ATSC 3.0 förklarad: Hur NextGen TV levererar 4K HDR-sändningar gratis

ATSC 3.0: Gratis 4K HDR-TV över luften och mycket, mycket mer

Namnet kanske låter meningslöst: ATSC 3.0. Men bakom den konstiga förkortningen finns en värld av förbättringar av luft-TV som ger 4K-bild, premiumljud och interaktiva funktioner gratis.

Advanced Television System Committee (ATSC) är en branschgrupp som bestämmer vilken teknik som används för programföretag rikstäckande, och ATSC 3.0-standarden är den senaste versionen av luft-TV.

NextGen TV – Consumer Technology Association (CTA) anmärkningsvärt anodyne marknadsföringsnamn för den nya ATSC 3.0-standarden – kanske inte betyder mycket för de flesta, men det finns redan i stora delar av USA och kommer att spela en stor roll för att omforma det moderna TV-upplevelse.

Även om du har hört talas om det är chansen bra att du inte är säker på vad det betyder. Sändningsstandarder är fulla av tekniska jargong och branschtermer som inte betyder mycket för den genomsnittliga TV-tittaren, men slutresultaten kommer att bli enorma de närmaste åren. Vi är här för att rensa förvirringen och hjälpa dig att förstå hur den nya sändningsstandarden kommer att ändra din TV-tittarupplevelse.

Här är höjdpunkterna: NextGen TV är en enorm uppgradering för traditionell sändning, med 4K-upplösning och HDR-innehåll för överföringssändningar, tillsammans med dramatiskt bättre ljud, interaktiva funktioner och möjligheten att sända till mer än bara TV-apparater. Det är bättre, smartare TV-sändning för smarta TV-apparater, telefoner, hem och bilar. Och det har exakt samma pris som nuvarande sändnings-TV – gratis.

Lite bakgrund till ATSC 3.0: Analog signal och ATSC 1.0

Kommer du ihåg redan 2009, när någon som använder en TV-antenn var tvungen att byta till det nya digitala systemet? Det var ändringen från analoga UHF- och VHF-kanaler till ATSC 1.0, som skiftade TV-sändningar från en råsignal som matades direkt till TV: n, till en digital som möjliggjorde komprimerad video och ytterligare data. Det i sin tur gjorde det möjligt för programföretag att erbjuda en över-the-air-signal medan de använde mindre spektrum, och introducerade några funktioner som vi nu tar för givet, som full-HD (1920 x 1080) upplösning och digital-textning.

Men den digitala omkopplingen baserades på standarder som utvecklades 1995 och mediekonsumtionens värld är drastiskt annorlunda än för 26 år sedan. Idag är video mycket mer än traditionell TV-sändning, med online-streaming, smarta TV-apparater som kör appar och människor som tittar på filmer och program på ett stort antal enheter.

Övergången till ATSC 3.0 är den första stora uppgraderingen av sändningsstandarder sedan 2009-bytet, men till skillnad från övergången till digital, som introducerade mindre förändringar av det faktiska innehållet och tittarupplevelsen, öppnar ATSC 3.0 dörren för flera betydande förändringar och förbättringar.

Vad är ATSC 3.0?

Den nya ATSC 3.0-standarden tar allt om den första växlingen till digital-TV-sändning och uppgraderar den. Bland de förbättringar som NextGen TV erbjuder är:

Bättre signalkvalitet med mindre störningar.
Högre upplösning, med 4K-bild och potential för 8K i framtiden.
Kombinerar TV-sändning med bredband internet.
Finns på många fler enheter.
Det kan också presentera det första stora skiftet i en-till-många-modellen för sändningsdistribution. Med anslutningsmöjligheter som möjliggör interaktiva funktioner, anpassningsbart innehåll och adresserbar reklam, kommer sändningsvärlden att se mycket mer ut som streamingvärlden, och det kommer att skaka upp saker betydligt på affärssidan.

Men låt oss först titta på vad det betyder för tittarna.

