Samsung QN90A Neo QLED TV recension: Kungen av QLED

Samsung QN90A Neo QLED: Samsung påminde just alla om vem som gör den bästa QLED-TV:n

Samsung QN90A Neo QLED recension review test

VÅR SLUTSATS

Samsung QN90A Neo QLED TV:s mini-LED-bakgrundsbelysning ger oöverträffad bildljusstyrka. Medan en mängd smarta funktioner och en ny miljövänlig fjärrkontroll kompletterar premiumupplevelsen. Med en förvånadsvärt tunn design är det också en av de snyggaste apparaterna du kan köpa.

FÖRDELAR:

 • Vacker, tunn design
 • Neo QLED ger otrolig ljusstyrka
 • Imponerande antireflexbehandlingsförmågor
 • Ny uppladdningsbar fjärrkontroll

NACKDELAR:

Samsung QN90A Neo QLED TV är en av de bästa TV-apparaterna du kan köpa just nu, period. Den är omöjligt ljus, otroligt tunn, fylld med smarta ”smarta” funktioner och lika pålitlig som företagets apparater alltid har varit.

Med en egen mini-LED-panel som heter Neo QLED, lovar QN90A överlägsen prestanda jämfört med både sina etablerade OLED-konkurrenter och de alltmer övertygande QLED-tillverkarna i mellanklassen. Och även om QN90A Neo QLED är den mest premium av alla 4K 2021 Samsung-TV-apparater, är den faktiskt billigare än sin enastående Q90T-föregångare.

Det är inte perfekt. Ljusstyrkan undergräver ibland andra bildelement, plus Samsung ger fortfarande inte mer än en HDMI 2.1-port. Men den här Samsung QN90A Neo QLED TV-recensionen kronar en ny mästare för Quantum Dot-displayteknik.

SAMSUNG QN90A NEO QLED TV: SPECS

 • Pris: 19 990 sek
 • Modellnummer: QN65QN90AAFXZA
 • Skärmstorlek: 65 tum
 • Upplösning: 3.840 x 2.160
 • HDR: HDR10, HDR10 +, HLG
 • Uppdateringshastighet: 120 Hz
 • Portar: 4 HDMI (1 HDMI 2.1), 2 USB
 • Ljud: 60W, 4.2.2 kanals ljud
 • Smart TV-programvara: Tizen
 • Storlek: 56,9 x 32,6 x 1 tum (utan stativ)
 • Vikt: 24,4 kg (utan stativ)

Pris och storlekar

(Alla priser i dollar för lättare jämförelse)

QN90A Neo QLED TV är Samsungs premium 4K LCD-TV i år. Neo QLED erbjuds också i företagets sortiment med 8K-uppsättningar, men dessa alternativ är mycket dyrare än QN90A. Det finns också flera anledningar till att du inte behöver en 8K-TV just nu.

Ännu bättre är att QN90A Neo QLED TV är lite billigare än förra årets Q90T QLED, och kommer in på $ 100 – $ 300 mindre, beroende på storlek. 65-tums konfigurationen kostar 2599 $, medan 55-tums modellen kostar 1799 $ och större 75-tums storlek kostar 3499 $. Det är också en av de bästa 85-tums-TV-apparaterna du kan köpa, och erbjuder ett stort skärmalternativ för 4999 USD.

Se till att se vår guide ”Vilken storlek ska du köpa?” För att avgöra vilken version som passar dig. Du kan förvänta dig att se liknande prestanda jämfört med vår 65-tums testmodell över storleksalternativen. Alla fyra modellerna erbjuder Neo Quantum Processor 4K, de senaste smarta Tizen-funktionerna, röstassistentkontroller och Object Tracking Sound Plus. Våra rekommendationer bör gälla alla skärmstorlekar i QN90A Neo QLED-modellen.

Medan du kan hitta förra årets Q90T QLED till försäljning just nu med några av de bästa billiga TV-erbjudandenen, kommer QN90A Neo QLED bara att se mindre rabatter före semestern, vilket håller den fast i premiumprisklassen.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Design

När det gäller modern TV-estetik är QN90A crème de la crème. Även om att bära in 65-tums TV-apparater är ett jobb för två personer, är det här setet lättare att manövrera än andra. Borta är dagarna för Samsungs One Connect-inmatningsruta, företaget lyckades packa alla uppsättningens delar i en supertunn, 1 tum tunn TV utan utskjutande delar för att distrahera från effekten.

