alla de populäraste inställningarna ändå. Men det finns en tendens till inkonsekvent ljusstyrka och vissa platta färger. Standardläget var min favorit med TV: n, där jag tyckte att innehållet var mycket mer levande och naturligt.

En sak du definitivt vill stänga av är energisparläget, som automatiskt aktiveras direkt. Det här bör vara det första du ändrar i inställningarna. För att det kan dimma lite för mycket och få det att se ut som något är fel med TV: n.

AI på LG NANO 91

Du hittar mycket att tycka om, ifall du letar efter smart och integrering av anslutna enheter. ThinQ AI är LGs sätt att säkerställa att navigationsupplevelsen är så smidig och sömlös som möjligt just nu. Oavsett om du använder Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Airplay 2 eller Apple Homekit, är det säkert att förvänta sig mycket få eller inga frustrationer när det gäller att kontrollera hur TV: n fungerar i det smarta hemmets ekosystem.

Spel

För spelarna testade jag denna TV med Sekiro, Borderlands 3 och Doom Eternal. Spelläget slås automatiskt på när du byter till din anslutna konsol, vilket optimerar inställningarna för högre bildfrekvenstitlar. Du har VRR i realtid, HGiG-tonmappning och G-Sync. Så intensivare titlar hanteras effektivt medan färgerna verkligen dyker upp och bildhastigheten ständigt tempereras för att upprätthålla en hög standard.

Det fanns ingen märkbar rivning i ett spel så snabbt och andlöst som Doom Eternal. Vilket förmodligen var den mest effektiva titeln eftersom ingen av färgerna är övermättade (som på Borderlands 3 med gul-och-orange-färg) och karaktärsmodeller har bra struktur. Allt detta kommer mycket bra ut med den här TV: n. Och jag skulle inte tveka att rekommendera detta till någon spelare, särskilt med tanke på den perfekta anslutningen och inställningarna för nästa generations konsoler.

Betraktningsvinklar

IPS-paneler har de absolut bästa betraktningsvinklarna. Du kan sitta långt åt sidan och ändå förvänta dig exceptionell bildkvalitet. I teorin. I praktiken är det mer eller mindre korrekt, även om de bredare betraktningsvinklarna fortfarande är plågade med några märkbara blommande effekter i hörnen.


Andra recensioner vi gjort:


Slutsats om LG Nano 91

Det är tydligt att LG har tagit sina LED-TV i rätt riktning. Istället för att bara lägga till små grunda förändringar, har designers lagt till några meningsfulla funktioner som kommer att säkerställa att denna framtidsskyddade TV är relevant under många år framöver.

LG Nano 91 är funktionsrik med tillräckligt med genomtänkta inställningar för att ge dig en mängd alternativ när det gäller att maximera innehåll och få bästa möjliga tittarupplevelse. Ljud är tillräckligt sympatiskt för att du inte behöver en soundbar är mindre rum (så länge du inte behöver rikare bas), och den totala användarupplevelsen är exceptionellt smidig.

Jag har bara haft erfarenhet av tre andra LG-TV-apparater under min tid – varav en är CX OLED som vi snart kommer att publicera en recension – men jag är fortfarande säker på att det här är en av de bästa lysdioderna som företaget har har skapat. Det är fortfarande dyrt, men sitter fortfarande bekvämt i mellanklassen för dem som letar efter pålitliga avancerade TV-apparater utan att vilja klara sig för en OLED.

Det verkliga testet kommer att ligga på spel när den nya generationen kommer ut och de HDMI 2.1-portarna testas, men för tillfället kan du verkligen inte be om mycket mer.


2 svar på ”LG Nano 91 Recension – Du får allt i denna TV”

Lämna en kommentar