Bättre signal med mindre störningar

En av de största problemen med ATSC 1.0 är att den digitala signalen är ganska ömtålig. VHF-bandet som används är benäget för störningar från byggnader och träd, väder och till och med passerande bilar, och den digitala informationen som den skickar skadas lätt, vilket visas på din TV som en blockerad, otålig bild eller till och med bara en ”ingen signal” meddelande.

Med ATSC 3.0 byter programföretagen tillbaka till UHF och flyttar till ortogonal frekvensdelningsmultiplexering (OFDM), samma teknik bakom de senaste Wi-Fi- och mobila trådlösa teknikerna. Det är en mycket mer robust metod för överföring av digital information, och när den kombineras med omkopplaren till UHF kommer den att låta lokala TV-stationer erbjuda en tydligare signal med bredare räckvidd och färre störningar.

ATSC 3.0 ger bättre bild och ljud

Den nya standarden packar också mycket mer data i sändningssignalen och stiger upp från den enkla statiska 19,4 Mbps-bithastigheten för ATSC 1.0-standarden till en variabel bithastighet på upp till 57 Mbps med samma luftvågor.

Den kombinerar effektiviteten med moderna videoformat. Samma H.265- och MPEG-H del 2-codecs som används av onlinemedieföretag som Netflix kan nu delas över luftvågorna och låta TV-stationer sändas i 4K.

Ultra-HD 4K-upplösning TV-programmering är planerad för lanseringen 2020, och till och med 8K-upplösning är en möjlighet inom den nya standarden. Förutom högre upplösningar kan de nya sändningarna också stödja högre bildhastigheter, upp till 120 bilder per sekund – dubbelt så mycket som den vanliga 60Hz uppdateringsfrekvensen klarar.

3.0-standarden lägger också till bred data för färgfärg och HDR-metadata (High Dynamic Range), vilket ger bättre visning, med en djupare bild som har ljusa höjdpunkter, rika skuggor och ett bredare utbud av färger att arbeta med. Denna utbredda tillgänglighet av 4K, HDR-aktiverat innehåll gör det också möjligt för fler att dra nytta av nuvarande 4K-TV-apparater, där media med full upplösning mestadels är begränsade till Blu-ray-skivor eller en handfull strömningskällor.

Ljudkvaliteten förbättras med stöd för Dolby AC-4 och MPEG-H 3D Audio-format. Dessa är båda flerkanaliga ljudformat, med stöd för surroundljudinställningar för flera högtalare och till och med 3D-objektorienterat ljud för en mycket mer uppslukande ljudupplevelse. Den äldre ASTC 1.0-standarden stöder 5.1-surroundljud, men 3.0 NextGen TV-systemet möjliggör stöd för upp till 7.1.4 kanaler och format som Dolby Atmos kan erbjudas över luften.

De flera ljudströmmarna erbjuder också anpassningsalternativ, till exempel flera språk och videobeskrivningstjänster för synskadade.

Broadcast möter bredband

En av de största förändringarna som kommer med ATSC 3.0 är att para ihop sändningar och internetanslutning. Den anslutningen lägger till en extra dimension i ATSC 3.0-systemet, vilket möjliggör en dedikerad returkanal – en aktiv dataström tillbaka till sändaren, vilket gör det nya sändningssystemet till en tvåvägs IP-baserad standard. Det öppnar upp ett brett utbud av nya funktioner som traditionell TV aldrig har erbjudit.

Vad betyder detta

För tittare kan det betyda att TV-stationer kommer att erbjuda streams av nyligen sända program. Detta i en ”Catch-up” -tjänst som erbjuds som en del av deras gratis sändning. Eller det kan möjliggöra en mer intuitiv meny-stil guide till program och filmer. Mer som vad du ser på strömmande appar som Netflix. Och sedan automatiskt välja mellan direktsignal eller strömmande för ett bredare urval av program.

