Sony XH80 75″ 4K UHD LED KD75XH8096 Recension

Denna Android TV – Sony XH80 erbjuder enastående rörelsekompensation, ett uppdaterat användargränssnitt och en omdesignad fjärrkontroll. I nackdelskolumnen: svaga svarta nivåer.

Sonys nya XH80 är en stor förbättring jämfört med förra årets G-modell, med gränssnittsjusteringar och kraftfullare bearbetning. Dolby Vision HDR och Dolby Atmos har lagts till i mixen, tillsammans med en nydesignad fjärrkontroll som äntligen ser ut som något som hör till en Sony TV.

Design och funktioner

Utseendet på XH80-serien är bara genomsnittligt, med en enkel ram och V-formade ben. Det är stabilt konstruerat övergripande, men det finns en hel del gott att säga om ramen. Den 65-tums modell som vi granskade, väger 32,9 kg med benen och mäter ett hår mindre än 3 tum tjockt. Alla modeller har en VESA-monteringspunkt.

75-tums XH80 modellen kostar 17 000 kr ungefär. Alla storlekar har en 60Hz, 3840×2160 (4K UHD) panel. 55-tums och större storlekar har direkt LED-bakgrundsbelysning (utan lokal dimning), medan de två minsta storlekarna är kantbelysta. Färgtekniken är Sonys standard Triluminos, och XH80 stöder HDR10 och HLG-innehåll med högt dynamiskt omfång utöver den tidigare nämnda Dolby Vision.

Sony XH80 recension test reveiw anmeldelse
Bildkredit: Sony

Portvalet inkluderar en koaxialantenn / kabeljack, 4 HDMI 2.x-portar, en 3,5 mm komposit / komponent / ljudingång, optisk SP / DIF digital ljudutgång, 3,5 mm hörlursutgång, två USB-portar, RS-232C och IR uttag, liksom 10/100 Ethernet. Det finns också 802.11ac och Bluetooth 4.2, även om den senare verkar endast stödja inmatningsenheter.

Nytt i XH80-serien i år är Dolby Vision HDR och Dolby Atmos surround. Andra tjänster som stöds inkluderar Google Assistant, Amazon Alexa, plus Apples AirPlay 2 och HomeKit. Att vara Android-baserad kan du också spegla din telefon till TV: n.


Läs även om:


Fjärrkontroll och gränssnitt

Årets XH80-iteration har nu det fullständiga Android TV-gränssnittet snarare än en lätt version. Det är nu också inbäddat i processorn för mer smidig prestanda. Det är dock fortfarande en Android TV, och även om det är attraktivt och enkelt att använda, kräver det en hel del navigering på hemsidan.

Sony, välsigna ditt hjärta, för de hade ett litet genialt slag och beslutade att låta dig lägga till appar i ingångslistan. Du kan också ta bort oanvända föremål eller ingångar. Ett tryck på inmatningsknappen och dina favorit grejer, och bara dina favorit saker är där. Om du bara gör en eller två saker med din TV som jag, kommer du att älska det.

Självklart kan du inte slå Android TV för det stora antalet appar som du hittar på hemsidan. Det är trots allt samma Android (mestadels), som finns på din telefon.

Sony har också gjort en del arbete på inställningsmenyn, med inbyggd hjälp med att förklara inställningarna, tillsammans med några förklarande bilder. Om det bara skulle separera ”Display & Sound” och flytta dem upp en nivå, skulle jag vara en riktig glad husbil.

Fjärrkontrol

Den för länge försenade fjärrkontrollens redesign visar en del av samma riktighet som användarinmatningstilldelningarna. Fysiskt sett är det mycket tunnare och smalare, men vid 9 tum är det fortfarande lite på långsidan. Naturligtvis gör det det svårare att tappa koll på.

