Vad är Ethereum?

Ethereum är en kryptovaluta som används för att skicka och ta emot pengar. Det är också namnet på det nätverk som driver blockkedjetekniken som stöder Ethereum. Den här guiden kommer att lära dig allt du behöver veta om hur Ethereum fungerar, från hur det började till hur det kan förändra världen som vi känner den.

Vad är Ethereum?

Du har förmodligen hört talas om Bitcoin, den kryptovaluta som fått mycket uppmärksamhet i media gällande kryptovalutor. Men visste du att det finns andra kryptovalutor?

En sådan valuta är Ethereum, som ofta kallas ”internet 2.0” eftersom den tillåter utvecklare att bygga appar på sin plattform och även fungerar som en decentraliserad appbutik. I det här avsnittet tar vi en djupgående titt på Ethereum – nästa stora grej inom blockkedjetekniken!

Hur fungerar Ethereum?

Ethereum är en decentraliserad plattform med öppen källkod som kör smarta kontrakt. Smarta kontrakt är applikationer som körs exakt som de är programmerade utan någon möjlighet till driftstopp, censur, bedrägeri eller inblandning av tredje part.

Dessa applikationer körs på en specialbyggd blockkedja som kallas Ethereum Virtual Machine (EVM), som kan exekvera kod av godtycklig algoritmisk komplexitet.

Med andra ord: det är en blockkedja med ett inbyggt Turing-komplett programmeringsspråk som gör det möjligt för vem som helst att skriva smarta kontrakt och decentraliserade applikationer där de kan skapa sina egna godtyckliga regler för ägande, transaktionsformat och funktioner för tillståndsövergångar.

Ethereum föreslogs i slutet av 2013 av Vitalik Buterin, en forskare och programmerare av kryptovalutor. Utvecklingen finansierades genom en crowdsale online under juli-augusti 2014. Systemet gick live den 30 juli 2015.

Viktiga utvecklingar i Ethereum-ekosystemet

Ethereums ekosystem är ett område i ständig utveckling, och varje vecka är det nya utvecklingar som gör rubriker i blockkedjegemenskapen. Nedan följer några av de största händelserna i Ethereums ekosystem under de senaste månaderna.

ETH 2.0

Ethereum 2.0 är en ny version av Ethereum. Det är inte bara ett projekt, utan en serie projekt. Lanseringen kommer också att vara en hard fork i den meningen att den kommer att resultera i en helt ny blockkedja. Det officiella namnet på denna uppgradering är ”Serenity”, och den har varit under utveckling sedan 2017 då den först tillkännagavs på Devcon 3.

Det är fortfarande lite oklart kring när lansering kommer att ske men allt pekar på September 2022. Arbetet har tidigare blivit försenat på grund av buggar som upptäcktes under tester tidigare i år.

Ethereum 2.0 syftar till att lösa tre kärnproblem: skalbarhet, styrning och integritet. Se också mer om Eth 2.0 på: Vad är Ethereum 2.0? Ethereums “The Merge” förklaras.

Ethereums ekosystem

Ethereum-plattformen är en decentraliserad plattform där smarta kontrakt körs. Program som körs exakt som de är programmerade utan någon möjlighet till driftstopp, censur, bedrägeri eller inblandning från tredje part. Dessa appar körs på en specialbyggd blockkedja, en enormt kraftfull global infrastruktur som kan flytta värde runt och representera äganderätten till egendom. Detta gör det möjligt för utvecklare att skapa marknader, lagra register över skulder eller löften och flytta medel i enlighet med instruktioner som givits långt tillbaka i tiden (som ett testamente eller en trust).

Projektet bootstrappades via en förförsäljning av eter i augusti 2014 av fans över hela världen. Det utvecklas av Ethereum Foundation, en schweizisk ideell organisation. Syftet med dessa program är att genomföra transaktioner mellan anonyma användare utan att kräva en central myndighet för att klara upp dem. Detta skapar vaktnoder för nätverksöverenskommelse över många datorer. De kallas ”smarta kontrakt” eftersom de är självutförande avtal mellan två parter som endast utförs under vissa villkor.

Ethereum Wallets

Det finns två typer av Ethereum-plånböcker: en som är hårdvara och en annan som är baserad på mjukvara.

Hårdvaruplånböcker är säkrare än programplånböcker. De lagrar din privata nyckel på en enhet som inte kan nås av en dator. Vilket gör det omöjligt för illasinnade aktörer att få tillgång till dina pengar. Hårdvaruplånböcker kostar dock vanligtvis pengar och kräver att du alltid har en annan enhet med dig. Om du vill ha full kontroll över din Ethereum-plånbok så är det här vägen att gå!

Programvaruplånböcker kallas ofta ”heta” eller ”online” eftersom de är tillgängliga via internet (och inte offline). Som med alla mjukvaruprogram finns det alltid en möjlighet att bli hackad, men de flesta användare har inga problem med att använda den här typen av program och lagra sina mynt säkert online utan problem.

Se bästa NFT plånböckerna – Hitta din NFT wallet

Vad är Dapps?

Dapps är decentraliserade applikationer som byggs ovanpå en blockkedja, vilket gör dem öppna och transparenta.

Decentraliserade applikationer är appar som körs på flera enheter (datorer), men utan någon central kontrollpunkt.

Styrning av Ethereum

Du kanske undrar vilken typ av styrningssystem Ethereum har? Det styrs av en uppsättning regler som kallas konsensusalgoritmen.

Detta innebär att alla som deltar i nätverket kan delta i att göra ändringar i programvaran, men först efter att ett visst antal personer har godkänt ändringarna.

Algoritmerna är utformade så att om en person försöker göra en otillåten ändring (låt oss säga en hackare) så kommer andra användare att märka detta och avvisa deras ändringar.

Ethereum är en kryptovaluta som används för att skicka och ta emot pengar

Du kan använda Ethereum för att skicka och ta emot pengar. Det är en kryptovaluta, eller digital valuta som använder kryptografi och blockkedjeteknik. Kryptovalutor är decentraliserade och är inte beroende av banker eller regeringar för att existera. De kontrolleras inte av någon – och det är en del av det som gör dem så spännande!

Sammanfattning

Ethereum är en kryptovaluta som används för att skicka och ta emot pengar. Den kan användas tillsammans med andra kryptovalutor som Bitcoin för handel och transaktioner, eller så kan den användas för att betala för varor och tjänster. Ethereum används också av utvecklare för att skapa decentraliserade appar (DApps) som körs på blockkedjenätverket.


Lämna en kommentar