Samsung Q70/Q70A QLED TV Recension

Samsung Q70/Q70A QLED är utmärkt 4K-TV med nästintill exklusiv design som du gärna vill hänga upp på väggen.

Denna modell är mycket bättre än sin föregångare för gaming, Samsung Q70 / Q70T QLED, på ett par sätt, framför allt dess betydligt snabbare svarstid, vilket ger en smidig spelupplevelse (fem bästa TV-apparaterna för PS5). Den stöder också FreeSync variabel uppdateringsfrekvens (VRR) och har en otroligt låg ingångsfördröjning. Medan den saknar lokal dimning har den ett exceptionellt högt kontrastförhållande, så det ger djupa svarta som ser bra ut i mörkret. Det blir tillräckligt ljust för att övervinna bländning under de flesta ljusförhållanden, men det är bäst att undvika att placera det i direkt solljus eftersom det inte sprider direkt ljus särskilt bra. Det är anständigt för HDR tack vare dess breda färgskala, men det kan inte bli tillräckligt ljust för att få fram de ljusaste höjdpunkterna. Tyvärr, som de flesta VA-paneler, har den smala betraktningsvinklar, så bilden ser ut tvättad från sidan.

  • Typ: LED
  • Sub-Typ: VA
  • Resolution: 4k

Vår slutsats om Samsung Q70/Q70A QLED

Samsung Q70 är bra för blandad användning. Tack vare det höga kontrastförhållandet är det bra att titta på filmer eller spela i mörkret, men det passar också i väl upplysta rum, eftersom det blir tillräckligt ljust för att övervinna bländning. Den snabba svarstiden ger smidig rörelse i innehåll som sport och videospel, och dess låga ingångsfördröjning gör att det känns svar när du spelar eller är ansluten till en dator. HDR ser anständigt ut, men det blir inte tillräckligt ljust för att få fram de ljusaste höjdpunkterna.

FÖRDELAR

  • Exceptionellt högt kontrastförhållande.
  • Ljus nog för att övervinna bländning.
  • Imponerande svarstid ger smidig rörelse.

NACKDELAR

  • Ingen lokal dimning.
  • Bilden tappar noggrannhet när du flyttar dig utanför mitten.

Marknadssammanhang av Samsung Q70/Q70A QLED

Samsung Q70 är en mellanklassmodell i Samsungs 2021 4k QLED-serie, som sitter ovanför Samsung Q60 / Q60A QLED och under Samsung Q80 / Q80A QLED, samt avancerade Neo QLED som Samsung QN85A QLED och Samsung QN90A QLED. Den tävlar med modeller som Sony X85J, 2021 LG NANO80 och Vizio P-serien Quantum 2020.

Design av Samsung Q70/Q70A QLED

  • Kurvad skärm: Nej
  • Kanter: 0.47″ (1.2 cm)

Samsungs 2021 QLED är alla mycket tunna och snygga, och det här är inget undantag. Det ser bra ut i alla vardagsrum. Stativet är en ny design för Samsung som skiljer sig från Samsung Q60 / Q60A QLED och Samsung Q80 / Q80A QLED. Den är mittmonterad, så den kan också passa på mindre bord.

Stativet ser lite billigt ut, men det stöder TV: n för det mesta, och det är mittmonterat, så att du kan placera det på ett mindre bord om du vill.

Stativets fotavtryck: 11,9 ”x 9,8”.

Tjocklek

Max tjocklek 1,10 tum (2,8 cm)
TV: n är väldigt tunn. Den ska ligga jämnt mot väggen när den är väggmonterad och ingångarna är vända åt sidan för enkel åtkomst.

Kvalite

Den känns välbyggd, trots viss skakning på grund av den tunna profilen och det smala stativet. Det finns lite ett mellanrum runt kanten. Stativet känns något billigt, men det har ett plastskydd som glider in för att täcka de två fötterna.

Kontrast

Naturlig kontrast: 7398: 1
Kontrast med lokal dimning: Ej tillämpligt

Samsung Q70 har ett fantastiskt kontrastförhållande, men det kan variera lite mellan enheterna. Det är bland de högsta inbyggda kontrastförhållandena vi har testat på en LED-TV, vilket är bra med tanke på att den inte har en lokal dimningsfunktion.

SDR och HDR Ljusstyrka

Det blir väldigt ljust totalt när det handlar om SDR. Det är inte lika ljust som de ljusaste LED-TV-apparaterna, som Samsung QN90A QLED, men det är bättre än genomsnittet, så det kan övervinna bländning under de flesta ljusförhållanden.

Samsung Q70 har anständig HDR-ljusstyrka. Det är ganska konsekvent över olika scener, och scenernas totala ljusstyrka är som den borde vara, som du kan se följer EOTF linjen noga. De ljusaste höjdpunkterna kan dock gå förlorade.

Om du tycker att HDR är för svag kan du göra det ljusare genom att ställa in Contrast Enhancer till “High” och ST.2084 till max.