Tillsammans med en ny fasad form använder fjärrkontrollen enkel fyrvägs markörring, som ersätter den tidigare modellens överbelastade ring med sex knappt relaterade funktioner. Den nya ansiktsplattan ser snyggare ut och knapparna lyfts upp långt över ytan, vilket gör det enkelt att navigera genom beröring. Om touch inte gör det finns det också röststyrning. Sammantaget mycket enklare och lättare att använda.

Jag vet inte vad som har skett hos Sony, men det har haft en mycket positiv effekt på användargränssnittet.

Lägg till en smart högtalare för att öka funktionaliteten av din TV. Kolla in våra recensioner av Google Nest audio och Sonos One för att hitta den som passar dig bäst!

Bild och ljud

75-tums XH80s övergripande bild med mest material ligger på de flesta sätt inom ett avstånd från några av Sonys dyrare TV-apparater. Oavsett vad företaget gjorde med rörelsekompensationen, bravo. Om jag inte visste något annat kanske jag har misstagit det här för en 120Hz-uppsättning, trots det låga priset (för Sony). Det är praktiskt taget den jämnaste bilden jag någonsin har sett från en 60Hz-uppsättning när inställningarna justeras.

Det fanns också en lägre förekomst av moire och skimmer än med större delen av tävlingen. Bristen på zondämpning i bakgrundsbelysningen hjälper till med det. Men mer än lite kredit för både rörelsekvaliteten och bristen på mönsterfel bör gå till årets uppgraderade processor och databas över bildförbättringar.

Färgnoggrannhet och mättnad är ganska bra, om inte riktigt lika exakt som med kvantprickuppsättningar. Men alla som svär vid Sony-färgprofilen, och det finns många, kommer att vara nöjda.

Sony XH80:s svaghet – en som den delar med alla LCD-TV-apparater som saknar lokal dimning (vilket ändrar bakgrundsbelysningens intensitet bakom mörkare bildområden) – är att den inte gör svart särskilt bra. Istället blir du mörkgrått och det är inte alltid så mörkt. Detta påverkar också kontrasten. I vardagen syns detta bara i en mycket liten andel material. Men det är ganska märkbart när du tittar på natthimlen eller stjärnfältet.

Läs också: Varför du alltid ska använda ditt kreditkort när du köper dyr elektronik

HDR på Sony XH80

HDR visar med anständig effekt med tanke på kontrastfrågan. Du kan definitivt se mer pop-up i lasereffekter, etc. Det är dock inte alls lika livfullt som du kommer att se med TV-apparater med lokal dimning. Eller OLED så klart.

Sonys HDR-remastering är en realtidsprocess som syftar till att ge HDR10-rendering fördelarna med dynamiska metadata. Dvs. bild-för-bild eller scen-för-scen-justering av färgkontrast. Dynamiska metadata är en del av Dolby Vision och HDR10+. Det verkade göra en liten skillnad i det totala dynamiska intervallet, men i mycket liten grad på grund av Sony XH80:s kontrastbegränsningar.

Ljud, som jag nämnde uppifrån, är verkligen bättre än vad du kommer att höra från majoriteten av liknande TV-apparater. Du kommer inte omedelbart att känna behovet av extern ljudutrustning, även om den önskan kan krypa upp dig. Tyvärr, eftersom Bluetooth-implementeringen inte verkar stödja utdata (jag försökte länka flera BT-ljudenheter), kan du inte använda hörlurar utan att en extern Bluetooth-sändare kör av

hörlursutgången.


Andra recensioner vi har gjort:


Slutsats kring Sony XH80

Det finns ingen 65-tums TV till denna prispunkt som jag känner till med bättre funktioner än XH80, utom Bluetooth. Det är dock också den första 2020-TV som jag testat och konkurrensen är extremt hård. Som sagt, XH80 borde hålla sig: app / ingångsändringen är guldvärd, och den övergripande bilden och upplevelsen kommer definitivt att behaga dem som letar efter det som Sony-TV-apparater levererar.


Lämna en kommentar