Samsung QN90A Neo QLED TV: s ramar är praktiskt taget osynliga och suddar ut gränsen mellan panelen och chassit. Jag tyckte att min nuvarande Samsung Q80T QLED TV var en snygg bit av teknik, men QN90A höjde allvarligt mina standarder.

Och det är utan väggmontering av QN90A, som Samsung föreslår. Eftersom jag bara testade uppsättningen tillfälligt valde jag mittstället, vilket inte gav så mycket säkerhet som jag skulle vilja. Jag kände att en klumpig stöt kunde leda till att denna TV ramlar väldigt lätt, varför jag skulle undvika att använda den, om möjligt. Välj Samsungs eget väggfäste utan gap för det ultimata infällda utseendet, även om ett VESA-väggfäste på 400 x 300 millimeter också skulle fungera för 65-tumsmodellen.

Portar

Precis som resten av 4K QLED-serien har Samsung QN90A Neo QLED TV två USB 2.0-portar och fyra HDMI-portar. Men bara en av dessa fyra portar erbjuder HDMI 2.1, som stöder kringutrustningsfunktioner som eARC, Auto Low Latency Mode och Variable Refresh Rate. Dessa inställningar utnyttjar nästa generations grafiska förmågor i PS5 och Xbox Series X.

LGs OLED-TV-apparater är alla utrustade med flera HDMI 2.1-ingångar, vilket gör att Samsungs QLED-enheter bara har den som verkar begränsande. Du kan till exempel inte ha din nya konsol och din eARC-kompatibla soundbar som utnyttjar sina bästa förmågor samtidigt, vilket kan växa besvärligt med tiden.

Utöver traditionella portar har Samsung QN90A Neo QLED TV inbyggda NextGen TV ATSC 3.0-mottagare. På platser där den nya sändningstekniken är tillgänglig kan ATSC 3.0 stödja 4K-bild över luften samt en returkanal som möjliggör interaktivitet och riktad reklam.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Prestanda

Låt oss prata om Neo QLED. QN90A-bilden drivs av en rad små ljusceller som använder mini-LED-lampor, vilket lovar dramatiska förbättringar av kontrast och bakgrundsbelysning. Mini-lysdioderna arbetar med Neo Quantum Processor 4K för att leverera en 4K-optimerad bild.

När man tittar på avsnittet ”All-New Halloween Spooktacular” av WandaVision på Disney Plus, kan setet visa upp hur det hanterar rörelse och scener med hög kontrast. När Wanda utökar räckvidden för sin Hex förvandlas SWORD-lägret till en resande cirkus. Även när agenterna försöker undkomma den växande gränsen kan du se deras uniformer och utrustning förvandlas. Detta händer sömlöst (och roligt) till clownkläder och färgglada tält. lite bloom förekommer, samt enstaka vinjettering i hörnen.

HDR-funktionerna i QN90A är utmärkta, men det lyfter fram en speciell Samsung-TV. Medan prestandan med högt dynamiskt intervall är bra, är HDR-formaten lite begränsade. Samsung stöder inte det bästa HDR-formatet, Dolby Vision, och använder istället det egna HDR10 + -formatet.

Små problem

Detta är tecken på ojämna bakgrundsbelysningsproblem, kanske på bekostnad av Neo QLEDs ljusstyrka. Men den genomsnittliga tittaren kommer förmodligen inte att märka det mycket. Eller jag bryr mig åtminstone inte när jag ser hur ljus den här uppsättningen kan bli. Även i ett rum översvämmat av solljus höll Samsung QN90As bild mycket tydligare än LG G1 och Samsung Q80T. Antireflexionsförmågorna är ganska imponerande och hanterar den skuggiga och olycksbådande Golden Armor-scenen i Wonder Woman 1984 bra.