Det låter också programföretag samla mycket mer information om vad folk tittar på och när. Istället för att förlita sig på betygsorganisationer som Nielsen, som använder undersökningar och noggrant övervakade publikprover, skulle det ge liveinformation om hur många människor som faktiskt tittar på en viss show, minut för minut.

Det öppnar också för adresserbar annonsering, möjligheten att rikta annonser till olika användare, även inom samma hushåll. Det kan betyda att när föräldrarna tittar på den senaste sitcom i vardagsrummet, ser de bilannonser och annonser för hypotekslån, medan ett tonårigt barn som tittar på samma show i ett annat rum kommer att se annonser för tuggummi.

Det kan också möjliggöra interaktiva funktioner, som valbar popup-information som låter dig kontrollera aktiekurser när ett företag nämns i nyheterna, eller ge lokala företag ett sätt att erbjuda rabatter till tittare i deras område.

Utöver bara ”TV”

Enligt branschanalytiker Tim Hanlon, VD för The Vertere Group, ett mediekonsultföretag, kunde fusion av sändning och internet också se några radikalt nya applikationer.

”Möjligheterna är praktiskt taget oändliga”, sa Hanlon. ”[Det möjliggör] potentiellt ett robust utbud av” utöver TV ”-funktioner / -företag som nödvarningar, hårddiskdata-caching, konsumentelektronikuppgraderingskorrigeringar, företagsdatastreaming (för en mängd olika branscher), smarta fordon / städer data etc. ”

Vad dessa ”bortom-TV” -funktioner faktiskt kommer att vara när ATSC 3.0 kommer ut på marknaden har ännu inte sett. En av de mest intressanta potentiella funktionerna skulle låta lokala myndigheter och programföretag fjärrstyra din TV för att visa lokala nödsändningsvarningar. En sådan funktion kan vara användbar för att varna människor om jordbävningar eller stormar i deras områden.

Är integritet ett problem?

Den extra anslutningen har vissa integritetsförespråkare lite skrämda om ATSC 3.0, även om standarden gör sina första preliminära steg in på marknaden.

Även FCC är orolig. Medan FCC godkände 3.0-standarden i slutet av 2017, erbjöd kommissionär Jessica Rosenworcel ett avvikande yttrande. Bland annat skrev hon att ”det finns fortfarande stora frågor om den här nya standarden … Jag tror också att vi måste bättre förstå riktad reklam på tv och konsekvenserna för integritet, användning av krypterade signaler, insamling av publikdata , och känsligheten för hackning och skadlig kod. ”

Resultatet här är att den nya TV-standarden endast kan samla in data om du tillhandahåller anslutningen för att göra det. Om du kopplar bort din TV från internet bör du titta på OTA TV helt utan datainsamling. Men som med moderna smarta TV-apparater måste du vara ansluten för att kunna njuta av hela utbudet av funktioner som erbjuds av moderna enheter och tjänster.

Stödet för högre datatäthet och moderna videoformat innebär också att programföretag skulle kunna lägga till digital-rights management (DRM) -skydd till OTA-innehåll, vilket begränsar användarnas förmåga att använda heminspelningshårdvara, som DVR.

Hittills finns det inga bevis för att någon av dessa farhågor kommer att realiseras som verkliga problem eftersom ATSC 3.0-standarden blir vanlig under de kommande åren. Och inget av dessa problem är annorlunda än de som nuvarande smart-TV-användare står inför eller någon som använder online-streamingtjänster på andra enheter. Men i slutet av dagen är det möjligt att dataövervakning och till och med begränsad användning av sändningsinnehåll kan hamna i det oundvikliga resultatet av smartare teknik.

Vilka enheter får ATSC 3.0?

Du frågar förmodligen dig själv: ”Behöver jag köpa något för att titta på ATSC 3.0-sändningar?” Svaret är ja och nej. De TV-antenner som redan finns på marknaden kommer fortfarande att fungera när omkopplaren har gjorts, eftersom ändringarna gäller informationen som transporteras över luften och inte signalerna som bär den. Oavsett om du har en inomhus uppsättning kaninöron eller en stor utomhusantenn, kommer antennen du har nu fortfarande att fungera när dina lokala programföretag har bytt till 3.0.