När spelläget är aktiverat toppar HDR något ljusare än när spelläget är inaktiverat. Den totala ljusstyrkan för scener är dock något under målets ljusstyrka. Vi märkte dock ingen skillnad med faktiskt innehåll. Scener med små höjdpunkter är nedtonade på grund av kantens dimning.

Svart och grå Enhetlighet

Samsung Q70 har utmärkt svart enhetlighet, men det kan variera. Det finns väldigt lite märkbar molnighet hela tiden och blommar runt ljusa föremål är ganska minimalt. Även om det är ganska enhetligt har hela skärmen mer en blåaktig färg på bilden.

Grå enhetlighet är okej, även om detta kan variera mellan enheter. Skärmens kanter och hörn är märkbart mörkare, även om det borde vara mindre märkbart med faktiskt innehåll. Likformigheten är lite bättre i nästan mörka scener, men du kanske fortfarande märker lite grumling eller ojämnhet, beroende på innehållet.

Black Frame Insertion (BFI)

Valfritt BFI: Ja
Min flicker för 60 fps: 60 Hz
60Hz för 60 fps: Ja
120Hz För 120 fps: Ja
Min flicker för 60 fps i spelläge: 60 Hz

Denna TV har en valfri Black Frame Insertion (BFI) -funktion, även känd som bakgrundsbelysning, som kan hjälpa till att minska oskärpa. Aktivera LED Clear Motion i inställningsmenyn för Picture Clarity eller i Game Motion Plus-menyn när Game Mode är aktiverat för att göra det möjligt att blinka bakgrundsbelysningen vid 60Hz. För 120Hz aktiverar du inställningarna för  Picture Clarity men lämnar skjutreglagen Blur Reduction och Judder Reduction på ’0’. I spelläget blinkar det alltid vid 120Hz, så inga ytterligare inställningar behövs.

VRR

Samsung Q70 stöder FreeSync VRR, som automatiskt aktiveras i spelläge. Det är inte officiellt kompatibelt med G-SYNC, men som med Samsung QN85A QLED och Samsung QN90A QLED kunde vi få G-SYNC att fungera medan vi spelade Destiny 2.

Input Lag

Ingångsfördröjningen är låg, så länge du aktiverar spelläge. Som med de andra 2021-Samsungs som vi har testat kunde vi inte få exakta ingångsfördröjningsmätningar med VRR-aktiverat, vi förväntar oss inte att VRR påverkar ingångsfördröjningen väsentligt.

Stödda resolutioner

1080p @ 60Hz @ 4: 4: 4: Ja
1080p @ 120Hz: Ja (inbyggt stöd)
1440p @ 60Hz: Ja (inbyggt stöd)
1440p @ 120Hz: Ja (inbyggt stöd)
4k @ 60Hz: Ja
4k @ 60Hz @ 4: 4: 4: Ja
Och 4k @ 120Hz: Ja (inbyggt stöd)
8k @ 30Hz eller 24Hz: Nej
8k @ 60Hz: Nej

TV: n stöder de vanligaste upplösningarna, inklusive native 4k @ 120Hz utan problem. Den kan också visa 4: 4: 4, vilket är viktigt för textens tydlighet, men 4: 4: 4 fungerar inte ordentligt i 1440p vid 60 eller 120Hz. För att 4: 4: 4 ska fungera i andra upplösningar måste TV: n vara i ”PC” -läge med Input Signal Plus aktiverat. Ingångssignal Plus krävs för signaler med full bandbredd.

Avancerad konsolkompatibilitet för Samsung Q70/Q70A QLED

Läge för automatisk låg latens (ALLM): Ja
PS5, 4k @ 120Hz + HDR: Ja
PS5, 4k @ 120Hz: Ja
Och PS5, 4k @ 60Hz + HDR: Ja
PS5, 1440p @ 120Hz: PS5 klarar inte 1440p
PS5, 1080p @ 120Hz: Ja
Och PS5, variabel uppdateringsfrekvens: PS5 kan inte göra VRR än
Xbox Series X, 4k @ 120Hz + HDR: Ja
Xbox Series X, 4k @ 120Hz: Ja
Och Xbox Series X, 4k @ 60Hz + HDR: Ja
Xbox Series X, 1440p @ 120Hz: Ja
Xbox Series X, 1080p @ 120Hz: Ja
Och Xbox Series X, variabel uppdateringsfrekvens: Ja

Samsung Q70 stöder alla upplösningar för de senaste konsolerna. Den har också ett automatiskt lågt latensläge (ALLM) som automatiskt växlar TV: n till spelläge för lägsta latens. Det kan aktiveras genom att ställa in spelläget till ’Auto’ eller ’On’ och ha Anynet + (HDMI-CEC) aktiverat.


1 svar på ”Samsung Q70/Q70A QLED TV Recension”

Lämna en kommentar