När Diana slogs mot Cheetah såg Wonder Woman’s förgyllda vingar majestätiska och kunglig. Men ändå inte på plats i den mörka, dimmiga omgivningen. Uppsättningen kunde ha identifierat rustningen som scenens fokuspunkt och förstärkt den till en tecknad filmeffekt. Men den gav en balanserad bild, troligen som filmskaparen avsåg. Återigen är detta ett bevis på Neo QLEDs ljusstyrka, eftersom jag gjorde dessa observationer i ett naturligt upplyst rum. När jag tittade på scenen i mörker såg det inte bara fantastiskt ut. Men jag insåg att jag inte skulle behöva lamporna i mitt vardagsrum på kvällen – setet bokstavligen tände upp min lägenhet.

Testresultat

LCD / LED-TV-apparater har alltid slagit ut OLED på ljusstyrka, men QN90A är den bästa vi någonsin har sett. Den nådde en maximal ljusstyrka på 1813,83 nit. LG G1 OLED TV nådde en maximal ljusstyrka på bara 412,05 nits, för jämförelse. Och det är inte bara OLED som bli besegrade – den kvantdrivna Vizio P-serien (P65Q9-H1) och TCL 6-serien R635 var max 471,20 nits respektive 583,1 nits.

Du kan mäta TV-noggrannhet med ett Delta-E-betyg. En mindre poäng är idealisk (0 är perfekt), och Samsung QN90A fick 2,6, vilket ger en förbättring jämfört med Q80Ts poäng på 3,9. Det är också nära Vizio P-Series och TCL 6-Series R635, som båda fick 2,2. LG: s OLED-paneler har fortfarande en tydlig kant i noggrannhet, med LG G1 som fick 1,6 och förra årets Sony A8H Bravia OLED-TV fick 1,5.

När det gäller färgåtergivning, mätsdet med hjälp av en X-Rite i1 Pro-spektrofotometer och SpectraCal CalMAN Ultimate kalibreringsprogramvara. Samsung QN90A Neo QLED kunde återge 99,51% av Rec 709-färgutrymmet. Allt som närmar sig 100% är bra för en icke-OLED-TV, och den här QLED-poängen ligger i intervallet andra som Vizio P-serien (99,90%) och TCL 6-serien (99,92%).

Samsung QN90A Neo QLED gaming i rum

Gamers kommer vara glada att veta att Samsung QN90A har en av de bästa fördröjningstiderna du kan hitta. Med en fördröjningstid på 12,6 millisekunder med sitt automatiskt låga latensläge – en enorm förbättring jämfört med Q80Ts 30,1 millisekunder. Vanligtvis rekommenderar vi apparater med apparater med en fördröjningstid under 20 millisekunder för de bästa spel-TV-apparaterna, och tillägget av spelfokuserade funktioner gör QN90A Neo QLED till ett utmärkt val för spelare.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Ljud

Samsung QN90A Neo QLED-TV har 60 W-högtalare, som, tillsammans med Samsungs Object Tracking Sound (OTS) Plus-teknik, ger ett högt och uppslukande lyssnande. OTS ska skräddarsy uppsättningens ljud så att det matchar innehållet på skärmen med hjälp av inbyggda högtalare uppåt och nedåt.

OTS kompenserar nästan för uppsättningens brist på inbyggd Dolby Atmos. Med detta sagt kommer det att mata ut Atmos-formaterat innehåll för en Dolby Atmos-högtalare. Jag är vanligtvis benägen att använda en extern högtalare ändå, så kolla vår lista över de bästa soundbar för rekommendationer.

Utöver OTS sa Samsung att du borde uppleva ljud skräddarsytt för din miljö, oavsett var din TV är placerad. AI bör också förbättra rösterna på skärmen när apparaten känner av höga miljöljud.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Smart TV-funktioner

Samsungs Tizen smart TV-programvara ser mer eller mindre ut på samma sätt varje år, och jag skulle säga att det är bra. Programvaran är pålitlig och erbjuder ett brett urval av appar. Från Loki TV-serienDisney Plus till någon av de bästa HBO Max-serierna och filmerna hittar du de flesta appar och innehåll du tycker om. Tizen har till och med en speciell Apple TV-app för att njuta av iTunes-filmer och -program.