FCC kräver faktiskt att lokala sändare fortsätter att bära den nuvarande ATSC 1.0-standarden tillsammans med det nya 3.0-systemet under en femårsperiod. Den klockan börjar när en station börjar använda ATSC 3.0, så även om dina lokala programföretag bytte idag, skulle du fortfarande ha flera år innan du var tvungen att byta till ny utrustning.

Svaret är dock lite mer komplicerat när det gäller avkodning av den nya signalen. Din antenn kan fungera som öronen som hör signalen, men TV-mottagaren är det som förstår språket som talas och det förändras. Så ja, så småningom måste du uppgradera till en ATSC 3.0 TV-mottagare.

De första TV-apparaterna med inbyggda ATSC 3.0-tuners började säljas 2020, men urvalet är fortfarande ganska begränsat. Samsung, Sony och LG har alla erbjudit en eller två ATSC 3.0-färdiga TV-apparater sedan dess, men bara i sina mest premium 4K- och 8K-smarta TV-apparater. Dessa NextGenTV-utrustade smarta TV-apparater låter dig njuta av den nya standarden nu, men alla andra måste vänta.

Men fördelarna med ATSC 3.0 kan sträcka sig bortom ditt vardagsrum och din befintliga antenn. Medan nya applikationer fortfarande utforskas utforskar branschen flera andra användningsområden för den nya 3.0-signalen, inklusive live-TV på mobila enheter och ett antal nya applikationer för fordon.

Vänta, jag kan använda den på min telefon? Och i min bil?

På grund av den något ömtåliga signalkvaliteten på ATSC 1.0 har användningen och tillförlitligheten av bärbara TV-apparater minskat kraftigt under de senaste åren. Eftersom ATSC 3.0 kommer att införa förbättrad täckning och signalgenomföring bör det dock erbjuda dramatiskt bättre prestanda i situationer som ett fordon i rörelse.

Och med rätt chipset kan din telefon ta emot ATSC 3.0-sändningar helt på egen hand. Även om många människor är pessimistiska om att telefontillverkare sätter ett alternativ för datafri TV i sina telefoner – operatörer tjänar mycket pengar tack vare datahungrande streamingtjänster – är det värt att notera att stora telefontillverkare har varit inblandade i utvecklingen 3.0-standarden.

Det här är bra nyheter för mobil underhållning, oavsett om det är i bilen eller i fickan. Och eftersom många av dessa enheter kan samla in platsinformation finns det en möjlighet för mer lokal annonsering – till exempel bensinstationer när du är på väg – och ännu mer nya användningsområden som att dela kartdata och lokala väder- och nödvarningar.

Vad sägs om befintliga sändningskanaler?

Om du byter till en ny standard kommer dina nuvarande kanaler inte att försvinna, så du behöver inte oroa dig för att förlora dina lokala favoriter om du inte köper en ATSC 3.0-kompatibel TV eller tuner.

Alla dina favoritprogram, inklusive omprogrammeringar, kommer också att finnas tillgängliga. Eftersom NextGen TV erbjuder större bandbredd kan allt innehåll med lägre upplösning som redan erbjuds på TV fortfarande delas på 3.0-systemet, inklusive allt 1080p och 720p-innehåll.

Och de befintliga kanalerna, som sänds under den äldre ATSC 1.0-standarden, går inte heller någonstans – åtminstone inte direkt. FCC kräver att programföretag ska fortsätta erbjuda ATSC 1.0-sändningar. Detta vid sidan av den nya 3.0-standarden i fem år från övergångsdatumet till 3.0.

ATSC 3.0-tidslinje: När kommer det till min stad?

De första testmarknaderna för NextGen TV-standarden var begränsade till Phoenix, Cleveland och Washington, D.C.. Men dessa framgångsrika småskaliga tester har anfört en utrullning av ATSC 3.0 över det kontinentala USA.

Till skillnad från 2009 års övergång till digital-TV dras inte övergången till ATSC 3.0 framåt av regeringens mandat. Så den faktiska tidsramen för när NextGen TV-standarden går live i ditt område är lite vag.

Flera stora TV-sändningsgrupper har dock redan förbundit sig att omfamna NextGen TV. Inklusive NBCUniversal Owned Stations Group, Nexstar Media Group, Pearl TV, Sinclair Broadcast Group, Spectrum Co. och Univision. Mellan dem kontrollerar dessa organisationer hundratals lokala programföretag över hela USA. Och detta bör hjälpa till att flytta branschen mot att anta ATSC 3.0 snart.

Ett antal större städer i USA har redan en eller flera ATSC 3.0-stationer som sänder. Dessa erbjuder miljontals tittare fri tillgång till NextGen TV och de funktioner som diskuterats ovan. Det är inte riktigt de 40 marknaderna som programföretag ursprungligen siktade på för 2020. Utrullningen saktades av COVID-låsning, precis som allt annat, men det är en bra start.

Marknader med ATSC 3.0

 • Albuquerque-Santa Fe, NM
 • Austin, TX
 • Baltimore, MD
 • Boise, ID
 • Buffalo, NY
 • Columbus, OH
 • Dallas-Fort Worth, TX
 • Denver, CO
 • Detroit, MI
 • East Lansing, MI
 • Grand Rapids-Kalamazoo, MI
 • Las Vegas, NV
 • Mobile, AL-Pensacola, FL
 • Nashville, TN
 • Norfolk-Portsmouth-Newport News, VA
 • Oklahoma City, OK
 • Orlando-Daytona Beach-Melbourne, FL
 • Phoenix, AZ
 • Pittsburgh, PA
 • Portland, OR
 • Raleigh-Durham, NC
 • Salt Lake City, UT
 • Santa Barbara-Santa Marie-San Luis Obispo, Kalifornien
 • Seattle-Tacoma, WASpringfield-Holyoke, MA
 • Syracuse, NY Tallahassee, FL
 • Tampa-St. Petersburg-Sarasota, FL

Marknader som snart får ATSC 3.0

Och flera andra marknader kommer att få ATSC 3.0-stationer inom en snar framtid. Med det är många som redan skickar in ansökningar till FCC för att börja sända på den nya standarden. Och flera fler har redan meddelat avsikter att starta NextGen TV-sändning inom en snar framtid.

 • Albany-Schenectady-Troy, NY
 • Atlanta, GA
 • Boston, MA
 • Burlington, VT-Plattsburgh, NY
 • Charleston-Huntington, WV
 • Charleston, SC
 • Charlotte, NC
 • Chattanooga, TN
 • Chicago, IL
 • Cincinnati, OH
 • Cleveland-Akron, OH
 • Davenport, IA-Rock Island-Moline, IL
 • Flint-Saginaw-Bay City, MI
 • Greenville-Spartanburg-Anderson, SC och Asheville, NC
 • Hartford-New Haven, CT
 • Houston, TX
 • Indianapolis, IN
 • Kansas City, KS-MO
 • Little Rock-Pine Bluff, AR
 • Los Angeles, Kalifornien
 • Memphis, TN
 • Miami-Ft. Lauderdale, FL
 • Milwaukee, WI
 • Minneapolis-St. Paul, MN
 • New York, NY
 • Omaha, NE
 • Philadelphia, PA
 • Providence, RI-New Bedford, MA
 • Rochester, NY
 • Sacramento-Stockton-Modesto, Kalifornien
 • San Antonio, TX
 • San Diego, Kalifornien
 • Springfield, MO
 • San Francisco-Oakland-San Jose, Kalifornien
 • St. Louis, MO
 • Washington, D.C.
 • West Palm Beach-Ft. Pierce, FL

Sammantaget är mer än 62 städer inställda på att få ATSC 3.0-sändningar inom en snar framtid. Och det når mer än 75% av alla tittare i USA.


Lämna en kommentar