Startskärmens nedre fältlayout är ren och diskret. Du kan anpassa raden med appar för att inkludera alla dina favorittjänster och fortsätta titta på en show medan du surfar. Jag föredrar detta framför LG: s senaste webbdesign, som drog mig bort från det jag tittade på för att hitta något annat.

MER: Tizen vs webOS vs Android TV

När du inte tittar på TV kan du starta ett skärmsläckarläge med låg effekt för omgivningsläge som visar alla typer av konstverk, personliga fotografier eller väderuppdateringar. Effekten är mer imponerande på Samsungs The Frame lifestyle TV, men Ambient-läget är fortfarande ett bra alternativ till QN90As grundläggande svarta ”av” -skärm. Speciellt när den här TV: n är väggmonterad.

Multi View är ett annat anmärkningsvärt skärmläge. Nytt i år kan du titta på vad som finns på din TV och din telefon (beroende på modell) på samma skärm i bild-i-bild eller sida vid sida-riktningar. Jag föredrar att titta på en sak på en gång, men i fall där jag behöver en genomgång av ett videospel eller vill hålla ett öga på ett sportspel kan denna multitasking-funktion komma till nytta.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Smarta hemfunktioner

Som en Samsung TV, QNA90A Neo QLED TV samverkar med ditt Samsung SmartThings smarta hemsystem. En av de bästa smarta hubbnaven, SmartThings ger en kontrollpanel för alla de bästa smarta hem-enheterna som är kompatibla med Samsungs plattform. Från Ecobee (5: e generationens) smarta termostat till Samsungs egna Family Hub-kylskåp kan du använda din TV för att snabbt komma in eller justera inställningar.

Om du inte är insatt i Samsungs smarta hemnätverk kan du ställa in Alexa eller Google Assistant (men inte båda samtidigt) för röstkommandon på din TV. Med fjärrkontrollens mikrofon kan du be antingen röstassistent grundläggande frågor eller att kontrollera någon av de bästa Alexa-kompatibla enheterna eller de bästa Google Home-kompatibla enheterna.

Samsung samarbetade också med Logitech för att göra Samsung QN90A Neo QLED TV kompatibel med webbkameror. Med någon av de bästa webbkamerorna kan du använda din inställning för videochatt med upp till 12 andra personer via Google Duo. Det här kan vara användbart för dem som fortfarande arbetar hemifrån eller försöker hålla kontakten med släktingar, men jag tror att de flesta är trötta på videosamtal idag.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Fjärrkontroll

Samsungs Neo QLED-TV-apparater kommer med en helt ny Samsung Solar Cell Remote, som ersätter de vanliga AAA-batterierna för ett uppladdningsbart batteri. Fjärrkontrollen har också en liten solpanel som hjälper till att underhålla fjärrkontrollens batteri med hjälp av omgivande ljus i ditt utrymme.

Även med sina nya knep känns Solar Cell Remote lätt och bekväm att hålla. Dess design är mer enhetlig än den böjda men ändå smala fjärrkontrollen Samsung har använt tidigare, vilket gör den lite mindre benägen att glida mellan soffkuddar. Det är fortfarande minimalistiskt när det gäller knappar, men det har de flesta kontroller du behöver, inklusive en mikrofonutlösare, samt dedikerade startknappar för Netflix, Prime Video och Samsung TV Plus.

Samsung QN90A Neo QLED TV-recension: Slutsats

För Samsung att tävla mot deras OLED-konkurrenter, innoverade de hjärtat av sin produkt med en helt ny panel – en panel som faktiskt visade förbättringar i tester. Det påminde också om när d et gäller QLED är de fortfarande företaget att slå.

När det kommer till nästa generations TV-apparater tar Neo QLED större steg än OLED evo och förbinder sig till allmänna förbättringar i ett billigare paket. Bekvämligheten hos Tizen och miljöfördelarna med Solar Cell Remote hjälper också. Ja, jag önskar att den hade mer än en HDMI 2.1-port, men det är långt ifrån en deal-breaker. Samsung QN90A Neo QLED TV är den bästa LCD-TV på marknaden just nu.


1 svar på ”Samsung QN90A Neo QLED TV recension: Kungen av QLED”

Lämna en kommentar